2a EDICIÓ DE DIÀLEGS PER A L’EDUCACIÓ – 9 DE FEBRER

Gener 20th, 2020

ProgramaInscripció

NOTA DE PREMSA DE LA CCAPAC I LA FAPEL SOBRE L’ANUNCI DEL PROJECTE DE DECRET D’ADMISSIÓ D’ALUMNES

Desembre 10th, 2019

Des de la Fapel i la CCAPAC, Federacions d’AMPA que agrupen respectivament 140.000 i 360.000 pares i mares de l’escola concertada a Catalunya, ens sentim amb el deure de fer un seguit de precisions sobre els anuncis del Conseller Bargalló a l’esborrany de decret d’admissions d’alumnes.

El Decret que el Departament prepara sobre els concerts I l’admissió d’alumnes és, des del nostre punt de vista, totalment innecessari. De fet, si el que volen és combatre la segregació escolar, només caldria aplicar correctament els decrets actuals, a més de millorar el finançament fins a fer realment gratuïta la plaça pera tothom. Aquestes consideracions es van posar de manifest abastament a les reunions de la comissió d’admissions del Pacte contra la Segregació Escolar. És més; els documents de treball anaven bàsicament en la línia de fer complir les previsions del decret en vigor.

Com a Fapel hem estat a la comissió i hem subscrit tot el text, però sempre tenint en compte que cal garantir el finançament per tal de poder assegurar que totes les famílies poden triar centre educatiu en igualtat de condicions (ho diu la LOE, la LEC i les sentències del TC). Des del nostre punt de vista, les propostes de decret són innecessàries i pedaços per resoldre un problema greu que té moltes altres causes més enllà de l’escola i que no es volen afrontar.

Algunes consideracions:

 1. Pel que fa a la pretesa novetat que centres públics i concertats seran iguals a partir d’ara, ja ho eren amb l’anterior decret. Totes les escoles sostingudes amb fons públics han estat sempre subjectes a les mateixes normes d’admissió d’alumnes. Haurien de ser iguals també en finançament.
 2. Darrere de la voluntat que el departament determinarà “tota l’oferta educativa anual de tots els centres”, tant dels públics com dels concertats, trobem una voluntat dirigista més pròpia de països totalitaris que d’una democràcia.
 3. Escanyar d’antuvi l’oferta de places i aules, tant a l’escola pública com a la concertada, limita el dret reconegut dels pares a triar centre educatiu. Per tant, s’incompleix flagrantment l’article 109 de la LOE, que determina que l’oferta ha de tenir en compte la demanda social.
 4. Segons l’article 43 d) de la LEC, d) “El principi de coeducació per mitjà de l’escolarització mixta, que ha d’ésser objecte d’atenció preferent.” Això no exclou de cap manera l’educació diferenciada, que està garantida per la LOE i sentències del Tribunal Constitucional. Per tant, cap normativa o decret que legisli en contra seria vàlid a la llum de l’actual regulació.
 5. La vinculació mútua de l’administració i una escola, pel document administratiu del concert, té una duració determinada (4 o 6 anys). Aquest es renova si l’escola compleix les condicions de quan es va concedir i renovar. No es pot revisar anualment mentre hi hagi demanda suficient. La mesura de la programació prèvia trenca aquest principi de l’article 109 de la LOE.
 6. Que aquesta proposta sigui una eina per tal que els alumnes NEE es puguin distribuir a tots els centres, tant públics com concertats, ja es pot fer amb l’actual decret. No en calia un de nou.
 7. En relació amb l’impacte a nivell municipal, actualment totes les escoles ja tenen la mateixa àrea d’escolarització, i les comissions de garanties ja tenen, i exerceixen, les competències per fer l’assignació d’alumnes. La diferència és que ara hi ha un camí a la llei de procediment administratiu per reclamar una assignació no volguda per la família, que aquest esborrany de decret pretén eliminar menystenint els drets de les famílies.
 8. Al marge d’aquest decret d’admissió, el Departament està treballant en el decret de centres concertats, que en principi preveu un finançament “asimètric” perquè els centres rebin diners en funció dels alumnes desafavorits que escolaritzin. Si aquesta asimetria fos la de garantir la gratuïtat de la plaça escolar a tots els alumnes, i afegir més finançament per als centres complexos i alumnes amb NEE, estaríem d’acord, però no es diu enlloc que sigui així.
 9. Pel que fa el cost de l’escolarització, tampoc es compleix la llei, que diu que l’escolarització obligatòria ha de ser gratuïta. De fet, la comissió del Pacte contra la segregació que estudia el cost de la plaça, que al final són xifres i criteris d’imputació, encara no ha acabat després de més de sis mesos. Les altres dues comissions van acabar fa gairebé tres mesos les feines, que eren molt més complexes i feixugues. No es vol saber què val una plaça escolar perquè no hi ha voluntat política real per garantir el finançament del sistema educatiu, en particular de la concertada. El mateix Pacte contra la Segregació ho diu clarament, i com a realitat coneguda i acceptada pels signants no es vol tenir en compte. Mai hi ha hagut voluntat de millorar el finançament.

Rebutgem la totalitat dels dos decrets que es volen imposar en la forma prepotent amb la qual es volen dur a terme. Hem demostrat la nostra implicació i voluntat durant totes les feines del Pacte contra la Segregació escolar, però no es poden imposar mesures que perjudiquin drets fonamentals dels pares i mares, que estan a les declaracions de drets humans, a la carta fonamental de la Unió Europea, la constitució, l’estatut i la LEC, a més de les sentències del Tribunal Constitucional. La segregació, sigui escolar o social, és un greu problema que cal abordar des de diferents aspectes, no només eliminant drets i la pluralitat educativa que a Catalunya és característica i històrica.

Fem una crida a tots els pares i mares de Catalunya a rebutjar les propostes del conseller Bargalló. Demanem una negociació oberta i clara sobre elles per trobar solucions al problema de la segregació escolar; i anunciem una lluita jurídica i social contra aquest atac frontal al dret i a la llibertat dels pares i mares.

NOU CATÀLEG DE CONFERÈNCIES DE LA CCAPAC (CURS 2019-2020)

Setembre 25th, 2019

La CCAPAC ha posat a disposició de les AMPAs i els centres que ho desitgin el catàleg de conferències per a pares i mares per al curs 2019/20 amb un bon grapat de novetats entre 74 variades propostes a càrrec de 20 conferenciants avalats per la seva experiència i professionalitat, classificades per temàtiques, per etiquetes o tags i per edats.

FOTOGRAFIES I VÍDEO DE LA PRIMERA EDICIÓ DE ‘DIÀLEGS PER A L’EDUCACIÓ’

Maig 14th, 2019

El passat diumenge, 12 de maig, va tenir lloc a l’escola La Salle Comtal de Barcelona la primera edició de Diàlegs per a l’Educació, que impulsa la CCAPAC i que vol fomentar el diàleg a partir de l’experiència de persones de reconegut prestigi en diferents àmbits de l’educació.

L’acte, conduït per la periodista Elena Garcia Melero, va comptar amb la participació de la religiosa dominica Lucía Caram; el sociòleg Salvador Cardús; l’escriptor i conferenciant Juanjo Fernández i el Doctor en Ciències de l’Educació i diputat del Parlament, Lluís Font.

Ja en podeu veure més fotos i el vídeo de la jornada.


LA CCAPAC SIGNA EL PACTE CONTRA LA SEGREGACIÓ ESCOLAR

Març 19th, 2019

La CCAPAC, representada pel seu president, Albert Alegre, ha estat una de les entitats signants del Pacte contra la Segregació Escolar impulsat pel Síndic de Greuges. S’hi han adherit també el Departament d’Educació, gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants, d’altres agents de la comunitat educativa –entre els quals la FECC- i els grups parlamentaris de JxCat, ERC, CatEnComú i PSC.

La principal proposta és un nou decret d’admissió que garanteixi un repartiment més equitatiu de l’alumnat, establint, per exemple, una proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives específiques per centres d’una mateixa zona o la limitació de l’escolarització de matrícula viva a centres d’alta complexitat.

Amb la signatura d’aquest pacte, el Departament d’Educació es compromet a tirar endavant, tan aviat com sigui possible, diverses mesures per afavorir un repartiment més equilibrat de l’alumnat als diferents centres educatius. En total, es preveu fins a 30 actuacions i 189 mesures per començar a implementar aquesta legislatura. Per això, s’ha posat sobre la taula un nou decret que reguli l’admissió de l’alumnat i que estableixi la proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives específiques que pot tenir un centre d’una mateixa zona, l’oficina electrònica de preinscripció, la publicació de les quotes per part de totes les escoles, i el seu règim legal, i altres exigències de transparència com pot ser les vacants. Per tal de protegir els centres d’alta complexitat, també es preveu que la matrícula viva, aquella que es fa durant el curs i que normalment afecta aquesta tipologia de centres perquè hi poden quedar vacants, es limiti.

El Pacte també vol garantir la gratuïtat total de l’escolarització als centres sufragats per fons públics, evitant les aportacions de les famílies, i per això preveu millorar també el finançament de tots els centres públics i concertats, en funció de la seva coresponsabilitat i amb una aposta més clara per augmentar més els recursos, econòmics i de personal, als centres d’alta complexitat. Per aconseguir aquesta gratuïtat, es preveu crear una comissió d’estudi del cost de la plaça.

2n PREMI CCAPAC COMPROMÍS EDUCATIU

Febrer 20th, 2019

Des de la CCAPAC es treballa de manera continuada per a la millora del sistema educatiu, perquè estigui dotat de pluralitat i diversitat (elements fonamentals per a la igualtat d’oportunitats) i perquè es reconegui el dret dels pares a triar l’escola dels fills d’acord amb les seves conviccions. I, per progressar, és imprescindible el compromís de tots plegats. Per això aspirem a potenciar-ne la força a través del reconeixement a persones o entitats que hi han donat visibilitat pública i que poden esdevenir referents en la nostra acció. És per aquest motiu que reeditem el Premi CCAPAC Compromís Educatiu.

Entenem el compromís com a:

 • impuls per créixer com a escoles acollidores i innovadores
 • saba que alimenta famílies implicades i positives
 • pedra angular en el desenvolupament de comunitats educatives il·lusionades i integradores.

En definitiva, només des del compromís és tot possible; només des del compromís s’obren camins cap al somni.

Us facilitem les bases d’aquest premi, en el qual volem que tingueu una participació activa. Us animem a presentar-hi candidatures que considereu que responen a l’objectiu que hem explicat. La presentació de candidatures estarà oberta fins al 29 de març de 2019. El 12 de maig tindrà lloc el lliurament d’aquest 2n Premi CCAPAC Compromís Educatiu.

ALBERT ALEGRE, NOU PRESIDENT DE LA CCAPAC

Octubre 1st, 2018

La Confederació Cristiana d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), que representa la majoria de les AMPAs de les escoles cristianes del país, té nou president. Albert Alegre accedeix al càrrec en substitució de Josep Maria Romagosa, que n’ha estat quatre anys al capdavant i que plega per centrar-se en la seva activitat professional.

Albert Alegre, en el seu primer discurs com a president de la CCAPAC, va assegurar que “la primera escola d’un infant és la seva família”, i va destacar el “paper cabdal” que aquesta ha de tenir dins la comunitat educativa, on ha d’estar representada. “Les nostres AMPAs no poden viure aïllades, ben al contrari, han de ser integrades dins d’un àmbit de col·laboració, solidaritat i servei que les faci més grans, més fortes, més representatives i que els doni més eines per dur a terme la seva funció”.

Alegre va agrair al president sortint, Josep Maria Romagosa, la tasca realitzada al capdavant de la CCAPAC i en va valorar “no només el lideratge al llarg d’aquests quatre anys i mig, sinó tot el temps que anteriorment, i des de diferents àmbits, ha dedicat a treballar amb i per a les AMPAs de l’Escola Cristiana de Catalunya”. Alegre també va recordar, parafrasejant Romagosa, “que la teva presidència ha estat plena de, com a tu t’agrada transmetre a les AMPAs, les tres is: il·lusió, implicació i integració, i nosaltres prendrem aquest teu llegat amb la força que ens has transmès”.

Alegre va dedicar en acabat un sentit agraïment als seus pares, “que ja van optar per donar-me l’educació amb el caràcter propi de l’Escola Cristiana de Catalunya. Alegre també va voler expressar el seu agraïment a l’AMPA Maristes Valldemia, l’escola de les seves filles, “que em va acollir amb els braços oberts” (i de la qual ha estat Secretari i President), a més de la Federació d’Associacions de Pares i Mares dels Col·legis Maristes de Catalunya (FAPAMAC) –on ha estat president el últims 7 anys–, i “que m’han permès formar-me en el coneixement del Sistema Educatiu i m’han donat el privilegi de poder arribar fins la Junta de la CCAPAC, de la qual em sento molt orgullós de formar part”.

ENTREVISTA PUBLICADA PER EUROPA PRESS- Padres de la concertada piden que el pacto de segregación escolar admita “infrafinanciación”

Setembre 4th, 2018

El presidente de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), Josep Maria Romagosa, ha reclamado que el pacto contra la segregación escolar que se trabaja con el liderazgo del Síndic de Greuges reconozca la “infrafinanciación” de la escuela concertada. En una entrevista de Europa Press, ha defendido que “como en cualquier pacto, todo el mundo tiene que ceder”, y ha lamentado que la iniciativa quedó encallada el curso pasado, por su complejidad y la amplia gama de sensibilidades entre los agentes educativos. Para avanzar en este documento –reactivado a finales de julio–, ha reclamado un reconocimiento de la falta de recursos de la escuela concertada: “El tema de la financiación está detrás de todo. ¿Quién paga aquella cuota del alumno de segregación escolar?”.

Además, niega que la escuela concertada no acoja alumnos con necesidades educativas específicas, y asegura que lo hace en un uno de cada tres casos, también por cuestiones socioeconómicas que acaban costeando padres de los centros. “Si superáramos este tema tendríamos mucho ganado”, según Romagosa, que ha lamentado que “los primeros segregados son las familias concertadas que se ven obligadas a pagar unas cuotas que, si no las pagaran, las escuelas no podrían funcionar”.

Leer más.

 

 

 

CARTA OBERTA DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC A LES FAMÍLIES: “ESCOLA CRISTIANA: VOLEM SER”

Juny 20th, 2018

Davant dels que s’atribueixen la representativitat de la comunitat educativa de Catalunya i la defensen des d’un dogmatisme excloent, les famílies de l’escola cristiana, que representem més de 250.000 alumnes, no podem restar impassibles.

No som una anomalia. Tenim molt clar que les nostres escoles, des de la iniciativa privada amb vocació social, no són negocis mercantils. Ho demostra la seva trajectòria, en molts casos més que centenària, i ho ratifiquen les dades: segons IDESCAT, la totalitat d’ingressos de l’escola concertada religiosa de Catalunya l’any 2015 va ser de €1.271 milions, mentre que la globalitat de despeses va ser de €1.284 milions; em sembla que  queda clar que això no és un negoci.

No som segregadors. Al contrari, ens sentim discriminats. Avui, aquí, aquestes xifres només poden ser realitat amb la contribució de les famílies. No es compleix allò que estableix la Llei d’Educació de Catalunya en el sentit que tots els centres han de disposar d’un finançament suficient i d’una dotació de recursos adequada en un marc, avui falsejat, d’universalització de l’educació gratuïta; i això obliga les famílies a realitzar contribucions per sostenir el funcionament de les escoles tot perjudicant el desitjat principi d’equitat que requereix d’un sistema en què el finançament estigui garantit per a totes les famílies en condicions d’igualtat. Així, doncs, les famílies en som víctimes: amb els nostres impostos i els nostres recursos contribuïm al sosteniment del sistema (tant públic com concertat) i, a sobre, hem de contribuir al sosteniment de les nostres escoles. No sé si això és un pagament duplicat; el que sí que estic convençut és que és una discriminació flagrant.

No som uns empestats. Creiem en la formació integral de la persona, que inclou la seva dimensió transcendent. Considerem la interioritat i l’espiritualitat una dimensió fonamental de la persona i element clau en els seus processos de creixement i de maduració. No tenim cap monopoli ni veritat absoluta; només el nostre convenciment i la nostra fe. El rol educatiu de l’escola ha anat augmentant. Es vol formar per saber, però també reclamem la contribució a SER. I això, que no pot ser neutre ni homogeni, sembla topar amb aquells que encara viuen marcats per tòpics massa antics que els situen al terreny del nacionalcatolicisme i obliden el paper decisiu de l’escola cristiana en l’impuls educatiu de la transició i de la consolidació democràtica i la seva contribució al bastiment d’una escola catalana diversa i inclusiva; topa amb aquells que no tenen la més mínima idea de com es treballa aquest aspecte a les escoles cristianes. La imposició està més que superada. Avui es treballa des de la proposta i l’acompanyament, donant una importància clau al creixement integral de la persona. I les famílies ens sentim molt còmodes i agraïdes amb el compromís de mestres i professors, i de les institucions, sense els quals això no seria possible.

I no em val l’argument de la laïcitat o l’aconfessionalitat de l’Estat. Una laïcitat no ha de ser restrictiva ni excloent, sinó oberta a la diversitat. L’aconfessionalitat de l’Estat mai no pot implicar l’aconfessionalitat obligatòria de les persones. Al contrari, entenc que implica una neutralitat activa, posant-se a disposició dels ciutadans en la garantia dels seus drets i reconeixent, en aquest cas, la importància que pot tenir la vivència d’aquella dimensió espiritual, protegint la llibertat religiosa i de consciència.

No som subsidiaris. Estem convençuts que l’Administració no pot pretendre controlar-ho tot, amb un model on només allò públic és bo i està ben gestionat, menyspreant el valor social de la iniciativa privada. No creiem que l’Administració hagi de monopolitzar l’educació ni penalitzar les iniciatives que sumen; creiem en una Administració que fomenta i aprofita la riquesa de les iniciatives de la seva gent i del seu teixit social, que, a partir de la seva singularitat, doten el conjunt, la comunitat, d’una pluralitat que l’enriqueix.

No som el problema de l’escola pública. Al contrari, cada vegada és més clar que els obsessionats a atacar l’escola concertada en general, i l’escola cristiana en particular, sense ni tan sols conèixer-la i des de plantejaments dogmàtics, radicals i a la contra, van esdevenint un autèntic problema per a la mateixa escola pública.

Parlem sovint de treure l’educació del joc polític partidista i de donar estabilitat a la normativa educativa. A Catalunya, amb molts esforços i amb bona voluntat de tothom, això es va aconseguir i es va plasmar a la LEC.

Molt probablement, superada una situació de crisi econòmica, un dels reptes del nou govern serà augmentar la dotació per a educació. I l’escola concertada no en pot quedar al marge i n’ha de ser partícip. Al nou conseller li volem oferir mà estesa: cal que tots plegats ens posem a treballar pel desenvolupament del Servei d’Educació de Catalunya i ens deixem de polèmiques estèrils que hauríem d’haver superat.

Les famílies de l’escola cristiana som gent compromesa amb l’educació, implicats a fer créixer l’escola catalana. Som força il·lusió per esdevenir pedra angular en la construcció d’una societat plural i democràtica; som força confiança per seguir creixent i progressant de manera oberta, acollidora i transparent; som força compromís per una educació de qualitat en un marc de llibertat, pluralitat i equitat com a elements garants de la igualtat d’oportunitats.

Josep Maria Romagosa

                                                                                                                                                                     President de la CCAPAC

LES AMPAs DE L’ESCOLA CONCERTADA DENUNCIEN INFRAFINANÇAMENT I RECLAMEN AVANÇAR EN L’EQUITAT

Abril 26th, 2018

La Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL), representants majoritàries de les AMPAs de les escoles concertades catalanes, han tornat a denunciar l’infrafinançament que pateix l’escola concertada i la discriminació que aquest fet suposa per a les famílies, per posar fi “a la desqualificació injustificada i demagògica contra les nostres escoles”.

El president de la CCAPAC, Josep Maria Romagosa, afirma que “amb les dades que presentem queda clara d’una manera explícita i transparent, la insuficiència de la dotació econòmica del concert que reben les nostres escoles i que ens obliga a contribuir-hi per tal que pugui oferir el servei educatiu que proposa, contravenint allò establert precisament a la LEC i dificultant l’equitat, amb la que tots ens sentim compromesos, buscant avançar cap a un sistema en que el finançament estigui garantit per a totes les famílies en condicions d’igualtat”.

Amb les dades publicades per l’IDESCAT corresponents a 2015, i en relació al darrer estudi del 2010, “es fa palès que les famílies estem augmentant, en termes nets, la nostra aportació en 114 milions € al finançament de l’escola dels nostres fills i filles, quelcom que revela que el dret a la gratuïtat de l’educació establerta pels drets humans i les lleis no és efectiva i està en retrocés.

En aquesta línia, el president de la FAPEL, Josep Manuel Prats, sosté que el mòdul de concert per a despeses “ha disminuït un 16,1% en relació a un model que mantingui l’IPC”, i que l’aportació dels pressupostos de l’administració al finançament de l’escola “concertada s’ha reduït, aïllant l’efecte de l’increment d’alumnat, en 69 milions”.

“Mentre el cost de la plaça individual s’ha mantingut pràcticament invariable al voltant dels 5.000 €, la cobertura del seu finançament a través dels pressupostos s’ha reduït en cinc punts (de 60,4% a 55,4%)”, conclou Prats. “Queda clar, doncs, que les famílies ens veiem obligades a fer un esforç suplementari.”

“El finançament del sistema ha de ser igual per a tots, independentment que triem escola pública o concertada”, coincideixen Romagosa i Prats. “El nostre propòsit no és entrar en discussió amb qui menysté l’escola d’iniciativa social, sinó reclamar els drets dels pares i mares que han de suportar l’infrafinançament per part de l’administració”.

Romagosa recorda que la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ja va admetre al 2017 que “l’educació en els centres concertats no és gratuïta del tot perquè la Generalitat no paga el 100% de l’escolarització, la qual cosa significa que les famílies han d’atendre un pagament”.

Prats també recorda que les conclusions del debat Ara és demà – Consell Escolar de Catalunya (2017) van posar de manifest que “el sistema educatiu ha de disposar d’un finançament suficient per garantir la gratuïtat dels ensenyaments obligatoris i del segon cicle de l’educació infantil en tots els centres educatius sostinguts amb fons públics”, o que l’Informe del Síndic de Greuges (2016) La segregació escolar a Catalunya (II). Condicions d’escolarització, va admetre que “en alguns casos, l’import del concert educatiu pot resultar insuficient per garantir el funcionament ordinari del centre” i que “les aportacions econòmiques de les famílies esdevenen més necessàries”.

”Tots els pares i mares de Catalunya tenim dret a triar l’escola per als nostres fills i filles i a educar-los d’acord amb els nostres principis, i volem poder triar l’escola dels nostres fills en un marc de llibertat i d’equitat com a garants de la igualtat d’oportunitats”.