7a TROBADA “AMPAS EN XARXA” – 25 DE FEBRER

6 de febrer, 2018

La CCAPAC convoca una nova trobada d’AMPAs en Xarxa amb el propòsit d’identificar les bones pràctiques o experiències reeixides de les AMPAs federades a la CCAPAC arreu del territori -que en són moltes!- amb la intenció de donar relleu al seu treball i esperonar les altres AMPAs a dur-les a terme.

Aquesta 7a edició tindrà lloc al col·legi Claret de Barcelona el proper 25 de febrer i comptarà amb ponents de les escoles Claret de Barcelona, Vedruna Vall de Terrassa, FEDAC Sant Andreu de Barcelona i Jesuïtes Bellvitge – Joan XXIII.

Aprofiteu, doncs, l’experiència d’aquestes AMPAs i veniu a escoltar-les. Reserveu-vos ja la data: diumenge, 25 de febrer, de les 10 a les 13.30h, al col·legi Claret de Barceloma (Sant Antoni Maria Claret, 49).

L’assistència és gratuïta per a les AMPAs federades a la CCAPAC, però és imprescindible confirmar l’assistència a través d’un aplicatiu que trobareu a la pàgina web de la CCAPAC www.ampas.cat. Tota la informació, aquí. Ja us hi podeu inscriure en aquest enllaç.

CAMPANYA CONTRA EL CIBERASSETJAMENT

1 de febrer, 2018

La inacció no pot ser UNA opció. Cadascú, des del seu lloc, ha d’aportar el seu granet de sorra per evitar qualsevol mena d’assetjament. Tots ens hi hem de comprometre!

PARTICIPEU A LA 6a EDICIÓ DELS mSchools MOBILE LEARNING AWARDS – FINS A L’11 DE FEBRER

16 de gener, 2018

mSchools convoca la 6a edició dels Mobile Learning Awards, un concurs per donar a conèixer projectes d’integració de les tecnologies digitals als centres escolars mitjançant propostes concretes de desenvolupament i implementació.

Dins la modalitat “Escoles innovadores en l’aplicació de les tecnologies digitals”, mSchools vol reconèixer les accions que les AMPA dels centres educatius de Catalunya duen a terme en el procés d’aplicació de les tecnologies digitals en el seu centre educatiu.

L’AMPA guanyadora serà premiada amb un val per a la compra de material per a activitats de tecnologia educativa per al centre per valor de €2.000.

La cerimònia de lliurament de premis se celebrarà l’1 de març en el marc del GSMA Mobile World Congress, l’esdeveniment anual més important de la indústria mòbil.

El període d’inscripció finalitza l’11 de febrer a les 12.00 hores. Per participar, la direcció del centre i/o un representant de l’AMPA haurà de formalitzar el formulari d’inscripció.

Per a més informació sobre el concurs i com inscriure-s’hi, cliqueu aquí.

mSchools: una nova manera d’ensenyar i aprendre

El programa mSchools és una iniciativa que impulsa Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA.

mSchools ajuda a alumnes i docents a integrar les tecnologies mòbils a l’aula, el qual permet obrir noves vies d’ensenyament i aprenentatge que milloren el rendiment i l’ocupabilitat.

ARTICLE DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC: DEIXIN TRANQUIL·LA L’ESCOLA, SI US PLAU

18 d'octubre, 2017

Hem demanat reiteradament d’excloure el món de l’ensenyament del joc polític partidista, però sembla que no ens en sortim. Ans al contrari, no hi ha voluntat i sempre apareix algú disposat a posar-hi cullerada; anem a pitjor, amb actituds que posen en risc la mateixa convivència a les nostres escoles, tot mirant d’encendre un conflicte que no existeix.

No es pot dir, com ha fet el Ministre d’Afers Exteriors, que a les escoles catalanes no s’hi ensenya castellà o que l’espanyol està discriminat. És radicalment fals. No es pot dir, com han fet el Ministre d’Educació o la Cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, que hi ha un adoctrinament polític a les escoles catalanes i que és una de les causes de la crisi amb Catalunya. Això és mal intencionat. I és inconcebible dir, com ha fet un altre diputat, que a les escoles catalanes s’educa els alumnes per odiar Espanya. Això és una calúmnia i és temerari.

Aquestes vergonyoses infàmies les considerem una falta de respecte a les institucions educatives i als nostres mestres i professors, als quals les famílies valorem pel seu compromís i la seva implicació en l’educació dels nostres infants i joves i, en darrer terme, un menyspreu a la capacitat intel·lectual dels pares i mares, que mai permetríem cap mena de control políticament ideològic de l’educació; això esmicolaria la diversitat del nostre sistema educatiu i posaria en risc la pluralitat de la nostra societat.

És evident que els pares i mares influïm, cosa molt diferent d’adoctrinar, en els nostres fills. Ho fem amb el nostre exemple, amb les nostres accions i el nostre compromís, amb la manifestació de les nostres il·lusions i les nostres frustracions; ho fem amb la vivència del dia a dia, fidels a les nostres conviccions i cercant un medi escolar que sigui coherent amb aquest capteniment.

En una societat que sovint sembla omplir-se de buidor, ens cal un compromís ferm, un impuls decidit d’humanització dels processos de creixement de les persones, amb un acompanyament integral en les diferents dimensions que formen la personalitat pròpia de cadascú de manera que es possibiliti als nostres infants i joves anar conformant el seu projecte vital, fins a esdevenir plenament autònoms, la qual cosa, finalment, retroalimenta el creixement i progrés de la mateixa comunitat.  Estem convençuts que l’educació d’avui és, alhora, projecció i mirall de la societat del demà. El futur s’està jugant a l’escola i no pot ser que es jugui amb l’escola.

No podem acceptar l’afirmació que a les escoles de Catalunya s’hi produeixi adoctrinament polític.  Potser això és el que es pretén des d’algunes opcions: un control ideològic, de pensament únic, negant la diversitat que molts volem posar al servei de la construcció d’una societat plural. Els demanen, doncs, que deixin de mentir faltant a la veritat. És de mala educació. I els exigim que no ho facin en el nostre nom. Això ja és mesquí. Deixin tranquil·les les escoles en què confiem i els nostres fills, si us plau.

COMUNICAT: L’ESCOLA CRISTIANA NEGA ADOCTRINAMENT A LES AULES

17 d'octubre, 2017

La Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), entitat representativa dels titulars de les 400 escoles cristianes, organització majoritària de l’escola concertada a Catalunya, nega que a les aules s’adoctrini, tal com ha afirmat recentment un diputat del Parlament català. “No podem acceptar missatges que vulguin incitar a l’odi i a la falta de respecte als nostres professors i professores, que, amb un gran sentit de coherència i convenciment, ensenyen els nois i noies que siguin conscients de les injustícies socials i es comprometin en favor d’una societat més justa i fraterna”, ha declarat el secretari general de la FECC, Enric Puig.

“En els nostres idearis, d’una clara i manifesta arrel evangèlica”, ha remarcat Puig, “hi és ben present la voluntat d’estimular la convivència, d’impulsar l’acceptació de l’altre, el treball en equip, les relacions fraternes, el respecte de les opinions i de tota creença, idea o costum”. El secretari general de la FECC també assegura que “els nostres caràcters propis volen donar especial importància, en una societat multicultural i multireligiosa, al respecte a la diversitat i singularitat de les persones, a la participació en l’exercici democràtic, el creixement de l’amistat, l’estima de la pròpia cultura com a font d’enriquiment personal i grupal, mai com a causa d’exclusió”.

La reacció de la FECC té lloc després que un diputat català afirmés que “no pot ser que a la majoria de l’escola pública, i especialment en determinats territoris de la Catalunya interior, en comptes d’ensenyar, als nens se’ls eduqui per odiar Espanya”.  En el cas de les escoles concertades, aquesta acusació “incideix directament en les Titularitats dels centres i en els docents que duen a terme la tasca educativa, i és “un debat que no podem entendre ni admetre, perquè no és just i no és en absolut sincer ni pacificador”.

Des de la FECC segueixen insistint que, “ara més que mai”, es precisa una “lectura serena dels esdeveniments i actuar en conseqüència”. El secretari general adjunt de la FECC, Miquel Mateo, afegeix que “són necessàries paraules i accions de saviesa, d’una saviesa que posseeix un esperit intel·ligent, amant del bé i que estima les persones”. Conclou que “tots la necessitem, més en un temps en què les decisions que es prenguin s’han d’inspirar en la pau i la convivència, lluny de discursos que incitin la confrontació estèril i perjudicial entre les persones utilitzant els infants i adolescents que creixen i es fan grans en edat i en saviesa a les escoles de Catalunya”. Finalment, la FECC s’adhereix a la defensa que la Consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, ha fet de l’escola catalana davant les “inexactituds i els atacs intolerables” formulats per representants del poble a la Cambra catalana i per alts càrrecs del Govern de l’Estat.

LES AMPAs CRISTIANES DAVANT LA SITUACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA

21 de setembre, 2017

Davant el moment històric que viu Catalunya, i després d’assistir amb preocupació als últims esdeveniments i desmesurades actuacions dutes a terme al nostre país des de diferents estaments estatals, des de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) manifestem el nostre suport a les institucions catalanes i el nostre compromís amb el dret a decidir i la llibertat d’expressió en un marc de pau, convivència i democràcia, que és el que entenem que ha d’impregnar una societat plural i lliure, quelcom fonamental en el procés educatiu i de creixement dels nostres infants i joves.

Rebutgem qualsevol mena de violència i d’amenaça com les que s’han posat de manifest les darreres hores per tal d’impedir l’exercici de drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya i volem enviar el nostre suport a totes les persones, entitats i institucions que treballen per la garantia dels drets esmentats, sempre des del màxim respecte a les sensibilitats de tots els membres que conformen la comunitat educativa de l’Escola Cristiana de Catalunya. Així mateix, apel·lem al seny, responsabilitat, serenor i mesura de tots aquells que tenen responsabilitats en aquest procés.

Finalment, i com ja han expressat algunes de les nostres escoles, defensem el dret a participar de forma pacífica i cívica en les manifestacions i accions a favor del dret del poble de Catalunya a ser consultat sobre el seu futur.

CARTA D’INICI DE CURS DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC

31 d'agost, 2017

Davant nostre, un nou curs farcit d’oportunitats per seguir treballant al servei de l’educació dels nostres fills i filles. Oportunitat que tots junts anirem bastint mitjançant la generació d’espais que ens permetran trobar-nos i reflexionar, formar-nos i fer festa. Les AMPAs som ben vives i volem treballar per enfortir el vincle família-escola omplint-lo de passió i de compromís per tal que esdevingui un impuls a la qualitat de l’acció educativa que tots plegats duem a terme sobre els nostres infants i joves.

Des de la Junta directiva de la CCAPAC en som plenament conscients i hi estem absolutament implicats;  des de la màxima disponibilitat i esperit de servei seguim a la vostra disposició per estirar o empènyer, pel que calgui. Sabeu que hi som. Utilitzeu-nos!

Per part nostra, seguirem treballant per ser a prop, per escoltar-vos i posar al vostre abast un ampli catàleg de serveis. Enguany us anunciem una novetat important en forma d’assegurança (ben aviat us n’informarem.)

Continuem cercant la vostra complicitat amb les trobades AMPAs en xarxa. Aquest curs aspirem a fer-ne 3:  una primera a Lleida, en la qual ja estem treballant, una altra a Vic, dedicada a la integració de famílies nouvingudes i, finalment, una trobada a Barcelona dedicada al reciclatge de llibres.

D’altra banda, seguim potenciant el catàleg de conferències, que ben aviat rebreu físicament, com un element clau en l’aportació de valor a les famílies que formen part de la vostra comunitat educativa. Els nostres conferenciants posen a la vostra disposició la seva expertesa per tal que les famílies puguin enriquir la seva acció educativa. I ho fan amb passió, des del cor, de manera que empoderen el seu missatge i ens empenyen a créixer i a millorar.

A nivell institucional ens trobem en un moment important. Ens focalitzem en la pluralitat i l’equitat com a elements clau en el desenvolupament del Servei d’Educació de Catalunya.

A les conclusions del projecte Ara és demà, impulsat des del Consell Escolar de Catalunya, hi hem fet sentir els nostres plantejaments i estem prou satisfets de com han estat recollits. Actualment estem treballant en un Pacte contra la segregació escolar, impulsat pel Síndic de Greuges, on estem insistint que el primer element de segregació del nostre sistema (o, com a mínim, el de més gran abast) és econòmic i afecta les famílies de l’escola concertada.

Vam demanar al departament d’Ensenyament la publicació del cost de la plaça escolar i el que l’Administració aporta a una plaça pública i a una de concertada. Si bé no hem obtingut una resposta ni clara ni satisfactòria, ens consta que s’hi està treballant, amb una fase “tècnica” pràcticament acabada, i una fase “política” incerta.

Cal acabar amb aquest discurs que ens estigmatitza. Cal dir alt i clar que les famílies de l’escola concertada patim una discriminació econòmica flagrant i que el principi d’universalitat en la gratuïtat de l’educació no es compleix.

Només podem parlar d’equitat en un sistema en què el finançament estigui garantit per a totes les famílies en condicions d’igualtat. No pot ser que 1/3 del sistema tingui la necessitat de sostenir-se amb fons aportats per les famílies que, amb els seus imposts, ja contribueixen al sosteniment global del sistema.

Així doncs, tots plegats tenim feina i molta. Us animem a implicar-vos i a reforçar el vostre compromís amb les AMPAs, amb les famílies i amb l’escola. I us animem a fer-ho estimant allò que empreneu. Permeteu-me recordar-vos unes paraules de la Mare Teresa de Calcuta que vàrem utilitzar a la darrera Assemblea:  “L’amor no pot romandre en si mateix. No té sentit. L’amor s’ha de posseir en acció. Aquesta activitat ens portarà al servei”.

I no ho oblideu: SOM FORÇA! Força gent i força de les famílies i de l’escola cristiana.

Endavant i molts ànims! Bon curs a tothom!

APROVAT EL DOCUMENT ‘ARA ÉS DEMÀ’, EN EL QUAL HA PARTICIPAT LA CCAPAC

25 de juliol, 2017

El document Ara és demà,  que va impulsar el Departament d’Ensenyament a instàncies de l’exconsellera, Meritxell Ruiz, ha estat aprovat pel Consell Escolar.

Ara és demà és el debat -en què ha participat la CCAPAC amb les seves propostes- “sobre el possible nou sistema educatiu per a Catalunya, que es basa en textos que han fet cinc experts en diferents àmbits. Durant el curs, s’ha demanat l’opinió a més de 100.000 persones, totes procedents dels diferents actors del sector. Amb totes les propostes, el Consell Escolar de Catalunya ha elaborat un text definitiu que lliurarà a la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, i que ella hauria de lliurar al Parlament”, tal com recull el diari ARA.

“En aquestes ponències s’ha discutit sobre arquitectura acadèmica –etapes educatives, transicions entre etapes–, sobre els centres docents –el projecte educatiu, l’autonomia–, el professorat, els alumnes i els grans principis que emmarquen aquests elements, com l’equitat o el pluralisme, entre altres”.

LA CCAPAC, ENTRE LES ENTITATS SIGNANTS DEL PACTE PER LA REFORMA HORÀRIA

25 de juliol, 2017

La CCAPAC és una de les 110 entitats i institucions que han signat el Pacte Nacional per la Reforma Horària, pel qual es comprometen a treballar per aconseguir que l’any 2025 els horaris de Catalunya s’hagin equiparat als dels països europeus i que, per tant, les persones tinguin uns horaris més racionals i saludables.

Aquest pacte inclou, a banda de l’àmbit de l’educació, els de la sanitat, la cultura, el comerç, la feina i l’administració. Entre els compromisos per al 2025, hi ha diferents objectius, com recuperar les dues hores de desfasament horari respecte a la resta del món i impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions, a favor de models més eficients i més flexibles, entre altres mesures.

SÓN ELS NOSTRES VALORS – FEM XARXA

21 d'abril, 2017

Veure vídeo.