ARTICLE DEL SECRETARI GENERAL ADJUNT DE LA FECC PUBLICAT AL DIARI EL PUNT AVUI: ÉS UNA ANOMALIA LA CONCERTADA?

26 de maig, 2016

Miquel Mateo

Els 365.000 alumnes d’infantil, primària, ESO, batxillerat i formació professional que estudien a les escoles concertades de Catalunya encaren la recta final del curs. La seva motxilla s’ha omplert de nous coneixements i enriquidors aprenentatges que, dia a dia, han compartit amb els companys i els professors. Mentre aquests alumnes són a classe, aliens al soroll mediàtic, a l’hemicicle del Parlament de Catalunya s’aborden propostes que, per diverses vies, pretenen modificar la llei d’educació de Catalunya, aprovada l’any 2009 amb un ampli i exemplar consens.

Llegir més.

COMUNICAT D’ENTITATS TITULARS I AMPAs DE CENTRES CONCERTATS SOBRE ELS DEBATS PARLAMENTARIS SOBRE EDUCACIÓ

20 de maig, 2016

Les organitzacions representatives de les escoles concertades de Catalunya i les federacions i confederacions d’associacions de pares i mares d’alumnes que les han escollit per educar-hi els fills i filles han seguit amb interès els darrers debats al Parlament de Catalunya entorn l’educació, en especial el motivat per la presentació d’una Iniciativa Legislativa Popular que pretenia modificar la Llei d’Educació de Catalunya, la LEC, i preveia l’eliminació de l’escola concertada en un termini de deu anys. També una proposta de llei per introduir esmenes a la LEC. Ambdues van ser rebutjades.

Per a les organitzacions representatives de les escoles concertades de Catalunya i les federacions i confederacions d’associacions de pares i mares d’alumnes, els resultats d’aquestes votacions han estat decisions importants que fan palès el paper que té l’escola concertada d’iniciativa social en el desenvolupament del model pedagògic d’aquest país.

Les entitats esmentades consideren que no és convenient modificar la LEC, una llei que es va aprovar fa set anys amb un ampli consens de les forces polítiques parlamentàries, també amb la participació de la comunitat educativa d’aquestes entitats. La LEC ha servit per donar estabilitat a l’ensenyament de Catalunya i per facilitar la millora sistemàtica de la qualitat del sistema educatiu català, creant un Servei d’Educació de Catalunya d’interès general amb la coexistència i treball conjunt dels centres públics i centres privats concertats.

És bo el debat entorn l’educació, abordar temes educatius que ajudin a millorar la qualitat de l’ensenyament públic i concertat, però és hora de fugir i d’abandonar enfrontaments reiteratius i recurrents que no responen a la realitat. La llibertat d’elecció dels pares configura el mapa del sistema educatiu català: 800.000 alumnes a l’escola pública i 365.000 a l’escola concertada. Una realitat que no es pot ignorar ni negar. El nostre agraïment als parlamentaris i parlamentàries, i a les seves forces polítiques, que així ho han considerat.

CRÒNICA DE LA 5a TROBADA “AMPAS EN XARXA” A BARCELONA

19 de abril, 2016

IMG_5084-1

El refranyer diu que “no hi ha cinquè dolent” i la va encertar, perquè l’endemà de la Diada de Sant Jordi es va celebrar la 5a trobada AMPAs en Xarxa al col·legi Manyanet-Sant Andreu de Barcelona amb un excel·lent resultat tant per la qualitat dels projectes presentats, com per les aportacions dels assistents.

El projecte “Voluntariat en família”, que desenvolupen conjuntament les AMPAs de Manyanet-Les Corts i Manyanet-Sant Andreu, va obrir la jornada amb una proposta de participació familiar des de les diverses accions de voluntariat social, solidari i de protecció de la natura en què hi participa amb l’objectiu d’enfortir el fet intergeneracional mitjançant una educació en valors. Una alternativa d’oci familiar amb molt de camí per recórrer que vol créixer per assolir noves fites, i a la qual s’afegeix la CCAPAC amb un compromís explícit de suport i promoció.

Seguidament, l’AMPA Lestonnac de Barcelona va explicar com s’ho fa per portar d’excursió fins a 400 persones mitjançant el seu projecte “Caminampa”, que alhora serveix per ajudar a cohesionar els diferents sectors de la Comunitat Educativa de l’escola. Per ser aquesta una activitat adreçada a les famílies que moltes AMPAs porten a terme, va suscitar enriquidores intervencions que afavoriran futures convocatòries, tant dels que ja l’han consolidat al seu programa anual com els que la volen iniciar.

Una pausa i un cafè ens donà aire per continuar amb les ponències, en aquest cas de la mà de l’AMPA CE Valldaura i la presentació del seu Carnet per les famílies associades, que els ofereix descomptes a les botigues adherides del barri. Un intent d’ajudar a mantenir el comerç de proximitat per sobre de les grans superfícies, d’això se’n diu “fer barri”.

Finalment va completar el programa l’AMPA Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi amb la seva particular estructura organitzativa de Treball per comissions, que aconsegueix implicar moltes famílies en el dia a dia de l’associació i facilitar l’assoliment dels objectius fixats. Una eina o recurs exportable a d’altres AMPAs, sobretot aquelles amb poca gent a les juntes directives.

L’espai d’intercanvi postrobada facilitat per l’AMPA i l’escola acollidora (Jesús, Maria i Josep de Sant Andreu), als quals reiterem el nostre agraïment, va permetre comentar plegats les intervencions, resoldre dubtes, oferir i rebre ànims i fer nous amics, a la vegada que es proposaven noves activitats, candidates a convertir-se en projectes comuns per el nostre col·lectiu.

Cal destacar també un aspecte comú a tots els projectes que es va fer palès a cada presentació: la voluntat dels seus protagonistes de visualitzar-los portes enfora de l’escola, d’implicar socialment el seu entorn i d’altres col·lectius. Una iniciativa aquesta que, des de la CCAPAC, animem a continuar fent perquè entenem que la força de les AMPAs és la seva gent, unes mares i pares que assumeixen amb gran dedicació un compromís que va més enllà de l’educació dels fills. Seria una llàstima no aprofitar aquest potencial si la intenció es “canviar el món”.

A medicina defineixen la cardiomegalia com una condició característica d’aquells que tenen un cor més gran del normal, una malaltia que, permeteu-me la llicència, figuradament parlant podríem dir que pateixen les mares i pares de les AMPAs. S’ha de tenir un cor molt, molt gran per prioritzar el compartir i el donar per davant del tenir, per dedicar-s’hi des de l’altruisme i la generositat, per no defallir encara que el vent no bufi a favor, per col·laborar activament en la millora de l’ensenyament i de la societat, i per tants i tants detalls. Si, són malalts, uns beneïts malalts! I el millor de tot és que aquesta és una malaltia que s’encomana.

Amb aquesta 5a trobada AMPAs en Xarxa completem el cicle de presentacions de projectes previst per aquest curs, però no tanquem la paradeta perquè “els pares, quan es proposen alguna cosa, no hi ha qui els aturi”, i nosaltres acceptem amb molt de gust el compromís de fer-vos costat perquè, com va dir el poeta: Què és la CCAPAC? I tu m’ho preguntes? La CCAPAC ets tu.

Gràcies per ajudar-nos a fer xarxa i fins el proper curs.

Andrés Cardenal

ARTICLE DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC PUBLICAT A EL PUNT AVUI

30 de març, 2016

Sota el títol La concertada, al servei de l’educació, el diari El Punt Avui va publicar el passat 28 de març un article d’opinió signat pel president de la CCAPAC, Josep Maria Romagosa. El podeu llegir aquí.

CONTRA LA CONCERTADA, LA LLIBERTAT I ELS DRETS DELS PARES

23 de juny, 2015

El passat 20 de juny, el diari El Punt Avui va publicar l’article d’opinió Contra la concertada, la llibertat i els drets dels pares, signat pel secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Carles Armengol. El podeu llegir aquí.

Per contactar amb nosaltres…

25 de novembre, 2009

contactarConfederació Cristiana d’Associacions
de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC)
c. Àngels, 18, 6a. 08001 Barcelona
Tel 93 302 34 43
Fax 93 317 45 04 e-mail: ccapac@escolacristiana.org