ARTICLE DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC PUBLICAT A EL PUNT AVUI (24 d’octubre) – NO ES POT JUGAR AMB L’ESCOLA

24 de octubre, 2016

Fa uns mesos, amb motiu de la presentació de la iniciativa legislativa popular (ILP) encaminada a modificar la llei d’educació de Catalunya (LEC) i posar fi al sistema de concerts, i recentment, amb motiu de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, el Parlament de Catalunya ha estat testimoni d’expressions desafortunades fruit d’un diagnòstic tan demagògic i catastrofista com fora de la realitat: “Tenim una doble xarxa amb uns centres privats concertats que s’emporten diners públics per pagar els privilegis d’uns quants”; “Caldria una revisió dels objectius dels concerts d’acord a un principi de subsidiarietat”; “Estem deixant la meitat de la població infantil en mans d’interessos privats que no són només de negoci, sinó ideològics i de control social amb l’excusa de l’inexistent dret dels pares a escollir centre”; “Amb el desplegament de la LEC s’han destinat fons públics a negocis educatius privats”; “L’educació pública és un bé preciós que no pot estar al servei de lògiques de beneficis, que no pot segregar per sexes i que no pot estar en mans de congregacions religioses”.

Llegir-ne més.

CURS PER A NOUS DIRIGENTS D’AMPAs – 5 de novembre

14 de octubre, 2016

El proper 5 de novembre, la seu de la CCAPAC (c. dels Àngels, 18, 4t, Barcelona) acollirà un nou curs per a dirigents d’AMPAs, l’objectiu del qual és, entre d’altres, reflexionar sobre el paper de les AMPAs i donar a conèixer els elements bàsics per a una gestió de qualitat, a banda d’intercanviar experiències i reflexionar sobre les activitats i estratègies més habituals de les AMPAs.

Enguany, a més a més, també es volen donar a conèixer els elements bàsics per a una gestió de qualitat: instruments per millorar la participació, l’organització de les tasques habituals i la realització de projectes.

El curs serà conduït pel pedagog, escriptor i conferenciant Juanjo Fernández, que parlarà del funcionament de les AMPAs i com millorar-lo, així com dels membres de la Junta Directiva de la CCAPAC, que abordaran el tema Actualitat de les AMPAs i serveis de la CCAPAC.

El curs és gratuït per als membres de les AMPAs associades a la CCAPAC.

Programa.

NOVA EDICIÓ DEL CATÀLEG DE CONFERÈNCIES PER A PARES I MARES

28 de setembre, 2016

Us presentem un any més una nova edició del catàleg de conferències per a pares i mares per al present curs: hem ampliat el nombre de conferències, així com el de conferenciants, tots ells avalats per la seva experiència i professionalitat. Talment com l’edició anterior, la classificació per temes, per edats i etiquetes us han d’ajudar a trobar aquella que sigui més adient per a la vostra AMPA

Us agrairíem que féssiu una valoració de la conferència que hàgiu rebut (una sola valoració per AMPA) a través d’un breu qüestionari que ens ha de permetre millorar i introduir elements de renovació en aquest servei.

Consulteu la nova edició del catàleg de conferències online!

La CCAPAC estrena un web per al catàleg de conferències del present curs. Disposeu d’aquesta eina així com del catàleg en suport pdf, que podeu descarregar a la mateixa página web. Un entorn més visual i àgil a l’hora de cercar els conferenciants, els temes d’interès o la conferència més indicada per a una determinada edat. (www.conferenciesccapac.org)

ARTICLE D’INICI DE CURS DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC

15 de setembre, 2016

Josep Maria Romagosa, president de la CCAPAC

Davant l’inici d’un nou curs, des de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) seguim apostant per enfortir el Servei d’Educació de Catalunya com a servei d’interès públic que garanteixi la diversitat i la llibertat d’elecció de les famílies quant a l’educació que volen per als fills i filles en un marc d’equitat i d’igualtat d’oportunitats.

Les famílies de l’escola cristiana refermem el nostre compromís de contribució a la millora continuada i al creixement del nostre sistema educatiu, reconeixem l’enorme tasca que duen a terme els mestres i professors i seguirem treballant en l’enfortiment de les nostres comunitats educatives des de la implicació i la complicitat amb l’escola que, a través del seu caràcter propi, omple de valor i dóna coherència a la seva tasca educativa.

L’escola concertada ha estat objecte de diferents atacs que considerem injustos i malintencionats. Ens proposem de sortir d’aquesta dialèctica anacrònica i aspirem que es doni per superada, de manera que tots plegats treballem per a la millora del nostre sistema educatiu, al servei dels infants i joves del nostre país.

És necessari foragitar del món de l’ensenyament els interessos curt-terministes del joc polític partidista.  Tothom en parla, però ningú no mostra la predisposició sincera a bastir pactes d’ampli abast i llarg recorregut que donin l’estabilitat necessària al sistema.

D’altra banda, cal progressar, clarificar i fer transparent el sistema de finançament de l’escola concertada.  Moltes famílies, per la seva priorització d’una determinada educació per als fills i filles, coherent amb les pròpies conviccions, es veuen obligades a fer autèntics esforços i equilibris econòmics com a conseqüència de l’aplicació d’un sistema de concerts que incompleix clarament la normativa vigent.

Així doncs, des de la CCAPAC manifestem el nostre compromís de diàleg continuat i sincer, lluny de la confrontació, i la nostra predisposició a sumar per tal d’avançar en la construcció d’un sistema educatiu acollidor, integrador i plural, autèntic fonament d’una societat democràtica i diversa.

ARTICLE DEL SECRETARI GENERAL ADJUNT DE LA FECC PUBLICAT AL DIARI EL PUNT AVUI: ÉS UNA ANOMALIA LA CONCERTADA?

26 de maig, 2016

Miquel Mateo

Els 365.000 alumnes d’infantil, primària, ESO, batxillerat i formació professional que estudien a les escoles concertades de Catalunya encaren la recta final del curs. La seva motxilla s’ha omplert de nous coneixements i enriquidors aprenentatges que, dia a dia, han compartit amb els companys i els professors. Mentre aquests alumnes són a classe, aliens al soroll mediàtic, a l’hemicicle del Parlament de Catalunya s’aborden propostes que, per diverses vies, pretenen modificar la llei d’educació de Catalunya, aprovada l’any 2009 amb un ampli i exemplar consens.

Llegir més.

COMUNICAT D’ENTITATS TITULARS I AMPAs DE CENTRES CONCERTATS SOBRE ELS DEBATS PARLAMENTARIS SOBRE EDUCACIÓ

20 de maig, 2016

Les organitzacions representatives de les escoles concertades de Catalunya i les federacions i confederacions d’associacions de pares i mares d’alumnes que les han escollit per educar-hi els fills i filles han seguit amb interès els darrers debats al Parlament de Catalunya entorn l’educació, en especial el motivat per la presentació d’una Iniciativa Legislativa Popular que pretenia modificar la Llei d’Educació de Catalunya, la LEC, i preveia l’eliminació de l’escola concertada en un termini de deu anys. També una proposta de llei per introduir esmenes a la LEC. Ambdues van ser rebutjades.

Per a les organitzacions representatives de les escoles concertades de Catalunya i les federacions i confederacions d’associacions de pares i mares d’alumnes, els resultats d’aquestes votacions han estat decisions importants que fan palès el paper que té l’escola concertada d’iniciativa social en el desenvolupament del model pedagògic d’aquest país.

Les entitats esmentades consideren que no és convenient modificar la LEC, una llei que es va aprovar fa set anys amb un ampli consens de les forces polítiques parlamentàries, també amb la participació de la comunitat educativa d’aquestes entitats. La LEC ha servit per donar estabilitat a l’ensenyament de Catalunya i per facilitar la millora sistemàtica de la qualitat del sistema educatiu català, creant un Servei d’Educació de Catalunya d’interès general amb la coexistència i treball conjunt dels centres públics i centres privats concertats.

És bo el debat entorn l’educació, abordar temes educatius que ajudin a millorar la qualitat de l’ensenyament públic i concertat, però és hora de fugir i d’abandonar enfrontaments reiteratius i recurrents que no responen a la realitat. La llibertat d’elecció dels pares configura el mapa del sistema educatiu català: 800.000 alumnes a l’escola pública i 365.000 a l’escola concertada. Una realitat que no es pot ignorar ni negar. El nostre agraïment als parlamentaris i parlamentàries, i a les seves forces polítiques, que així ho han considerat.

CRÒNICA DE LA 5a TROBADA “AMPAS EN XARXA” A BARCELONA

19 de abril, 2016

IMG_5084-1

El refranyer diu que “no hi ha cinquè dolent” i la va encertar, perquè l’endemà de la Diada de Sant Jordi es va celebrar la 5a trobada AMPAs en Xarxa al col·legi Manyanet-Sant Andreu de Barcelona amb un excel·lent resultat tant per la qualitat dels projectes presentats, com per les aportacions dels assistents.

El projecte “Voluntariat en família”, que desenvolupen conjuntament les AMPAs de Manyanet-Les Corts i Manyanet-Sant Andreu, va obrir la jornada amb una proposta de participació familiar des de les diverses accions de voluntariat social, solidari i de protecció de la natura en què hi participa amb l’objectiu d’enfortir el fet intergeneracional mitjançant una educació en valors. Una alternativa d’oci familiar amb molt de camí per recórrer que vol créixer per assolir noves fites, i a la qual s’afegeix la CCAPAC amb un compromís explícit de suport i promoció.

Seguidament, l’AMPA Lestonnac de Barcelona va explicar com s’ho fa per portar d’excursió fins a 400 persones mitjançant el seu projecte “Caminampa”, que alhora serveix per ajudar a cohesionar els diferents sectors de la Comunitat Educativa de l’escola. Per ser aquesta una activitat adreçada a les famílies que moltes AMPAs porten a terme, va suscitar enriquidores intervencions que afavoriran futures convocatòries, tant dels que ja l’han consolidat al seu programa anual com els que la volen iniciar.

Una pausa i un cafè ens donà aire per continuar amb les ponències, en aquest cas de la mà de l’AMPA CE Valldaura i la presentació del seu Carnet per les famílies associades, que els ofereix descomptes a les botigues adherides del barri. Un intent d’ajudar a mantenir el comerç de proximitat per sobre de les grans superfícies, d’això se’n diu “fer barri”.

Finalment va completar el programa l’AMPA Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi amb la seva particular estructura organitzativa de Treball per comissions, que aconsegueix implicar moltes famílies en el dia a dia de l’associació i facilitar l’assoliment dels objectius fixats. Una eina o recurs exportable a d’altres AMPAs, sobretot aquelles amb poca gent a les juntes directives.

L’espai d’intercanvi postrobada facilitat per l’AMPA i l’escola acollidora (Jesús, Maria i Josep de Sant Andreu), als quals reiterem el nostre agraïment, va permetre comentar plegats les intervencions, resoldre dubtes, oferir i rebre ànims i fer nous amics, a la vegada que es proposaven noves activitats, candidates a convertir-se en projectes comuns per el nostre col·lectiu.

Cal destacar també un aspecte comú a tots els projectes que es va fer palès a cada presentació: la voluntat dels seus protagonistes de visualitzar-los portes enfora de l’escola, d’implicar socialment el seu entorn i d’altres col·lectius. Una iniciativa aquesta que, des de la CCAPAC, animem a continuar fent perquè entenem que la força de les AMPAs és la seva gent, unes mares i pares que assumeixen amb gran dedicació un compromís que va més enllà de l’educació dels fills. Seria una llàstima no aprofitar aquest potencial si la intenció es “canviar el món”.

A medicina defineixen la cardiomegalia com una condició característica d’aquells que tenen un cor més gran del normal, una malaltia que, permeteu-me la llicència, figuradament parlant podríem dir que pateixen les mares i pares de les AMPAs. S’ha de tenir un cor molt, molt gran per prioritzar el compartir i el donar per davant del tenir, per dedicar-s’hi des de l’altruisme i la generositat, per no defallir encara que el vent no bufi a favor, per col·laborar activament en la millora de l’ensenyament i de la societat, i per tants i tants detalls. Si, són malalts, uns beneïts malalts! I el millor de tot és que aquesta és una malaltia que s’encomana.

Amb aquesta 5a trobada AMPAs en Xarxa completem el cicle de presentacions de projectes previst per aquest curs, però no tanquem la paradeta perquè “els pares, quan es proposen alguna cosa, no hi ha qui els aturi”, i nosaltres acceptem amb molt de gust el compromís de fer-vos costat perquè, com va dir el poeta: Què és la CCAPAC? I tu m’ho preguntes? La CCAPAC ets tu.

Gràcies per ajudar-nos a fer xarxa i fins el proper curs.

Andrés Cardenal

ARTICLE DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC PUBLICAT A EL PUNT AVUI

30 de març, 2016

Sota el títol La concertada, al servei de l’educació, el diari El Punt Avui va publicar el passat 28 de març un article d’opinió signat pel president de la CCAPAC, Josep Maria Romagosa. El podeu llegir aquí.

CONTRA LA CONCERTADA, LA LLIBERTAT I ELS DRETS DELS PARES

23 de juny, 2015

El passat 20 de juny, el diari El Punt Avui va publicar l’article d’opinió Contra la concertada, la llibertat i els drets dels pares, signat pel secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Carles Armengol. El podeu llegir aquí.

Per contactar amb nosaltres…

25 de novembre, 2009

contactarConfederació Cristiana d’Associacions
de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC)
c. Àngels, 18, 6a. 08001 Barcelona
Tel 93 302 34 43
Fax 93 317 45 04 e-mail: ccapac@escolacristiana.org