CELEBRADA LA PRIMERA EDICIÓ DE ‘DIÀLEGS PER A L’EDUCACIÓ’

Maig 14th, 2019

El passat diumenge, 12 de maig, va tenir lloc a l’escola La Salle Comtal de Barcelona la primera edició de Diàlegs per a l’Educació, que impulsa la CCAPAC i que vol fomentar el diàleg a partir de l’experiència de persones de reconegut prestigi en diferents àmbits de l’educació.

L’acte, conduït per la periodista Elena Garcia Melero, va comptar amb la participació de la religiosa dominica Lucía Caram; el sociòleg Salvador Cardús; l’escriptor i conferenciant Juanjo Fernández i el Doctor en Ciències de l’Educació i diputat del Parlament, Lluís Font.

A continuació reproduïm el discurs que hi va fer el president de la CCAPAC, Albert Alegre:

“Benvolgudes autoritats i membres de les AMPAs de les escoles cristianes de Catalunya, benvingudes i benvinguts a la nostra primera edició de Diàlegs per a l’educació.

Com ja s’ha explicat a la presentació de la jornada, aquest és un nou projecte basat en el diàleg com a eina per compartir diferents punts de vista, de professionals relacionats amb el sector educatiu, en format de taula rodona, sobre diferents temes d’interès general per a les famílies. Però pensem que el resultat d’aquesta definició va més enllà de ser un servei a les famílies i que aquestes jornades ens fan pujar un esglaó dins les activitats que organitzem perquè, a més de ser d’interès per a les AMPAs, poden estar també al servei dels professionals dels nostres centres (…) Voldria, per tancar els comentaris sobre la jornada, fer arribar els nostres agraïments a la persona que va covar aquest nou projecte, Josep Maria Romagosa i Martí, el meu predecessor.

Vivim temps intensos al sector de l’educació. Podríem dir que l’educació està en ebullició i són molts els temes que preocupen les nostres famílies. El primer, la inestabilitat del propi sistema, els constants canvis a la Llei Orgànica (…), com a conseqüència de les adequacions realitzades pels diferents canvis de Govern, que durant els últims 40 anys han provocat que durant el cicle educatiu obligatori un mateix alumne hagi arribat a veure’s afectat pels canvis en diverses ocasions (…)

D’altra banda, no voldríem oblidar de demanar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya el desplegament i compliment de la LEC per aconseguir una escola pública i concertada gratuïta de qualitat i igualment finançada, de manera que garanteixi la igualtat de drets de les famílies i els alumnes amb independència de l’escola que hagin triat, atès que totes formen part de ple dret de l’estructura del Sistema Educatiu a Catalunya.

Ens preocupa l’infrafinançament de les nostres escoles, reconegut pel Departament d’Educació a la signatura del Pacte contra la Segregació Escolar signat al Parlament de Catalunya el passat 18 de març, que limita les possibilitats d’accedir a nous mitjans educatius als nostres fills i filles. Dues són les qüestions, però, que ens preocupen especialment com a famílies i com a societat; una, la disminució demogràfica, per la qual cosa demanem suport públic a la família; i l’altre, l’abandonament escolar. Considerem la nostra responsabilitat posar-ho de manifest i la de l’Administració Pública, d’exercir l’acció de govern per evitar ambdues qüestions, que creiem que posen en risc no només el Sistema Educatiu, sinó també el futur de la societat catalana.

Altra qüestió no menor és el dret a la llibertat d’elecció de centre pel seu projecte educatiu, però també pel seu ideari. La diversitat de projectes i escoles de diferent ideari garanteix la possibilitat de poder triar una formació més empàtica amb cada família, quelcom que n’afavoreix la implicació en la formació de l’infant i evita caure en la perversió d’una escola única.

La implicació de la família enriqueix sens dubte el sistema, i una de les formes -que no l’única, però potser si la més organitzada-, és a través de les AMPAs. Nosaltres, la CCAPAC, representem les AMPAs de famílies que, com a opció, hem triat el projecte educatiu i l’ideari de l’Escola Cristiana Concertada de Catalunya i representem el més gran percentatge dels, aproximadament, 360.000 alumnes que hi estudien.

A les nostres AMPAs i als seus membres, animar-vos a continuar fent de les nostres escoles espais educatius millors i més acollidors, i que ho feu amb il·lusió. Gràcies per la feina que feu i penseu que no som pocs els que, voluntàriament, col·laborem en la millora de l’acció educativa acompanyant el creixement dels fills i filles.

A totes les mares i pares de l’Escola Cristiana de Catalunya, animar-vos a implicar-vos en l’educació dels fills d’una manera activa, perquè l’educació és un bé comú.

Felicitats a tots els que avui heu format part d’aquesta jornada.

Moltes gràcies,


DIÀLEGS PER A L’EDUCACIÓ – 12 DE MAIG

Abril 3rd, 2019

ProgramaCarta a les AMPAs federadesInscripció

LA CCAPAC SIGNA EL PACTE CONTRA LA SEGREGACIÓ ESCOLAR

Març 19th, 2019

La CCAPAC, representada pel seu president, Albert Alegre, ha estat una de les entitats signants del Pacte contra la Segregació Escolar impulsat pel Síndic de Greuges. S’hi han adherit també el Departament d’Educació, gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants, d’altres agents de la comunitat educativa –entre els quals la FECC- i els grups parlamentaris de JxCat, ERC, CatEnComú i PSC.

La principal proposta és un nou decret d’admissió que garanteixi un repartiment més equitatiu de l’alumnat, establint, per exemple, una proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives específiques per centres d’una mateixa zona o la limitació de l’escolarització de matrícula viva a centres d’alta complexitat.

Amb la signatura d’aquest pacte, el Departament d’Educació es compromet a tirar endavant, tan aviat com sigui possible, diverses mesures per afavorir un repartiment més equilibrat de l’alumnat als diferents centres educatius. En total, es preveu fins a 30 actuacions i 189 mesures per començar a implementar aquesta legislatura. Per això, s’ha posat sobre la taula un nou decret que reguli l’admissió de l’alumnat i que estableixi la proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives específiques que pot tenir un centre d’una mateixa zona, l’oficina electrònica de preinscripció, la publicació de les quotes per part de totes les escoles, i el seu règim legal, i altres exigències de transparència com pot ser les vacants. Per tal de protegir els centres d’alta complexitat, també es preveu que la matrícula viva, aquella que es fa durant el curs i que normalment afecta aquesta tipologia de centres perquè hi poden quedar vacants, es limiti.

El Pacte també vol garantir la gratuïtat total de l’escolarització als centres sufragats per fons públics, evitant les aportacions de les famílies, i per això preveu millorar també el finançament de tots els centres públics i concertats, en funció de la seva coresponsabilitat i amb una aposta més clara per augmentar més els recursos, econòmics i de personal, als centres d’alta complexitat. Per aconseguir aquesta gratuïtat, es preveu crear una comissió d’estudi del cost de la plaça.

2n PREMI CCAPAC COMPROMÍS EDUCATIU

Febrer 20th, 2019

Des de la CCAPAC es treballa de manera continuada per a la millora del sistema educatiu, perquè estigui dotat de pluralitat i diversitat (elements fonamentals per a la igualtat d’oportunitats) i perquè es reconegui el dret dels pares a triar l’escola dels fills d’acord amb les seves conviccions. I, per progressar, és imprescindible el compromís de tots plegats. Per això aspirem a potenciar-ne la força a través del reconeixement a persones o entitats que hi han donat visibilitat pública i que poden esdevenir referents en la nostra acció. És per aquest motiu que reeditem el Premi CCAPAC Compromís Educatiu.

Entenem el compromís com a:

  • impuls per créixer com a escoles acollidores i innovadores
  • saba que alimenta famílies implicades i positives
  • pedra angular en el desenvolupament de comunitats educatives il·lusionades i integradores.

En definitiva, només des del compromís és tot possible; només des del compromís s’obren camins cap al somni.

Us facilitem les bases d’aquest premi, en el qual volem que tingueu una participació activa. Us animem a presentar-hi candidatures que considereu que responen a l’objectiu que hem explicat. La presentació de candidatures estarà oberta fins al 29 de març de 2019. El 12 de maig tindrà lloc el lliurament d’aquest 2n Premi CCAPAC Compromís Educatiu.

ALBERT ALEGRE, NOU PRESIDENT DE LA CCAPAC

Octubre 1st, 2018

La Confederació Cristiana d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), que representa la majoria de les AMPAs de les escoles cristianes del país, té nou president. Albert Alegre accedeix al càrrec en substitució de Josep Maria Romagosa, que n’ha estat quatre anys al capdavant i que plega per centrar-se en la seva activitat professional.

Albert Alegre, en el seu primer discurs com a president de la CCAPAC, va assegurar que “la primera escola d’un infant és la seva família”, i va destacar el “paper cabdal” que aquesta ha de tenir dins la comunitat educativa, on ha d’estar representada. “Les nostres AMPAs no poden viure aïllades, ben al contrari, han de ser integrades dins d’un àmbit de col·laboració, solidaritat i servei que les faci més grans, més fortes, més representatives i que els doni més eines per dur a terme la seva funció”.

Alegre va agrair al president sortint, Josep Maria Romagosa, la tasca realitzada al capdavant de la CCAPAC i en va valorar “no només el lideratge al llarg d’aquests quatre anys i mig, sinó tot el temps que anteriorment, i des de diferents àmbits, ha dedicat a treballar amb i per a les AMPAs de l’Escola Cristiana de Catalunya”. Alegre també va recordar, parafrasejant Romagosa, “que la teva presidència ha estat plena de, com a tu t’agrada transmetre a les AMPAs, les tres is: il·lusió, implicació i integració, i nosaltres prendrem aquest teu llegat amb la força que ens has transmès”.

Alegre va dedicar en acabat un sentit agraïment als seus pares, “que ja van optar per donar-me l’educació amb el caràcter propi de l’Escola Cristiana de Catalunya. Alegre també va voler expressar el seu agraïment a l’AMPA Maristes Valldemia, l’escola de les seves filles, “que em va acollir amb els braços oberts” (i de la qual ha estat Secretari i President), a més de la Federació d’Associacions de Pares i Mares dels Col·legis Maristes de Catalunya (FAPAMAC) –on ha estat president el últims 7 anys–, i “que m’han permès formar-me en el coneixement del Sistema Educatiu i m’han donat el privilegi de poder arribar fins la Junta de la CCAPAC, de la qual em sento molt orgullós de formar part”.

ENTREVISTA PUBLICADA PER EUROPA PRESS- Padres de la concertada piden que el pacto de segregación escolar admita “infrafinanciación”

Setembre 4th, 2018

El presidente de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), Josep Maria Romagosa, ha reclamado que el pacto contra la segregación escolar que se trabaja con el liderazgo del Síndic de Greuges reconozca la “infrafinanciación” de la escuela concertada. En una entrevista de Europa Press, ha defendido que “como en cualquier pacto, todo el mundo tiene que ceder”, y ha lamentado que la iniciativa quedó encallada el curso pasado, por su complejidad y la amplia gama de sensibilidades entre los agentes educativos. Para avanzar en este documento –reactivado a finales de julio–, ha reclamado un reconocimiento de la falta de recursos de la escuela concertada: “El tema de la financiación está detrás de todo. ¿Quién paga aquella cuota del alumno de segregación escolar?”.

Además, niega que la escuela concertada no acoja alumnos con necesidades educativas específicas, y asegura que lo hace en un uno de cada tres casos, también por cuestiones socioeconómicas que acaban costeando padres de los centros. “Si superáramos este tema tendríamos mucho ganado”, según Romagosa, que ha lamentado que “los primeros segregados son las familias concertadas que se ven obligadas a pagar unas cuotas que, si no las pagaran, las escuelas no podrían funcionar”.

Leer más.

 

 

 

ASSEMBLEA GENERAL EXTRAORDINÀRIA DE LA CCAPAC – 19 DE SETEMBRE

Setembre 3rd, 2018

En trobareu més informació i l’ordre del dia aquí. Confirmeu la vostra assistència en aquest formulari.

CARTA OBERTA DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC A LES FAMÍLIES: “ESCOLA CRISTIANA: VOLEM SER”

Juny 20th, 2018

Davant dels que s’atribueixen la representativitat de la comunitat educativa de Catalunya i la defensen des d’un dogmatisme excloent, les famílies de l’escola cristiana, que representem més de 250.000 alumnes, no podem restar impassibles.

No som una anomalia. Tenim molt clar que les nostres escoles, des de la iniciativa privada amb vocació social, no són negocis mercantils. Ho demostra la seva trajectòria, en molts casos més que centenària, i ho ratifiquen les dades: segons IDESCAT, la totalitat d’ingressos de l’escola concertada religiosa de Catalunya l’any 2015 va ser de €1.271 milions, mentre que la globalitat de despeses va ser de €1.284 milions; em sembla que  queda clar que això no és un negoci.

No som segregadors. Al contrari, ens sentim discriminats. Avui, aquí, aquestes xifres només poden ser realitat amb la contribució de les famílies. No es compleix allò que estableix la Llei d’Educació de Catalunya en el sentit que tots els centres han de disposar d’un finançament suficient i d’una dotació de recursos adequada en un marc, avui falsejat, d’universalització de l’educació gratuïta; i això obliga les famílies a realitzar contribucions per sostenir el funcionament de les escoles tot perjudicant el desitjat principi d’equitat que requereix d’un sistema en què el finançament estigui garantit per a totes les famílies en condicions d’igualtat. Així, doncs, les famílies en som víctimes: amb els nostres impostos i els nostres recursos contribuïm al sosteniment del sistema (tant públic com concertat) i, a sobre, hem de contribuir al sosteniment de les nostres escoles. No sé si això és un pagament duplicat; el que sí que estic convençut és que és una discriminació flagrant.

No som uns empestats. Creiem en la formació integral de la persona, que inclou la seva dimensió transcendent. Considerem la interioritat i l’espiritualitat una dimensió fonamental de la persona i element clau en els seus processos de creixement i de maduració. No tenim cap monopoli ni veritat absoluta; només el nostre convenciment i la nostra fe. El rol educatiu de l’escola ha anat augmentant. Es vol formar per saber, però també reclamem la contribució a SER. I això, que no pot ser neutre ni homogeni, sembla topar amb aquells que encara viuen marcats per tòpics massa antics que els situen al terreny del nacionalcatolicisme i obliden el paper decisiu de l’escola cristiana en l’impuls educatiu de la transició i de la consolidació democràtica i la seva contribució al bastiment d’una escola catalana diversa i inclusiva; topa amb aquells que no tenen la més mínima idea de com es treballa aquest aspecte a les escoles cristianes. La imposició està més que superada. Avui es treballa des de la proposta i l’acompanyament, donant una importància clau al creixement integral de la persona. I les famílies ens sentim molt còmodes i agraïdes amb el compromís de mestres i professors, i de les institucions, sense els quals això no seria possible.

I no em val l’argument de la laïcitat o l’aconfessionalitat de l’Estat. Una laïcitat no ha de ser restrictiva ni excloent, sinó oberta a la diversitat. L’aconfessionalitat de l’Estat mai no pot implicar l’aconfessionalitat obligatòria de les persones. Al contrari, entenc que implica una neutralitat activa, posant-se a disposició dels ciutadans en la garantia dels seus drets i reconeixent, en aquest cas, la importància que pot tenir la vivència d’aquella dimensió espiritual, protegint la llibertat religiosa i de consciència.

No som subsidiaris. Estem convençuts que l’Administració no pot pretendre controlar-ho tot, amb un model on només allò públic és bo i està ben gestionat, menyspreant el valor social de la iniciativa privada. No creiem que l’Administració hagi de monopolitzar l’educació ni penalitzar les iniciatives que sumen; creiem en una Administració que fomenta i aprofita la riquesa de les iniciatives de la seva gent i del seu teixit social, que, a partir de la seva singularitat, doten el conjunt, la comunitat, d’una pluralitat que l’enriqueix.

No som el problema de l’escola pública. Al contrari, cada vegada és més clar que els obsessionats a atacar l’escola concertada en general, i l’escola cristiana en particular, sense ni tan sols conèixer-la i des de plantejaments dogmàtics, radicals i a la contra, van esdevenint un autèntic problema per a la mateixa escola pública.

Parlem sovint de treure l’educació del joc polític partidista i de donar estabilitat a la normativa educativa. A Catalunya, amb molts esforços i amb bona voluntat de tothom, això es va aconseguir i es va plasmar a la LEC.

Molt probablement, superada una situació de crisi econòmica, un dels reptes del nou govern serà augmentar la dotació per a educació. I l’escola concertada no en pot quedar al marge i n’ha de ser partícip. Al nou conseller li volem oferir mà estesa: cal que tots plegats ens posem a treballar pel desenvolupament del Servei d’Educació de Catalunya i ens deixem de polèmiques estèrils que hauríem d’haver superat.

Les famílies de l’escola cristiana som gent compromesa amb l’educació, implicats a fer créixer l’escola catalana. Som força il·lusió per esdevenir pedra angular en la construcció d’una societat plural i democràtica; som força confiança per seguir creixent i progressant de manera oberta, acollidora i transparent; som força compromís per una educació de qualitat en un marc de llibertat, pluralitat i equitat com a elements garants de la igualtat d’oportunitats.

Josep Maria Romagosa

                                                                                                                                                                     President de la CCAPAC

OBERTA LA CONVOCATÒRIA DELS DOS CONCURSOS FOTOGRÀFICS FEAC

Juny 20th, 2018

Com cada any, convoquem totes les persones que integren les comunitats educatives d’escoles associades a la FECC a participar en un dels dos concursos fotogràfics FEAC que organitza l’Escola Cristiana de Catalunya, amb la col·laboració de la CCAPAC i el patrocini de Santillana.

El clàssic sobre la família, obert a totes les persones que integren les comunitats educatives -ara ja en la seva onzena convocatòria-, i l’específicament adreçat a alumnes de l’ESO, cicles i batxillerats.

Els cartells per imprimir i penjar arreu de l’escola, així com les bases, les trobareu a la pàgina del FEAC.

Per a més informació, consulta de dubtes i enviament de les fotografies participants, adreceu-vos a: feac@escolacristiana.org

LES AMPAs DE L’ESCOLA CONCERTADA DENUNCIEN INFRAFINANÇAMENT I RECLAMEN AVANÇAR EN L’EQUITAT

Abril 26th, 2018

La Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL), representants majoritàries de les AMPAs de les escoles concertades catalanes, han tornat a denunciar l’infrafinançament que pateix l’escola concertada i la discriminació que aquest fet suposa per a les famílies, per posar fi “a la desqualificació injustificada i demagògica contra les nostres escoles”.

El president de la CCAPAC, Josep Maria Romagosa, afirma que “amb les dades que presentem queda clara d’una manera explícita i transparent, la insuficiència de la dotació econòmica del concert que reben les nostres escoles i que ens obliga a contribuir-hi per tal que pugui oferir el servei educatiu que proposa, contravenint allò establert precisament a la LEC i dificultant l’equitat, amb la que tots ens sentim compromesos, buscant avançar cap a un sistema en que el finançament estigui garantit per a totes les famílies en condicions d’igualtat”.

Amb les dades publicades per l’IDESCAT corresponents a 2015, i en relació al darrer estudi del 2010, “es fa palès que les famílies estem augmentant, en termes nets, la nostra aportació en 114 milions € al finançament de l’escola dels nostres fills i filles, quelcom que revela que el dret a la gratuïtat de l’educació establerta pels drets humans i les lleis no és efectiva i està en retrocés.

En aquesta línia, el president de la FAPEL, Josep Manuel Prats, sosté que el mòdul de concert per a despeses “ha disminuït un 16,1% en relació a un model que mantingui l’IPC”, i que l’aportació dels pressupostos de l’administració al finançament de l’escola “concertada s’ha reduït, aïllant l’efecte de l’increment d’alumnat, en 69 milions”.

“Mentre el cost de la plaça individual s’ha mantingut pràcticament invariable al voltant dels 5.000 €, la cobertura del seu finançament a través dels pressupostos s’ha reduït en cinc punts (de 60,4% a 55,4%)”, conclou Prats. “Queda clar, doncs, que les famílies ens veiem obligades a fer un esforç suplementari.”

“El finançament del sistema ha de ser igual per a tots, independentment que triem escola pública o concertada”, coincideixen Romagosa i Prats. “El nostre propòsit no és entrar en discussió amb qui menysté l’escola d’iniciativa social, sinó reclamar els drets dels pares i mares que han de suportar l’infrafinançament per part de l’administració”.

Romagosa recorda que la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ja va admetre al 2017 que “l’educació en els centres concertats no és gratuïta del tot perquè la Generalitat no paga el 100% de l’escolarització, la qual cosa significa que les famílies han d’atendre un pagament”.

Prats també recorda que les conclusions del debat Ara és demà – Consell Escolar de Catalunya (2017) van posar de manifest que “el sistema educatiu ha de disposar d’un finançament suficient per garantir la gratuïtat dels ensenyaments obligatoris i del segon cicle de l’educació infantil en tots els centres educatius sostinguts amb fons públics”, o que l’Informe del Síndic de Greuges (2016) La segregació escolar a Catalunya (II). Condicions d’escolarització, va admetre que “en alguns casos, l’import del concert educatiu pot resultar insuficient per garantir el funcionament ordinari del centre” i que “les aportacions econòmiques de les famílies esdevenen més necessàries”.

”Tots els pares i mares de Catalunya tenim dret a triar l’escola per als nostres fills i filles i a educar-los d’acord amb els nostres principis, i volem poder triar l’escola dels nostres fills en un marc de llibertat i d’equitat com a garants de la igualtat d’oportunitats”.