CELEBRADA LA PRIMERA EDICIÓ DE ‘DIÀLEGS PER A L’EDUCACIÓ’

El passat diumenge, 12 de maig, va tenir lloc a l’escola La Salle Comtal de Barcelona la primera edició de Diàlegs per a l’Educació, que impulsa la CCAPAC i que vol fomentar el diàleg a partir de l’experiència de persones de reconegut prestigi en diferents àmbits de l’educació.

L’acte, conduït per la periodista Elena Garcia Melero, va comptar amb la participació de la religiosa dominica Lucía Caram; el sociòleg Salvador Cardús; l’escriptor i conferenciant Juanjo Fernández i el Doctor en Ciències de l’Educació i diputat del Parlament, Lluís Font.

A continuació reproduïm el discurs que hi va fer el president de la CCAPAC, Albert Alegre:

“Benvolgudes autoritats i membres de les AMPAs de les escoles cristianes de Catalunya, benvingudes i benvinguts a la nostra primera edició de Diàlegs per a l’educació.

Com ja s’ha explicat a la presentació de la jornada, aquest és un nou projecte basat en el diàleg com a eina per compartir diferents punts de vista, de professionals relacionats amb el sector educatiu, en format de taula rodona, sobre diferents temes d’interès general per a les famílies. Però pensem que el resultat d’aquesta definició va més enllà de ser un servei a les famílies i que aquestes jornades ens fan pujar un esglaó dins les activitats que organitzem perquè, a més de ser d’interès per a les AMPAs, poden estar també al servei dels professionals dels nostres centres (…) Voldria, per tancar els comentaris sobre la jornada, fer arribar els nostres agraïments a la persona que va covar aquest nou projecte, Josep Maria Romagosa i Martí, el meu predecessor.

Vivim temps intensos al sector de l’educació. Podríem dir que l’educació està en ebullició i són molts els temes que preocupen les nostres famílies. El primer, la inestabilitat del propi sistema, els constants canvis a la Llei Orgànica (…), com a conseqüència de les adequacions realitzades pels diferents canvis de Govern, que durant els últims 40 anys han provocat que durant el cicle educatiu obligatori un mateix alumne hagi arribat a veure’s afectat pels canvis en diverses ocasions (…)

D’altra banda, no voldríem oblidar de demanar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya el desplegament i compliment de la LEC per aconseguir una escola pública i concertada gratuïta de qualitat i igualment finançada, de manera que garanteixi la igualtat de drets de les famílies i els alumnes amb independència de l’escola que hagin triat, atès que totes formen part de ple dret de l’estructura del Sistema Educatiu a Catalunya.

Ens preocupa l’infrafinançament de les nostres escoles, reconegut pel Departament d’Educació a la signatura del Pacte contra la Segregació Escolar signat al Parlament de Catalunya el passat 18 de març, que limita les possibilitats d’accedir a nous mitjans educatius als nostres fills i filles. Dues són les qüestions, però, que ens preocupen especialment com a famílies i com a societat; una, la disminució demogràfica, per la qual cosa demanem suport públic a la família; i l’altre, l’abandonament escolar. Considerem la nostra responsabilitat posar-ho de manifest i la de l’Administració Pública, d’exercir l’acció de govern per evitar ambdues qüestions, que creiem que posen en risc no només el Sistema Educatiu, sinó també el futur de la societat catalana.

Altra qüestió no menor és el dret a la llibertat d’elecció de centre pel seu projecte educatiu, però també pel seu ideari. La diversitat de projectes i escoles de diferent ideari garanteix la possibilitat de poder triar una formació més empàtica amb cada família, quelcom que n’afavoreix la implicació en la formació de l’infant i evita caure en la perversió d’una escola única.

La implicació de la família enriqueix sens dubte el sistema, i una de les formes -que no l’única, però potser si la més organitzada-, és a través de les AMPAs. Nosaltres, la CCAPAC, representem les AMPAs de famílies que, com a opció, hem triat el projecte educatiu i l’ideari de l’Escola Cristiana Concertada de Catalunya i representem el més gran percentatge dels, aproximadament, 360.000 alumnes que hi estudien.

A les nostres AMPAs i als seus membres, animar-vos a continuar fent de les nostres escoles espais educatius millors i més acollidors, i que ho feu amb il·lusió. Gràcies per la feina que feu i penseu que no som pocs els que, voluntàriament, col·laborem en la millora de l’acció educativa acompanyant el creixement dels fills i filles.

A totes les mares i pares de l’Escola Cristiana de Catalunya, animar-vos a implicar-vos en l’educació dels fills d’una manera activa, perquè l’educació és un bé comú.

Felicitats a tots els que avui heu format part d’aquesta jornada.

Moltes gràcies,


Comments are closed.