Archive for the ‘Sin categoría’ Category
CURS PER A NOUS DIRIGENTS D’AMPAs – 17 D’OCTUBRE
Dilluns, Setembre 21st, 2020PLA D’ACTUACIÓ PER AL CURS 2020-2021 PER A CENTRES EDUCATIUS EN EL MARC DE LA PANDÈMIA
Dimarts, Juliol 7th, 2020El Departament d’Educació ha fet públic el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia (per COVID-19). Si bé s’adreça especialment a les escoles, és un document prou interessant perquè també estigui a disposició de les famílies, atès que també hi apel·la en alguns apartats. Us l’oferim íntegrament en aquest enllaç i us en destaquem algun dels aspectes que impliquen més les famílies, perquè evitar la propagació de la malaltia ens afecta a tots.
Aquest Pla d’actuació pretén establir les bases per tal que el curs 2020-2021 es pugui reprendre amb les màximes garanties, buscant l’equilibri entre protecció de la salut de les persones als centres educatius, la correcta gestió de la pandèmia i el dret de tots infants i joves a una educació de qualitat.
Amb les mesures que es proposen i la col·laboració imprescindible de tots els integrants de la comunitat educativa –incloses les famílies–, els centres educatius han de continuar sent espais on l’activitat educativa es pugui dur a terme d’una manera segura i confortable.
CARTA ADREÇADA A LES FAMÍLIES EN RELACIÓ AMB EL COVID-19
Diumenge, Març 22nd, 2020Benvolgudes famílies,
Els actuals avenços tecnològics i en la mobilitat fan que el món es mostri cada vegada més petit. Coneixent aquest fet, no ens hauria d’agafar per sorpresa que un virus que comença a propagar-se a més de 9000 km de distància el tinguem en poques setmanes a casa nostra i trenqui el ritme normal de les nostres vides. El Coronavirus ha generat una situació sense precedents a la qual hem d’adaptar-nos i fer-hi front entre tots, també des de les nostres escoles.
Des de la CCAPAC, sensibilitzats pel que aquesta pandèmia mundial significa, volem demanar a les famílies la màxima col·laboració amb les autoritats del nostre país, que estan vetllant per la nostra salut i la dels nostres fills i filles. Des del Govern de la Generalitat se’ns ha demanat confinament i el Departament d’Ensenyament ha enviat a casa els nostres fills i filles per evitar la propagació del virus. No és una broma pesada, és una realitat mai desitjada. Siguem solidaris i lluitem contra la transmissió del Covid 19 i, com a Comunitat Educativa que som, aprofitem per aprendre que la sanitat i l’educació són béns comuns que necessiten la implicació de tothom.
Volem adreçar paraules d’agraïment a les persones del sector sanitari que lluiten a primera línia contra el virus; estem segurs que en tenim molts i moltes entre vosaltres. En nom de les nostres famílies, “moltíssimes gràcies” per la feina que feu. Rebeu el nostre escalf.
No oblidem els malalts i les persones que no han pogut superar la malaltia i acompanyem les seves famílies en el dol i la pregària compartida. Preguem perquè això acabi ràpidament i amb les mínimes conseqüències.
Estem segurs que les setmanes vinents no seran fàcils i que molts dubtes sobre l’escola vindran al vostre cap, però pensem que ara el més important és la salut de tothom. Estem segurs que des dels Equips Directius dels nostres centres ens aniran informant de tot en funció dels esdeveniments. Aquest serà, sens dubte, un bon ús de les noves tecnologies. No patiu, confieu que tothom vetllarà pel bé dels altres. Ha de ser així entre nosaltres.
Ànims, perquè junts som la força de les famílies de l’Escola Cristiana de Catalunya.
Rebeu una abraçada,
Albert Alegre
President de la CCAPAC
122.206 AL·LEGACIONS PRESENTADES AL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ
Dilluns, Gener 20th, 2020L’escola concertada, contra la segregació, recolzant els drets d’elecció i de direcció de centres docents i a favor del diàleg
Aquest matí es registren al Departament d’Educació els 121.604 documents amb les al·legacions al projecte de decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya, signades per pares i mares, personal treballador, representants de les titularitats de les escoles concertades i altres persones interessades a manifestar la seva veu. Aquest centenar de miler llarg de documents van arribar amb el temps suficient per a poder ser comptabilitzats notarialment. Amb posterioritat, n’han arribat 602 més que també seran presentades. En total, 122.206 al·legacions recollides en cinc dies.
Tenim constància que han estat encara més les al·legacions signades, que s’han presentat directament al registre dels Serveis Territorials o a les oficines gestores del Departament d’Educació. També s’han presentat per via telemàtica i d’altres han arribat fora de termini. Un termini que no ens ha ajudat i que ha suposat una activitat molt intensa. Cal recordar que l’Administració va determinar que aquest avantprojecte de decret se sotmetés a informació pública només set dies hàbils.
Hem de donar les gràcies a totes les persones que, cadascuna des del seu àmbit, han fet possible que la nostra veu arribi de manera tan nombrosa i contundent. No demanem més que el respecte a allò que és de justícia. Les actuacions no acaben aquí. L’agenda de les entitats representatives del sector és ben plena aquests dies, amb l’objectiu de situar les coses allà on han de ser: que es garanteixi el dret a l’educació de tothom, harmonitzant-lo amb el drets individuals dels ciutadans i ciutadanes, donant estabilitat als llocs de treball en el sector i assegurant una adequada i equilibrada escolarització dels alumnes amb necessitats de suport educatiu que propiciï una adient cohesió social.
Les escoles concertades som signants del pacte contra la segregació escolar que impulsà el Síndic de Greuges. I som conscients que, com tot pacte, ens vincula en les seves causes i el seu objecte: la lluita contra la segregació escolar. Però aquesta vinculació s’ha de fer de manera corresponsable per part de tots els agents que hi intervenen, també -i molt especialment- el Govern. I el que resulta és que, després que el pacte reconegui que la primera causa de segregació és la barrera econòmica que afecta tant a centres educatius públics, com especialment als concertats, i que per aquest motiu és essencial garantir un finançament just i suficient per a tots els centres educatius amb l’objectiu d’avançar cap a la gratuïtat efectiva, constatem amb gran decepció que no es contempla cap mesura específica en aquest sentit, tot i que el mateix pacte recull mesures concretes que haurien de ser efectives a partir del proper curs.
I també comprovem que algunes actuacions en la programació de llocs escolars, que, d’acord amb el pacte, s’han de produir sempre amb l’acord dels centres docents afectats, es volen transformar en imposicions que poden suprimir l’oferta de places abans no s’iniciï el procés de preinscripció. No és just, però és que tampoc el tant reiterat pacte diu que les coses hagin de ser d’aquesta manera.
Les escoles concertades en general, i l’Escola Cristiana de Catalunya en particular, compartim la missió d’escolaritzar l’alumnat que presenta dificultats i requereix un suport i una atenció educativa específica. Som escoles que hem acceptat amb convenciment i voluntat de servei un compromís social envers els educands, i en especial els més necessitats, i ho continuem i continuarem fent. Per això és molt important que tothom reconegui tots els drets i els deures que comporten formar part del Servei d’Educació de Catalunya.
Després de constatar el gran suport que ha tingut aquest tràmit d’informació pública, i coneixent la voluntat del Departament d’arribar a consensos envers unes propostes normatives que són fonamentals per al nostre sistema, el sector concertat reitera la seva intenció de diàleg i demana la disponibilitat del Govern per modificar a fons el tractament de la programació i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya. Està en joc una manera de concebre la societat i el projecte de país que volem. No perdem aquesta oportunitat. El nostre llarg i constatat recorregut d’iniciativa social ha fet i ha de continuar fent de Catalunya un país pròsper, benestant i cohesionat, on tothom que hi viu pugui portar a terme lliurement el seu projecte vital.
NOU CATÀLEG DE CONFERÈNCIES DE LA CCAPAC (CURS 2019-2020)
Dimecres, Setembre 25th, 2019La CCAPAC ha posat a disposició de les AMPAs i els centres que ho desitgin el catàleg de conferències per a pares i mares per al curs 2019/20 amb un bon grapat de novetats entre 74 variades propostes a càrrec de 20 conferenciants avalats per la seva experiència i professionalitat, classificades per temàtiques, per etiquetes o tags i per edats.
FOTOGRAFIES I VÍDEO DE LA PRIMERA EDICIÓ DE ‘DIÀLEGS PER A L’EDUCACIÓ’
Dimarts, Maig 14th, 2019El passat diumenge, 12 de maig, va tenir lloc a l’escola La Salle Comtal de Barcelona la primera edició de Diàlegs per a l’Educació, que impulsa la CCAPAC i que vol fomentar el diàleg a partir de l’experiència de persones de reconegut prestigi en diferents àmbits de l’educació.
L’acte, conduït per la periodista Elena Garcia Melero, va comptar amb la participació de la religiosa dominica Lucía Caram; el sociòleg Salvador Cardús; l’escriptor i conferenciant Juanjo Fernández i el Doctor en Ciències de l’Educació i diputat del Parlament, Lluís Font.
Ja en podeu veure més fotos i el vídeo de la jornada.
LA CCAPAC SIGNA EL PACTE CONTRA LA SEGREGACIÓ ESCOLAR
Dimarts, Març 19th, 2019La CCAPAC, representada pel seu president, Albert Alegre, ha estat una de les entitats signants del Pacte contra la Segregació Escolar impulsat pel Síndic de Greuges. S’hi han adherit també el Departament d’Educació, gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants, d’altres agents de la comunitat educativa –entre els quals la FECC- i els grups parlamentaris de JxCat, ERC, CatEnComú i PSC.
La principal proposta és un nou decret d’admissió que garanteixi un repartiment més equitatiu de l’alumnat, establint, per exemple, una proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives específiques per centres d’una mateixa zona o la limitació de l’escolarització de matrícula viva a centres d’alta complexitat.
Amb la signatura d’aquest pacte, el Departament d’Educació es compromet a tirar endavant, tan aviat com sigui possible, diverses mesures per afavorir un repartiment més equilibrat de l’alumnat als diferents centres educatius. En total, es preveu fins a 30 actuacions i 189 mesures per començar a implementar aquesta legislatura. Per això, s’ha posat sobre la taula un nou decret que reguli l’admissió de l’alumnat i que estableixi la proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives específiques que pot tenir un centre d’una mateixa zona, l’oficina electrònica de preinscripció, la publicació de les quotes per part de totes les escoles, i el seu règim legal, i altres exigències de transparència com pot ser les vacants. Per tal de protegir els centres d’alta complexitat, també es preveu que la matrícula viva, aquella que es fa durant el curs i que normalment afecta aquesta tipologia de centres perquè hi poden quedar vacants, es limiti.
El Pacte també vol garantir la gratuïtat total de l’escolarització als centres sufragats per fons públics, evitant les aportacions de les famílies, i per això preveu millorar també el finançament de tots els centres públics i concertats, en funció de la seva coresponsabilitat i amb una aposta més clara per augmentar més els recursos, econòmics i de personal, als centres d’alta complexitat. Per aconseguir aquesta gratuïtat, es preveu crear una comissió d’estudi del cost de la plaça.
ALBERT ALEGRE, NOU PRESIDENT DE LA CCAPAC
Dilluns, Octubre 1st, 2018La Confederació Cristiana d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), que representa la majoria de les AMPAs de les escoles cristianes del país, té nou president. Albert Alegre accedeix al càrrec en substitució de Josep Maria Romagosa, que n’ha estat quatre anys al capdavant i que plega per centrar-se en la seva activitat professional.
Albert Alegre, en el seu primer discurs com a president de la CCAPAC, va assegurar que “la primera escola d’un infant és la seva família”, i va destacar el “paper cabdal” que aquesta ha de tenir dins la comunitat educativa, on ha d’estar representada. “Les nostres AMPAs no poden viure aïllades, ben al contrari, han de ser integrades dins d’un àmbit de col·laboració, solidaritat i servei que les faci més grans, més fortes, més representatives i que els doni més eines per dur a terme la seva funció”.
Alegre va agrair al president sortint, Josep Maria Romagosa, la tasca realitzada al capdavant de la CCAPAC i en va valorar “no només el lideratge al llarg d’aquests quatre anys i mig, sinó tot el temps que anteriorment, i des de diferents àmbits, ha dedicat a treballar amb i per a les AMPAs de l’Escola Cristiana de Catalunya”. Alegre també va recordar, parafrasejant Romagosa, “que la teva presidència ha estat plena de, com a tu t’agrada transmetre a les AMPAs, les tres is: il·lusió, implicació i integració, i nosaltres prendrem aquest teu llegat amb la força que ens has transmès”.
Alegre va dedicar en acabat un sentit agraïment als seus pares, “que ja van optar per donar-me l’educació amb el caràcter propi de l’Escola Cristiana de Catalunya. Alegre també va voler expressar el seu agraïment a l’AMPA Maristes Valldemia, l’escola de les seves filles, “que em va acollir amb els braços oberts” (i de la qual ha estat Secretari i President), a més de la Federació d’Associacions de Pares i Mares dels Col·legis Maristes de Catalunya (FAPAMAC) –on ha estat president el últims 7 anys–, i “que m’han permès formar-me en el coneixement del Sistema Educatiu i m’han donat el privilegi de poder arribar fins la Junta de la CCAPAC, de la qual em sento molt orgullós de formar part”.
ENTREVISTA PUBLICADA PER EUROPA PRESS- Padres de la concertada piden que el pacto de segregación escolar admita “infrafinanciación”
Dimarts, Setembre 4th, 2018El presidente de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), Josep Maria Romagosa, ha reclamado que el pacto contra la segregación escolar que se trabaja con el liderazgo del Síndic de Greuges reconozca la “infrafinanciación” de la escuela concertada. En una entrevista de Europa Press, ha defendido que “como en cualquier pacto, todo el mundo tiene que ceder”, y ha lamentado que la iniciativa quedó encallada el curso pasado, por su complejidad y la amplia gama de sensibilidades entre los agentes educativos. Para avanzar en este documento –reactivado a finales de julio–, ha reclamado un reconocimiento de la falta de recursos de la escuela concertada: “El tema de la financiación está detrás de todo. ¿Quién paga aquella cuota del alumno de segregación escolar?”.
Además, niega que la escuela concertada no acoja alumnos con necesidades educativas específicas, y asegura que lo hace en un uno de cada tres casos, también por cuestiones socioeconómicas que acaban costeando padres de los centros. “Si superáramos este tema tendríamos mucho ganado”, según Romagosa, que ha lamentado que “los primeros segregados son las familias concertadas que se ven obligadas a pagar unas cuotas que, si no las pagaran, las escuelas no podrían funcionar”.
Leer más.
CARTA OBERTA DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC A LES FAMÍLIES: “ESCOLA CRISTIANA: VOLEM SER”
Dimecres, Juny 20th, 2018Davant dels que s’atribueixen la representativitat de la comunitat educativa de Catalunya i la defensen des d’un dogmatisme excloent, les famílies de l’escola cristiana, que representem més de 250.000 alumnes, no podem restar impassibles.
No som una anomalia. Tenim molt clar que les nostres escoles, des de la iniciativa privada amb vocació social, no són negocis mercantils. Ho demostra la seva trajectòria, en molts casos més que centenària, i ho ratifiquen les dades: segons IDESCAT, la totalitat d’ingressos de l’escola concertada religiosa de Catalunya l’any 2015 va ser de €1.271 milions, mentre que la globalitat de despeses va ser de €1.284 milions; em sembla que queda clar que això no és un negoci.
No som segregadors. Al contrari, ens sentim discriminats. Avui, aquí, aquestes xifres només poden ser realitat amb la contribució de les famílies. No es compleix allò que estableix la Llei d’Educació de Catalunya en el sentit que tots els centres han de disposar d’un finançament suficient i d’una dotació de recursos adequada en un marc, avui falsejat, d’universalització de l’educació gratuïta; i això obliga les famílies a realitzar contribucions per sostenir el funcionament de les escoles tot perjudicant el desitjat principi d’equitat que requereix d’un sistema en què el finançament estigui garantit per a totes les famílies en condicions d’igualtat. Així, doncs, les famílies en som víctimes: amb els nostres impostos i els nostres recursos contribuïm al sosteniment del sistema (tant públic com concertat) i, a sobre, hem de contribuir al sosteniment de les nostres escoles. No sé si això és un pagament duplicat; el que sí que estic convençut és que és una discriminació flagrant.
No som uns empestats. Creiem en la formació integral de la persona, que inclou la seva dimensió transcendent. Considerem la interioritat i l’espiritualitat una dimensió fonamental de la persona i element clau en els seus processos de creixement i de maduració. No tenim cap monopoli ni veritat absoluta; només el nostre convenciment i la nostra fe. El rol educatiu de l’escola ha anat augmentant. Es vol formar per saber, però també reclamem la contribució a SER. I això, que no pot ser neutre ni homogeni, sembla topar amb aquells que encara viuen marcats per tòpics massa antics que els situen al terreny del nacionalcatolicisme i obliden el paper decisiu de l’escola cristiana en l’impuls educatiu de la transició i de la consolidació democràtica i la seva contribució al bastiment d’una escola catalana diversa i inclusiva; topa amb aquells que no tenen la més mínima idea de com es treballa aquest aspecte a les escoles cristianes. La imposició està més que superada. Avui es treballa des de la proposta i l’acompanyament, donant una importància clau al creixement integral de la persona. I les famílies ens sentim molt còmodes i agraïdes amb el compromís de mestres i professors, i de les institucions, sense els quals això no seria possible.
I no em val l’argument de la laïcitat o l’aconfessionalitat de l’Estat. Una laïcitat no ha de ser restrictiva ni excloent, sinó oberta a la diversitat. L’aconfessionalitat de l’Estat mai no pot implicar l’aconfessionalitat obligatòria de les persones. Al contrari, entenc que implica una neutralitat activa, posant-se a disposició dels ciutadans en la garantia dels seus drets i reconeixent, en aquest cas, la importància que pot tenir la vivència d’aquella dimensió espiritual, protegint la llibertat religiosa i de consciència.
No som subsidiaris. Estem convençuts que l’Administració no pot pretendre controlar-ho tot, amb un model on només allò públic és bo i està ben gestionat, menyspreant el valor social de la iniciativa privada. No creiem que l’Administració hagi de monopolitzar l’educació ni penalitzar les iniciatives que sumen; creiem en una Administració que fomenta i aprofita la riquesa de les iniciatives de la seva gent i del seu teixit social, que, a partir de la seva singularitat, doten el conjunt, la comunitat, d’una pluralitat que l’enriqueix.
No som el problema de l’escola pública. Al contrari, cada vegada és més clar que els obsessionats a atacar l’escola concertada en general, i l’escola cristiana en particular, sense ni tan sols conèixer-la i des de plantejaments dogmàtics, radicals i a la contra, van esdevenint un autèntic problema per a la mateixa escola pública.
Parlem sovint de treure l’educació del joc polític partidista i de donar estabilitat a la normativa educativa. A Catalunya, amb molts esforços i amb bona voluntat de tothom, això es va aconseguir i es va plasmar a la LEC.
Molt probablement, superada una situació de crisi econòmica, un dels reptes del nou govern serà augmentar la dotació per a educació. I l’escola concertada no en pot quedar al marge i n’ha de ser partícip. Al nou conseller li volem oferir mà estesa: cal que tots plegats ens posem a treballar pel desenvolupament del Servei d’Educació de Catalunya i ens deixem de polèmiques estèrils que hauríem d’haver superat.
Les famílies de l’escola cristiana som gent compromesa amb l’educació, implicats a fer créixer l’escola catalana. Som força il·lusió per esdevenir pedra angular en la construcció d’una societat plural i democràtica; som força confiança per seguir creixent i progressant de manera oberta, acollidora i transparent; som força compromís per una educació de qualitat en un marc de llibertat, pluralitat i equitat com a elements garants de la igualtat d’oportunitats.
Josep Maria Romagosa
President de la CCAPAC