Família Escola Acció Compartida
2018
87
Acompanyem els resultats escolars dels fills i filles?

Alba Castellví diu, «no importa ser millor que la resta, sinó millor del que eres tu fa una estona. Educar persones lliures i responsables. Que aprenguin a espavilar-se i a fer-se seva la vida. Confiar-hi més i rondinar menys. Donar-los ales, però sense escombrar-los totes les pedres del camí”.  

Alba Castellví(Sant Sadurní d%7Anoia, 1976) educadora i sociòloga Realitza xerrades per a famílies i participa en cicles d%7educació com el que organitza Catorze: Educadors de pel·lícula. Allò que ha après com a mestra i com a mare de dos fills ho resumeixen les tres paraules del títol del seu llibre: Educar sense cridar (Angle Editorial).    

Els nens potser no ens ho demanen, però també necessiten que els respectem. (...) No és %13el nen que molesta%13 o %13el nen que fa gràcia%13, sinó la persona. I t%7adones que necessiten ser tractats en funció de totes les capacitats i habilitats que tenen.  

Sovint he vist com als nens, amb un to “infantilitzat”, se%7ls deia: %13Això és groc com el sol%13. Mai hem “d%7infantilitzar” els nens. Segurament a l%7escola no han d%7aprendre els colors, sinó a la vida, a casa. Si demanem als nens una mica més del que estan donant en aquell moment, ells se situen allà on els estem esperant. Sempre hem d%7esperar el millor, perquè puguin donar el millor de si mateixos.  

(...)  Per respectar-los també ens hauríem de respectar nosaltres mateixos. Sí. Hem de ser qui som davant dels nens. No hem de ser una altra persona...   

(...)  Els donem o límits o possibilitats. Un exemple seria: %13Martina, ja sé que només tens quatre anys, però crec que pots anar al galliner i agafar els ous de la gallina.%13 És diferent dir-li això que: %13Tu no, Martina, que se%7t podrien trencar%13. Si li dius: %13Crec que ho pots fer, prova-ho%13, evidentment t%7arrisques que torni amb els ous trencats. Però també li estàs donant confiança. Li estàs dient: %13Jo espero de tu que això sigui possible%13. És més possible que aquesta nena se situï en aquest grau d%7habilitat, perquè entén que hi ha algú que pensa que és possible que se%7n surti. Hem de confiar en les seves possibilitats. No hem de pensar que són massa petits. Per a algunes coses sí, però per a moltes, no. Les coses per a les quals són massa petits sovint no tenen a veure amb les habilitats, més aviat tenen a veure amb la comprensió del món. I a vegades als nens els situem en la tessitura d%7haver de comprendre coses per les quals són massa petits. I no vetllem per això.

(...) És aquí on entra la figura d%7acompanyar? Cal acompanyar-los perquè comprenguin per què la realitat és la que és. I que vagi sent assimilada progressivament quan és inabastable. Però quan és pròxima, el nen s%7hi ha d%7exposar.  

A vegades demanem als nens que no cridin. I ho fem cridant. Els nens aprenen del que fem i no del que diem que cal fer. Pots dir que cal llegir i que llegir és molt bo, però si no t%7ha vist mai agafar un llibre, com pot creure que és una opció valuosa? Difícilment se%7n farà càrrec. És el model el que educa, no el discurs. La prova d%7això és que molts pares que tenim fills reproduïm coses que havíem vist fer als nostres pares. Fins i tot allò que no ens agradava. Els nostres pares ens han ensenyat a educar els nostres fills(...). Per això és important educar els nostres fills d%7una manera conscient, perquè ells reproduiran amb els seus fills el que estan aprenent ara.  

Llavors ens hem d%7educar primer a nosaltres mateixos, per aprendre i desaprendre. Oh, i tant. Hem de veure què és allò que fem i no ens agrada i com ho podem substituir per una altra cosa que ens faci sentir millor. I per poder-ho fer hi ha d%7haver espais de reflexió.  

(...)   Els nens es miren a ells mateixos segons com els mirem nosaltres. Sí   Bé, això també passa amb els grans. Si a mi em diuen %13ets així%13, és possible que m%7ho cregui o m%7ho plantegi. Som així de fràgils. Sí. Per això és molt important com veiem els nostres fills. I els hem de saber veure amb les seves virtuts i amb les seves mancances. Només si els sabem veure tal com són, els sabrem acompanyar. Ajudant-los en allò que cal reforçar i celebrant el que calgui celebrar. Els nostres fills són com són, no sempre són com ens agradaria. No són només el resultat d%7allò que fem, sinó de molts altres factors. I sovint externs: el lloc on vivim, l%7escola on van, els amics que tenen, l%7ascendència genètica d%7avantpassats que no hem conegut mai, dels jocs amb què juguen.  

I també són allò que diem d%7ells. A vegades m%7esgarrifo quan veig pares o mares parlant entre ells sobre els seus fills, que estan al davant. Aparentment no els estan escoltant, perquè juguen o estan distrets, però segur que els senten. Quan els nens noten que estan parlant d%7ells, paren l%7orella. Senten els seus pares opinar d%7ells. I això és més important que el que puguin dir-los directament, perquè pensen que és cert, ja que és el que projecten a fora. I no sempre en parlen bé. A vegades diuen: %13És tossut com una mula, no sé què haig de fer amb aquesta criatura. Ni hi ha manera que es comporti!%13   (...)  

Si el que dius del teu fill és que és un gandul, encara ho serà més? Les etiquetes ens condicionen. Quan et diuen que ets un gandul, el més normal és que et comportis com un gandul. Perquè si és això el que diuen de tu i, per tant és el que esperen que facis, ho acabaràs fent. No hem d%7etiquetar el nen, sinó la conducta. Perquè quan un nen té una conducta de gandul, també l%7hi hem de dir. Ho hem de poder reorientar. Però qualificant el fet. Li podem dir: %13Escolta, això que has fet és cosa de la mandra. Crec que t%7hi hauries d%7esforçar més. Si et fa mandra fer això bé, després no obtindràs tal resultat%13. Però una cosa és que sigui cosa de la mandra, i una altra que siguis un gandul. Igual que no hem de dir a un nen que és un egoista, sinó que allò que ha fet és un acte egoista.  

I de la mateixa manera tampoc se li podria dir que és el millor. Tampoc. Què importa ser millor que la resta? Això com a molt s%7ha de tenir present a les competicions esportives. El que importa és ser millor que el que tu eres fa una estona. El que sí que li podem dir és: %13Cada vegada ho fas més bé. Fixa%7t, com més temps passa i més t%7hi dediques, més bons resultats obtens%13. Ens hem de centrar en el procés que fa l%7infant respecte a ell mateix, i accentuar les coses bones que fa per avançar. Esforçar-se, persistir, superar les dificultats, buscar recursos. O fins i tot: %13Veig que de moment no te%7n surts, però com que t%7hi esforces d%7aquesta manera, probablement algun dia ho aconseguiràs%13.  

Què n%7hem d%7esperar? Que evolucioni. Que passi d%7on està a un lloc una mica millor. El que sí que hem d%7esperar és que posi en marxa les actituds. I nosaltres impulsar-les tant com puguem.   (...)      

I què n%7hem de fer, amb les pedres que troben al camí? S%7han de quedar allà on són. A vegades arribem a l%7extrem de no només treure%7n les pedres, sinó que escombrem el seu camí de terra. A vegades els pares també hem de posar alguna pedra al camí dels nostres fills. No està malament que hagin de superar dificultats, perquè normalment són les pròpies de la seva edat. Hem de pensar que quan facin camí pel seu compte serà pedregós. Per tant, està bé que s%7hagin acostumat a caminar per camins que no siguin tan planers.  

És que si la primera pedra te la trobes quan tens vint anys, pot ser un drama. Sí. Per responsabilitat i per generositat, el que ens toca als pares no sempre és facilitar les coses, sinó mantenir-ne la complexitat o fins i tot complicar-la. Això no és un acte d%7egoisme, sinó de generositat en educació.  

La feina dels pares també és posar-ho difícil? Plantejar petits reptes que hagin de superar. Donar suport als seus projectes, però sense facilitar-los els recursos al 100%. Si un nen ha de fer una cabanya i resulta que no troba cordill, en comptes de donar-li directament, sempre li pots dir: %13Se t%7ha acudit a qui li podries preguntar? Potser els de l%7hort en tenen%13. I que hi vagi i ho pregunti. Acostumem-los que puguin prendre decisions i fer-les realitat.  

Si veus que pots arribar aquí i després allà, també és un impuls per a la teva autoestima. Quan un nen aconsegueix alguna cosa, valorem-ho. I subratllem quines actituds constructives ha hagut de posar en joc per assolir l%7objectiu. Li podem dir: %13Això no era fàcil i ho has aconseguit. Has hagut de tenir molta paciència, enhorabona%13.  

Parlant de com valorem els infants, en un examen el 8 d%7algú pot equivaldre al 4 d%7un altre. Les notes tenen un greu problema: un nen estudia per aconseguir un resultat numèric, per treure la millor nota, i no pel sentit d%7aprendre. Hi ha molts nens que aprenen sense notes ni exàmens, i aprenen molt. Això es podria repensar.  

Què ens cal recuperar com a pares? Una mica de frescor. Tampoc ens podem preocupar tant per cada passa que fan o deixen de fer els fills. Hem de pensar que mentre la nostra mirada sigui atenta, ells també han de tenir el seu espai.              

Seria permetre que els nens s%7equivoquin. Sí i que perdin el temps. I que s%7avorreixin. Els pares d%7avui dia quan els fills ens diuen %13m%7estic avorrint%13, correm a buscar una solució. I no cal. Un nen està molt bé que s%7avorreixi, perquè és llavors quan neix la creativitat. Quan comences a buscar recursos? Quan no els tens. Quan no tens res a fer és quan busques pel teu compte la manera de distreure%7t. Ara els omplim tant el temps d%7activitats i de jocs que al final deixar que s%7avorreixin sembla un error.  

(...)   I no estar al seu servei 24 hores? Una xerrada que faig es diu %13Educar-los sense servir-los%13, perquè sovint estem molt al seu servei. Per què hem tingut els fills? Per gaudir-ne. Quan tota l%7energia i temps que els dediquem estan destinats a la cura, no en gaudim. Hem de trobar un temps per això, però també un altre per gaudir junts: jugant, o fins i tot per fer la nostra sense ells.  

(...)   Al final deus veure que a la vida els manuals serveixen ben poc. Sí, és important que els nens s%7enfrontin a les seves dificultats. I que vagin veient que no tot és senzill. Que no sempre hi som... Ens cal escoltar-nos i en funció de com som, de l%7experiència que hem viscut, intuir què hem de fer. A vegades hi ha coses que les sabem i que no les recordem.  

(...) Relaxar-nos i saber riure de quan ens equivoquem també és sa. Treure ferro d%7allò que no és tan important.  

Extret de, Conversa patrocinada pel celler Més Que Paraules. http://www.catorze.cat/noticia/6808/alba/castellvi/pares/hem/posar/alguna/pedra/al/cami/dels/fills  

Educació Infantil
Eines per acompanyar els resultats escolars

Per assabentar-se de qualsevol cosa succeïda a l’escola del Martí, només cal anar al parc. S’ha convertit en “la plaça del poble” que, com alguns podem recordar, era el lloc de referència de les notícies sobre els habitants.  

En...

Qüestions per al diàleg
Educació Primària
L'esforç i les notes

“És que en Xavier em té mania!”  

En Roger és un noi de dotze anys, està fent sisè i a la classe és dels nois més populars. És simpàtic, força guapot, sap parlar amb els profes i juga molt bé a qualsevol esport.  

Està força content de com li van les coses...

Qüestions per al diàleg
Educació Secundària
Deures, notes, resultats acadèmics

Marina (45 anys, mare de la Nerea, de 12 anys, i del Cesc, de 14 anys) —Tinc entrevista amb el mestre de la Nerea la setmana vinent. Ens ha dit que mai no té deures perquè el nou tutor només posa feina als que ho necessiten, i no és el seu cas. De fet, l’agenda la té buida. Ens estranya, perquè...

Qüestions per al diàleg
Créixer en la fe
Acompanyem els resultats escolars?

La paràbola dels talents (Mateu 25,14-30)   De manera semblant, un home que havia de fer un llarg viatge va cridar els seus servents i els va confiar els seus béns. A un li donà cinc talents; a l'altre, dos, i a l'altre, un -a cada un segons la seva capacitat-, i després se'n va...

Qüestions per al diàleg
Una pel·lícula per VEURE
Un talent increïble, UK, 2011
Basada en la inspiradora vida de Paul Potts, un tímid i maltractat noi que treballa d'ajudant de botiga al matí i a la nit és un cantant d'òpera amateur. La música li serveix per evadir-se del seu gris dia a dia, i va progressant en el seu art...
El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org

Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart