Família Escola Acció Compartida
2017
82
En clau... de ser

“ Ens és més fàcil definir-nos pel que tenim i pel que fem, perquè així ens situem dins d%7uns barems que ens són coneguts i que ens ajuden a col·locar coda persona en el lloc que li pertoca “

(...) Tenim necessitat d%7 autodefinir-nos, potser perquè necessitem explicar-nos, i fer-ho és una bona manera de començar-nos a saber.

No gosem, però, presentar-nos com a “ jo sóc “, perquè ens espanta i ens produeix una sensació de vertigen, com si de cop i volta una mà invisible ens deixés surant per l%7espai de l%7univers sense cap més referent que nosaltres mateixos. Presentar-nos com “ jo sóc “ ens sembla pretensiós i no ens adonem de la humilitat que comporta dins de la seva grandesa. Ens és més fàcil definir-nos pel que tenim i pel que fem, perquè així ens situem dins d%7uns barems que ens són coneguts i que ens ajuden a col·locar cada persona en el lloc que li pertoca.

Anys enrere ens era més fàcil, o més evident, situar-nos dins d%7un grup humà. Segons el lloc on havies nascut, tenies un credo, una posició social, una marca política, un sexe i un estat civil inamovibles. Actualment, vivim immersos en un dinamisme constant i possiblement d%7aquí -i de la por d%7anomenar-nos pel que som- és d%7on neix la necessitat d%7etiquetar-nos. Una necessitat aparentment contraposada a la possibilitat de volar lliures sense etiquetes.

 

Els  “ismes “ religiosos, econòmics i polítics que ens han etiquetat al llarg de la història tendeixen a desaparèixer, però en neixen de nous, o són substituïts per altres paraules que exerceixen el mateix poder sobre Ies persones, que creen exclusivitat i dependència i que, quan s%7exacerben, generen violència. És per això que, tot i la por de no saber on es pertany, cada cop hi ha més persones que decideixen no identificar-se amb cap grup que exclogui els altres o que creï divisió, perquè el que es

busca és la completesa i no la fragmentació.

I dins d%7aquesta completesa, el ser humà és vist com un tot que forma part d%7un Tot.

Atrevir-te a definir-te amb la grandesa d%7un senzill: “ jo sóc “ és ser capaç de reconèixer-te la capacitat de ser qui ets; d%7acceptar el repte d%7anar per la vida amb el rostre descobert, sense màscares ni armadures. És admetre amb humilitat que no tens ni fas res que sigui important ni que t%7importi. Es clavar fort les arrels damunt la roca perquè pugui créixer un arbre capaç d%7aguantar els embats de les maltempsades, d%7aixoplugar tot aquell que s%7hi arrecera de crear xarxes d%7arrels per arribar a aquells a qui ningú no arriba. Capaç de despullar-se de fulles cada tardor i de crear-ne de noves cada primavera. De no tenir res i de tenir-se molt.

El “ jo sóc “ del Déu de Moisés ens convida a anomenar-nos amb el mateix amor que ho fa Ell per ell, i per l%7altre.

 

                                                                                    Laia de Ahumada és doctora en filologia,

                                                                                      escriptora i membre de I%7equip

                                                                                      directiu del Centre Obert Heura.

Educació Infantil
Ser infant

En Pol és un nen de 3 anys, els pares del qual treballen fins a les vuit del vespre. I és que, segons quines feines, no deixen espai per a l’oci, i molt menys per gaudir dels fills.

Educació Primària
Ser un mateix

La Clara és una mestra jubilada (tot just fa un any) que avui fa una visita a l’escola en què ha treballat durant 38 anys.

llegir més

Educació Secundària
Per què no ens acceptem tal com som?

Estava, com tantes tardes, amb els meus amics i amigues a la plaç

Créixer en la fe
Ser deixebles avui

“ELS DEIXEBLES D’EMMAÚS” (Lc 24, 13 – 25)

Aquell mateix dia, dos...

Una pel·lícula per VEURE
CARROS DE FOC, Anglaterra, 1981

La història de dos atletes britànics de pista: un jueu determinat, i l'altre un devot cristià que competeixen en les olimpíades de 1924. Una gran producció guanyadora de quatre Premis Oscar.

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius

Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart