Família Escola Acció Compartida
2022
106
Créixer en la fe
Sigles de fragilitat
Acompanyar la vulnerabilitat

(Diàleg entre dues professores)  

Joana: Ostres, tu! Començo l’any amb un nou cas com un cabàs: a en Gerard li han diagnosticat TEA, Transtorn d’Espectre Autista... Tot són sigles i no saps mai què hi ha al darrera, noia. Jo ja li veia alguna cosa rareta: passejar sol a l’hora del pati, el dia que es va amagar sota la taula... sort que tenim un bon equip de psicòlegs al col·le i fan bé la seva feina. Van recomanar als pares d’anar a un centre especialitzat en “Asperger” i ara ja sabem què passa.  

Martina: Caram! Però era un centre d’aquells especialitzats a diagnosticar a tort i a dret i, de pas, fer caixa, o era una cosa ben feta? Perquè n’he sentit de tots colors... n’hi ha que diuen que estem “sobrediagnosticats” i d’altres diuen que la meitat del fracàs escolar es podria solucionar si es detectessin casos, com el de dislèxia, a temps.  

Joana: No, no. Ja et dic que li convenia. Només que si a aquest cas li afegim el NESE (Necessitats Específiques de Suport Educatiu) que ens ha arribat aquest curs –i el pobre ha de venir de l’altra punta de la ciutat!- i el parell de TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat) que ja pujaven de cursos anteriors... Tenim un curs ben distret.  

Martina: Bé, siguin quines siguin les sigles, aquí els acollirem i acompanyarem com puguem, oi? Què ha de ser una escola “cristiana” sinó això? O no van sorgir també les escoles religioses per donar resposta a necessitats concretes? El que ara en diem d’unes o altres sigles tècniques, en temps de Jesús en deien “endimoniat”, “cec” o “pobre” i es quedaven tan amples perquè no en sabien més... per sort, ara hi podem posar noms diferents i respondre-hi millor, però el que no ha canviat és que aquests són el “target” predilecte de Jesús i semblaria que també hauria de ser el nostre, no?  

Joana: Sí, en teoria hauria de ser així, però ja saps que aviat tindrem JPO (Jornada de Portes Obertes) i no sé fins a quin punt es parlarà més de l’excel·lència “and the future” que no pas això que dius.   Martina: Ja ho sé, ja ho sé... que hem d’omplir les línies i que ens hi va la feina i tot això. Però potser caldria saber “vendre” també que aquí l’acompanyament personal i la cura de l’alumnat té un valor especial, siguin quines siguin les sigles que puguin dur a la motxilla els alumnes.

Qüestions per al diàleg
1

Havíeu sentit aquestes sigles abans? N’hi ha d’altres que conegueu que no apareixen?

2

Creieu que estem “sobrediagnosticats” o, al contrari, l’escola i la família haurien d’estar més atents a cada alumne per evitar el “fora de classe” a què potser estàvem acostumats? (només importa la disciplina a l’aula?)

3

Estaríeu d’acord amb la “predilecció” d’aquests alumnes d’acord amb el carisma (o projecte pedagògic) propi del vostre centre?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org





Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart