Família Escola Acció Compartida
2016
79
Educació Infantil
Tranquil·la, que després vindrà la mare
Acollida a l'escola

La Berta no ha passat una bona nit. Avui comencen l’escola els seus fills, després d’unes vacances que semblaven eternes. Pel que fa als nens, encara voldrien estar-se uns dies més al poble i no pensar en el col·legi.

L’Arnau i el Pol són alumnes veterans, des de fa ja cinc anys, i com que van entrar junts al centre no tenen aquest neguit; només volen trobar-se amb els companys i jugar un partit de futbol a l’hora del pati.

La història ve per la Kumiko, una nena que porta amb la família un any i que tot just començarà P3. Els seus germans la porten de la mà fins a l’escola sense cap problema. La situació es complica quan se n’han d’acomiadar. En aquest moment es posen de relleu totes les emocions de cadascun dels implicats: pares, mares, avis, germans però, sobretot, dels protagonistes: els nens.

Per una banda, tenim el despreniment i, per l’altra, l’acollida. La nena plora a dojo i s’agafa a la mare amb totes les seves forces. La Berta intenta verbalment calmar-la i, per l’altra banda la Júlia, la mestra, l’agafa o, si més no, ho intenta. Mentre ho fa, formula una sèrie de frases clàssiques acompanyades d’un somriure: Bon dia, Kumiko! Vine amb mi, anem a veure els altres nens! Ja veuràs com t’ho passaràs molt bé! Després d’uns minuts intensos, la situació es va calmant. Només afloren els plors en els moments de canvis: menjador, mestres diferents, canvi de sala...i la Kumiko, siguem realistes, no ho està passant gens bé.

La Júlia s’ajup i parla amb ella mirant-la als ulls. La consola amb un to de veu suau, calmat i amb un missatge esperançador: La mare vindrà després, ara està treballant o comprant i, quan acabi, vindrà a buscar-te. T’ha de veure contenta. Ara anem a escoltar un conte molt maco amb els altres nens.

Entre contes, cançons, vídeos i plastilina, la Kumiko ha passat el seu primer dia de classe esgotada. Gairebé no ha sopat i s’ha adormit de seguida. Demà serà un altre dia; però ella no sap que s’haurà d’anar acostumant a aquesta situació. Per altra banda, la Berta i el Xavi han demanat una entrevista amb la Júlia per parlar de la Kumiko. Confien en la professionalitat de la tutora i volen tenir unes pautes per treballar des de casa amb la nena.

Qüestions per al diàleg
1

Potser hem rebut formació per acollir o hem vist models d’acollida; però i de despreniment?

2

Què és important en l’acolliment?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org

Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart