Família Escola Acció Compartida
2012
59
Educació Infantil
Són els menuts qui ens arrosseguen a ser cada dia més coherents amb el que diem!
Reciclar, reutilitzar, educar...!

Amb una caixa gran de cartró que era l'embalatge d'una nevera, les mestres d'infantil van fer un teatret de titelles preciós i el van presentar-estrenar en una festa al pati.
La Marga, una d'elles, ha tingut la idea de fer uns tallers de titelles amb materials reciclats, i ara totes les criatures estan portant briks i bosses buides, safates de porexpan, taps i ampolles de plàstic... N'hi ha tantes, que estan generant un problema d'espai a les aules.
Unes mares es troben a la porta de l'escola acomiadant-se dels seus fills, amb dues bosses enormes plenes de material reciclable...
- Tu també vas carregada, eh?
- Mira, ara enlloc de llençar la brossa als diversos contenidors, ho portem gairebé tot a l'escola! Sort que als nens els fa molt il·lusió el projecte de fer titelles i ajuden a recollir, a posar-ho tot en bosses i, fins i tot, a portar-ho a l'escola!
- Quan una cosa els il·lusiona...
- A veure com quedaran aquestes titelles, perquè ja estic veient que aquestes rampoines tornaran cap a casa un dia d'aquests! Sembla que això del reciclatge és un cercle que no s'acaba mai: tot retorna!!! I ni a l'habitació dels nens ni al menjador ja no hi cap res més!
- El que et tornarà cap a casa seran unes criatures felices que hauran après a fer unes joguines precioses! I que sabran veure d'una altra manera les deixalles de casa. A mi em dóna esperança que a l'escola això es treballi seriosament amb els nens des de ben petits! Amb aquestes qüestions, com més i més sensibles siguem, millor! No trobes?
- Caram, noia! No sabia que fossis tan ecologista!
- Ni jo ho sabia... però des que portem els nanos a l'escola i es prenen tan seriosament aquest tema... Ens hem sensibilitzat i són els menuts qui ens arrosseguen a ser cada dia més coherents amb el que diem!
- Qui educa qui?
- Com diu el proverbi africà, cal una tribu sencera per educar un infant. Però jo et dic que uns infants sensibilitzats eduquen els pares i els avis! Ens anem sensibilitzant i comprometent-nos entre tots!

Qüestions per al diàleg
1

La presència dels nostres fills i filles, les seves preguntes innocents ens obliguen a ser més coherents amb el que fem i diem. Com deixem i/o agraïm que els nostres fills ens "arrosseguin" a ser millors persones?

2

El que es viu amb coherència i constància i es treballa sistemàticament i seriosament tant a casa com a l'escola, fa que els nens s'impliquin. Quines actituds i activitats podem fer amb els fills a casa i amb els alumnes a l'escola que els impliquin en la conservació del medi ambient i en el reciclatge?

3

Posar-nos d'acord família i escola és beneficiós per als nens i nenes perquè els permet anar assumint valors amb coherència, o els estalvia equívocs. Estar d'acord no vol dir fer el mateix, sinó valorar-ho. Quines experiències escolars no són mimetitzables a les llars? I quines actituds domèstiques es podrien adoptar a l'escola?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org





Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart