Es tracta d'un document previst a la Llei d'educació de Catalunya a través del qual el centre educatiu i la família formalitzen uns compromisos.
Quan estigui plenament implantada, les famílies i els responsables dels centres hauran de signar aquesta carta en el moment de la matriculació. Un dels primers objectius de la carta és fomentar la implicació de les famílies en l'educació dels fills.
La carta ha d'incloure, com a mínim, compromisos referits al seguiment de l'evolució de l'alumne, el respecte mutu, l'acceptació dels principis educatius dels centres i la comunicació entre els professionals docents i els pares i mares per tal d'assolir un entorn de convivència, coherència i respecte envers les activitats educatives.
L'elaboració del document haurà de comptar sempre amb la participació del professorat i les famílies a través dels mecanismes que cada centre determini. Haurà de ser aprovada pel consell escolar del centre.
Des de la CCAPAC, hem col·laborat amb la Fundació Escola Cristiana de Catalunya per tal d'elaborar una proposta base que ajudi els centres en el procés d'elaboració de la pròpia.
Aquesta proposta s'estructura en 6 compromisos bàsics que cada escola pot desenvolupar d'acord amb les seves característiques.
Aquests 6 compromisos són:
Pares i centre educatiu ens comprometem a:
1. Reconèixer-nos mútuament l'autoritat, la responsabilitat i la capacitat educativa que a cadascú correspon. La dels progenitors, prioritàriament, en l'àmbit familiar, i la del professorat, en el marc escolar, especialment pel que fa a les qüestions acadèmiques i de convivència.
2. Abordar les possibles diferències des del respecte a l'autonomia de cada àmbit i el diàleg, sense menystenir mai l'autoritat d'uns i altres davant l'educand.
D'una manera específica, el centre es compromet a:
3. Facilitar un entorn educatiu de qualitat per al desenvolupament acadèmic i el creixement personal de cada alumne.
4. Facilitar una bona relació amb els pares de cada alumne
Per la seva banda, el pare i la mare ens comprometem a:
5. Assumir conseqüentment el nostre rol educatiu
6. Facilitar, dins de les possibilitats de la família, la màxima col·laboració amb l'escola
Informació extreta del Info-APAS 58 (22.2.2011)