Família Escola Acció Compartida
2012
58
Educació Secundària
Sóm responsables del nostre cos i de la nostra salut.
La salut: Una responsabilitat personal

La Sara i la Judit arriben a l'escola ben juntes pel cable que surt de l'Ipod i que acaba en una orella de cadascuna d'elles. Estan tan emocionades, que arriben a l'aula i encara estan "enganxades" a la música.
- Estàveu escoltant musica amb els auriculars? -pregunta la professora de naturals-. No els deseu, que farem una experiència. Avui treballarem el tema de la responsabilitat sobre el nostre cos i la nostra salut.
La Judit li dóna els auriculars, però la professora diu:
- No, posa-te'ls tots dos i engega una música ben marxosa que portis a l'ipod
Les cares de la classe són de sorpresa total. La professora continua.
- El cos humà és una màquina perfecta que té unes capacitats enormes, però del qual cal tenir cura des que naixem... - S'interromp i, mirant la nena, diu-. Portes la música engegada ja, Judit?
La Judit fa que sí amb el cap.
- Però contesta amb la veu, diga'm: em sents?
- Si! - fa la Judit amb un to de veu inadequadament alt.
- Ja ho veig. Doncs ara vés al fons de l'aula i posa't el volum a tope.
I la professora continua la presentació sobre la importància de tenir cura de les nostres oïdes. Tot seguit, treu un article fotocopiat i demana a la Judit que l'ajudi a repartir-lo. La Judit, que no la sent, ha de ser avisada amb els cops que li etziben els companys del costat.
Quan les fotocòpies s'han repartit, la professora diu a la Judit que passi els auriculars a la Sara i que intercanviïn el lloc. I comencen la lectura del text en veu alta.
El text parla de com l'ús inadequat dels auriculars a un volum exagerat està produint un augment de la sordesa en joves a uns nivells que mai s'havien vist. Acabada la lectura, la Sara demana si es pot treure els auriculars.
- Per què, Sara?
- Perquè amb la música a tope és molt difícil seguir la classe i després m'hauré d'espavilar a demanar apunts o exercicis a alguna companya....
Alguns alumnes s'ofereixen "voluntaris" per continuar l'experiència... Però la professora diu que prou i que ara faran una redacció en grup sobre el tema "la responsabilitat sobre la salut auditiva", prenent com a base el text llegit i l'experiència de la Sara i la Judit.

Qüestions per al diàleg
1

Quan parlem de salut i adolescents, sovint ens aturem en drogues, alimentació i sexualitat. De quins altres temes cal fer responsables els nois i noies sobre la seva pròpia salut?

2

A quina concepció de la pròpia responsabilitat sobre la salut respon l'afirmació següent? "Si em poso malalt, ja em curaran.. per això hi ha metges!" A qui li heu sentit dir una cosa similar alguna vegada?

3

De quines maneres podem ajudar els adolescents i joves a prendre consciència i responsabilitzar-se progressivament de la seva salut i fer-se càrrec regular d'algunes qüestions ells mateixos?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org





Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart