Família Escola Acció Compartida
2012
57
Educació Secundària
Amb el mòbil, ells poden fer moltes coses, a més de parlar...
El món a la butxaca

Als quatre seients del bus hi coincideixen unes àvies i dos adolescents sortint d'escola. Els nois porten uns auriculars que comparteixen, i taral·legen una cançò en veu alta. De sobte, sona un mòbil que se sent per tot l'autobús. Un dels nois contesta i tots els passatgers poden seguir la seva conversa:
- Què dius, tio? Que t'han pres el mòbil? ..... Qui?.... No, no pot ser! ... I com és que se'l queda el director?...... Fins quan, dius? ... Ostres... quina barra! ..... Però com pot fer-ho això?.... Què dius que has fet? ..... Tu? .... Que tu has gravat la "Munts" fent classe? Què fort, tio!.... Clar, i per això..... Però com és que t'han "pillat"?..... Ja... Molt fort. Ara mateix ho explico aquí al Quique. A la nit et truco a casa.
Quan el noi penja la trucada i les àvies enceten conversa entre elles:
- Mira que n'arriben a fer de disbarats, aquests nanos amb el mòbil! Ja em diràs per què el necessiten a l'escola?
- Com que van i venen sols, ja va bé que els pares els puguin localitzar. Els meus néts en porten des que fan secundària i van sols, per si passa alguna cosa...
- Abans, quan els nostres fills tenien aquesta edat també anaven i venien i si passava alguna cosa hi havia cabines de telèfon... i bona gent amb qui podies parlar.
- Però és que amb el mòbil, ells poden fer moltes coses, a més de parlar...
- Sí, ja ho sé, ja. L'altre dia, els meus néts em van ensenyar que sabien qui era en "Joselito" perquè el van trobar fent no sé quina cosa d'internet!
La conversa del nois, entre rialles i crits, encara se sent:
- Una setmana sense mòbil, tu! Jo no sabria com fer-m'ho!
- I quedar-te sense res! Res !!! Fotos, cançons, contactes... la mort!!
Les àvies se'ls miren amb una certa incomprensió.
- Veus, el que et deia: Ells hi tenen l'àlbum de fotos i tots els discos que els agrada escoltar....
- És cert, els meus fills i néts sembla que no puguin fer res sense aquests aparells. El més jove diu que ell no pot treballar si se li espatlla la palm.
- Això que dius és allò que fan servir per enviar-te missatges? No, calla! Això dels missatges és el "wastap" (em sembla que en diuen). El diumenge, el meu nét m'ho va posar al meu mòbil i ara m'envia missatges que jo els puc veure, però, noia, no sé com dir-li res.
- Ells hi porten el món a la butxaca i tu i jo ja en tenim prou amb el món de fora!

 

Qüestions per al diàleg
1

Les noves tecnologies amplien extraordinàriament la possibilitat de comunicació, cosa que sintonitza molt bé amb algunes característiques de l'adolescent: afirmar-se, cridant l'atenció, buscant la notorietat i, a la vegada, refugiar-se en l'anonimat. En parlem amb els nostres fills I alumnes?

2

La tecnologia mòbil ha entrat de ple en la vida dels nostres fills i alumnes. Com tot, s'ha d'aprendre a utilitzar adequadament. Estem a punt per entomar la responsabilitat que tenim com a pares i mestres en acompanyar-los també en aquest aprenentatge?

3

El bon us de les TIC i de les xarxes socials aporten molt de positiu en l'àmbit de la comunicació: ampliació i intensificació de les relacions, superació de les distàncies... Però, quins límits s'han d'observar? Quines condicions dús en les relacions interpersonals?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org





Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart