Família Escola Acció Compartida
2011
54
Educació Secundària
S'entén que avui ens surti la ràbia i per això és bo parlar-ne
M'han robat el mòbil!

Avui els noies de 3r de l'ESO han entrat esverats, ja de bon matí. En Carles tenia classe de mates amb ells, però ha hagut de parar i preguntar què passava.
S'ha fet el silenci i tots es miraven l'Àlex, que feia cara de contrariat.
- Digues-li, Alex. Ho acabarà sabent tothom si venen els teus pares a parlar amb la dire.- li ha dit la Gina, que és molt amiga seva.
- Doncs, que ahir, en sortir de bàsquet, uns...- (i canvia la paraula que anava a dir, en veure la cara del professor)- uns... imbècils em van atracar i em van robar el mòbil!
- Caram! Et van fer mal? Et van amenaçar?
- No, però eren tres, em van rodejar i em van posar una navalla al coll. Tot va anar molt de pressa: jo no vaig saber què fer i els vaig donar els quatre euros que portava i el mòbil.
- Ho vas dir a casa, suposo? Ho has denunciat als mossos?
- Sí, sí... quan vaig arribar a casa ho vaig dir i el meu pare em va acompanyar a la comissaria i vam fer la denúncia, però ja ens van dir els mossos que el mòbil no el tornaré a veure, i com que no els vaig poder descriure gaire els.... els que em van atracar, doncs que res! Que cap a casa, i "tranqi, tio", que et fots...i ....
- Sí que em sap greu - El talla en Carles- És una experiència ben fomuda perquè et deixa amb el sentiment d'impotència.
- Com pot ser que els mossos no puguin fer-hi res?!- Interromp cridant el Joel- Doncs ja ho farem nosaltres! Avui quan sortim de bàsquet rastrejarem la zona i si trobem un paio d'aquests li partirem la cara i ...
- Ep, Ep! Joel, tranquil! - Torna a tallar el profe de mates- S'entén que avui ens surti la ràbia i per això és bo parlar-ne. Però ja saps que "del dit al fet..."
- Però, profe....
- Això no és just!
- Doncs els meus pares diuen que...
- El que hauríem de fer....
Tota la classe es posa a parlar alhora, esverats, indignats! Uns proposen venjança, altres només criden insults, altres clamen per organitzar-se... la Gina sembla que és l'única que està per l'Àlex.
En Carles s'apropa al noi i li diu:
- Àlex, m'ha semblat sentir que els teus pares en venen a parlar amb la directora, no?
- Sí...
- Estigues segur que tant l'escola com els pares t'ajudarem en tot el possible.- I adreçant-se a tota la classe, diu:- I vosaltres, ara us tranquil·litzeu, si us plau, i continuem la classe. Segur que en podreu parlar amb la tutora aquesta tarda.

Qüestions per al diàleg
1

La nostra manera de fer és model per a les criatures: ens comportem amb prou respecte amb els infants, amb les diferents persones que integrem la comunitat educativa i entre nosaltres, els adults?

2

A tots, i als adolescents més, ens és fàcil unir-nos per "anar en contra de..." Quina mena de "solidaritat entre amics" o "força i cohesió de grup" volem promoure entre els adolescents?

3

Tenim la sort de viure en un país amb lleis, drets i un sistema que les garanteix. Quines actituds i comportaments hem d'educar per contribuir a la responsabilitat que suposen els drets cívics que tenim en la nostra societat?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org





Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart