- Àvia, per què no plou cap amunt?- pregunta en Guillem tot mirant enlaire.
L'àvia, que camina tranquil·lament tot agafant-li la mà, mira el seu nét i somriu.
Pel seu costat passen mares i pares estirant criatures, fent-los apressar, renyant-los perquè es mullen, esquivant paraigües de coloraines... Tot plegat, força atabalador.
- Vine, que passarem a l'altre costat del carrer per anar més tranquils -diu l'àvia
- Però àvia, si vas més poc a poc et mulles més que si corres, oi?
- No sé si la pluja mulla més quan estàs corrent que quan estàs aturat. Ara que, si un corre, arriba abans allà on vol anar i ja no es mulla més.
- Però si t'agrada mullar-te no cal córrer, pots anar poc a poc -diu en Guillem acabant de treure's la caputxa que tot just s'aguantava sobre el cap.
- Posa't la caputxa, Guillem. Si et mulles, et podries constipar -diu l'àvia tot acompanyant el gest.
- A l'estiu, quan feia calor, no passava res si et mullaves. Et recordes d'aquell dia que estàvem a la platja i va ploure?
- SÍ! Ens banyàvem mentre ens queia la pluja i ens mullàvem per tot arreu! Jo em vaig capbussar i la pluja no em podia mullar. -En Guillem es queda silenciós un instant i després pregunta:
- Oi que no, àvia?
- A mi em sembla que no. I a tu què et sembla?
En Guillem es queda pensarós, mentre camina de la mà de l'àvia amb la boca oberta i la llengua fora, mirant de tastar les gotes.
- Si demà plou, ha dit la Cata, la meva "senyu", podrem sortir al pati amb botes i capelina i recollirem aigua de la pluja. L'aigua de la pluja no és com la del mar, perquè no és salada, oi àvia?
- Doncs no, no ho és. Que bé que us ho passareu recollint aigua de pluja al pati! La teva "senyu" ha tingut una bona pensada!
- Es diu Cata. I diu que farem "experiments" amb l'aigua per al projecte de la classe. Podríem portar-li aigua de la "nostra" platja de l'estiu! Podríem anar-hi, àvia?
- Potser el cap de setmana... A veure què et diuen els pares...
Deia Chesterton que la capacitat de sorprendre'ns és el motor de la motivació en la infància. La curiositat i la capacitat d'admiració davant els fets més quotidians són la base de la captació creativa, del llenguatge poètic... Som capaços d'escoltar atentament i sense pressa les preguntes que ens fan els infants? Atenem la necessitat que tenen de saber el per què? Els acompanyem quan expressen admiració
Potser els adults anem amb presses i no ens fixem en mil i un detalls del nostre entorn... Què ens cal per poder "caminar" al costat dels fills i alumnes i acompanyar el seu creixement?
Quan quedem meravellats per alguna cosa, necessitem expressar-ho, comunicar-ho, compartir-ho amb d'altres persones; generalment, amb qui més estimem. Potenciem que puguin expressar, comunicar i compartir aquestes sensacions?