Família Escola Acció Compartida
2013
65
Educació Infantil
Per què no plou cap amunt?
L'admiració infantil

- Àvia, per què no plou cap amunt?- pregunta en Guillem tot mirant enlaire.

L'àvia, que camina tranquil·lament tot agafant-li la mà, mira el seu nét i somriu.

Pel seu costat passen mares i pares estirant criatures, fent-los apressar, renyant-los perquè es mullen, esquivant paraigües de coloraines... Tot plegat, força atabalador.

- Vine, que passarem a l'altre costat del carrer per anar més tranquils -diu l'àvia

- Però àvia, si vas més poc a poc et mulles més que si corres, oi?

- No sé si la pluja mulla més quan estàs corrent que quan estàs aturat. Ara que, si un corre, arriba abans allà on vol anar i ja no es mulla més.

- Però si t'agrada mullar-te no cal córrer, pots anar poc a poc -diu en Guillem acabant de treure's la caputxa que tot just s'aguantava sobre el cap.

- Posa't la caputxa, Guillem. Si et mulles, et podries constipar -diu l'àvia tot acompanyant el gest.

- A l'estiu, quan feia calor, no passava res si et mullaves. Et recordes d'aquell dia que estàvem a la platja i va ploure?

- SÍ! Ens banyàvem mentre ens queia la pluja i ens mullàvem per tot arreu! Jo em vaig capbussar i la pluja no em podia mullar. -En Guillem es queda silenciós un instant i després pregunta:

- Oi que no, àvia?

- A mi em sembla que no. I a tu què et sembla?

En Guillem es queda pensarós, mentre camina de la mà de l'àvia amb la boca oberta i la llengua fora, mirant de tastar les gotes.

- Si demà plou, ha dit la Cata, la meva "senyu", podrem sortir al pati amb botes i capelina i recollirem aigua de la pluja. L'aigua de la pluja no és com la del mar, perquè no és salada, oi àvia?

- Doncs no, no ho és. Que bé que us ho passareu recollint aigua de pluja al pati! La teva "senyu" ha tingut una bona pensada!

- Es diu Cata. I diu que farem "experiments" amb l'aigua per al projecte de la classe. Podríem portar-li aigua de la "nostra" platja de l'estiu! Podríem anar-hi, àvia?

- Potser el cap de setmana... A veure què et diuen els pares...

Qüestions per al diàleg
1

Deia Chesterton que la capacitat de sorprendre'ns és el motor de la motivació en la infància. La curiositat i la capacitat d'admiració davant els fets més quotidians són la base de la captació creativa, del llenguatge poètic... Som capaços d'escoltar atentament i sense pressa les preguntes que ens fan els infants? Atenem la necessitat que tenen de saber el per què? Els acompanyem quan expressen admiració

2

Potser els adults  anem amb presses i no ens fixem en mil i un detalls del nostre entorn... Què ens cal per poder "caminar" al costat dels fills i alumnes i acompanyar el seu creixement?

3

Quan quedem meravellats per alguna cosa, necessitem expressar-ho, comunicar-ho, compartir-ho amb d'altres persones; generalment, amb qui més estimem. Potenciem que puguin expressar, comunicar i compartir aquestes sensacions?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org





Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart