El dilluns passat, quan els nens i nenes de parvulari van arribar a la classe, es van trobar amb la desagradable sorpresa que en "Ti-ti-riti", el seu hàmster - mascota havia mort.
Les mestres van estalviar-los haver de veure l'animaló mort, però van facilitar que es parlés del que havia passat, perquè van pensar que era una bona ocasió per parlar del difícil tema de la mort...
El cas és que, en l'assemblea del divendres, una colla d'alumnes van proposar comprar un altre hàmster (o un altre animaló) per substituir el mort.
L'equip de mestres vol parlar-ne amb calma a la reunió d'equip: algunes pensen que comprar un altre hàmster immediatament i fer "com si no hagués passat res" és poc educatiu. D'altres argumenten que el disgust dels nens cal compensar-lo amb una alegria tan aviat com sigui possible. I d'altres argumenten que no és un tema prioritari de l'escola la cura de mascotes ni la despesa que porta associat, que d'això se n'haurien d'ocupar les famílies que vulguin, que l'escola no pot ni ho ha de fer tot...
Una de les tutores ha consultat la qüestió amb les mares delegades de curs i també hi ha divisió d'opinions:
Una de les mares diu que la nova mascota la pot comprar l'ampa i que en dos dies la tenim a l'escola. Una altra, en canvi, diu que ja els passarà el disgust, que no n'hi ha per tant i que el que han de fer és oblidar tot el tema de les mascotes i dedicar-se a la feina!
Finalment, a la reunió, l'Esperança, una mestra d'Infantil, ha aportat un altre element a tenir en compte: l'educació per l'espera. Si als nens se'ls diu que podran tenir una nova mascota però que arribarà a l'escola després de Nadal, que la portaran els reis mags... Es pot treballar l'ajornament de la satisfacció del desig, la il·lusió de l'espera... El treball educatiu tant pot anar bé per a l'educació emocional, com per a l'animació a l'escriptura, com per cohesionar el grup d'alumnes...
Saber esperar també és educatiu! - ha dit.
En un món on tot sembla tan immediat, i en què la frustració dels fills per la no satisfacció dels seu desigs té molt mala premsa, quin sentit té ajudar-los a saber esperar, a no tenir-ho tot immediatament? I a nosaltres, en quines ocasions ens costa més esperar?
Molt sovint depèn més de la paciència dels adults que de la capacitat d'espera dels infants que s'aprofitin fets quotidians per educar l'espera. Quines oportunitats tenim a casa i a l'escola d'educar la capacitat d'espera en els infants?
Els infants, com més petits, menys capacitat d'entendre el pas dels temps i d'anticipar el que pot passar. Com els podem acompanyar en les "esperes" que se'ls poden fer difícils? Quin valor poden ajudar-nos a revalorar les festes o esdeveniments que només passen una vegada a l'any (el Nadal, l'aniversari...)?