Família Escola Acció Compartida
2012
58
Educació Infantil
El dolor ens avisa que alguna cosa no està bé
La salut: Una d'hospital de dia

L'Óscar feia uns dies que no venia a l'escola. Per això avui, quan ha entrat a classe, tot caminant una mica encarcarat i acompanyat de la mestra, els companys li han fet tota mena de preguntes. "Ja estàs bé? Què tenies? Constipat i febre?"
- No, no. M'han operat. He estat a l'hospital -fa l'Óscar, remarcant les paraules.
En sentir aquestes paraules, l'allau de preguntes encara és més gran: "I t'han fet mal? T'han posat injeccions amb agulles? Que estaves malalt? D'on t'han operat? Vas dormir a l'hospital?"
La mestra, a qui els pares de l'Òscar ja havien informat prèviament de la intervenció de fimosis, demana silenci i convida el nen a explicar-se:
- Ja veus, Óscar, estem ben intrigats. Com que els pares t'ho van explicar tan bé abans, ara ens ho pots explicar a tots.
- Els dic d'on m'han operat? -pregunta l'Óscar en veu baixa a la mestra.
- Si tu vols, sí - li diu la mestra
- Doncs m'han operat del penis. Una mica de la punteta. Ara ja puc fer pipí tot sol i no em fa mal ni em surt sang -diu el nen
Aquí torna l'allau de preguntes: "Estaves malalt del penis? Fa mal? Surt sang? A les nenes això no ens passa, oi? Vas tenir por?"
- Sí tenia una mica de por. Però gairebé no vaig plorar... La meva mare estava amb mi quan em feia mal després de l'operació, i abans va venir una pallassa amb el nas vermell, una bata com de metge I feia riure fent tonteries...-Explica l'Óscar, que segueix narrant amb "pèls i senyals" el que va fer aquell dia a l'hospital i després a casa...

La mestra intervé de nou per "destacar" algunes idees que vol que vagin quedant clares:
- Quan t'han d'operar és perquè els metges consideren que alguna cosa no està bé, encara que, a vegades, no fa mal d'entrada -i fa una mirada a tots els nens i nens de la classe.
- Però quan t'operen sí que fa mal! -crida la Jèssica
- Quan t'operen, et posen una cosa que es diu anestèsia que fa que no t'adonis de res, és com si dormissis -segueix la mestra-. I tant els pares com totes les persones que treballen a l'hospital miren de fer-t'ho passar el millor possible. Si et distreus i rius, el mal gairebé no es nota.
-Sí que es nota quan fa mal! - diu l'Eloi
-I sort en tenim! - fa la mestra-, el mal ens avisa que alguna cosa no està bé!

 

Qüestions per al diàleg
1

El dolor, les malalties, el patiment són presents també en la infància. Quin paper acostumen a adoptar quan els nostres fills/alumnes són els que ho passen malament?

2

Tard o d'hora, molts infants passen per un hospital, i alguns pel quiròfan. Com els ho expliquem? Com els acompanyem? Com els ajudem?

3

Davant d'un esdeveniment desconegut, és totalment normal que les criatures mostrin ansietat; com ho fem per acollir-la i donar la informació i l'afecte adients a cada edat?

4

Enganyar, enredar, distreure, mentir són maneres de fer que els adults emprem sovint amb els més menuts. Quins efectes poden tenir?

El programa FEAC és una iniciativa de l’Escola Cristiana de Catalunya (amb la col·laboració de la CCAPAC) per afavorir la relació família escola en el centres educatius
www.escolacristiana.org/feac | feac@escolacristiana.org





Butlletí FEAC de Fundació Escola Cristiana de Catalunya està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 3.0 No adaptada de Creative Commons
Avís Legal
Redacció de continguts: Equip FEAC de la FECC | Disseny i programació: Clickart