L’educador i assessor italià Gino Ferri assegura que la pandèmia i el confinament han posat de manifest, més encara, que l’educació infantil és vista com un servei de conciliació més que no pas una etapa educativa molt important.

Gino Ferri sempre ha estat un gran defensor del valor pedagògic i social de l’educació infantil. Un valor que no se li reconeix, ja que, en gran mesura, es veu l’escola bressol simplement com una eina que permet assolir la conciliació laboral de les famílies. En contra d’això, Ferri destaca que l’etapa 0-3 és imprescindible perquè els infants es relacionin i aprenguin de contextos diferents als quals els pot proporcionar la seva llar.

La pandèmia, el confinament i el teletreball van canviar, per un mesos, les regles del joc. Les escoles van tancar i les criatures es van haver de quedar a casa. Lluny de fer-nos repensar el paper educatiu de l’escola bressol, Ferri considera que aquest parèntesi només va fer que accentuar la visió que ja se’n tenia abans de la Covid. Considera que la pandèmia ens ha de servir com a pont per a repensar la nostra relació amb l’educació 0-3 i, en aquesta línia, participarà del seminari Què podem aprendre dels temps de Covid a l’escola bressol?, que la Diputació de Barcelona organitzarà el proper 22 d’abril.

Sovint, l’educació infantil es veu més com un servei per famílies que no pas com una etapa educativa amb fonament. Com li podem donar valor?

Fins que no canviï la visió social de l’educació en l’etapa 0-3, serà difícil que qui té les responsabilitats faci les inversions necessàries perquè l’escola infantil pugui correspondre al dret a l’educació que es recull a la Convenció dels Drets dels Infants, que ja fa anys que s’està incomplint. De fet, com s’anomena aquesta etapa? En castellà continua sent ‘guardería’. A Catalunya, ‘llar d’infants’ és la versió bonica de ‘guardería’, però els significats associats són els mateixos. No és una denominació que destaqui el valor educatiu que s’hauria de reconèixer a aquesta etapa.

Què creu que falla a l’educació infantil?

En primer lloc, manca tenir plena consciència del seu significat educatiu. Encara avui hem de tenir debats, inclús amb les persones que hi treballen, sobre si l’experiència que els infants viuen a l’escola infantil té un valor educatiu o simplement és un espai de cures. I vull deixar clar que aquest no és un problema dels professionals, perquè les persones no som més que el producte d’una determinada representació social i de la narrativa amb la qual es representen les realitats.

Quan treballo amb escoles les convido a fer una anàlisi de les famílies que acuden al centre per saber quantes d’elles porten els infants per elecció i no per obligació. Amb això ens adonem que també les famílies entenen les escoles infantils com a espais de servei, que corresponen només a una necessitat (autèntica i real, per altra banda) de conciliació

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.