• Cerca

Prop de 94.000 persones volen una plaça de formació professional el curs que ve, 14.000 més que el curs anterior, és a dir, un 17,4% més. Aquest increment de rècord és especialment significatiu en els cicles mitjans, als quals s’accedeix amb el títol d’ESO, que han registrat 49.384 sol·licituds, un 20,3% més que l’any passat. Es tracta d’una etapa especialment sensible, perquè, si bé és la manera d’allargar els estudis per a molts joves que no volen fer batxillerat, també és cert que té unes altes taxes d’abandonament, d’entre el 20 i el 25%. El problema, aquesta vegada, és que milers d’estudiants ni ho podran entrar perquè s’han quedat sense plaça.

De moment, només hi ha les xifres que han difós els sindicats i que parlen de 10.000 joves que s’han quedat sense la seva opció desitjada al sistema públic, cosa que els “obliga a pagar per cursar estudis que realment volen fer o bé cursar una opció secundària”, ha denunciat CCOO, un fet que, avisen, farà augmentar el risc d’abandonament escolar prematur, que ja és del 17,4% a Catalunya. Així, mentre que per al departament d’Educació l’augment de la demanda a la FP és “una bona notícia”, els sindicats denuncien que no vagi acompanyada d’un augment de l’oferta “adient”. Segons ha confirmat la conselleria a l’ARA, l’increment de preinscripcions es respondrà amb la creació de 141 grups més de cara al curs 2021-22, que s’afegeixen als 100 grups que ja es van crear per al 2020-21. Les mateixes fonts no han pogut donar encara les dades finals de preinscripció ni de quants alumnes es queden sense plaça.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Un dia de setembre de 1976 vaig dormir la meva primera nit a Barcelona. L’endemà m’havia de matricular a ciències de la informació, a Bellaterra, i per fer això amb unes certes garanties des del Baix Empordà, havies de mobilitzar-te el dia abans, si no tenies vehicle. Parlo de 1976, sí, fa quaranta-cinc anys, una eternitat. L’endemà vaig ser un dels afortunats que van aconseguir formalitzar la matrícula i no haver de tornar-hi un segon dia, però vaig acabar ben entrada la tarda i d’un pèl. Vint-i-quatre hores, tot plegat. M’havia llevat de matí i havia agafat el tren a Cerdanyola, i d’allà, un bus fins a Bellaterra. No recordo en quantes cues estava organitzada la matriculació, però en vaig haver de fer unes quantes. I no totes allà mateix, perquè era aquells anys que físicament la facultat no existia i que anàvem de paquet entre aules d’Econòmiques i aules de Dret. Els impresos, a secretaria; les fotocòpies, a Dret; les consultes, a Econòmiques; alguna cosa al deganat i potser fins i tot alguna al rectorat. O potser al revés, tant li fa. Un viacrucis, de totes maneres. M’ha vingut al cervell perquè ara la meva filla s’ha matriculat a la Pompeu Fabra i ho ha enllestit en dotze minuts de rellotge.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El 31 de juliol se celebra la festivitat de Sant Ignasi de Loiola que aquest any coincideix amb l’Any Ignasià. En aquest marc el Superior General de la Companyia de Jesús, el pare Arturo Sosa, serà a Barcelona i Manresa i la Basílica de Santa Maria del Mar acull el 30 de juliol una Eucaristia presidida pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. El 31 de juliol al Santuari de la Cova de Sant Ignasi de Manresa tindrà lloc la inauguració dels mosaics de l’artista Marko Rupnik i l’obertura de la Porta del Jubileu.

El passat 20 de maig va començar a Pamplona Ignatius 500, l’Any Ignasià, que commemora el cinquè centenari de la conversió d’Ignasi de Loiola. A finals de juliol, coincidint amb la festivitat de Sant Ignasi de Loiola, hi haurà un altre dels moments importants en la celebració d’Ignatius 500. En aquesta ocasió serà a la Basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, i al Santuari de la Cova de Sant Ignasi, a Manresa. El Superior General de la Companyia de Jesús es desplaçarà a aquests llocs tan significatius en la biografia d’Ignasi.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els adolescents se’n van a dormir a deshora i amb el mòbil a la mà, sobretot de vacances. Aquest és el medi de cultiu perquè aparegui el vamping tecnològic . Aquest fenomen, del qual es parla des de fa anys, provoca la pèrdua d’hores de son pel fet d’estar davant de la pantalla, i, després del confinament i amb l’arribada de l’estiu, és més possible que el problema s’agreugi o atrapi els adolescents. Així ho consideren els experts, que adverteixen de conseqüències “nocives” per a la salut mental i física dels joves, per la qual cosa recomanen als pares que imposin límits en l’ús dels dispositius. “Les rutines són molt importants: cal establir hores fixes per anar a dormir i llevar-se”, recomana Diego Redolar, professor dels estudis de psicologia i ciències de l’educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigador del grup Cognitive NeuroLab i de l’Institut Brain 360. D’altra banda, José Ramón Ubieto, docent col·laborador d’aquests estudis, fa una crida a “negociar i establir moments en els quals no es puguin usar les pantalles” per evitar aquest tipus d’abús.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

No pot ser que ara faltin places de formació professional (FP). És inaudit. Portem anys insistint que la FP s’ha de normalitzar com una sortida perfectament digna i necessària, no només com una alternativa al batxillerat. Però de cop, quan per fi es produeix un creixement important de la demanda, cosa que vol dir que moltes famílies i joves han entès que és una bona via per adquirir una formació tècnica que els obri el camí al món laboral, resulta que hi haurà molts nois i noies que no podran estudiar el que volen. Com pot ser? Ningú va preveure aquesta possibilitat? Què ha passat? Vist el decalatge entre oferta i demanda, a més de donar explicacions, els responsables públics haurien de buscar solucions efectives per a tots aquests joves. El fet que no sigui una etapa d’ensenyament obligatori no és excusa, com ha insinuat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per no actuar amb la màxima ambició i celeritat per ampliar l’oferta de places amb l’objectiu que ningú es quedi penjat. Si, com diu el mateix departament, l’increment de demanda “és una bona notícia” (i no dubtem que ho és), cal estar a l’altura i donar-hi també una bona i efectiva resposta. S’ha de fer així naturalment en interès dels afectats, però també del conjunt de la societat. Al capdavall, el sector empresarial fa temps que reclama treballadors de nivell mitjà amb perfil tècnic i ben formats. Un tipus de treballadors del qual anem coixos en molts àmbits, cosa que ens resta possibilitats de desenvolupament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La situació dels joves al nostre país –les anomenades generació Z i mil·lenistes– és una causa recurrent d’anàlisi i valoració de les seves problemàtiques, i més encara en un moment en què la recrudescència de la pandèmia ha fet caure sobre la seva esquena el pes de l’increment dels casos en aquesta cinquena onada. Just en aquest moment, es fa pública una enquestaque ens permet analitzar amb detall –ja que és una investigació demoscòpica de calibre, amb la participació de 13.587 persones– el que pensen, el que temen i el que esperen els joves d’entre 16 i 34 anys. ‘El futur és ara’ no només representa el retrat fix d’aquest col·lectiu, sinó que també proposa solucions concentrades en 40 propostes que ja s’han presentat a la presidència del Congrés dels Diputats i que tindran un recorregut polític que ha de servir perquè la veu dels joves no només sigui escoltada, sinó considerada com un actor essencial per al disseny del futur. El macroestudi serveix com a far per entendre les dificultats dels joves i, alhora, per calibrar quins són els problemes més apressants. 

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Sis nois d’entre 20 i 30 anys expliquen el món en el qual viuen, valoren l’acció dels polítics i s’aferren a una esperança irremeiable.

Aquests són els testimonis que ofereixen a EL PERIÓDICO en els quals reflexionen sobre els reptes del seu futur.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Educació i el Comitè Intercentres, que representa els educadors i educadores d’educació especial en centres públics, han acordat modificar la distribució horària de la jornada de treball del personal d’aquest col·lectiu. El principal canvi és que hi ha una reducció de 27,5 a 25 de les hores d’atenció directa a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu per tal de facilitar la coordinació amb l’equip docent i altres agents educatius. La proposta respon a la reivindicació del col•lectiu de tornar a unes condicions que ja tenien i suposa revertir una retallada. Una mostra clara de l’aposta del Departament pel diàleg.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Vius aliè a les xarxes socials, però aleshores irromp el nebot i desenfunda l’espasa per ferir un cor analògic amb una finta d’esgrima juvenil. “Veuràs la final de la Copa Amèrica al Twitch d’Ibai Llanos, oi? Hi ha Piqué de comentarista!” Encara no has entès la pregunta i la resposta és que el telèfon aviat acaba en mans del nebot, que el manipula per instal·lar-hi Twitch amb la mirada de qui no dubta que l’aplicació et convé tot i que no sospitaries mai que la necessites. I Ibai Llanos va oferir la Copa Amèrica de Messi a Twitch a 750.000 espectadors, i dies després a Tik Tok va alçar la veu contra la “barbaritat” de l’influencer Naim Darrechi relatant com enganya sexualment les noies. El Ministeri d’Igualtat no podria comprar en publicitat el poder de la veu d’Ibai. Però les xarxes tenen un revers. Un estudi publicat abans de l’estiu per la Royal Society of Public Health (RSPH) i la Universitat de Cambridge sobre salut mental juvenil amb 1.500 britànics de 14 a 24 anys, conclou que un de cada sis tindrà un trastorn d’ansietat per les xarxes, amb Instagram i Snapchat com a grans nius de frustració. I per què, si és el púlpit on exhibir postals de felicitat? Un 83% dels joves admeten tenir ansietat en veure stories i fotos d’amics i de gent que segueix, per l’angoixa de perdre’s una vida millor.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’Escola Cristiana es troba en un moment molt important i alhora complicat. Aglutina ara mateix més de 400 col·legis i escolaritza 1 de cada 4 alumnes catalans en l’ensenyament obligatori i 2 de cada 3 en el conjunt de centres concertats. L’aportació d’aquesta gran obra, inspirada pel cardenal Narcís Jubany i iniciada operativament pel salesià Francesc Riu, continua tenint sentit en un moment en què algunes sensibilitats ideològiques pressionen per minimitzar el seu impacte social o perquè no tinguin suport econòmic públic. A principis de setembre, el secretari general de l’Escola Cristiana aquests últims 16 anys, el jesuïta Enric Puig, serà substituït per Meritxell Ruiz, una laica compromesa que, als seus 43 anys, combina renovació i experiència. Va ser consellera d’Educació del 2016 al 2017, i ha treballat en la direcció de centres, com també en la gestió escolar. És llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i, fins ara, estava vinculada als centres de l’Escola Pia. Responsable, coordinadora i catequista del Grup de Joves de la parròquia de Sant Bernat Calbó de Reus durant més de 10 anys, ha estat membre de l’equip directiu del Centre de Promoció Juvenil i de la Dona a la capital del Baix Camp. Aquest dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, Meritxell Ruiz ha comentat les seves primeres impressions tot just uns dies després de ser nomenada nova secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
Com ha viscut aquest nomenament per al càrrec de secretària general de la Fundació Escola Cristiana?

Amb molta responsabilitat i molt de respecte i alhora amb molta il·lusió, perquè el moment és complex i els reptes són molts. Però fa il·lusió ajudar les escoles cristianes del país. Tinc una mica la sensació de ser un nan amb espatlles de gegant. Tant la feina de Francesc Riu com la d’Enric Puig ha estat immensa, i tinc una sensació de petitesa.

Què aporta aquesta gran entitat de centres concertats a l’educació i a la llibertat d’elecció de les famílies a Catalunya?
Aporta moltíssim, i així ha estat durant molts anys. Crec que és just i necessari reivindicar-ho. De fet, com a fundació, estem al servei de les escoles cristianes del país però, com a conjunt, som el 40 per cent del sistema educatiu. El paper que ha jugat l’escola cristiana, des de fa centenars d’any, és enorme. Tindrem un reguitzell de valor social i educatiu, cosa que la fundació vol recollir.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

M’aprecio molt els meus alumnes. Alguns són grans persones i arribaran molt lluny a la vida. Pateixen les virtuts i els defectes propis de la seva generació, com totes les generacions n’han tingut.

Durant aquesta llarga pandèmia, els joves han rebut moltes crítiques. Al principi perquè no acceptaven que el confinament els impossibilités sortir de casa i relacionar-se físicament amb els amics. Alguns no es van prendre seriosament les restriccions i el fet que la majoria passessin amb símptomes lleus el virus tampoc hi va ajudar. A diferència dels nens, que fan segons la voluntat dels pares, els adolescents sempre han reclamat el seu espai i la seva llibertat de moviments i acció.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenta Bebès animals, una exposició temporal destinada a infants de 3 a 8 anys que fa protagonistes les cries dels animals, des que neixen fins que s’independitzen. Amb una museografia de colors vius i materials acollidors, l’exposició és un terreny d’aventures amb nombrosos jocs corporals, sensorials i activitats multimèdia que conviden a tocar, sentir, imitar, observar, emocionar-se i meravellar-se amb els bebès animals. L’objectiu de l’exposició és iniciar els més petits en nocions senzilles de la biologia i el comportament animal i convidar-los a comparar-s’hi per prendre consciència del seu propi desenvolupament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“Fa uns tres anys vaig assistir a unes jornades per a mestres d’anglès i van parlar de la plataforma eTwinning i que era una molt bona eina per motivar els alumnes en l’ús de l’anglès. De fet, van convidar uns alumnes de 5è per explicar la seva experiència. Els alumnes van dir que els agradava molt fer anglès a través d’aquests projectes, així que vaig decidir que ho havíem de provar”, explica Noemí Dalmau, mestra especialista en llengua anglesa de l’escola Lavínia. És per aquest motiu que ja fa un parell d’anys que els infants de cicle superior d’aquest centre educatiu barceloní participen en algun dels projectes d’intercanvi que estan emmarcats dins els programes europeus Erasmus+.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els vuit centres escolars de la Companyia de Jesús a Catalunya han valorat i agraït el curs en el marc de les jornades anuals formatives per a educadors i educadores, el dia Institucional del Fòrum de la Fundació Jesuïtes Educació. Es tracta d’una jornada de valoració i agraïment, que en aquesta ocasió arriba després d’un curs especialment intens i complex. La trobada va permetre posar paraules a la capacitat de reinvenció, de resposta i d’acompanyament.

La presentació va anar a càrrec de Bibiana Ballbé, periodista i mare d’un alumne de la xarxa. La primera persona a intervenir va ser Enric Puiggròs, delegat de la Plataforma Apostòlica de Catalunya i president del Patronat de la Fundació: “Volia començar compartint l’admiració pel vostre esforç, en el meu nom i en el del Patronat”, deia el jesuïta. “Aquest any ha estat especial. Han passat coses que no esperàvem i ens han afectat molt”. També ha aprofitat per donar gràcies per la vida del jesuïta Antonio Ordóñez,  mort el passat mes de febrer, i pels educadors que han mort al llarg d’aquest any.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els Exercicis Espirituals que va composar Sant Ignasi de Loiola són una pedagogia per a realitzar un aprenentatge de l’art de viure. No són ni cursos, ni discursos, sinó una pedagogia pràctica per a la realització d’una experiència plenament personal sota el guiatge d’una persona experta. Un mètode, que Sant Ignasi va plasmar en el llibre dels Exercicis Espirituals i que ha ajudat al llarg de molts anys a moltes persones. 

És una proposta vàlida per a molta gent i en moltes circumstàncies. Per això hi ha diferents maneres de concretar aquesta pràctica dels exercicis (en solitud o a la vida corrent, individualment o en grup, durant 8 dies o menys o durant tot un mes…), però el que importa és adaptar-se a la necessitat de cada persona i al moment que està vivint.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“Fer la voluntat de Déu, servint als més necessitats des d’allò que ens configura: ser pobres, fraternes i orants”. Així ha resumit la nova provincial, Dolors Sitjes, les prioritats per al pròxim trienni en una emotiva cerimònia celebrada a Vic. La general, María Inés García, va afegir com a prioritat un encàrrec que li va com a anell al dit a la nova superiora d’Europa, infermera de professió: “abraçar la vulnerabilitat”.

“Et comunico que t’hem nomenat superiora de la Provincia Vedruna Europa per al trienni 2021-2024. Accepta aquest servei d’animar i coordinar la vida i missió de les germanes i comunitats al costat de les germanes del teu equip i conservant la unitat del carisma en comunió amb tota la congregació”. La general de les Carmelites de la Caritat Vedruna, María Inés García, oficialitzava amb aquestes paraules el nomenament de Dolors Sitjes, a les qui acompanyaran en l’Equip Provincial María Irizar i Carmen Montes

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El barri de Sanfeliu, on ara viuen unes 6.000 persones, és un dels més desconeguts de l’Hospitalet de Llobregat i alhora és un dels que està en creixement. Hi ha projectats més de mig miler de nous habitatges que hi portaran més famílies i més necessitats d’escolarització, però mentre aquests infants no arriben l’Escola Sanfeliu, l’única concertada del barri, lluita a contrarellotge per mantenir-se oberta. Amb 9 inscripcions a P3 i 12 a primer de primària, el departament d’Educació els va informar a principis de juny que perdien la subvenció per a aquests dos cursos perquè no arribaven al mínim d’alumnes per mantenir el concert. Una estocada que aboca l’escola, amb seixanta anys d’història, 180 alumnes i 14 mestres, “al tancament immediat”.

“No és sostenible ni econòmicament ni pedagògicament”, comenta Montse Reig, la dona del propietari i la jove dels fundadors de l’escola. D’una banda, la pèrdua dels dos concerts enfonsarà una mica més les finances del centre, que ja partia d’una situació “de vulnerabilitat”, diu Reig, pel dèficit que arrossega de cursos anteriors i l’infrafinançament que pateix, que “no permet cobrir les despeses ordinàries”. I, d’altra banda, perdre la subvenció de P3 i 1r farà impossible “pagar el sou de dos mestres”. “Això ens mata, perquè són persones amb nom i cognom”, lamenta. A més, els propietaris no volen compensar la pèrdua de la subvenció amb un increment de les quotes a les famílies: “Ja hi ha molts alumnes que no paguen, i moltes famílies no poden assumir 15 o 20 euros o els diners que siguin de més al mes”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El confinament no ha tingut un efecte positiu sobre l’augment de la població, ben al contrari. Nou mesos després que es decretés l’estat d’alarma i es confinés la població, les dades provisionals de l’Institut Català d’Estadística (Idescat) evidencien un fort descens de la natalitat. El darrer mes de l’any es registraven 4.000 naixements, dada que suposa un 20,1% menys que el desembre del 2019, quan se’n van registrar 5.004.

La tendència a la baixa de la natalitat des del 2009, en què el nombre de naixements de cada mes disminueix en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, només es va frenar entre els anys 2013 i 2014, quan la natalitat va baixar molt poc en comparació amb la caiguda gradual fins als 57.889 nadons de l’any passat, que representa una reducció del 5,9% en relació amb les dades definitives de l’any 2019.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Des d’aquest dilluns 19 de juliol totes les persones majors de deu anys que participin d’un casal, colònia, campament o ruta –incloent monitors i monitores– podran realitzar, abans o durant l’activitat, testos antigènics ràpids (TAR) a les farmàcies. Una mesura que des del Moviment de Centres d’Esplais Cristians de Catalunya -MCECC- han celebrat positivament. S’habilitaran prop de 1.200 farmàcies repartides per tot el territori. A la web www.estiuamblleure.cat es pot consultar el llistat d’establiments disponibles per municipis. 

“Celebrem aquesta mesura que se suma a les altres mesures de prevenció i detecció que ja estaven vigents en les activitats de lleure”, afirma el president del MCECC, Xavier Nus. Unes activitats que Nus reconeix que són vitals per al desenvolupament d’infants i joves i que durant l’època d’estiu i vacances esdevenen una prioritat. “Com a societat hem de fer l’esforç per mantenir les activitats de lleure obertes”.

Unes activitats de lleure que durant el curs s’han vist afectades per les restriccions de la pandèmia de la Covid-19 i que han significat en alguns casos la supressió de les activitats durant molts mesos del curs. La mesura, que s’inicia avui 19 de juliol, serà gratuïta i voluntària, i està previst que s’estengui fins a l’inici del curs escolar.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’any 2008 van néixer a Catalunya 89.024 nadons. Era un rècord històric que arribava enmig d’un clima de prosperitat i confiança que ràpidament es va desplomar. La crisi va colpejar durament l’economia mundial i les famílies catalanes s’ho van començar a pensar abans de tenir fills. Així, des del 2009, el nombre de naixements registrats a Catalunya ha anat baixant progressivament, any rere any, i el 2020 el nombre de nascuts vius va ser de 57.889, segons les dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). La xifra mostra un descens del 5,9% respecte a l’any anterior i més de 30.000 naixements per sota dels que hi havia fa tot just 12 anys. Sobretot, on més es nota aquesta caiguda és a les Terres de l’Ebre (-12,7%) i l’Alt Pirineu i Aran (-12,6%).

La principal baixada, de més d’un 20%, es va viure en l’últim mes del 2020, al desembre. Justament, aquest descens coincideix amb els nou mesos des de l’inici de la pandèmia. Així doncs, les dades recollides demostren que la crisi sanitària ha tingut un gran impacte en la natalitat. “S’estava naixent el que tocava, amb una tendència decreixent d’un 3-4% com en els últims anys, però en un sol mes hi ha hagut una baixada que ha afectat el conjunt”, explica el director del Centre d’Estudis Demogràfics (CED), Albert Esteve, que considera que el covid ha frenat sobtadament molts grups de població en edat de tenir fills: “Es van interrompre tots els tractaments, molta gent no va poder anar a la cita mèdica per inseminar-se o fer una fecundació in vitro. Si estaves en parella, tenies on viure i no tenies problemes de salut, tenies millors condicions amb el covid, però per a la resta de subgrups ha sigut el contrari: persones que no s’han pogut casar, que no han anat a viure junts, que van perdre la feina… molts factors que desanimaven de tenir fills”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »