La pandèmia ho està capgirant tot, i la formació al llarg de la vida no se n’escapa. I el que podria semblar un daltabaix es pot acabar convertint en una oportunitat. Ho està constatant la Gerència de Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona, que no havia fet formacions en línia anteriorment i que, arran de la situació sanitària, ha reorientat tota la seva formació a la virtualitat, amb un èxit de participació i acceptació. Els electes, tècnics municipals, docents i equips directius d’escoles municipals que assisteixen a aquestes formacions s’han multiplicat, ja que les eines virtuals han permès arribar als dels municipis més allunyats de la ciutat de Barcelona.

La transformació no només ha estat tecnològica, sinó que també s’ha fet un replantejament del conjunt de l’oferta formativa per tal de continuar donant resposta a les necessitats de les regidories d’Educació, amb nous continguts que responen a les necessitats sorgides arran del confinament i el postconfinament. Prova d’això són els nous cursos que s’han realitzat en línia (i que han completat els que ja es feien i s’han seguit fent): Neurociència a l’etapa infantil 0-3 després del confinament; Estratègies per redissenyar virtualment la docència presencial a les escoles municipals de persones adultes; Reptes de les escoles municipals de persones adultes; Docència musical en línia; Estratègies de treball col·laboratiu al núvol. De totes se n’han hagut de fer o es faran dues edicions o més.

Per exemple, el seminari sobre el treball col·laboratiu al núvol consistia en quatre sessions de dues hores de videoconferència, repartides en dues setmanes, a més de 10-20 hores de treball a través de l’aula virtual. Se n’han fet dos cursos i en cada un hi han participat al voltant de 25 tècnics, segons explica Marta López, responsable del curs i professora de la UB i la UOC especialitzada en educació i tecnologia digital. “He vist moltes ganes de participar i d’aprendre com treballar amb aquestes noves eines, que abans de la covid ja eren necessàries però que ara ha quedat clar que són imprescindibles”, diu López. “Tota aquesta participació –afegeix– ha permès que l’aprenentatge hagi estat molt enriquidor”.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.