Un mestre, Samuel Paty, va ser decapitat divendres de la setmana passada a França, a Conflans-Sainte-Honorine. Hi ha hagut moltes víctimes del fanatisme islamista al món i molts representants de les llums assassinats en països on l’escola ha lluitat de manera valenta i exemplar contra el terrorisme islamista, però aquesta és una víctima tristament simbòlica, el primer professor assenyalat per intentar educar els seus alumnes a Europa. A l’assignatura d’EMC ( enseignement moral et civique ), abans anomenada moral laica, Paty va mostrar a l’aula una caricatura de Mahoma amb una estrella a les natges. Parlava de tolerància i llibertat d’expressió en una assignatura simbòlica de l’escola pública, la gran institució de l’estat francès, a la qual s’ha confiat històricament la difusió dels valors de la República que havien de ser el ciment, l’aglutinador social. L’escola, en paraules de Jean Jaurès, és la responsable de “fer [en el sentit de formar] republicans”, i avui el cadàver de Paty explica una crisi social molt profunda que no només afecta França sinó molts altres països europeus i els EUA i que té a veure amb l’odi, la polarització, la identitat, la frustració social i les xarxes i la seva capilaritat. És a dir, també ens afecta a nosaltres.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.