La vigília de la festa de Sant Francesc, el dissabte 3 d’octubre, el papa Francesc va triar Assís per signar l’encíclica Fratelli tutti, el primer document papal de la pandèmia. No és casual que un papa que se sent a prop de Francesc d’Assís esculli com a títol dues paraules –”Germans tots”– que són un programa de futur. De fet, encara que el tema de la pandèmia sigui tractat directament tan sols en el capítol primer, tota l’encíclica esdevé una resposta al flagell que ens colpeix de manera reiterada i desestabilitzadora. El Papa remarca que el covid-19 “va deixar al descobert les nostres falses seguretats” (7), per exemple, les que es deriven de la paradoxa d’estar hiperconnectats i de viure immersos en una fragmentació que incapacita d’actuar conjuntament. No hi ha una governança mundial sòlida de cara al covid-19 sinó més aviat interessos creuats –es dirimeix el sorpasso de la Xina als Estats Units–, i sovint la pandèmia es fa servir per a una de los coses que més fascinen els humans: aconseguir o mantenir o augmentar el poder. En una paraula, “ens hem empatxat de connexions i hem perdut el gust de la fraternitat” (33).

La Fratelli tutti és una encíclica que s’inscriu en el pensament i l’acció social que l’Església promou. Un bon exemple anterior va ser l’encíclica Laudato si’ (2015), dedicada a la “cura de la casa comuna”. Ara, en la Fratelli tutti, el Papa dialoga amb Al Tayyeb, el gran imam de la Universitat d’Al-Azhar, el líder més significat de l’islam sunnita. Al Tayyeb i el Papa, que es tracten d’amics, van signar el febrer del 2019 a Abu Dhabi el “Document de la fraternitat humana per la pau mundial i la convivència comuna”. La tesi de fons d’aquest text és que les religions, quan són el que han de ser, contribueixen a la construcció d’un món fratern i unit, no esquinçat per antagonismes ideològics. Recomano els discursos del Papa, Al Tayyeb, del president Mattarella i d’Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, en la Pregària de la Pau d’enguany, celebrada aquest 20 d’octubre a Roma (www.santegidio.org).

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.