Els premis i els càstigs, ja ho hem explicat alguna vegada, no són útils en l’educació dels nens. No modifiquen la conducta, sovint són contraproduents i, en qualsevol cas, resulten immorals: no vull ensenyar als meus fills a fer coses bones per obtenir un premi, o a abstenir-se de fer coses dolentes per por al càstig.

És particularment inadequat fer servir el menjar com a premi o com a càstig. Perquè mai li direm: “Si t’acabes tota la xocolata, et donaré bledes bullides”. O “com que no has fet els deures, avui no menjaràs cigrons”. No, sempre és tot el contrari: “Si reculls l’habitació, et compraré llaminadures”. “Si et menges les llenties, et donaré gelat”. “¿Tu creus que et mereixes uns caramels, després d’insultar la teva germana?”… D’aquesta manera li estem dient que hi ha aliments dolents, com la verdura, el peix o els cigrons, tan fastigosos que, sense premi, ningú se’ls menjaria. I d’altres aliments com la xocolata, els caramels, les galetes, les patatetes de bossa o el flam (i sí, ja ho sé, no tots es poden considerar aliments ) tan bons que no necessiten premi perquè ells són el premi. I si els seus propis pares li diuen que la verdura és dolenta i els pastissos són bons, què menjarà el nen? Els fills creuen els pares.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.