El departament d’Educació ha de fer equilibris quan ha de convocar oposicions, perquè el cos docent és d’àmbit estatal i això significa que el temari el fixa el ministeri d’Educació. Fa més de 25 anys que no es canvia, però a la conselleria volen aprofitar tots els ressorts que els permet la legislació per fer les proves menys memorístiques i potenciar el vessant “pràctic i pedagògic”. L’any passat es va invertir l’ordre habitual de les proves per donar més pes a la part pràctica, i aquesta vegada s’hi introdueixen canvis per reforçar-ne l’oralitat. En total, el departament convoca 5.000 places, bàsicament d’ESO, per seguir reduint les alarmants xifres d’interins –prop d’un terç dels docents que treballen a Catalunya no són fixos. 

Així, en la nova convocatòria, que s’obrirà del 16 de gener al 4 de febrer, es manté l’ordre de l’any passat: els aspirants hauran de presentar primer la programació i la unitat didàctica i, els que superin aquesta part, podran fer la segona, que consisteix en la prova pràctica i el temari. La gran novetat apareix en aquesta segona prova: a partir d’ara els aspirants no només presentaran per escrit el supòsit pràctic sinó que també l’hauran de defensar oralment davant d’un tribunal, que podrà fer preguntes. “Dona més garanties a tothom: a l’administració, per triar els docents amb més competències, i als aspirants, perquè es poden explicar millor”, ha defensat Ignasi Garcia Plata, director general de Professorat. A més, en la línia també de minimitzar els aspectes memorístics de les oposicions, la part pràctica (que ara serà oral) valdrà un 70%, i la temàtica un 30%. Segons el conseller Josep Bargalló, la competència comunicativa ha de “passar per sobre” dels elements memorístics i la repetició d’uns continguts que, a sobre, estan antiquats. 

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.