L’escola ensenya a llegir, però un de cada set nens acaba l’educació primària amb un nivell tan baix de comprensió lectora que no entén el que llegeix. El 14,3% dels alumnes té un nivell baix, i un 20% més el té mitjà baix, el que significa que, malgrat llegir amb fluïdesa, no són capaços d’interpretar les diferents idees que apareixen al text i identificar-ne la principal. Tampoc entenen el significat global del text, el que els fa impossible argumentar la seva opinió respecte del que han llegit. I això té moltes conseqüències sobre el conjunt de matèries: els infants no saben entendre l’enunciat d’un problema matemàtic, no saben fer un resum d’un tema de socials o de naturals, no saben llegir informació a internet i tenen menys capacitat de concentració i imaginació. La baixa comprensió lectora es reflecteix en l’expressió escrita –baixa en un 13,9% dels alumnes– i en la comprensió oral –baixa al 6,1% dels casos.

Així ho conclou la Fundació Jaume Bofill a partir de les dades del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu 2018 de la Generalitat. I per aquest motiu ha posat en marxa la campanya Comprendre la lectura, comprendre la vida, en què la fundació fa una crida a les famílies perquè es comprometin amb la lectura dels nens. Els consells són diversos: tenir llibres a casa, trobar temps per llegir junts, anar junts a la biblioteca, regalar llibres els dies assenyalats, interessar-se pel que estan llegint i fer que els nens vegin llegir els adults, entre d’altres. La campanya estén la crida a entitats i biblioteques a crear nous punts del projecte Lecxit i a sumar-s’hi com a voluntaris.

Lecxit és un projecte creat el 2012 per la Fundació Jaume Bofill amb el suport de La Caixa i el Departament d’Educació per promoure la lectura. El director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín, explica que, fa vuit anys, van detectar que un dels factors del fracàs escolar era que el 15% dels alumnes acaba la primària “sense ni el nivell més baix, d’1 sobre 6, en competències bàsiques, i no tenir un bàsic de comprensió lectora impedeix tot èxit escolar”. L’escola ensenya a llegir, defensa Palacín, però “per assolir una comprensió lectora suficient cal que en la família o l’entorn proper es trobin oportunitats. Però en moltes famílies això no existeix”. Un fet greu, “perquè és una mancança que amb acompanyament es pot solucionar”, segons Palacín.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.