Els sistemes educatius dels països de l’OCDE se sotmeten cada tres anys al conegut examen de l’informe PISA, i també de manera regular els resultats són objecte de polèmica. Aquest any els resultats han estat especialment dolents per a Catalunya i Espanya, que han retrocedit posicions respecte a l’examen del 2015 en ciència i matemàtiques. Els resultats de les proves de comprensió lectora no s’han fet públiques arran de les irregularitats detectades pels inspectors en algunes comunitats autònomes.

I què diuen els resultats de PISA 2018? Doncs són un toc d’alerta per al sistema educatiu. En concret, Catalunya ha perdut 10 punts en matemàtiques, de 500 a 490, i 15 en ciències, de 504 a 489. En el cas del conjunt d’Espanya la baixada és més matisada, de 5 punts en matemàtiques, de 486 a 481, i de 10 en ciències, de 493 a 483. Amb aquesta puntuació, Catalunya se situa en les dues matèries analitzades just a la mitjana de l’OCDE, mentre que Espanya està lleugerament per sota. Els tres primers del rànquing en competència matemàtica són el Japó (527), Corea del Sud (526) i Estònia (523), i en competència científica Estònia (530), el Japó (529) i Finlàndia (522).

Els experts consultats per l’ARA treuen ferro a la caiguda respecte al 2015 i conviden a agafar el resultat amb més perspectiva, almenys des que es van començar a fer les proves, el 2009. La conclusió és, però, igualment decebedora. La fotografia demostra que tant Espanya com Catalunya estan estancades a la part mitjana-baixa de la classificació i no aconsegueixen fer el salt que sí que han pogut fer països com Portugal, Polònia i Estònia, que té avui un dels millors sistemes educatius del món.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.