Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) revela el vincle entre la contaminació atmosfèrica i les modificacions d’una zona del cervell, el cos callós, que quan està alterat es relaciona amb trastorns del neurodesenvoluapment com el del Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i el de l’Espectre Autista (TEA). Els investigadors van examinar la relació entre l’exposició prenatal a les partícules fines (PM2,5) presents als aires urbans i la grandària del cos callós en la infància. Es van estudiar 186 nens de quaranta escoles de Barcelona. A través de les dades del projecte ESCAPE es va calcular la quantitat de partícules a la qual s’exposava cada embarassada i el seu fill o filla, i l’historial de cada nen.

A través de ressonàncies magnètiques, es va obtenir la informació sobre l’anatomia cerebral i a partir de qüestionaris per pares i mares i professorat, es van obtenir les dades del comportament.

L’estudi es va centrar en l’exposició durant l’embaràs perquè és l’època en què les estructures cerebrals s’estan formant i els danys provocats per l’exposició a alts nivells de contaminació podrien ser ’’permanents’, segons la primera autora de l’article, Marion Mortamais. Segons Jesús Pujol, director de recerca de la Unitat de Ressonància Magnètica de l’Hospital del Mar, i responsable de realitzar les ressonàncies magnètiques, considera que conèixer els danys cerebrals causats durant l’etapa prenatal podria ser molt útil a l’hora de predir i tractar problemes conductuals que normalment es diagnostiquen més tard, en la infància.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.