Imagini tenir una casa que li falta alguna dependència clau i hagi d’anar a la del veí per disfrutar-ne. Aquesta és la rutina que segueixen molts nens l’escola dels quals té un pati tan petit que s’han de quedar a l’aula o sortir al carrer. Almenys 10 escoles de Barcelona compten amb recintes tan petits (alguns, ubicats en un terrat) que no poden fer allà l’esbarjo i es veuen obligats a fer ús d’espais públics pròxims. Segons dades del Consorci d’Educació de Barcelona, la majoria d’aquests centres estan ubicats a Ciutat Vella, tot i que també n’hi ha a Gràcia, Sants-Montjuïc i Les Corts. Alguns han trobat solucions a través dels districtes municipals per utilitzar places, poliesportius o parcs públics en horari de pati, però no tots els espais estan condicionats i s’adapten a les seves necessitats. 

Aquestes escoles amb minipatis estan ubicades en edificis històrics o en construccions on l’entramat urbà no els dona més alternativa. Per aquesta raó no tenen prou espai per desenvolupar activitats acadèmiques com Educació física, la qual cosa els ha portat a enginyar-s’ho per resoldre el problema. Una mostra d’això la posa el centre Àngels Baixeras (Ciutat Vella), que comptava sol amb una terrassa com a pati. Després de molt temps reivindicant-ho, docents i famílies d’aquesta escola van aconseguir l’any passat que les ruïnes d’un edifici esfondrat es convertissin en una àrea de joc, la plaça de Carme Simó. Se cedeix a l’escola de nou del matí a tres de la tarda i és d’ús públic en horari extraescolar i els caps de setmana. El recinte està a cura de la mateixa escola i dels serveis municipals de neteja.

Sant Felip Neri

Un altre cas semblant al mateix districte és el de l’escola Sant Felip Neri, que des de fa uns tres anys tanca la plaça històrica que porta el seu mateix nomamb tanques que els mateixos alumnes col·loquen per poder jugar de 10.30 a 11.30 hores, evitant així la circulació de turistes. Feia 60 anys que l’utilitzaven i es feien càrrec de la plaça, que amb el pas del temps s’ha convertit en una visita obligatòria per a molts guies turístics. Abans de tancar-la arribava a saturar-se amb la presència de visitants i alumnes. Avui els grups turístics «ja coneixen la situació i respecten l’horari que han acordat amb el districte», comenta una professora mentre vigila els dos cursos que els toca sortir a l’esbarjo. Palmades i tornen a classe, els nens s’organitzen i recullen les tanques, deixant l’espai impol·lut.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.