Entrenen durant hora i mitja dos o tres cops per setmana (depenent de l’edat) i, els que formen part d’un equip d’elit, fins i tot quatre. I després ve el partit del cap de setmana. El futbol base, o futbol formatiu, és un fenomen a Catalunya que pràcticament arriba a un de cada deu infants i joves. És l’activitat extraescolar més popular, però és una activitat educativa? En ella s’hi barregen molts valors, positius i negatius, des del treball en equip, la disciplina i la socialització a la pressió sobre la canalla, el reforç dels estereotips de gènere i la violència verbal, habitualment adreçada als àrbitres.

Segons dades de la Federació Catalana de Futbol (FCF), la temporada 18/19 hi havia 108.101 menors federats en equips de futbol formatiu, des de debutants (5-6 anys) a juvenils (16-18), dels quals 5.709 eren noies. Pel que fa al futbol sala, el nombre de llicències federatives pujava a 15.732, de les quals 14.350 eren d’homes i 1.364 de dones. Entre futbol i futbol sala, doncs, sumen gairebé 124.000 menors que practiquen futbol formatiu en algun club. Per entendre la magnitud del fenomen cal anar al segon esport més popular, el bàsquet, on en la mateixa temporada es van registrar 46.551 llicències federatives de menors d’edat: 28.033 de nens i 18.518 de nenes. Per tant, en el bàsquet federatiu hi ha gairebé un 40% de noies, mentre que en el futbol federatiu les noies representen només el 5,7%.

Segons una nota recent de la FCF, aquesta temporada hi ha inscrits 10.249 equips de futbol base repartits per tota Catalunya: 4.208 són de futbol 11 (infantils, cadets i juvenils), 4.391 de futbol 7 (debutants, prebenjamins, benjamins i alevins) i 1.650 de futbol sala, xifres que augmenten any rere any. Aproximadament, per tant, hi ha 5.000 partits de futbol base cada cap de setmana, és a dir 150.000 partits al llarg de les 30 setmanes que duren les temporades regulars a cada categoria.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.