Greta Thunberg crida el món sobre el futur del planeta; la seva mirada crítica desperta milions de persones i té el poder d’emmirallar els joves que ara s’animen a sortir a l’espai públic per convertir-se en protagonistes del canvi. Abans d’ella, sortir al carrer a demanar pel canvi climàtic era qüestió de minories; a partir d’ella, els joves s’organitzen en un moviment de participació mundial. Feia dècades que no es veien moviments estudiantils amb aquestes característiques i la primera vegada que es crida massivament pel futur del planeta.

Com fem per recollir aquestes demandes socials dels joves a l’aula de l’ESO?

El motiu és engrescador, pot unir ètica, construcció de ciutadania crítica i coneixement. De fet, l’aula com a extensió de la realitat hauria de ser sempre sensible al que passa al voltant dels espais vitals dels estudiants; és molt motivador saber que molts docents produeixen coneixements d’aquesta manera, envoltats de valors humans.

Com a professora d’arts he vist l’interès dels joves sobre els temes dels ODS (objectius de desenvolupament sostenibles). També he notat com els artistes del Land Art, els artistes que treballen al voltant del tema de la cura de la natura o els artistes que treballen sobre les injustícies humanes són ben rebuts a l’aula; fins i tot, són mirats amb altres ulls. Apareixen apassionades reflexions que desperten moltes bones accions. L’art i els artistes d’aquest tipus els enlluernen; els profes sabem quan allò passa a l’aula, això vol dir que tenim un clima ideal per promoure un aprenentatge capaç d’arribar a tots i capaç produir canvis.

ARTS + ODS: Les arts contenen un llenguatge aliat proper a les persones que va més enllà de l’art, va lligat a la humanitat. Els ODS comporten continguts i competències que valen la pena aprofundir. Totes dues coses juntes poden promoure aprenentatges transformadors.

Els estudiants, a través de les arts, poden oscil·lar entre diferents formes de coneixement i de coneixement artístics; coincideixo amb Nelson Goodman quan diu que els problemes relatius a l’art en l’educació “són el punt de partida i no els de convergència” (Goodman, 2010:13). Les arts ajuden a despertar pensaments complexos; quan es treballa un tema que desperta l’interès és molt probable que aquest tema acabi generant aprenentatges significatius i transformadors en les persones. H. Blumer (1982) ens va donar pistes sobre el comportament de l’home a través de tres premisses:

La primera és que l’ésser humà orienta els seus actes envers les coses en funció del que aquestes signifiquen para ell (…) situacions de tot tipus que un individu enfronta en la seva vida quotidiana. La segona premissa és que el significat d’aquestes coses se’n deriva de, o sorgeixen com a conseqüència de, la interacció social. La tercera és que els significats es modifiquen mitjançant un procés interpretatiu desenvolupat per la persona a l’enfrontar-se amb les coses que va trobant al seu pas. (Blumer, 1982:2)

Llegir-ne s.

Els comentaris estan tancats.