Vuit de cada deu estudiants d’institut han presenciat insults LGTBI-fòbics en algun moment i el 12% reconeixen haver-los llançat ells mateixos. En canvi, les denúncies d’assetjament per motiu d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere representen només el 2% de totes les que rep cada any l’Observatori contra l’Homofòbia. Les dades constaten la “invisibilització” que pateix encara la LGTBI-fòbia entre nens i adolescents, un problema que les entitats de la Taula del Tercer Sector urgeixen a afrontar amb més recursos per part de les administracions i, també, amb canvis profunds en la manera com s’aborda.

L’estudi s’ha presentat en el marc del cicle de debats Catalunya social, que compta amb la col·laboració del diari ARA i de l’Ateneu Barcelonès. El document, impulsat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector i la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), no només fa una diagnosi quantitativa del problema –difícil, segons els autors, perquè falten dades disponibles–, sinó que també planteja possibles formes de gestionar-lo i apunta a una solució clau: la coeducació. “Els projectes educatius dels centres han d’incorporar aquesta mirada per fer els seus espais lliures de sexisme i de LGTBI-fòbia”, proposa el document elaborat per Cristian Carrer i Francisca Cifuentes, experts membres de l’Observatori contra l’Homofòbia.

La coeducació ha de ser “una aposta estructural i transversal en tot el contingut curricular”, ha subratllat Bet Canal, que és la coordinadora del programa educatiu amb perspectiva de gènere d’ABD de la federació FEDAIA, en el debat que s’ha obert arran dels resultats de l’estudi. Canal ha posat molt d’èmfasi en el fet que la LGTBI-fòbia als centres escolars –”un fet quotidià que no s’ha d’amagar”– és un símptoma de la societat en què vivim: “Hem de reflexionar com vivim la diversitat a la comunitat educativa, com la treballem; no és només un problema entre l’assetjador i la víctima, sinó que és un problema del sistema”.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.