Tot neix d’una costella, però ni humana, ni animal, ni celestial. En aquest cas tot neix d’una costella real d’un Polikàrpov I-16, també conegut per Mosca pels republicans i com Rata pels nacionals, un caça de disseny i fabricació soviètica que va ser usat per les forces aèries de la República espanyola i també durant la segona Guerra Mundial. Diu la Viquipèdia que se’n van construir uns 8.000, que no en queden gaires, i que n’hi ha un al Museu de l’Aire de Madrid. Ara n’hi ha un altre, al Museu de la Guerra Civil de Gandesa (Terra Alta). Un que ni ha volat ni volarà, ni es va fabricar als anys trenta del segle XX ni va sorgir d’una fàbrica russa. Es tracta d’un avió mosca que han anat construint, any rere any, com a pràctiques de curs, els alumnes del grau superior d’aeronàutica de l’Institut Illa de Banyols (El Prat de Llobregat).

La costella (l’estructura de fusta que uneix la part frontal i posterior de les ales) de la qual va néixer el projecte li va regalar un mecànic d’avions jubilat a Joan Prieto farà onze anys. Aquest mecànic, de nom Arcadi Dunjó, havia treballat a l’aeròdrom de Sabadell, on Prieto, avui professor de l’institut Illa de Banyols, havia començat a aprendre l’ofici de tècnic de manteniment d’avions als anys setanta. Allà va conèixer la història de l’avió mosca, perquè durant la guerra aquests aparells els reparaven –o fins i tot reconstruïen a partir de trossos dels abatuts en combat–, a l’aeròdrom de la cocapital vallesana, i als setanta encara quedaven peces del Polikàrpov I-16, i mecànics d’aquells temps i pilots que els havien fet volar. I per això, quan va tenir la costella a la mà, Joan Prieto va pensar que una bona pràctica per als seus alumnes seria fabricar costelles d’avió a partir d’aquest model.

Prieto ensenya els seus alumnes a treballar tota mena de materials, aplicats a l’aviació: fusta, alumini, composite, tela, fibra de vidre… el que sigui. És fill i net de mecànics, però de cotxes, i en realitat la seva gran passió no són els avions, sinó els automòbils de carreres clàssics, que construeix a escala 1:10. Però fa molts anys també havia fet un model a aquesta escala de l’avió mosca.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.