Mar Camacho és l’encarregada que el mòbil entri a les aules catalanes per la porta davantera, sense traumes però sense pausa. 

– ¿Com s’explica que el 86% de la població no vulgui mòbils a les aules?

– És una actitud de rebuig que té a veure amb la falta d’informació davant el que s’està plantejant, que en el cas de Catalunya és el programa mòbils.edu, que potencia l’ús educatiu dels telèfons. Això no implica una presència descontrolada dels mòbils a les aules, i tot i que en alguns contextos pot resultar disruptiu, la nostra aposta passa per la defensa del seu enorme potencial educatiu, tal com també defensen la Unesco i la Unió Europea. Crec que la pregunta, plantejada d’una altra manera, hauria tingut un resultat molt diferent.

– ¿No s’hauria de plantejar prohibir-lo ni que sigui només en les hores de pati?

– Cada centre és lliure de decidir la regulació dels seus espais. Nosaltres no ens fiquem als patis. El que sí que tenim clar és que volem capacitar digitalment els nostres alumnes, que utilitzin el mòbil per aprendre, que treballin amb la tecnologia de manera sana. El nostre objectiu és educar en el marc de la competència digital.

– ¿Però no és una mica estrany que alguns centres el potenciïn i d’altres el tinguin prohibit?

– El decret del 2009 d’autonomia dels centres els atorga aquest poder de decisió. Uns l’integren, d’altres el tenen vetat i alguns han creat un mapa d’ús del mòbil, amb zones permeses i zones restringides. Esperem que amb el programa mòbils.edu, que es posa en marxa aquest curs, siguin moltes més les escoles que s’adonin que, per molt que es prohibeixi, no deixaran d’utilitzar-lo. És un pla pioner a Espanya i porta adherida una dimensió inclusiva de la tecnologia, que ha d’estar al servei de l’èxit educatiu de tots els nens de Catalunya.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.