El jovent que fa un ús excessiu de les xarxes socials i les tecnologies de la informació té un perfil psicològic molt concret: són emocionalment inestables, impulsius, presenten menys autoestima i perceben que tenen un suport familiar més baix. Així es desprèn d’una recerca duta a terme pels grups d’investigació ERIDIQV de la UdG i PSiNET de la UOC, que s’ha publicat en diverses revistes científiques. L’estudi ha consistit en un qüestionari que han respost més d’un miler de joves gironins d’entre 11 i 18 anys.

Els investigadors asseguren que la inestabilitat emocional i l’ús intensiu del mòbil i les tecnologies es retroalimenten. “Els adolescents no són capaços d’estar dues hores fent els deures sense estar connectats perquè això els genera angoixa, i per calmar-la consulten el dispositiu mòbil; és una roda”, afirma la investigadora de la UdG Merche Martín. Per la seva banda, Sara Malo, del grup ERIDIQV, afegeix: “Vivim en una societat en què està premiada la immediatesa i, a més a més, l’ús de les tecnologies genera una gratificació immediata. Tots aquests components socials precipiten aquesta relació entre la impulsivitat i l’ús excessiu”. L’investigador de la UdG Ferran Viñas proposa actuar: “Hi hauria d’haver una intervenció tant des de l’entorn familiar com des de l’escola, amb programes per ensenyar a controlar les emocions”, reivindica.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.