Nora Rodríguez (Buenos Aires, 1960) va estudiar filologia i pedagogia, i és una de les pioneres en l’estudi de la violència escolar. Viu a Barcelona des de fa més de 25 anys i dirigeix el projecte Happy Schools Institute. Ara publica el llibre Educar para la paz (Kairós), on assegura que el gran repte de l’educació és consolidar la felicitat responsable.

Què significa educar per a la pau?

La pau té a veure amb connectar positivament amb els altres, construir junts una societat millor, tenir cura del planeta i del medi ambient.

Com es pot fer des de l’escola?

Es tracta de formar nens que siguin conscients de les seves capacitats de relació. Però cal formar-los des de molt petits. ¿Com és possible que els pares guardin diners perquè els fills vagin a la universitat i, en canvi, no hi hagi una formació i més recursos per a les escoles bressol? Això és una relliscada. Sabem que els trastorns d’afecció generen violència en els nens quan es fan grans. Les societats, com més aprenen a cuidar-se a elles mateixes, són menys vulnerables a l’entorn i són més fortes.

És possible erradicar el bullying ?

Esclar. El que està passant és que els joves estan cada cop més desconnectats d’ells mateixos. Fins ara hem educat seguint una necessitat econòmica: que fossin obedients i ordenats i estiguessin ben alimentats. Davant les incerteses del món que ve, no podem deixar els infants sols ni desemparats. Els hem de preparar per al món i això vol dir educar-los per a la felicitat responsable.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.