La llei d’educació de Catalunya fixa que s’ha de destinar un 6% del PIB català a ensenyament. Aquesta és, també, la mitjana que inverteixen la resta de països de la UE. A Catalunya, però, mai s’ha assolit aquest objectiu: el 2017 s’hi va dedicar un 3,6% del PIB –Dinamarca, per exemple, té un 6,5%–. Així, el sindicat CCOO ha denunciat que els últims nou anys “d’austeritat extrema” han generat un “deute acumulat” de 7.149 milions d’euros en educació. La xifra arriba als 8.527 milions si es tenen en compte les previsions per a aquest 2019. És a dir, el sindicat considera que en deu anys s’ha deixat d’invertir gairebé el pressupost de dos anys sencers. 

Aquesta “austeritat”, han dit des del sindicat, també ha provocat una davallada de la inversió per alumne. Tenint en compte la inversió total i el nombre d’alumnes, els ensenyaments generals (infantil, primària i secundària) –barrejant els alumnes de centres privats i de centres públics–, CCOO ha calculat que el curs 2010-11 es van invertir 4.460 euros per alumne. La xifra ha baixat fins als 3.639 euros –821 menys– aquest 2019. 

Manel Pulido i Teresa Esperabé, portaveus de CCOO en matèria d’educació, han assegurat que aquestes xifres posen de manifest que educació “no ha estat una política prioritària” per a cap dels governs de la Generalitat en els últims anys. Per revertir aquesta situació els sindicalistes han fet una crida a l’actual executiu i també a la resta de formacions polítiques perquè aprovin uns pressupostos “socialment justos”. “No podem mantenir la situació actual de no tenir pressupostos, ni a Catalunya ni a l’Estat”, ha dit Pulido, que ha lamentat que aquest fet “està afectant molt negativament el sistema educatiu”. 

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.