Com si es tractés d’una cinta de casset dels 80, la història de Carioca té cara A i cara B. La primera, la d’empresa que fa més de 50 anys que és al mercat i que actualment tanca els seus exercicis amb beneficis. A Espanya, la companyia va guanyar uns 100.000 euros el 2017. La segona cara de la cinta, però, parla d’una crisi que va dur-la gairebé a la fallida.

Els orígens de l’empresa se situen a Torí, a finals dels anys 50. L’emprenedor Alessandro Frola havia descobert en una fira al Japó els retoladors com els coneixem avui i havia decidit portar l’invent a Europa creant la seva pròpia fàbrica: Societat Universal. Dos anys més tard anomenava la marca Carioca i, en paral·lel, obria la mateixa fàbrica a Barcelona per estendre el producte a l’àmbit espanyol. Així, a mitjans dels anys 60, s’emplaçava a l’Hospitalet de Llobregat l’empresa Universal Española, responsable de distribuir els productes Carioca per tot l’Estat.

“L’èxit va arribar de seguida: en aquell moment hi havia molt poca gent fent retoladors i es van fer campanyes de publicitat molt potents, que, existint només La 1 i La 2, van fer que la marca arribés a tot Espanya”, recorda Borja Milans de Bosch, conseller delegat a Espanya i Portugal de la companyia. Amb el canvi de mil·lenni, però, van arribar els primers grans problemes.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.