Tots els nadons estableixen una primera relació afectiva, un vincle d’aferrament, amb una persona. No un grup o una categoria de persones, una persona concreta. La figura primària d’aferrament, o cuidador primari. Habitualment aquesta persona és la mare.

Tots els que tenim fills ho hem vist. Hi ha una edat en què l’infant, encara que estigui als braços del pare, plora quan veu que la mare surt per la porta. Més tard es quedarà content amb el pare, però durant un temps demanarà la mare i acabarà plorant si triga gaire. Encara més tard, acceptarà estar unes hores amb els avis o els tiets. Però només unes hores, i només si prèviament els ha conegut i tractat en presència de la mare (l’àvia que no ha vist mai és simplement una desconeguda). Al voltant dels tres anys (una mica abans o una mica més tard, depenent del caràcter de cada nen i de la confiança que tingui amb els familiars), acceptarà passar la nit a casa dels avis. Els primers cops, però, la cosa no està gens segura, i els pares prudents trucaran al sortir del restaurant o del teatre, i estaran preparats per anar a rescatar el fill que plora (i els avis atabalats). Només quan això s’ha aconseguit diverses vegades sense problemes els pares s’atreviran a fer una petita escapada de cap de setmana.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.