Victòria Molins, la monja que viu amb els més desafavorits del Raval, ha publicat diversos llibres a la seva vida, fins ara tots religiosos, entre els quals Alexia, experiencia de amor y dolor vivida por una adolescente (Planeta 2009), El regal de la vida (Columna, 2013) o Si Teresa de Jesús volviera hoy (Monte Carmelo, 2013). Ara ens sorprèn amb una novel·la, Els secrets de la badia (Columna), un thriller que passa entre Catalunya i Angola.

Com és que ha fet un llibre?

Una de les meves alumnes, ja sabeu que jo vaig fer de professora de filosofia i literatura, és la directora de Columna (Glòria Gasch) i m’ho va demanar. Per què no fas una novel·la? I mira, vaig pensar que amb una novel·la pots dir moltes coses i jo volia parlar de valors humans i fer denúncia social. I la base ja la tenia, perquè conec bé realitats molt diferents, la del món marginal i la del món benestant, el món de les grans ciutats, com és Barcelona, i la realitat d’Àfrica, d’Angola, on passa l’acció.

Amb el títol juga… ‘Els secrets de la badia’, no pas l’abadia, que és un monestir.

Vaig tenir clar el títol des del primer moment perquè la badia de Luanda és increïble. Quan jo hi vaig anar el 82, una ciutat tan rica en diamants i recursos naturals estava destruïda per la guerra; al contrari del que és ara, que ha estat reconstruïda i és una ciutat meravellosa i plena de gratacels. Justament allà, a la badia de Luanda, és l’escenari on passen dues de les coses més importants de la novel·la, dos secrets, un relacionat amb la trama del thriller, l’altre és un tema amorós, per això el títol.

La novel·la la protagonitza una metgessa jove de Barcelona que se’n va a Angola, un país que vostè coneix bé.

Vaig viure a Luanda i en altres ciutats perquè allà les teresianes hi teníem moltes missions. Vaig poder viure el retorn després de vint anys, perquè l’orde havia estat expulsat; en una de les missions, la rebuda que vam tenir i l’estima que ens van demostrar em va impactar molt, la seva gratitud, la seva ànima.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.