Diria que és Enric Larreula l’autor de la frase que millor ha definit des de fa anys, com cap altra expressió, la realitat que viu el català als instituts del nostre país: “Hem guanyat l’aula i hem perdut el pati.” Just al contrari del que passava durant el franquisme, quan les classes eren íntegrament en castellà però els alumnes entre ells i de manera natural es comunicaven en català fora de l’aula.

Aquesta setmana, la Plataforma per la Llengua ha presentat un estudi sociolingüístic fet a partir de l’observació directa d’incògnit i no pas d’enquestes. L’estudi diu que de cada cent converses que hi ha en un pati d’un institut de zona urbana de Catalunya, només catorze es fan en català. Per algun fenomen que caldria estudiar amb més profunditat, els mateixos nens que a primària parlaven català, quan arriben a l’institut més de la meitat opten per canviar de llengua i parlar als seus companys en castellà.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.