L’Enquesta d’usos lingüístics de la població la realitza, cada cinc anys, la direcció general de Política Lingüística (Departament de Cultura) i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Avui s’han presentat les dades de l’enquesta realitzada el 2018, les quals es comparen amb les de les enquestes de 2013, 2008 i 2003. Pels autors de l’estudi, el més rellevant d’aquesta darrera enquesta és que el català ha estat capaç de resistir l’impacte de la gran onada migratòria que Catalunya va viure entre finals de segle XX i els anys 2009-10, quan la població va passar de 6 milions a 7,5 milions d’habitants.

El 94,4% de la població de Catalunya entén el català; el 81,2% el sap parlar; el 85,5% el sap llegir; i el 65,3% el sap escriure. Aquestes dades milloren els resultats de 2013. L’habilitat de saber escriure català ha pujat 5 punts (l’equivalent de 400.000 persones); la competència de llegir-lo augmenta 3 punts (més de 300.000 persones); l’habilitat d’entendre’l s’ha incrementat en més de 128.000 persones; i la de parlar-lo, en gairebé 160.000 persones. Per tant, segons subratlla el Govern català en una nota de premsa, “actualment hi ha més persones que saben català i els percentatges de coneixement s’acosten progressivament als de fa quinze anys, abans de la gran onada migratòria (2003-2008)”. En l’enquesta de 2013, en relació a la de 2008 i sobretot de 2003, hi havia hagut uns lleugers decreixements en el coneixement del català, que es van atribuir a l’onada migratòria.

Per a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga (encarregada de presentar els resultats de l’enquesta juntament amb  el director de l’Idescat, Xavier Cuadras, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa), les dades de l’enquesta “reflecteixen que la immersió lingüística a l’escola funciona”. La consellera també ha ressaltat la importància de les noves eines de comunicació, i com a exemple ha defensat que “les eines de missatgeria han desinhibit molta gent gran, que ara gosa escriure en català en els seus entorns”.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.