Entre avui i divendres un centenar de docents arribats de tot l’Estat (dos per centre educatiu, i tots dos membres de l’equip directiu) faran una formació presencial amb experts de l’Institute of Education (University College de Londres), en el que serà l’arrencada del programa Lideratge per l’Aprenentatge. Dels 233 centres que van presentar-se a la convocatòria, aproximadament un terç eren catalans, i la resta de diverses comunitats autònomes, mentre que també aproximadament el 65% eren centres públics i el restant 35% privats concertats. Els 50 escollits, segons explica la pedagoga Núria Vives, responsable del programa, mantenen grosso modo aquestes proporcions.

“Els equips directius han hagut d’explicar en la seva proposta quin aspecte del centre volen millorar des de les competències de lideratge, i quins obstacles es troben, i a partir d’aquí cadascun dels centres desenvoluparà el seu projecte per aconseguir els seus objectius”, explica Vives, que posa com a exemple que “alguns centres volen que l’equip docent treballi de forma més col·laborativa i interdisciplinar, altres es focalitzen en involucrar més tota la comunitat educativa i en especial la família, o altres en la forma d’implementar una nova metodologia, com el treball per projectes o l’aprenentatge cooperatiu, però per tots l’objectiu final és millorar l’aprenentatge dels alumnes”.

La trobada que avui comença, al CosmoCaixa, serà la primera presencial d’un total de tres, i forma part del que s’anomena Fase 1. Aquesta fase, que imparteixen els experts de l’IOE en companyia amb 16 facilitadors que ja han estat seleccionats i formats a Londres fa mesos, passa, entre altres aspectes, per crear una visió i unes creences compartides, planificar estratègicament i reflexiva o desenvolupar un lideratge intel·ligent emocionalment. La segona fase tindrà també tres dies de formació presencial (a finals de gener de 2020 i no necessàriament a Barcelona), i entre altres coses es parlarà d’innovació curricular, de gestió de les relacions o d’afrontar la resistència al canvi i millora. La tercera fase serà d’aquí a un any, el juliol de 2020, i estarà sobretot centrada en l’avaluació de l’impacte dels projectes de canvi i millora, i el manteniment d’una cultura per la millora als centres educatius.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.