Fa tres anys hi havia a Catalunya 16 escoles concertades que separaven els alumnes per sexe a primària, ESO i batxillerat. En aquest temps no se n’ha tancat cap, però ara ja no són 16, sinó 12, els centres que practiquen el que anomenen educació diferenciada. Què se n’ha fet d’aquestes quatre escoles que ballen? Segons ha sabut l’ARA, en els últims tres anys dues s’han fusionat i s’han convertit en una escola mixta i quatre centres més s’han unit -dos i dos-, però mantenen igualment nois i noies separats. És a dir, administrativament són la mateixa escola -tenen el mateix NIF-, però a la pràctica fan classe com fins ara: els nois en un edifici, les noies en un altre. Els sindicats adverteixen que és una “manera encoberta” de seguir rebent subvencions públiques quan s’eliminin els concerts a les escoles que separen per sexe, un pas que el departament d’Educació té previst fer el curs 2020-21.

Els dos primers centres que van demanar el codi únic van ser els col·legis Mestral -de nois- i Montclar -de noies- d’Igualada. Era l’any 2016, i el departament d’Ensenyament (la consellera era llavors Meritxell Ruiz) va donar el vistiplau perquè Montclar absorbís Mestral. De la fusió en va sortir Institució Igualada, que va passar a tenir una única direcció i un únic claustre, malgrat mantenir els nois a l’edifici Mestral -només amb professors- i les noies a Montclar -només amb professores-. No va ser fins a l’any passat que, tal com va avançar l’ARA, Institució Igualada es va convertir en un col·legi mixt, un fet inèdit perquè no hi ha cap centre a l’Estat que després de barrejar nens i nenes en les etapes obligatòries mantingui el vincle amb l’Opus Dei.

Després de l’absorció dels col·legis d’Igualada, quatre més van fer el pas. L’abril del 2018 la conselleria d’Educació -ja governada per Josep Bargalló- va autoritzar que el centre masculí Turó, de Constantí, fos absorbit per Aura, un centre femení de Reus. Així es va crear Institució Tarragona. El novembre d’aquell any va passar el mateix a Lleida: l’escola femenina Arabell va quedar-se Terraferma, on només hi estudien nois. Tant en el cas de Tarragona com en el de Lleida la fusió només ha comportat tenir el mateix codi administratiu, però no barrejar els alumnes de tots dos sexes.

Llegir-ne més.

Els comentaris estan tancats.