Els departaments d’Ensenyament i Economia de Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i les entitats financeres BBVA, Unnim, “la Caixa” i Banc Sabadell, han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa un partenariat públic-privat, EFEC, que permeti executar el nou pla d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya, capdavanter a l’estat espanyol.
En virtut d’aquest acord, entre els mesos de març i maig, una xarxa de voluntaris formada per uns 250 professionals en actiu o jubilats del sector financer impartiran 1.300 tallers sobre diferents aspectes relacionats amb les finances bàsiques. Els destinataris d’aquests tallers són prop de 7.000 alumnes de quart d’ESO de més d’un centenar de centres escolars (públics, concertats i privats) de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
Seguint les recomanacions de la Comissió Europea
L’objectiu del programa EFEC, seguint les recomanacions i directrius marcades per la Comissió Europea, és ajudar els estudiants catalans a prendre consciència de l’ús dels diners i comprendre l’operativa financera bàsica. Segueix les passes, a major escala i amb més agents implicats, del programa EFEP (European Financial Education Partnership), impulsat per la Comissió Europea i desenvolupat a nou països europeus, del qual l’Institut d’Estudis Financers (IEF) va ser-ne el coordinador a Espanya.
A diferència d’altres programes similars que s’han desenvolupat o es desenvolupen al nostre país, en el projecte EFEC són els professionals financers els quals, de forma voluntària i després de rebre formació específica a càrrec de l’equip docent de l’IEF, són els encarregats de transmetre els coneixements financers entre els joves.
Els tallers, amb un plantejament teòric i pràctic, es basen en material pedagògic dissenyat per l’IEF exclusivament per a aquest projecte i es divideixen en cinc temàtiques: “Administrant el teus diners” (gestió dels pressupostos personals), “Finances per a la vida” (introducció a la planificació financera personal i a l’estalvi a llarg termini), “Endeutar-se amb seny” (productes de crèdit i com evitar el sobreendeutament ), “Inversió intel·ligent” (característiques i com seleccionar productes financers d’estalvi i inversió) i “Els dubtes quotidians d’en Jaume” (situacions financeres quotidianes: consum intel·ligent, apartats d’una nòmina, pagaments on line i referències als tipus de canvi).

Els comentaris estan tancats.