M. G.

La majoria d’instituts catalans debaten aquests dies si continuen amb el portàtil a les aules o no. Altres centres, mentrestant, han decidit fer un salt cap endavant i anar més enllà en l’aplicació de les noves tecnologies en l’educació. Primer van arribar els ordinadors de sobretaula, després la connexió a internet, tot seguit les pissarres digitals i finalment els netbooks. Ara també s’hi comencen a introduir les tauletes. De moment, són pocs centres a Catalunya, però asseguren que aquests aparells resulten molt més “còmodes i útils” que els portàtils a l’hora d’ensenyar.

És el cas de les escoles concertades Garbí-Pere Vergés. Tots els alumnes d’ESO dels centres d’Esplugues de Llobregat i de Badalona estudiaran amb la tauleta d’Apple a partir del setembre. En total, 480 nois substituiran els llibres tradicionals per l’iPad, tot i que continuaran tenint llibres de lectura o quaderns quan ho necessitin. Al seu dia aquests centres ja van valorar l’opció de sumar-se al programa de portàtils 1×1, però van decidir que s’esperarien fins que tinguessin un projecte pedagògic adequat a l’ús de les noves tecnologies, expliquen. Després d’estudiar totes les opcions, han optat per la tauleta en lloc del netbook.

“L’objectiu no és utilitzar l’iPad perquè sí, la tauleta només és un aparell, sinó aprofitar els recursos que ofereix per millorar l’aprenentatge i els resultats dels alumnes”, assenyala Carles Suero, director del centre de Badalona i un dels impulsors de la iniciativa. “La finalitat és pedagògica”, afegeix.

Durant tot un any han format els professors i han dissenyat el pla d’aprenentatge. Alumnes i docents tindran una aplicació pròpia que ha desenvolupat la fundació UPCnet. La icona apareix a la pantalla de la tauleta i en clicar-hi s’obre un “entorn digital” –una mena de campus virtual i intranet– en què hi ha tota la informació que es mou pel centre. Els alumnes accedeixen als continguts i exercicis de les diverses matèries, es comuniquen amb professors i companys a través de correu, fòrums o xarxes socials específiques de l’escola. L’assistència a classe, les reunions, els menús del menjador…, tot el que passa a l’escola es pot gestionar a través d’aquesta aplicació. Després hi ha els continguts. UPCnet ha recopilat diverses aplicacions adequades per a cada curs i l’editorial Cruïlla ha preparat llibres digitals adaptats a la nova eina. “Necessitàvem llibres diferents dels del

netbook, que es poguessin manipular, amb continguts desagregats que el professor pugui ordenar com vulgui”, explica Suero. Per aquest docent, la tauleta és molt menys “intrusiva” que el netbook. “Passar del llibre a la tauleta resulta més natural, l’esforç és més petit”, assegura. Professors que han provat el portàtil a l’aula es queixen del temps que perden per encendre’l, la curta durada de la bateria o la freqüència amb què es penja. Són situacions que interrompen el ritme de la classe. “Amb la tauleta això no passa i, a més a més, és més intuïtiva que el portàtil”, continua Suero. Les famílies pagaran l’iPad de la seva butxaca, tot i que a la llarga sortirà més barat que comprar llibres de text durant tota l’ESO, segons han calculat.

A primària, l’escola pública Jacint Verdaguer de Castelldefels també ha decidit passar-se a la tauleta –en el seu cas no serà un iPad, sinó una altra marca de l’estil de la d’Apple–. Aquest centre ja va ser pioner en la introducció de les pissarres digitals i més tard dels portàtils a primària. Ara ho són amb les tauletes. L’equip directiu també ha dissenyat un pla pedagògic per treure tot el profit a aquest instrument i millorar els resultats acadèmics, la seva autèntica finalitat. Els alumnes tindran una tauleta des de P3 fins fins a 6è curs, que també pagaran els pares –també sortirà més barat–.

Els comentaris estan tancats.