Luis Benvenuty

Els badalonins tornen aquests dies a pagar els llibres de text. L’any passat el govern municipal de Xavier García Albiol (PP) no va tenir temps de fer realitat una de les promeses que l’acabaven de conduir a la victòria a les urnes: la gratuïtat dels llibres de text. Les arques municipals estaven tremolant. I aquest estiu els falta liquiditat. L’Ajuntament assumirà només una part del cost, i no és clar quan.

El regidor d’Educació, Juan Fernández, diu que el finançament de tres milions d’euros està tancat, però que certes tensions de tresoreria no es resoldran fins d’aquí unes setmanes. “Que la gent guardi els tiquets. Obrirem un programa de subvencions perquè els pares de nens escolaritzats i residents a la ciutat recuperin la totalitat o una part dels seus diners a canvi que després cedeixin els llibres als centres –afirma el regidor–. Tindrem liquiditat d’aquí a dos mesos”.

L’Ajuntament, que fa un any i escaig partia de posicions més properes a la compra de volums nous, s’ha apropat a la reutilització dels llibres de text. Fernández explica que aquesta tardor les famílies rebran per cada alumne de primària uns 80 euros, i per cada un de secundària, uns 135, a condició que després els llibres siguin reutilitzats. “Així es cobriran les quotes que han de pagar els pares dels alumnes als centres que ja reutilitzen els llibres en concepte d’actualització –argüeix el regidor–, i s’ajudarà aquells que han de comprar llibres nous, uns llibres nous que després es reutilitzaran. A més, l’any que ve haurem d’invertir menys diners perquè hi haurà menys llibres per comprar”.

I és que, a més dels problemes de liquiditat institucional tan habituals en aquests temps, el procés per materialitzar una mesura tan popular –i per a molts també populista– fa tot un any que ensopega, i posa de manifest les diferències entre el govern de la ciutat i la seva comunitat educativa, unes diferències que van més enllà de les discrepàncies entorn de models de gestió i arriben a qüestions ideològiques.

Albiol sempre va voler atorgar ajuts universals d’import igual i directes a les butxaques de la famílies per alleujar-ne les economies. Però la majoria d’ampes de centres públics i els docents prefereixen que les escoles administrin els ajuts per optimitzar recursos. L’alcalde reconeix que de les 34 escoles públiques de Badalona, 28 ja socialitzen llibres. Els pares paguen als centres la quota de reposició.

La comunitat educativa no és afí a Albiol, i a bona part d’aquesta, com a part de la ciutadania, encara li couen les maneres amb què va arribar a l’alcaldia. Ara, l’Ajuntament vol convèncer les escoles concertades que socialitzin els llibres. La majoria, diu l’alcalde, no ho fa. Ara per ara, no han mostrat intenció de canviar de parer. “Esperem que ho facin gradualment”. Com els instituts, dotze, tots públics, “on actualment tampoc no hi ha reutilització”.

Els comentaris estan tancats.