Alicia Rodríguez

Els primers –i tímids– passos en la implantació de la formació professional dual (que combina estudis en un centre educatiu i formació pràctica en una empresa) no s’escapen de la difícil situació econòmica. Ahir el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, va firmar a Stuttgart un acord amb Alemanya per impulsar aquest nou model d’FP, que inclou una excepció més que rellevant: les mesures s’aplicaran “sempre que les condicions financeres ho permetin”.

El conveni, de tres anys de durada, preveu facilitar formació en centres de treball a Alemanya per a estudiants espanyols d’FP i viceversa. Ambdós països també es comprometen a intercanviar professors, alumnes i responsables d’empresa, així com informació, metodologies i bones pràctiques sobre la planificació d’aquesta oferta formativa. L’acord bilateral preveu, a més, la possibilitat que altres institucions públiques –a part dels dos ministeris que han signat el conveni– o privades puguin participar “en algunes de les activitats”.

En la seva visita a un centre de formació professional de l’empresa automobilística Mercedes Benz a Sttutgart, i segons una nota difosa per Educació, el ministre Wert va assegurar que el projecte que es posarà en marxa a Espanya “és una via complementària a l’FP que s’està impartint, que serà tan potent com l’FP que es fa actualment, però que necessita temps per al seu desenvolupament. No s’arriba a un desplegament d’aquesta capacitat d’impartir aprenentatge en dos o tres dies”. La reforma educativa, encara en fase d’avantprojecte, determinarà les bases per a l’FP dual.

Segons recull l’agència Efe, la ministra d’Educació alemanya, Annette Schavan, va explicar ahir, poc abans de reunir-se amb Wert, que desitgen rebre joves espanyols aturats per ocupar places vacants d’aprenent i enriquir el seu mercat laboral, que presenta escassetat d’especialistes. “D’aquesta manera podrem resoldre una mica millor les necessitats que tenim de mà d’obra especialitzada”, va defensar la ministra en declaracions a l’informatiu matinal de la televisió pública alemanya ZDF.

Els comentaris estan tancats.