Segon any de retallades i no hi ha aturador. Des que Artur Mas va arribar al Palau de la Generalitat, el desembre del 2010, el govern ha posat en marxa tot un paquet de mesures, recollides als pressupostos, primer del 2011 i després del 2012, amb l’objectiu de reduir el dèficit de l’administració. D’aquestes retallades, el PP defugia parlar-ne fins que el 20-N la formació liderada per Mariano Rajoy es va apoderar de la Moncloa. El govern espanyol va trigar, però, uns mesos, fins a la celebració de les eleccions andaluses, a mostrar les seves cartes i iniciar la seva ofensiva per reduir el dèficit passant per sobre de les comunitats autònomes i empassant-se totes les seves promeses electorals sense cap mena de vergonya.

Tot això incomplint compromisos, com ara el pagament del deute pendent en inversions en infraestructures (759 milions d’euros corresponents al 2011) i aplicant el corró per intentar deixar en la mínima expressió les competències de les comunitats autònomes, responsables, segons el govern espanyol, del dèficit desbocat de l’Estat espanyol. Amb aquest argument, Rajoy anunciava Dilluns de Pasqua una retallada de 10.000 milions en sanitat i educació, serveis bàsics gestionats per les comunitats. Divendres ja avançava que l’any que ve s’augmentaran els impostos que graven el consum, l’IVA. I tot per complir els objectius de dèficit per a l’Estat, fixats en el 5,3% per a aquest anys i en el 3% per al 2013.

Revisió pressupostària

A Catalunya el govern ho té molt magre, i a sobre amb l’amenaça de la intervenció si no fan els deures. El 2011 la Generalitat va tancar amb un dèficit del 3,29% quan havia previst arribar al 2,6% gràcies a les polítiques d’ajustament. L’objectiu de dèficit per a aquest any està fixat, tal com es va acordar en el Consell de Política Fiscal i Financera, en e l’1,5%, tot i que Mas-Colell en un esforç de contenció va redactar un pressupost per al 2012 amb un dèficit previst de l’1,2%. No ha servit de gaire, ja que la reducció d’inversió prevista al pressupost pel govern espanyol, juntament amb les noves retallades anunciades el 9 d’abril, obliguen l’executiu d’Artur Mas a refer els comptes per a aquest any. Una qüestió difícil ja que, en paraules del president de la Generalitat, “hem toca’t os”. Davant d’aquesta situació, el govern català ja ha avançat que hi haurà més retallades, encara que no ha avançat en quin sentit aniran. Poden anar per l’increment dels impostos, per la privatització d’ens públics… Cal veure l’abast d’aquestes noves mesures, quan cada cop està més instal·lada la idea que ja no hi ha gaire on poder retallar.

El que va començar, el 2011, per un aprimament de l’administració, amb congelació de plantilles i rebaixa dels sous del funcionaris, ha continuat amb una dràstica reducció del pressupost de Salut, amb la reordenació de l’atenció, tant als CAP com als hospitals. L’àmbit de l’Educació també ha estat castigat amb la retallada pressupostaria: eliminació de la sisena hora, aules digitalitzades… i ara increment de les ràtios d’alumnes a les aules. Fins a 110 retallades. I el que encara queda.

Els comentaris estan tancats.