Lara Bonilla


El virus del papil·loma humà (VPH) és molt més freqüent del que es pensava, especialment en noies joves. Es calcula que actualment hi ha dos milions de dones infectades a l’estat espanyol. La prevalença del virus entre les dones és del 14,3%, però en la franja d’edat d’entre 18 i 25 anys és gairebé el doble: prop del 29%. Així ho assenyala l’estudi Cleopatre, liderat pel cap de la unitat d’infeccions de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Xavier Castellsagué, i que és el primer a gran escala que es fa a l’estat espanyol. Fins ara només s’havien fet estudis parcials que apuntaven que aquesta patologia afectava entre el 3% i el 17% de les dones.

El VPH és un virus comú que es transmet per contacte directe de persona a persona, i la infecció per transmissió sexual és molt freqüent. El virus infecta la pell i les mucoses del cos, com la boca, l’anus i el coll uterí. Es calcula que 4 de cada 5 persones s’infectaran per aquest virus al llarg de la vida. I el preservatiu només protegeix en un 80% dels casos. L’augment del nombre de casos s’atribueix al canvi en els hàbits sexuals dels joves, que inicien abans les relacions sexuals i tenen més parelles. Per exemple, la mitjana d’edat de la primera relació sexual s’ha reduït en gairebé sis anys.

Les dones que ara tenen entre 56 i 65 anys van tenir la seva primera relació sexual als 23 anys, mentre que les que ara tenen entre 18 i 25 anys es van iniciar en el sexe als 17 anys. “Com més jove comença la dona a tenir relacions sexuals, més alta és la prevalença del virus”, indica Castellsagué.

I les noies d’ara també tenen més parelles, “un altre factor de risc” per contreure el VPH. El percentatge de dones que han tingut de dues a quatre parelles sexuals al llarg de la seva vida ha passat del 16,1% al 44,9%.

Aposta per la vacunació

Aquest augment de casos justifica, segons l’autor de l’estudi, que es mantinguin els actuals programes de vacunació per prevenir el virus del papil·loma humà en les noies preadolescents. I és més, també defensa que la vacunació s’estengui a dones més grans o ja infectades i a homes. De fet, la infecció per papil·loma és “tant o més freqüent entre els homes” que entre les dones. La diferència, però, és que en els homes el virus no té tantes facilitats per reproduir-se i es desenvolupen menys casos de càncer, raó per la qual, i atès l’elevat cost de la vacuna -400 euros-, no és una prioritat.

Una altra dada que revela l’estudi és que el 84% del genotips de virus detectats són d’alt risc. El més freqüent entre les dones espanyoles és el VPH16, que és el principal causant dels tumors de coll d’úter. Els altres dos genotips que més s’han trobat són el 6 i l’11, que són de menys risc però provoquen berrugues genitals. La vacuna protegeix -però no cura la infecció- d’aquests tres genotips i d’un quart.

El sistema públic de salut només cobreix la vacunació per a les noies de sisè de primària. És a dir, entre 11 i 12 anys, ja que a aquesta edat encara no han mantingut relacions sexuals i la vacuna és més efectiva. Un 80% de les noies d’aquesta edat ja s’han vacunat i els autors de l’estudi no creuen que les retallades facin perillar el programa de vacunació.

El cap del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO, Xavier Bosch, va aprofitar per defensar la seguretat i l’eficàcia de la vacuna i va demanar als pares que no van vacunar les seves filles, arran de l’alarma pels suposats efectes secundaris, que s’ho repensin, ja que és “un passaport de seguretat”.

Responsable del 5% dels càncers

El 80% de les dones infectades eliminen el virus de manera espontània, però el 20% restant es converteixen en portadores cròniques del VPH. I com més grans són, és més difícil que el cos netegi espontàniament el virus. “D’entre les portadores, el 5% desenvoluparan un càncer a conseqüència del virus”, va explicar ahir Castellsagué. El de coll d’úter és el més freqüent, però el virus també és responsable d’altres tumors, com el d’anus i vagina (80%) o el de vulva i penis (40%), així com del 90% de les berrugues genitals.

Els comentaris estan tancats.