Sònia Sánchez

La crisi ha tornat a fer valorar la importància de l’educació. Si la bombolla immobiliària va disparar l’abandonament escolar -a la formació professional (FP) va arribar fins al 50% en determinats territoris-, la crisi ha suposat un retorn a les aules per als “joves i no tan joves”, com explica l’investigador Rafael Merino, del Grup de Recerca d’Educació i Treball de la UAB.

Les dades ho constaten. Des de l’esclat de la crisi el 2008, s’ha doblat el nombre d’alumnes de 25 anys o més als cicles de FP, dels 9.526 fins als 20.176 d’aquest curs 2011-12. On més ha crescut aquesta franja d’edat ha estat als cicles de grau mitjà, que han passat de tenir-ne un 8% el 2008 a un 14,4% aquest curs, tot i que els de grau superior segueixen tenint més quantitat d’adults (han passat del 22% al 26%).

“La FP és una formació més pràctica, més curta i més específica, i per això resulta més atractiva per a la gent que feia temps que no es formava”, explica la directora del servei d’orientació acadèmica i professional Educaweb, Montserrat Oliveras, que constata també un increment general “del percentatge de gent que busca formació, i especialment dels majors de 30 anys, una franja que ha pujat molt” en la recerca de tot tipus de cursos. “La crisi ha posat sobre la taula la necessitat d’una formació permanent al llarg de tota la vida, i la importància tant de la formació inicial com de l’actualització i el reciclatge”, diu.

Molts llicenciats, a l’atur o no, han optat per reciclar-se amb un curs de postgrau. Les matriculacions als màsters de les universitats públiques catalanes van créixer un 68% entre el 2008 i el 2011, mentre que les proves per a majors de 25 per cursar un grau universitari han pujat un 35%.

La importància de tenir un títol

La falta de formació entre els aturats n’ha portat molts a acreditar la seva experiència laboral en processos com el programa Acredita’t de la Generalitat, que els permet obtenir una titulació. D’altres opten per la formació d’adults, on poden fer cursos d’idiomes o, fins i tot, treure’s el graduat de secundària (aquests últims havien pujat un 17% fins al 2011). Però l’escàs 5% d’augment general dels alumnes de la formació d’adults només reflecteix “una demanda no absorbida” que s’està produint, segons Merino, en tots els nivells de formació, també als programes de qualificació professional inicial i a la formació ocupacional, que ha patit també la retallada. Amb la falta de places, alerta Merino, “caldria veure quants joves s’estan quedant pel camí”.

Els comentaris estan tancats.