• Cerca

Amb la vaga de mestres i professors d’avui, convocada unitàriament a l’ensenyament públic per tots els sindicats de docents, es tanca -previsiblement- el curs acadèmic més accidentat que es recorda en molt de temps. Hi haurà hagut un total de 8 convocatòries de vaga al llarg del curs per motius diversos, a més d’una altra d’aturada de dues hores. Algunes d’aquestes vagues (com la d’avui) les han convocades els sindicats de docents per demanar millores en les condicions laborals, que segons defensen són millores per a la qualitat de la seva feina, i d’altres les han convocades els sindicats d’estudiants per reclamar, sobretot, una rebaixa de taxes universitàries. I a aquestes s’hi han sumat la vaga del 8-M i la que es va convocar el 21 de febrer per l’inici del judici del procés.

Pel que fa a la vaga d’avui, segons ha explicat la secretària general del Departament d’Educació, Núria Cuenca, el seguiment global ha estat del 10,77%, és a dir, 7.868 docents que avui estan fent vaga. Per regions educatives, aquest ha estat el seguiment: Baix Llobregat (14,35%), Barcelona comarques (11,90%), Catalunya Central (6,93%), Consorci d’Educació de Barcelona (16,31%), Girona (7,77%), Lleida (3,32%), Maresme-Vallès Oriental (13,30%), Tarragona (7,84%), Terres de l’Ebre (6,26%) i Vallès Occidental (14,02%). Segons Cuenca, aquesta vaga “potser és la menys significativa” pel que fa a seguiment d’aquest curs, només una mica per sobre de la del 8 de març (10,22%), i per sota de les del 29 de novembre (11,7%) i 21 de febrer (28,73%), sempre segons dades del Departament.  Cuenca ha afirmat “compartir moltes de les reinvidicacions del professorat en termes de condicions laborals”, i ha afegit que “el professorat ha entès que en un moment complicat de pròrroga pressupostària com estem actualment, ara no és el millor moment per plantejar aquestes reivindicacions, que entenem i són legítimes”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’Escola Concertada es reivindica com una entitat que presta el servei d’interès públic de l’educació a la societat barcelonina i a la catalana. Per aquest motiu, l’Escola Concertada lamenta que l’alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, hagi anunciat que vol impulsar la conversió de deu centres concertats a públics en cas de tornar liderar l’Ajuntament en el proper mandat.

La plataforma subratlla que l’infrafinançament de l’Escola Concertada és la barrera que impedeix la igualtat d’accés per part de les famílies al Servei Educatiu de Catalunya. Des dels centres concertats s’assenyala incrementar el mòdul de concert com la mesura més econòmica i sostenible, concedir increments de ràtio als centres o facilitar transport gratuït a les zones més properes amb més oferta que demanda.

Des de l’Escola Concertada es reclama la garantia del seu exercici del dret a la llibertat de creació i de direcció de centres, per dur a terme la gestió dels centres als que s’ha referit Colau, sense concretar quins serien. Des de la plataforma se censura aquesta ingerència i s’opta per poder garantir el manteniment del projecte educatiu que, en el seu exercici del dret a elecció de centre, les famílies van escollir en el moment de matricular els seus fills, podent-se fer càrrec de la gestió.

Les entitats que conformen l’Escola Concertada lamenten que Ada Colau faci electoralisme amb un tema tant important i sensible com és l’educació i en detriment dels centres concertats. Darrere d’un centre concertat hi ha uns docents que promouen i implementen un projecte educatiu concret i uns pares que l’escullen perquè consideren que l’educació dels seus fills és un eix integral entre famílies, centres i docents i que la podran rebre conforme a les seves conviccions al centre que han escollit.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“No fa 300 que va morir Sant Joan Baptista de La Salle, sinó que fa 300 anys que va començar a encomanar vida. La seva mort va ser l’inici d’un relleu”. Així explicava el germà Josep Canal, visitador auxiliar de La Salle, el sentit de l’aniversari que es va celebrar aquest dimarts a desenes d’obres educatives arreu del món de La Salle.

L’acte institucional dels 300 anys es va fer a La Salle Campus Barcelona de la Universitat Ramon Llull. En la celebració es va inaugurar l’escultura commemorativa amb la imatge del fundador de la comunitat de Germans de les Escoles Cristianes, obra de l’artista Joaquim Camps. D’una manera més festiva, milers d’alumnes de les 27 escoles de Catalunya també van celebrar el tricentenari del fundador.

Canal va recorda que una de les principals virtuts dels sants “és tenir els ulls oberts, i ell va obrir els ulls per somiar”. Un somni centrat en l’accés a l’educació per a tothom que també necessita uns fonaments per fer-se realitat. En el cas de Sant Joan de La Salle, “un fonament és la presència de Déu” i l’altre la comunitat de germans que l’impulsen, “no concebia una escola sense una comunitat, i avui aquesta comunitat sou els professors”. Canal ha destacat que precisament el que perseguia el fundador era deixar una comunitat davant d’aquest projecte educatiu, el que n’ha assegurat la seva continuïtat i servei durant més de 300 anys. També va explicar com amb la simple educació teòrica no n’hi ha prou: “No es pot ensenyar el saber sense ensenyar a ser”.

El cardenal Joan Josep Omella va beneir la nova l’estàtua del fundador i va tancar l’acte. L’arquebisbe de Barcelona va referendar les paraules del germà Canal. “Una educació sense amor no serveix”, i menys encara quan la voluntat és formar persones. L’arquebisbe de Barcelona va insistir també en la necessitat de treballar junts amb aquesta finalitat: “quan ens fem la guerra els uns als altres estem perduts”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“Em semblava que calia salvar per les paraules tot allò que la història, la Història gran, o sigui la dels homes, havia fet imprecís, havia condemnat o idealitzat”.

Montserrat Roig escrivia aquesta frase a ‘L’hora violeta’, aixecant-se contra la invisibilització del paper de les dones en la història. I és ben oportuna ara que han guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’estimada i admirada Carme Giralt i Rosés, juntament amb altres dones referents, i s’han reconegut així moltes coses.

Perquè guardonant la Carme es reconeix primer de tot la forta contribució educativa i social de l’escoltisme. En particular, el compromís de les persones que des del moviment escolta i guia, en els foscos anys de la dictadura feixista, van plantar tantíssimes llavors de democràcia, de convivència, de llibertat i de responsabilitat. Amb ella també es reconeix la implicació de tanta gent jove, ahir i avui: la Carme va fundar un agrupament laic al Masnou amb només setze anys, a finals dels 50, i posteriorment va participar en la unificació de l’escoltisme laic, va presidir Escoltes Catalans i va representar internacionalment l’escoltisme i guiatge català.

Les tantes llavors plantades per l’escoltisme, de les quals moltes i molts som fruit, han estat fecundes i han ajudat a dibuixar la societat que volem. En particular, com explicava Marta Mata, les llavors de l’escoltisme van alimentar tant els moviments de renovació pedagògica com els col·lectius polítics que lluitaven per la democràcia i la justícia social i pel restabliment de les institucions nacionals. Potser, justament, va ser així perquè l’escoltisme parteix d’una visió optimista sobre el futur, des de l’esperança que la gent jove, empoderada, pugui construir un demà diferent.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Un de cada deu docents del sistema públic català està fent vaga avui. En total, 7.868 mestres i professors han secundat l’aturada convocada per tots els sindicats de l’ensenyament públic, per reclamar fer l’horari lectiu que feien abans de les retallades, és a dir, 18 hores a l’ESO i 23 a la primària -una hora menys que ara. Segons el departament d’Educació, aquesta és, doncs, la vaga “menys significativa” de la legislatura perquè només ha tingut un 10,77% de seguiment i això suposa “molt poca incidència” als centres educatius. 

Així ho ha dit la secretària general del departament, Núria Cuenca, que ha comparegut per detallar el seguiment de la vaga per territoris. A la ciutat de Barcelona és on més docents han secundat la vaga, un 16,31% del total; mentre que a Lleida només l’han seguit un 3,32% de professors. Les altres dades recollides són: un 14,35% al Baix Llobregat, un 14% a Vallès Occidental, un 13,3% al Maresme-Vallès Oriental, un 11,9% a Barcelona comarques, unn 7,8% a Tarragona un 6,93% a la Catalunya central i un 7,7% a Girona.

Aquesta és la segona vaga sectorial contra la conselleria des que Josep Bargalló està al capdavant. A la primera, el novembre de 2018, hi va haver un seguiment del 11,7%. Els mestres i professors, però, també s’han aturat en altres ocasions, com a la vaga general en motiu del judici del procés, el febrer d’aquest 2019, amb un seguiment del 28,7%, i pel 8-M, amb un seguiment del 10,24%. 

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El grup de famílies que aquesta setmana han denunciat a l’ARA que s’han quedat sense plaça pública de P3 a Barcelona s’han constituït aquest dijous a la tarda com a plataforma per denunciar la falta d’oferta d’escola pública a la ciutat. Segons ha explicat a l’ACN una de les portaveus del col·lectiu, Sara Tolosa, el problema és “endèmic” a la ciutat i reclamen tant mesures a curt termini per solucionar la situació del curs vinent com mesures de més llarg abast per resoldre les mancances de manera definitiva. Les famílies s’han organitzat a través de WhatsApp –al grup ja hi ha gairebé 200 persones– i aquest dijous entre 50 i 70 persones s’han reunit per primera vegada per fundar la Plataforma Proeducació Pública i de Proximitat, que calcula que només a la Dreta de l’Eixample hi ha 89 nens i nenes que no han entrat en la primera de les escoles escollides a la preinscripció. La reunió ha servit per constatar que el problema afecta diversos barris de la ciutat, com Sant Andreu, Sants, Nou Barris i la Sagrera. 

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El 17 de maig es commemora el Dia internacional contra l’homofòbia i la transfòbia, amb l’objectiu de conscienciar la comunitat educativa vers la discriminació del col·lectiu LGBTI i garantir els seus drets en peu d’igualtat amb tota la ciutadania.

Els centres educatius són espais de socialització i, per tant, són el marc idoni on treballar els valors de la igualtat, el dret a la diferència i el respecte als drets humans. Tot i la tasca duta a terme, encara en els centres educatius se segueixen reproduint relacions de desigualtat per mitjà de rols socials estereotipats i prejudicis, que es tradueixen en actituds que provoquen situacions discriminatòries i que poden portar a conductes d’odi i discriminació cap a qualsevol tipus de diversitat.

El respecte a la diversitat pel que fa a l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere ha de ser efectiu en tot el sistema educatiu i, per tant, s’han de posar eines i recursos específics a fi de promoure la conscienciació de la diversitat de gènere i la prevenció de l’assetjament a persones LGBTI dins de tota la comunitat escolar.

Amb aquests objectius sempre, i especialment amb motiu del Dia internacional contra l’homofòbia i la transfòbia, us proposem  algunes accions orientades a desenvolupar activitats amb la finalitat de conscienciar tota la comunitat educativa contra la LGBTIfòbia.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La vaga que ahir van convocar els sindicats de l’ensenyament públic va estar secundada per un 10,77% del professorat, segons les dades que el Departament d’Educació va recollir a dos quarts d’una del migdia. Això representa un total de 7.869 docents d’educació infantil, primària i secundària en vaga, uns 2.200 dels quals es van manifestar pel centre de Barcelona. També es van convocar mobilitzacions a Tarragona, Tortosa, Lleida i Girona per al retorn a les condicions laborals del 2010. La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, va assegurar: “El professorat ha entès que en un moment complicat de pròrroga pressupostària com l’actual, ara no és el millor moment per plantejar aquestes reivindicacions, que entenem i són legítimes”, i es va comprometre a continuar negociant.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“No tots els menjadors escolars de Catalunya estan adaptats per a les persones celíaques. I als que ho estan, encara hi ha incidències”. Així ho ha denunciat aquest dimarts la presidenta de l’Associació Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, en la presentació de la campanya #ChangeCeliquia, una iniciativa de l’entitat per exigir al Govern el compliment de les dues resolucions aprovades per garantir la seguretat alimentària del col·lectiu. Segons l’associació, prop de 30.000 alumnes celíacs o sensibles al gluten que fan servir el servei de menjador a l’escola no poden accedir a aliments adequats.

A aquesta queixa s’hi suma la insuficiència dels protocols actuals de seguretat als menjadors, que provoquen setmanalment almenys la gestió d’una intoxicació per ingesta de gluten. Celíacs de Catalunya exposa que això sovint provoca contaminacions encreuades en els productes lliures de gluten. Per aquest motiu, demanen més formació en el sector de l’hostaleria i la restauració en la manipulació d’aquests aliments. “L’únic organisme que està garantint la seguretat alimentària dels celíacs és l’associació”, ha assegurat Cuesta, que també ha remarcat que a Catalunya només un 3% dels establiments estan acreditats i segueixen els protocols establerts.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“Un menor tutelat per la Generalitat ha resultat ferit greu aquesta matinada, al voltant de les 5.00 h, a Barcelona després de ser apunyalat per un altre jove, de 18 anys”, ARA, 2 de maig

La notícia sortia als diaris fa uns dies, i potser era llegida per molts ciutadans de Barcelona com un més dels esdeveniments a què la premsa i altres mitjans de comunicació ens tenen acostumats. Segurament, a mi m’hauria passat una cosa semblant si no fos perquè coneixia el noi i estic a l’aguait d’aquest tema dels ‘menes’ que tant ens preocupa.

La tarda anterior a l’agressió, a l’Hospital de Campanya de Santa Anna vam ser testimonis d’una discussió en què estava implicat aquest menor, que s’havia escapat el dia abans d’un centre d’acollida de la DGAIA. Si bé la vam poder aturar, van continuar barallant-se a la nit, quan es produiria l’agressió.

Quan vaig anar a l’Hospital del Mar, i gràcies a l’amabilitat del metge que l’acabava d’operar, vaig poder veure’l a reanimació. Encara estava nerviós i violent pels fets que l’havien dut allà.

Com que l’amor sempre acaba triomfant sobre l’odi i l’agressivitat, es va commoure en veure’m, ho va agrair, i em va mostrar l’angoixa per haver de tornar al centre… per por a alguns companys. Coses de xavals que han crescut amb dificultats de tota mena i sense la contenció necessària en el món educatiu. Vaig sentir una immensa compassió per ell i pels milers de menors no acompanyats que últimament han arribat i deambulen pels nostres carrers.

Recordo un article sobre el tema que va sortir fa uns mesos a l’ARA i que em va agradar molt perquè tractava el tema amb gran coneixement i seny. Es titulava “Els ‘menes’ més enllà dels estigmes”. Parlava d’aquells menors arribats a casa nostra que, atesos pel sistema de protecció i acollits en pisos, se’n sortien, de la seva situació. I afegia: “De qui mai es parla és de centenars de nois i noies que batallen per no quedar exclosos socialment i aconseguir allò que volien quan van decidir marxar sols de casa: un futur millor.” Això era el novembre del 2018. Ara, sis mesos després, les notícies tenen un sentit més negatiu, sense deixar d’admirar tot el que es procura fer per aquests nois.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

D’aquí a un mes molts estudiants faran les proves d’accés a la universitat, però, en realitat, el fet d’entrar-hi o no ve determinat per uns altres factors: el nivell d’ocupació i formació dels progenitors marca fins a tal punt la ‘selecció’ dels estudiants que un 55% dels universitaris són de classe alta. O, dit d’una altra manera, els seus pares tenen un nivell d’ocupació i formació molt alt. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe Via Universitària (2017-2019), elaborat per la Xarxa Vives d’Universitats, que també diu que només el 10% del total d’estudiants són de classe baixa. Aquesta dada ha alarmat molt els responsables de l’estudi, perquè significa que la universitat no reflecteix la realitat com ho hauria de fer: mentre que un 40% de la població adulta té un nivell formatiu baix (segons l’INE), a la universitat els fills de famílies amb un nivell formatiu baix només suposen el 22%. La universitat, doncs, encara és molt lluny de l’equitat.

Ho sap bé Isaac Coronas, estudiant de dret a la Universitat de Girona. “Els meus pares no haurien pensat mai que jo arribés a la universitat”, resumeix. No era gaire bon estudiant durant l’ESO, i a més ni la mare ni el pare tenen estudis superiors. Una situació molt diferent de la resta dels seus companys: “En el meu grau són molt pocs els que siguin la primera generació de la família que arriben a la universitat. Hi ha molts pares advocats, jutges o enginyers”, explica.

L’estudi de la Xarxa Vives explica amb xifres aquestes realitats, després de preguntar a 40.000 estudiants de diverses universitats catalanes, valencianes i balears pels seus condicionants socioeconòmics, els seus hàbits d’estudi i les seves expectatives laborals. La conclusió és que, encara que la universitat és cada cop més diversa, també és cert que no garanteix encara un accés equitatiu a tots els perfils socials i a tots els graus. Per exemple, els estudiants de famílies més humils tiren més per les carreres socials (26%) i humanístiques (25%) –on habitualment es cobra menys–, que no pas a les científiques i les enginyeries (18%). I això té un risc: que l’origen socioeconòmic segregui els estudiants també a la universitat, com ja passa a les etapes inferiors. 

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els mestres i els professors dels centres públics catalans estan cridats avui a la vaga, la segona en menys de mig any contra la conselleria que lidera Josep Bargalló. Fins a sis sindicats -USTEC-STEs, CCOO, I-CSC, ASPEPC-SPS, CGT i UGT- convoquen la mobilització, amb la qual els docents volen recuperar la jornada lectiva anterior al 2010, és a dir, fer una hora menys de classe cada setmana (18 a secundària i 23 a primària).

Amb Irene Rigau a la conselleria i José Ignacio Wert al ministeri es van imposar dues hores més de classe en l’horari dels docents. El 2017 el departament de Meritxell Ruiz va acordar amb els sindicats reduir-ne una, en un pacte que comprometia el departament a recuperar la segona hora en els pròxims anys. La conselleria manté ara que amb una pròrroga pressupostària és impossible atendre aquesta demanda.

A més d’aquesta mesura “irrenunciable” els sindicats reclamen altres millores, com reduir dues hores de classe als majors de 55 anys o convertir els terços en mitges jornades, així com reduir ràtios i garantir que no es tancarà cap grup a l’escola pública. Aquestes demandes suposarien en total 240 milions d’euros aquest 2019, una xifra molt més baixa que la que reclamaven en la vaga del 29 de novembre, quan exigien la inversió del 6% del PIB en educació (tal com estableix la llei d’educació), és a dir, 10.000 milions d’euros més que l’últim pressupost.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Quatre exalumnes de l’escola Maristes Montserrat de Lleida d’entre 47 i 55 anys van denunciar aquest dimarts davant dels Mossos d’Esquadra que van ser víctimes d’abusos sexuals per part del religiós ja mort Moisés González. Es tracta de quatre dels 15 antics estudiants que fa unes setmanes ja van explicar a EL PERIÓDICO els tocaments als quals els havia sotmès González quan tenien entre 6 i 12 anys.

Els mateixos afectats estan convençuts que hi podria haver un centenar de víctimes. Quan va tenir coneixement de la denúncia pública de diversos alumnes, l’escola dels Maristes de Lleida va emetre un comunicat en què afirmava que es tracta d’uns fets “difícilment verificables” i recomanava a les víctimes que ho denunciessin “per les vies adequades i no només a través dels mitjans de comunicació”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els consellers d’Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han presentat avui el que serà el futur Centre de recerca, innovació i transferència de coneixement de Tarragona (CRITC). Aquest espai d’innovació, el primer de Catalunya d’aquestes característiques, s’ubicarà dins del Complex Educatiu de Tarragona.   Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu d’actualitzar els ensenyaments de formació professional, fer recerca tecnològica, establir relacions amb les empreses i prestar-hi serveis, i alhora promoure l’intercanvi internacional dels agents de l’FP. Per això, el CRITC treballarà estretament amb dos centres de formació professional de Tarragona, l’Institut Pere Martell i l’Institut Cal·lípolis, fet que ha de facilitar la investigació i la transferència de coneixement.   La xarxa del CRITC estarà formada per centres de formació, empreses, agents territorials, proveïdors i consumidors, facilitant les connexions i relacions mútues. Això ha de permetre que el sistema educatiu pugui dotar-se de centres que es converteixin en pols d’innovació, i que proveeixin de recursos i eines per l’FP.   Durant la presentació, el conseller Bargalló ha declarat que “el Govern també està compromès i té molt clar que en educació i en formació no es pot fer cap proposta que no estigui basada en la recerca i en l’evidència. I que per tant, necessitem que el nostre sistema també sigui un sistema com ho és ja l’universitari, que el sistema d’educació secundària, batxillerat i formació professional sigui un sistema de recerca i que faci propostes a partir de l’evidència, de l’èxit de la recerca i del significat de la recerca”.   Respecte el futur centre, el titular d’Educació ha manifestat que “aquesta xarxa de centres de recerca, d’innovació i transferència de coneixement en matèria de la formació professional, té un primer projecte que és el CRITC. El fem primer situat a les instal·lacions del Complex educatiu de Tarragona i ho fem en base a dos instituts de formació professional excel·lents, d’èxit educatiu i d’èxit d’inserció laboral i ocupacional, dos instituts de formació professional referents al país però també a Europa, que a més tenen dos àmbits de treball molt diferenciats, el servei a les persones, el Cal·lípolis, i la indústria i la mecànica al Pere Martell”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Educació ha aprovat el Pla estratègic de subvencions per al període 2019-2021, en compliment de la normativa vigent.

Aquest Pla mostra la concreció dels objectius, els terminis necessaris per a la seva consecució, els costos previsibles i les fonts de finançament, que han d’estar supeditades als objectius d’estabilitat pressupostària.

Com a instrument de gestió, planificació i control de les polítiques públiques de contingut subvencional, es tracta d’una eina al servei de la ciutadania, i estableix els principis rectors de la gestió de les subvencions atorgades pel Departament.

Més informació.

Comments Sense comentaris »

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat uns serveis mínims per a la vaga que avui han convocat al sector de l’ensenyament els sindicats Ustec-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Aspepc-SPS, CGT i UGT que estableixen un membre de l’equip directiu per centre, un docent per cada quatre aules d’infantil i primària i un terç del personal de les llars d’infants.

Treball considera que és necessari establir uns serveis mínims que permetin garantir “a les persones amb impossibilitat de trobar alternatives a la cura i la vigilància dels menors” que puguin fer “ús del dret al treball” i “conciliar la vida laboral i personal”. Aquests serveis mínims, que hauria de prestar preferentment el personal que no estigui de vaga, pretenen vetllar més per la seguretat dels infants que per l’activitat docent.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“La universitat a Espanya ha avançat molt en els darrers 50 anys en termes de massificació, i no és tan elitista com altres països del nostre entorn com Alemanya o França, però encara està lluny de l’equitat”. Aquesta és, segons Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia de la Universitat de València, una de les principals conclusions del segon estudi Via Universitària, realitzat per la Xarxa Vives (que aplega les 21 universitats, públiques i privades, de l’àmbit lingüístic català), sobre una mostra de més de 41.000 enquestes realitzades a estudiants de grau i màster d’aquestes universitats. Les altres dues grans conclusions són que la diversitat de l’alumnat va en augment i que, malgrat la revolució digital, la innovació és pràcticament testimonial, ja que només el 5% dels estudiants afirmen que els seus professors utilitzen metodologies innovadores.

I per què està lluny de l’equitat? L’estudi conclou que la proporció de nivells formatius de la societat no es trasllada a la universitat. Mentre que a la societat el 40% de la població tindria aquest capital educatiu baix, a la universitat aquest percentatge amb feines supera el 10%. A l’hora de definir les classes socials (i dividir-les en alta, mitjana i baixa), l’estudi té en compte sobretot el nivell formatiu dels pares i el seu tipus d’ocupació, més que no pas la renda familiar, que no es pregunta als enquestats. Aquesta inequitat s’accentua a les enginyeries i carreres científiques, on el percentatge d’alumnes amb progenitors de nivell formatiu baix és inferior que a les branques de ciències socials i humanitats.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

A l’escola Sant Felip Neri, situada al cor del barri Gòtic, fa quatre anys van voler millorar l’atenció de l’alumnat. La diversitat en l’àmbit escolar “no es pot limitar a l’aspecte acadèmic, ja que la tasca de l’escola és educativa i s’enfoca per acompanyar a l’alumne en el seu creixement personal de manera integral”, expliquen Anna Regàs, directora del centre, i Olga Sánchez, coordinadora d’Educació Infantil.

Aquesta inquietud per treballar una necessitat existent, juntament amb la presència a l’escola de famílies que pertanyen a l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais (FLG), els va portar a convertir-se en “escola rainbow”.

Aquest és el nom amb què es coneixen els centres que desenvolupen el Programa Educatiu Escoles Rainbow (PEER), impulsat per l’Associació FLG, un projecte per a la prevenció de conductes homòfobes i la prevenció de la marginació social de les famílies i persones LGTB (i els seus entorns familiars).

“Vèiem un buit de contingut i volem que l’entorn educatiu dels nostres infants sigui respectuós amb la diversitat de gènere”, explica la presidenta de l’associació, Katy Pallàs. Per això, van decidir impulsar el PEER, un projecte vol “fer veure als professionals educatius recursos que ja tenen al seu abast dins el currículum”, afegeix Pallàs.

Actualment hi ha dos centres a Barcelona que l’estan desenvolupant. L’escola Sant Felip Neri, que ja el tira endavant sense el suport de l’Associació FLG, i l’escola Turó Blau, centre públic del barri de Sant Andreu, on l’associació està fent el segon any de formació.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Què serà de nosaltres? Quina és la fi de la història i del món? Què hi ha més enllà? Són qüestions que, tot i no semblen políticament correcte formular-se, arriba un moment que no podem reprimir. En el llibre El cielo, esperanza y compromiso publicat pel Grupo de Comunicación Loyola, el jesuïta i teòleg Víctor Codina es planteja aquestes preguntes.

Manu Andueza, teòleg que va acompanyar l’autor en la presentació del llibre, va destacar precisament que el llibre posa sobre la taula preguntes essencials, i la pregunta sobre el cel ho és. No és una qüestió capciosa o teòrica sinó que “preguntar-se pel cel, és preguntar-se per qui som nosaltres i per Déu”. Segons Andueza, la mirada que ofereix Víctor Codina és la de qui parla dels cels des del coneixement dels “inferns” que ha viscut a través de la seva llarga experiència a Amèrica Llatina perquè, en definitiva, “el pensament del cel no és evasió de la realitat, no és opi ni alienació, sinó força pel compromís que ens porta a construir el cel des d’aquí i ara”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

15 de maig, festivitat de Santa Joana de Lestonnac, fundadora de la Companyia de Maria. Una dona que a partir d’una experiència de dubte, inclús de fracàs, se n’adona que la seva missió passa per ‘Donar la mà’ a les joves de la seva època, oferint educació a la dona del moment i a l’actualitat responent a les necessitats del segle XXI.

Joana de Lestonnac neix a Bordeus el 1556 dins una família significativa de la societat bordelesa. Es casa amb Gastón de Montferrant, amb qui té set fills, dels quals tres moren ben petits. Queda vídua després de vint-i-quatre anys de feliç matrimoni, i decideix entrar en un monestir contemplatiu l’any 1603, concretament a les Fuldenses.

Els rigors d’aquesta Regla reformada del Cister danyen molt la salut de Joana i la fan abandonar aquest estil de vida. En aquesta etapa de crisis viu una experiència profunda de Déu que la porta a discernir un nou futur: l’educació de la dona del seu temps. Se sent cridada a fundar un Orde Religiós amb la missió d’educar la dona, que s’anomenarà Companyia de Maria. Aprovada pel papa Pau V el 7 d’abril de 1607, s’obre a Bordeus la primera escola. Vindran després moltes més. Joana de Lestonac mor el 2 de febrer de 1640 deixant fundades trenta cases. 

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »