• Cerca

La nostra benvolguda consellera de Treball, Afers Socials i Famílies té raó: els treballadors/es de la Llar Infantil Nostra Senyora de la Misericòrdia som uns aprofitats que només fem soroll per demanar una millora en les nostres condicions laborals. Ens ha descobert, raó per la qual no cal que amaguem més les nostres cartes i mostrem amb claredat quines són.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Així com hi ha nens que barregen i confonen algunes lletres i això pot ser un problema a l’hora d’aprendre a llegir o a escriure, també hi ha nens que confonen els números. Tenen el que els experts ja han batejat com a discalcúlia, una mena de dislèxia, no de lletres sinó de números, que els impedeix avançar en el càlcul i els dificulta enormement entendre les nocions més bàsiques de les matemàtiques. Aquest trastorn d’aprenentatge afecta un 5% dels nens i està bastant clar que les classes de repàs no són suficients perquè, encara que de moment s’ignoren les causes, estudis amb ressonància magnètica han demostrat que “en aquests casos les xarxes neuronals relacionades amb els números són menys eficients, no funcionen bé”, explica Josep Maria Serra, psicobiòleg de l’Idibaps i professor de la Universitat de Barcelona.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Divendres passat, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya enviàvem un correu electrònic a les titularitats i direccions de les escoles on demanàvem que fessin arribar als pares i mares dels nostres alumnes la carta que s’hi adjuntava. Aquesta carta ha estat consensuada per les organitzacions representatives de les titularitats del sector i per les respectives associacions de pares i mares.

Potser algú de vosaltres, i també els pares i mares receptors de l’escrit, us pregunteu el perquè d’aquesta remissió. Els arguments són diversos i coneguts, perquè s’han anat reiterant al llarg dels darrers mesos i deriven de situacions ja “històriques” del sector o d’altres que han estat motiu de nous debats o de revifament d’alguns ja antics. Vet aquí uns quants ‘perquès’.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El cervell de les persones amb Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) té l’estructura alterada i madura menys que el de les persones de la seva edat que no pateixen aquesta patologia, segons una investigació amb neuroimatges en la qual ha participat l’Hospital Vall d’Hebron.

L’estudi, el més gran realitzat fins ara en el camp de la neuroimatge vinculada a aquest trastorn, amb 3.242 participants, l’acaba de publicar la revista ‘The Lancet’ i confirma que el TDAH és un trastorn cerebral fruit de la falta de maduració de l’òrgan, i no un problema de comportament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Una de les crítiques més recurrents a l’escola innovadora és que les competències socioemocionals no es poden quantificar. En un intent d’aproximació a l’avaluació, Jesuïtes Educació ha analitzat els seus  dos primers anys de transformació educativa i han conclòs que ara els alumnes “són més autònoms i desenvolupen més habilitats”. A més, han corroborat que es mantenen les mateixes notes.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Fa més d’una dècada de la implantació a Espanya del sistema d’ensenyament bilingüe, però encara avui hi ha centres que no tenen classes en anglès. Segons dades del baròmetre del CIS, ni més ni menys que un 61,4% dels espanyols no parlen anglès. Milers de famílies, a més, es troben amb un problema afegit, ¿què fer quan s’ha d’ajudar els nens amb els deures?

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Mobile World Congress– protagonitza enguany un salt rellevant, gràcies al nou espai YoMo Barcelona (Youth Mobile Festival Barcelona), que comptarà amb exposicions educatives, conferències, tallers interactius i una àmplia varietat d’activitats per a alumnes de 10 a 16 anys. Dins aquest espai tindrà un lloc rellevant el programa mSchools impulsat per la Fundació Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya (a través dels Departaments d’Ensenyament i  de Presidència), l’Ajuntament de Barcelona i GSMA.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Un manifest a favor de la filosofia reclama garantir i assegurar la seva presència a a les aules catalanes. La reivindicació es va presentar dimarts en un acte en què Francesc Orella, que fa de Merlí, en va fer la lectura. Té el suport de més de cent personalitats del món de la filosofia i la cultura, com ara Lluís Llach, Marina Rossell, Vicenç Villatoro, Jaume Cabré, Salvador Cardús i Perejaume.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Pedagogia moderna en català
La xarxa d’escoles La Bressola, a la Catalunya del Nord, no només treballa per recuperar la llengua, sinó que ofereix un projecte pedagògic modern
La xarxa d’escoles La Bressola promou el català entre els infants, des del 1976, a la Catalunya del Nord, territori on la llengua està greument amenaçada. És finalista del IV Premi Martí Gasull de la Plataforma per la Llengua.
Com ha canviat La Bressola des de l’inici fins ara?
La Bressola es va iniciar amb set alumnes, quatre dels quals eren fills de la mestra o dels impulsors, i amb molta sensació que era un projecte que no aguantaria. El batlle Paul Alduy va cedir un petit local a La Bressola pensant que allò seria cosa d’un parell o tres d’anys i, de mica en mica, va anar creixent fins a tenir un projecte amb una certa credibilitat.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Aquest dimecres al matí la parròquia del Cor de Maria de Barcelona ha acollit el funeral de Xavier Melgarejo. L’Església, situada en el mateix Col·legi Claret, s’ha omplert de familiars, amics i sobretot amb la comunitat educativa. El director de l’escola, el claretià Josep Sanz, ha presidit el funeral. També hi ha assistit la consellera d’Ensenyament Meritxell Ruiz, l’exconsellera Irene Rigau i el cònsol de Finlàndia, Albert Ginjaume. Al final del funeral s’ha fet diverses intervencions. Reproduïm les paraules de la consellera d’Ensenyament. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també va expressar aquest dimarts el seu condol.

(Meritxell Ruiz) Estimat Xavier, en una de les darreres converses que vam tenir em vares dir: “Meritxell, crec que he plantat la llavor, però a hores d’ara no sé ni seré a temps de veure’n els fruits”. Ho vas dir amb enteresa i serenitat absolutes. I avui, som aquí, per agrair-te la quantitat de llavors que has plantat en nosaltres i en l’educació catalana.

En Xavier mai va tenir un no per l’educació d’aquest país: Mestre – director de l’escola Claret. Membre actiu del Consell Escolar de Catalunya com a expert. Vocal del Consell Superior d’Avaluació i en part, inspirador de la Llei d’Educació de Catalunya. Parlava d’educació amb una força i passió encomanadisses: estimar als alumnes, escoltar-los, exigir-los, respectar-los.

“Els bons mestres són la clau de l’èxit educatiu” ens deia sovint. I seguidament, els que heu parlat amb ell ho recordareu, ens explicava tot allò que fa el sistema educatiu finlandès i que tan bé recull en el seu llibre ‘Gracias, Finlandia’.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

15 docents i personal de l’Escola Pia de Catalunya han fet una jornada per conèixer el Camí de Calassanç, un projecte historiogràfic i d’oci que comença a consolidar-se com a ruta d’interès. Guiats pels escolapis Aniol Noguera i Andreu Trilla, que havien preparat el programa a partir de les exploracions que ja s’havien fet anteriorment, es van trobar a Claverol, la casa que la institució té en aquest punt de la història calassància. Des d’allà van fer el recorregut fins a Salàs (Pallars Jussà).

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Govern ha admès que els centres de menors que gestiona la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) estan saturats, la tensió que això produeix i que l’any passat es van produir 130 agressions de menors a educadors. Són tres de les denúncies que aquest matí ha fet el sindicat CGT, que havia qualificat de “greu” la situació dels centres residencials de menors, tant per la saturació com perquè es barregen menors de diferents edats i problemàtiques. La DGAIA ha volgut replicar les queixes del sindicat a través d’un comunicat, en què ha admès les problemàtiques que pateixen els centres de menors de la Generalitat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Les matemàtiques, la química o la biologia ara són molt més fàcils per a l’alumnat dels instituts que aprenen gràcies als vídeos de Youtube del madrileny David Calle, que ha entrat a la llista dels 10 finalistes al guardó Global Teacher Prize 2017, que premia el millor professor del món. El vencedor es coneixerà el 19 de març en una cerimònia que se celebrarà a Dubai

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

¿Es pot ser sexi amb 5 anys? N’hi ha que creuen que sí, i fins i tot ho troben graciós i divertit. Si no, qui compraria aquestes disfresses de Carnaval per a nenes que recentment han encès les xarxes socials: «infermera sexi», diu l’embalatge, amb la foto d’una nena amb talons d’agulla i posat sensual, o la versió de «bombera», amb idèntica publicitat. Les dues disfresses adreçades a nenes d’entre 4 i 6 anys. No són un cas aïllat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Secció Setena de l’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat el professor del col·legi Vallmont Carlos Ruiz Idígoras a 45 anys i 9 mesos de presó per nou delictes d’abusos sexuals continuats comesos sobre menors a qui va impartir classes. El centre està ubicat a la localitat madrilenya de Villanueva del Pardillo (Madrid) i els fets van tenir lloc entre els anys 2010 i 2014. El compliment màxim de pena serà el triple de la més greu imposada, que ascendeix a cinc anys i un mes de presó, cosa que suposa que estarà internat 15 anys i tres mesos.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Ensenyament ha obert la convocatòria per als centres educatius per tal d’establir els serveis d’assessorament i de reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials. D’aquesta manera, es vol afavorir la inserció laboral i la qualificació professional de les persones.
En aquesta convocatòria participen 119 centre educatius de Catalunya que ofereixen 5.815 places, tant per al servei d’assessorament com per al servei de reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l’experiència laboral o en activitats socials. L’objectiu del servei d’assessorament és determinar un itinerari formatiu i professional de la persona interessada per aconseguir millorar-ne la qualificació.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Ensenyament ha acollit la presentació del llibre Ensenyar i aprendre llengües en un model educatiu plurilingüe, coordinat per Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme del Departament. El llibre presenta,  a través de diversos capítols escrits per persones lligades a l’àmbit educatiu i lingüístic, les metodologies i estratègies per ensenyar i aprendre des d’un enfocament plurilingüe i intercultural  i per a la pràctica docent.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Saló de l’Ensenyament és la gran cita anual de l’àmbit educatiu a Catalunya. La trobada agrupa diverses iniciatives adreçades a estudiants, famílies i professionals del món de l’ensenyament, amb l’objectiu d’oferir-los informació àmplia i actualitzada de l’oferta d’estudis.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El mestre Dani Castilla, de l’escola (concertada) Vedruna d’Arbúcies, ha fet un vídeo de suport al seu alumne Edu Roman, d’onze anys, que fa un tractament per un limfoma de Hodgkin (un càncer limfàtic) a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Si Catalunya esdevé un Estat o si s’emprèn una reforma del marc constitucional actual, ja hi ha una proposta per tractar el fet religiós. Aquest dimarts a la tarda es va lliurar oficialment a la presidenta del Parlament, com a màxima representant de la cambra legislativa catalana, el document “El fet religiós en la Catalunya del futur“. En l’acte, tant la presidenta Carme Forcadell, com la consellera de Governació, Meritxell Borràs, han donat suport a les propostes que presenta el document. El text està promogut per disset entitats de diverses confessions.

“La laïcitat es basa en la separació entre l’estat i les esglésies, fet que es tradueix en la neutralitat de l’Estat respecte les religions i els corrents seculars, però sense que aquesta neutralitat signifiqui deixar de banda el fet religiós”. Així agraïa Forcadell les aportacions del document sobre “un aspecte fins ara no abordat”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »