• Cerca

El nombre de joves d’entre 12 i 25 anys atesos en centres de salut mental (CSM) ha augmentat un 11% durant l’any 2015, segons l’estudi ‘Salut mental i escola: de la detecció precoç a l’atenció assistencial integrada’, presentat avui dijous a Barcelona en el marc de la III Jornada tècnica de prevenció i d’atenció a adolescents en risc.

Un 5,2% de la població, 51.163 joves, van ser atesos per la xarxa especialitzada en problemes de salut mental, ha explicat Cristina Molina, directora del Pla de Salut Mental i Addicions de la Generalitat. Del total de joves atesos, el 56% eren homes i el 44% dones. El diagnòstic del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat ( TDAH) va ser el més freqüent; concretament, es va diagnosticar en el 26% dels pacients, més de 13.300.

Molina ha assegurat que en el creixement dels joves atesos el context social hi té un impacte, però també la conscienciació més gran de les famílies i una millor detecció dels ambulatoris i els centres educatius.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Des de l’1 de novembre estarà habilitat un nou telèfon contra l’assetjament escolar: 900 018 018. És gratuït, no deixa rastre en la factura del telèfon (igual que el telèfon contra la violència domèstica), està operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Així ho acaba d’anunciar a Madrid el secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín. La línia estarà atesa per psicòlegs i especialistes amb titulació i estarà adaptada a les persones amb discapacitat auditiva i de la parla.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Ensenyament impulsarà el plurilingüisme i el coneixement de llengües estrangeres entre els nens a la Festa dels Súpers, que tindrà lloc aquest cap de setmana a l’Estadi Olímpic de Montjuïc. Ho farà a través de l’espai anomenat Els superplurilingües, adreçat a nens d’entre 3 i 10 anys, on es duran a terme diferents activitats artístiques i educatives en llengües estrangeres, sota el lema “L’escola catalana em fa plurilingüe”.
Ensenyament participa per quart any consecutiu a la Festa dels Súpers. D’aquesta manera, vol afavorir el contacte dels infants i joves amb altres llengües fora de l’àmbit escolar. Les activitats s’organitzaran a l’entorn de tres eixos temàtics: ciències i matemàtiques, teatre i interculturalitat.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, assegura un sistema d’avaluació interna i externa com a garantia d’ajustament del sistema als seus principis i finalitats i, alhora, actua com a instrument imprescindible per desenvolupar l’autonomia dels centres i les bases del Servei d’Educació de Catalunya, tot implantant la cultura de l’avaluació en el conjunt del sistema educatiu, la qual cosa ha de permetre un millor coneixement del funcionament i dels resultats del sistema.

L’article 21.2 d) de la Llei estableix el dret dels alumnes a rebre una valoració objectiva de llur rendiment escolar i de llur progrés personal i el deure correlatiu de participar en les activitats educatives del centre i de contribuir al seu desenvolupament correcte (article 22.1 b) i 22.2 c)).

Així mateix, als professors, com a agents principals del procés educatiu als centres, els correspon avaluar el procés d’aprenentatge dels alumnes i col·laborar en la recerca, l’experimentació i el millorament continu dels processos d’ensenyament en l’exercici de les funcions que s’estableixen a l’article 104.2 b) de la Llei.

L’article 186.1 b) de la Llei disposa que l’avaluació dels rendiments educatius ha de comprendre les avaluacions de diagnòstic de les competències bàsiques assolides pels alumnes i, pel que fa als resultats dels alumnes, l’article 183.2 de la Llei estableix que l’avaluació afecta tots els centres i serveis del sistema educatiu.

Segons el Decret 187/2015, de 25 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació secundària obligatòria, el Departament d’Ensenyament avalua les competències i coneixements bàsics que han d’haver adquirit els alumnes al final de l’educació secundària obligatòria mitjançant una prova d’avaluació de quart curs de l’educació secundària obligatòria que té caràcter informatiu, formatiu i orientador per als alumnes, les famílies i els centres.

Les proves d’avaluació constitueixen així una de les línies de millora de l’educació a Catalunya, inscrita en el plantejament general que fa el Departament d’Ensenyament de l’avaluació dels resultats educatius. Així, el Departament d’Ensenyament disposa de més informació sobre la situació global de l’educació, alhora que permet a cada centre valorar els seus propis resultats i establir mesures de millora dels processos d’ensenyament-aprenentatge.

La prova d’avaluació de quart curs de l’educació secundària obligatòria consisteix en una avaluació externa, dissenyada per mesurar l’assoliment de competències i coneixements bàsics per part dels alumnes i ha de permetre caracteritzar, de manera precisa, la formació que han de rebre tots els estudiants, proporcionant-los una educació de qualitat i millorant el seu nivell educatiu.

De conformitat amb l’exposat, d’acord amb el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu i a proposta de la Secretaria de Polítiques Educatives,

Resolc

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

A la Maria la van adoptar de petita. Quan tenia 15 anys, la seva mare adoptiva va morir i ella va abocar tota la seva impotència i tota la seva ràbia contra el seu pare. “La mort de la meva dona va generar un caos dintre seu terrible i es va tornar agressiva amb mi”, explicava ahir el Nico. Li va costar sis mesos prendre una decisió, però al final es va posar en contacte amb Amalgama-7, una institució dedicada a l’atenció d’adolescents i les seves famílies. Ara la Maria continua en un dels centres residencials d’aquesta entitat, però passa els caps de setmana a casa i la relació amb el pare és “perfecta”, segons relatava ahir el Nico. “Ella està bé. Accepta el no i quan no hi està d’acord ja no es mostra violenta.”

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’Institut Josep Calassanç, un projecte dels escolapis de la Viceprovíncia de les Califòrnies, ha començat la seva construcció a Mexicali. Aquest dimecres s’ha col·locat la primera pedra del futur edifici de primària després d’uns anys en barracots. A partir de setembre de 2017 es crearan els subsegüents nivells d’ensenyament primari.

Està previst que, a partir de 2020, es desenvolupin els cursos d’ensenyament secundari i preparatòria (el nostre batxillerat). Atendrà 250 nens i nenes entre 3 i 12 anys. Actualment, imparteix els tres cursos de preescolar a més de 60 nens i nenes de les colònies més desafavorides d’aquesta ciutat fronterera del nord de Mèxic.

A l’acte festiu d’inici oficial de les obres van assistir els escolapis, pares i mares de família, alumnes, nens i joves dels diferents projectes d’educació no formal,  treballadors i membres de la comunitat on s’insereix. El centre, gestionat per la seva associació civil Educación Solidaria en las Californias, es troba a les afores de la ciutat, a la Colònia San Martín Caballero.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’edició del Calendari de l’Ermità 2017 porta novetats. Per primer cop incorpora el ‘Calendari dels nens i les nenes’, un desplegable pensat pels més petits on cada mes trobaran les dates més destacades del cicle festiu de l’any així com tota una sèrie de recomanacions i suggeriments per conèixer i gaudir de la natura i de les tradicions de la nostra cultura popular.

Amb divertides il·lustracions de Xavi Malet, el ‘Calendari dels nens i les nenes’ indica curiositats i observacions al voltant de la natura lligades a les estacions, com per exemple com les orenetes anuncien la primavera o la pluja d’estels s’esdevé en ple estiu. També destaca algunes de lesfestes més populars del nostre cicle festiu, com els Tres Tombs, Sant Jordi o els Sants Innocents, sense oblidar-se de tradicions tan populars com l’ou com balla, les cantades d’havaneres o la castanyada.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Promoure la dieta mediterrània disminueix el sobrepès en nens d’entre 3 i 7 anys. Segons un estudi realitzat per professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) en 4 escoles de Vilafranca del Penedès, dins del programa Infadimed, difondre aquest tipus de dieta ha permès reduir 6,3 punts la prevalença de sobrepès en els infants d’aquesta franja d’edat.

La iniciativa, que ja s’ha aplicat a altres centres escolars de Sant Pere de Ribes, Roquetes, Cunit i la Seu d’Urgell, consisteix a realitzar una sessió mensual de 45 minuts en què es projecta un vídeo d’animació d’uns 15 minuts de durada. El projecte es realitza durant 6 mesos als estudiants de preescolar, primer i segon d’educació primària.

L’estudi ha validat la seva efectivitat en 319 alumnes -que eren el grup d’intervenció- i s’han comparat els resultats amb les dades de 880 infants d’un grup de control als quals no s’ha aplicat el programa.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

AHIR VAIG conèixer l’Abril. Té 18 anys, estudia magisteri a Lleida i va fer el treball de recerca del batxillerat sobre persones amb drogoaddiccions. Persones com el seu pare, que va passar per l’infern de la dependència de l’alcohol quan ella era petita. “Vaig fer el treball de recerca per poder conèixer el meu pare”. Ho va explicar ahir, públicament, parlant d’exmalalts que se n’han sortit gràcies al gran esforç que han fet i a la feina del CECAS, el Centre Català de Solidaritat, nascut fa 25 anys per iniciativa de Càritas de Catalunya.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El programa de salut ocular en la infància desfavorida de la Fundació IMO i de l’Obra Social La Caixa va tancar la campanya d’octubre amb 119 revisions oftalmològiques a alumnes de tres escoles del barri de Sant Roc (Badalona). Del total de les visites, 41 van ser noves i van permetre que es detectessin problemes de visió en gairebé la meitat dels casos, la majoria corresponents a defectes refractius. Entre més del centenar de revisions dutes a terme, 78 van ser controls de seguiment a antics alumnes que ja havien estat atesos en anteriors campanyes, dels quals a vora el 32% se’ls va confirmar el diagnòstic de la patologia.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Veure-la aquí.

Comments Sense comentaris »

“Aquests set testimonis que avui han estat canonitzats han combatut amb l’oració la bona batalla de la fe i de l’amor”. Aquesta afirmació la feia el papa Francesc aquest diumenge a la celebració de l’Eucaristia amb el ritus de canonització de set nous sants de l’Església. José Sánchez del Río, Manuel González García, José Gabriel del Rosario –‘el cura Brochero’- , Salomó Leclerq, Alfonso María Fusco, Luis Pavoni i Isabel de la Santíssima Trinitat són els sets noms nous a la llista de sants. Salomó Leclerq, germà de La Salle, és el primer màrtir de la congregació dels Germans de les Escoles Cristianes.

“Vull ser com els meus mestres, els Germans de les Escoles Cristianes, fer meva la seva pietat, austeritat i el servei als joves”, afirmava Leclerq al finalitzar les pràctiques d’estudis. Amb vint-i-un anys ingressa al noviciat. Allà rep el nom de Germà Salomó.

Neix el 1745 a Boulogne sur Mer, important port veïnal al canal de la Mànega, va créixer en una família acomodada, nombrosa i de ferms principis religiosos. Amb 23 anys, primer a Rennes i després a Rouen, arribarà a tenir fins a 130 alumnes a classe, alguns d’ells adolescents difícils. Amb 27 anys emet els vots perpetus i pocs mesos després rep el seu nou destí com a mestre de novicis.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Fer extraescolars millora el ritme d’aprenentatge dels alumnes i és especialment beneficiós per als alumnes més desfavorits. Així ho assegura l’estudi ‘Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves’ de la Fundació Jaume Bofill, que certifica que els qui fan extraescolars guanyen dos mesos de progrés acadèmic. En el cas dels alumnes més vulnerables, el progrés si fan aquestes activitats és més gran, de dos mesos i mig.

L’informe, que es basa en les dades d’ Education Endowment Foundation (EEF), veu positives les extraescolars tant a primària com a secundària. L’autora del treball, la doctora en ciències polítiques i transformació social Sheila González, sosté que “a primària es produeix un efecte més gran sobre el rendiment escolar, i a secundària, en les habilitats socials”, defensa.

“Les activitats extraescolars poden ser una eina clau per reduir les desigualtats educatives i l’abandonament escolar”, defensa l’informe, que afegeix que també ajuden a “millorar els resultats escolars i a generar més predisposició a l’aprenentatge”. Perquè tinguin aquest efecte, l’informe assegura que s’han de produir durant els dies lectius, en horari extraescolar, amb una certa regularitat (un mínim d’un cop per setmana) i han de tenir per objectiu “influir en els aprenentatges”. Aquestes conclusions asseguren que les han extret d’evidències internacionals, ja que no hi ha dades sobre Catalunya.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La mesa del Congrés va rebutjar ahir, amb el vot en contra del PP, el veto del govern de Mariano Rajoy a la tramitació d’una proposició de llei del PSOE sobre la paralització de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa, Lomqe. Aquesta és la tercera vegada que el Congrés aprova paralitzar la llei Wert. Aquesta mateixa iniciativa es va debatre al ple del Congrés en l’anterior legislatura, però aleshores el govern popular va renunciar al veto en considerar que, davant la previsible dissolució de les Corts, el calendari no perillava.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Arran d’una situació que va descobrir al menjador escolar del seu fill a Fortià, i que la va indignar, Cristina Romero ha recollit 224.720 firmes contra el malbaratament d’aliments. Avui, acompanyada de la xef Ada Parellada i d’un expert en seguretat alimentària, entregarà aquestes firmes al Congrés dels Diputats a Madrid per reclamar als diputats que resolguin aquesta problemàtica.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Haití pateix una nova crisi humanitària després del pas del terrible huracà Matthew. Estem davant una nova situació d’emergència, que afecta a 2 milions de persones. Al voltant d’1,5 milions de persones necessiten ajuda d’emergència i més de 60.000 s’han quedat sense llar. La xifra de morts és contradictòria: es parla de 375 persones, però algunes organitzacions estimen la xifra en més de 900 morts.

Els salesians tenen una presència en la zona més afectada d’Haití, en Los Cayos, i s’estan bolcant per ajudar a la població afectada. Davant aquesta situació d’emergència, estan repartint kits de menjar i aigua a 3000 persones perquè puguin alimentar-se durant diversos dies. Amb el 80% dels cultius arrasats i milers d’habitatges derruïts, els salesians, per mitjà de pare Jean-Paul Mesidor, superior de la província “Beat Felipe Rinaldi” d’Haití, ha fet públic un comunicat en la qual expressa la gravetat de la situació i la importància d’estar on hi ha tanta necessitat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

S’estén el debat sobre la hiperpaternitat, que inclou la sobreprotecció clàssica però també la intervenció excessiva en tots els àmbits de la vida dels fills, fins al punt d’esdevenir mànagers, guardaespatlles, minyones o monitors del lleure –segons el cas i el moment– en lloc de pares. Hi ha mètodes per regular aquesta tendència si ho volem i pares que han volgut revertir-ho quan se n’han adonat. T’identifiques amb alguna d’aquestes situacions? Et sents o t’has sentit hiperpare o hipermare i vols o has volgut reconduir-ho? Explica’ns la teva experiència.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

A la primera escola que vaig anar, els anys 1940 i 1941, per cursar allò que en deien cultura general, l’únic contacte que vaig tenir amb la literatura van ser els inacabables dictats que ens feien d’ El Quijote, un llibre que la majoria qualificava d’abominable perquè ens feien copiar vint-i-cinc vegades cada falta d’ortografia.

En canvi, de la segona escola, tot i que érem encara massa tendres perquè ens iniciessin en el món literari, sempre recordaré la saviesa de la senyoreta Vicença Ibáñez, que ens parlava de llibres i que cada quinze dies, a l’hora de plegar, retenia quatre o cinc alumnes perquè inventessin un breu argument que, després d’un parell d’assaigs, representaven sense paraules a la mateixa aula. Un cop a casa, cadascú havia d’interpretar per escrit allò que havia vist. Era un joc!

Amb el pare freqüentàvem el mercat de vell de Sant Antoni per comprar alguns dels fulletons que l’havien fet feliç de petit. Algun vespre, en havent sopat, quan la televisió no ens havia engolit, ens en llegia algun en veu alta.

Vaig tenir la sort de ser veí de Maria Novell, bibliotecària i llicenciada en filosofia i lletres. Amb la derrota de la Guerra Civil, la Maria s’havia reclòs en el cercle familiar i malvivia de classes particulars. Em va obrir sense restriccions la seva biblioteca, de manera que als 12 o 13 anys vaig entrar en contacte amb els autors russos més prohibits i amb clàssics com Dickens, Poe, Balzac i Erckmann-Chatrian, sense que això em fes perdre els còmics que em deixaven els amics: Flash Gordon, El hombre enmascarado o els tronats Juan Centella i Roberto Alcázar y Pedrín.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Conselleria d’Ensenyament del Govern balear ha descartat que l’agressió que va patir una nena de 8 anys a principis d’aquest mes a l’escola Son Roca de Palma de Mallorca fos deguda a un cas d’assetjament escolar i atribueix l’incident a una disputa per una pilota durant un partit de futbol durant l’hora del pati. El Departament d’Inspecció Educativa ha arribat a la conclusió, després de fer diversos informes, que “en cap moment es va detectar en els alumnes cap intenció prèvia d’agredir l’alumna, sinó un acte no premeditat per prendre-li la pilota, cosa que no els eximeix d’una conducta greument perjudicial per a la convivència al centre”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Congrés va aprovar ahir, amb l’abstenció del PP i Fòrum Astúries, una iniciativa per igualar en 16 setmanes els permisos de maternitat i paternitat i, a més, que aquests no siguin transferibles. La iniciativa de Podem-En Comú Podem-En Marea es va aprovar mitjançant una esmena transaccional, amb la qual s’insta l’Executiu a tramitar de forma immediata un canvi integral del sistema de permisos i prestacions per a la cura i atenció de menors en cas de naixement, adopció o acollida.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »