• Cerca

Si hi ha alguna cosa de què es parla en el món de l’educació és de les escoles innovadores. I dins d’aquesta onada, el programa Escola Nova 21 hi té un protagonisme indiscutible. Després que a l’abril els seus responsables mostressin la seva declaració d’intencions, aquest dimarts van fer públiques  quines són les escoles que podran fer la transformació amb aquest programa. Tot i que en principi el projecte d’innovació educativa estava previst per a 200 centres educatius, finalment els 456 que ho han demanat podran sumar-s’hi gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona i el món local.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Periodista i autora del blog ‘De petita’, es recorda com una nena tímida i sempre encuriosida per com havien sigut els seus pares de petits, i admet que té una pena perquè mai va aconseguir que la seva àvia deixés anar la seva història normal, la d’una nena de la Guerra Civil.

“Cap problema”, respon a la iniciativa de fer l’entrevista en un parc infantil de l’Eixample barceloní. Gemma Bruna, a punt de fer uns 40 esplèndids, també diu que s’avé al joc que li proposa la fotògrafa d’enfilar-se en un tobogan per captar una imatge d’infantesa agradable. És la manera d’il·lustrar aquesta entrevista al voltant d’aquells meravellosos anys, sovint idealitzats pel pas del temps, de vegades rememorats a través de records aliens. Aquesta periodista barcelonina fa de la seva passió d’escriure una afició i, en hores perdudes, recull les històries infantils d’amics i coneguts i les penja al seu blog, que, com no podia ser d’altra manera, ha titulat ‘De petita’.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La llista de condemnes contra la política laboral del Govern espanyol continua augmentant. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va afegir ahir un cas més, el quart en tot just 15 dies, al sentenciar que els funcionaris interins no poden «ser tractats de manera menys favorable que els treballadors fixos».

El cas es refereix a un funcionari que des de fa 16 anys exercia com a professor d’educació secundària en diferents centres educatius d’Astúries, als quals era adscrit en funció de les vacants que anaven sorgint. Aquest professor va decidir presentar-se al primer pla d’avaluació de la funció docent el 2015, l’avaluació positiva del qual es tradueix «únicament i exclusivament» en un incentiu econòmic i no en un ascens professional, però la Conselleria d’Educació va desestimar la seva sol·licitud al·legant que estava reservat als funcionaris de carrera que haguessin prestat els seus serveis durant almenys cinc anys.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El lideratge de les direccions de centre i el seu paper en l’èxit escolar dels alumnats són alguns dels aspectes que s’han ressaltat avui durant la inauguració del curs escolar que el Departament d’Ensenyament ha organitzat amb les direccions de centres. L’acte ha tingut com a eix central el lideratge pedagògic amb una conferència a càrrec del Toby Greany, professor i expert internacional en lideratge i innovació i director executiu del London Centre for Leadership in Learning, sota el títol Lideratge Pedagògic.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Ajuts individualitzats convocats pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu. Modalitats dels ajuts:

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Com encara el nou curs la pastoral familiar després de la invitació del papa Francesc a acollir la diversitat? Com la concreta? I quin ha de ser el paper dels laics en aquest acompanyament? El proper dissabte 15 d’octubre la xarxa Laicat XXI proposa una nova sessió matinal titulada ‘Amoris Laetitia: i ara què fem?’. La convocatòria es fa a la Parròquia del Patriarca Abraham de Barcelona i cal inscriure’s abans perquè les places són limitades.

En parlem amb Meritxell Donaire, que forma part de la pastoral familiar de Santa Maria del Mar i que és una de les talleristes de la jornada. En ocasió del Congrés celebrat a Poblet el mes d’octubre ja va parlar sobre la diversitat de realitats familiars i amb el seu equip de treball van seguir amb interès tota la progressió del Sínode sobre la Família.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Diumenge comença a Roma la Congregació General 36 de la Companyia de Jesús, màxim òrgan de govern dels jesuïtes que haurà d’escollir el successor de l’actual superior general, Adolfo Nicolás. 215 jesuïtes amb dret a vot representaran els 16.000 jesuïtes de tot el món i d’un centenar de països, i entre ells hi participarà el català Llorenç Puig, delegat dels Jesuïtes a Catalunya.

La darrera Congregació General, que va escollir Adolfo Nicolàs, es va celebrar el 2008 en un ambient molt diferent. Era la primera elecció que es feia després que Joan Pau II interfererís en el relleu del carismàtic pare Pedro Arrupe i encara s’arrossegava un ambient de qüestionament de la vida religiosa. El 2008 el prefecte de la Vida Consgagrada, el cardenal Franc Rodé, va assistir a la Congregació i va alertat als jesuïtes de la falta de “sentit d’Església” o dels perills d’allunyar-se de “la veritat revelada i de la tradició”.

Avui, però, la Congregació comença en un ambient molt diferent. Així ho han explicat aquest dimecres els jesuïtes de Catalunya en una trobada amb periodistes. A més de Llorenç Puig hi ha participat l’exprovincial Pere Borràs, que va formar part de la Congregació anterior, i l’expert en diàleg interreligiós Jaume Flaquer.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els últims anys hem sigut testimonis de finals tràgics de menors que no han trobat cap més sortida al seu infern personal, l’assetjament escolar. Són casos extrems, però tots van començar igual. I ara, amb l’últim informe fet per la Fundació ANAR, tornen a saltar les alarmes: un de cada quatre casos d’assetjament escolar és de ciberassetjament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha afirmat que “volem que la innovació educativa sigui sistèmica i per tothom, no elitista, i també que sigui avaluada. No hi ha innovació sense avaluació, cal assegurar que els alumnes assoleixen les competències”. La consellera d’Ensenyament ha fet aquestes declaracions durant la inauguració del XXIV Fòrum d’Educació: Innovació, Escola i Municipis, acte que ha presidit conjuntament amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i que ha tingut lloc aquest matí al CaixaForum de Barcelona.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El consell escolar del centre és l’òrgan col·legiat de participació de la comunitat escolar en el govern del centre. En el consell escolar hi ha representats tots els col·lectius que intervenen en la comunitat educativa: director, professorat, alumnat, personal d’administració i serveis, etc.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va manifestar ahir que la voluntat del seu departament és aconseguir que “la innovació educativa sigui per a tothom i no elitista”. Durant la inauguració del XXIV Fòrum d’Educació: Innovació, Escola i Municipis al CaixaForum de Barcelona, la consellera d’Ensenyament va deixar clar: “Volem que la innovació també sigui avaluada. No hi ha innovació sense avaluació, cal assegurar que els alumnes assoleixen les competències.”

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El programa d’innovació educativa Escola Nova 21 ha tingut una rebuda que ha trencat totes les expectatives dels seus promotors. S’hi han apuntat 456 escoles i instituts públics i concertats, als quals s’han de sumar els 26 impulsors de la iniciativa, i, malgrat que el pla estava pensat per aplegar-ne 200, finalment els impulsors han trobat la fórmula perquè hi siguin tots.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Tijuana i Mexicali s’han vist desbordades les últimes setmanes per una onada d’immigrants africans. El seu objectiu és creuar als Estats Units i aquesta ciutat és l’últim punt d’un viatge molt llarg recorrent Amèrica sencera: entren per Equador, Brasil, Panamà. Actualment hi ha uns 360 africans (nens, dones i homes) esperant que les autoritats nord-americanes els citin a la frontera per a l’entrevista, i des de la viceprovíncia de les Califòrnies, l’Escola Pia s’ha establert un dispositiu d’ajuda i atenció d’aquestes persones.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Si hi ha alguna cosa de què es parla en el món de l’educació és de les escoles innovadores. I dins d’aquesta onada, el programa Escola Nova 21 hi té un protagonisme indiscutible. Després que a l’abril mostressin la seva declaració d’intencions, ahir van fer públiques quines són les escoles que podran fer la transformació amb la seva ajuda. Tot i que el programa estava previst per a 200, finalment els 456 centres educatius que ho han demanat podran sumar-se a aquest projecte d’innovació educativa gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona i el món local.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

No és cap secret que al personal jove universitari li costa incorporar-se al sistema amb les condicions d’abans de la crisi. Un exemple és el Marc -nom fictici-, que amb 32 anys es veu “abocat” a marxar a l’estranger si vol treballar com a docent o investigador. “Vaig acabar la tesi al gener i la intenció era poder treballar en qualsevol universitat de l’Estat, però ara l’opció més plausible que tinc si vull guanyar un sou digne és marxar a l’estranger”, apunta.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’altre dia, la meva filla de quart d’ESO, que aquest any ha començat a fer economia a l’escola, tornava entusiasmada. Resulta que li encanta la classe d’economia, i he de dir que a mi també m’agrada que li agradi. Vaja, que em cau una mica la baba. Em deia: “avui hem estudiat els dos grans sistemes econòmics que ha tingut el món durant el segle XX: el de lliure mercat i el de planificació central i m’he quedat amb la idea que Andorra, en el fons, és un sistema mixt”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Hi ha un debat educatiu que és cíclic, va i ve segons l’època de l’any i a l’inici del curs escolar, fa poc més de quinze dies que l’hem començat, acostuma a ser present. És el dels deures. No és un debat banal, és molt rellevant i incideix directament en l’educació dels nostres fills, no només en la forma de l’assoliment de continguts, sinó també en el seu caràcter i la seva personalitat.

L’experiència en l’educació dels meus fills em porta a concloure que els deures, entesos com el conjunt d’exercicis que els infants porten a casa després d’haver acabat l’escola i que, per tant, s’han de fer en l’horari extraescolar, serveixen de ben poc, per no dir de res. Sóc partidari de l’adquisició o reforç de conceptes fora de l’aula a través de la vivència diària com anar a comprar plegats, pagar i comptar el canvi, una activitat molt més productiva que no pas la d’omplir dia rere dia a casa fulls inacabables de problemes, de sumes i restes. I això passa perquè la quantitat de deures sigui ínfima i estiguin basats en la pràctica, perquè un aclaparador llistat de deures repetitius i avorrits -diaris en molts casos- és una angoixa permanent per al nen i l’acaben frustrant. Més si tenim en compte que molts d’ells fan activitats extraescolars, cosa que fa que el seu temps, i el temps per estar en família, es vegi considerablement reduït.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els experts alerten que les universitats fan gala dels premis d’excel·lència internacional, però en moltes ocasions amaguen la precarització laboral dels seus docents. Les dades d’un estudi sobre el professorat universitari a Catalunya realitzat per l’Observatori del Sistema Universitari aporten llum més enllà dels guardons. Si bé «la qualitat s’ha mantingut o fins i tot ha augmentat», el que «preocupa molt» és «la baixa incorporació i les condicions molt precàries del personal més jove», explica el professor d’Economia Alfonso Herranz. Unes circums­tàncies que a la llarga poden «deteriorar» i fer-se palpables en els indicadors de qualitat, asseguren els autors del treball.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Diputació de Barcelona va anunciar ahir l’acord per promoure el projecte d’innovació educativa Escola Nova 21, que permetrà donar suport a 456 centres d’ensenyament de Catalunya que han sol·licitat sumar-se al programa. Per a això, s’hi incorporarà un nou model de xarxes locals d’escola avançada distribuïdes pel territori que compartiran estratègies i metodologies per adaptar les aules als nous temps. Hi haurà una cinquantena de xarxes, formades cada una per 10 centres, que intercanviaran les seves experiències.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El curs escolar que comença posa de manifest l’interès dels pares i mares i dels mestres per buscar nous mètodes pedagògics o noves maneres d’ensenyar que s’adaptin millor als nous temps i s’ajustin a les necessitats dels infants, dels adolescents i, alhora, de les famílies i de la societat en general. Centenars d’escoles s’interessen per noves maneres d’ensenyar, i que algunes s’arrisquin a aplicar canvis, més enllà de l’esquelet global i dels currículums que cal complir, tant al sector privat com al públic, és un símptoma de recuperació d’un sector massa desmotivat. Encara que algunes escoles pugin al tren per evitar perdre matrícules i que “vendre” innovació formi part de la captació d’alumnes en un sector en competència, la recerca de nous mètodes esdevenia una necessitat ineludible per al món docent, molt castigat i desencisat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »