• Cerca

Una vintena de joves han realitzat el primer mòdul d’un nou curs de formació en Acompanyament Espiritual al Casal Loiola de Barcelona. Es va iniciar els dies 12 i 13 de maig amb el seu primer mòdul, de la mà dels jesuïtes José Antonio Cañamares i Jesús Renau. Tots dos van compartir els seus amplis coneixements i profunda experiència en l’acompanyament de persones.

“En el nostre dia a dia, gairebé sense adonar-nos, ens trobem acompanyant persones, atenent-les, ajudant-les a prendre decisions més o menys complicades, escoltant-les amb atenció, orientant-les… I de la mateixa manera també nosaltres ens trobem buscant persones amb qui compartir decisions i preocupacions, algú que ens ajudi a veure amb claredat i trobar orientació per a la vida. L’acompanyament inunda les nostres vides, amb més o menys intensitat, des que naixem. En la vida necessitem d’altres persones que ens escoltin amb profunditat i que ens ajudin a posar llum en allò que vivim. La societat en la que vivim ofega la nostra dimensió espiritual, com a molt la converteix en un annex. Necessitem de l’altre per fer créixer la nostra vida espiritual, aprendre a sentir-la i entendre-la, fer-la emergir i ajudar-la a créixer. I per això, ens cal acompanyar-nos”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Aquest dijous 24 de maig, se celebra la VIII Mostra Audiovisual Josep Maixenchs de l’Escola Pia de Catalunya als Cinemes Girona. Prop de 300 alumnes i les seves famílies, educadors i convidats gaudiran d’aquesta festa, en la qual es projectaran els 20 treballs finalistes d’aquesta edició en les diferents categories: documentals, curts de ficció, espots i videoarts.

Sota el lema Mira’m, s’han presentat més de 65 treballs d’11 escoles diferents enguany. Durant la nit d’aquest dijous es podrà gaudir de les obres preseleccionades per un jurat de professors d’audiovisuals l’escola. Un jurat especialitzat, format per productors, guionistes, directors de cinema o docents, ha escollit un guanyador per cada categoria.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Aquest dimarts, festivitat de Santa Joaquima de Vedruna, es va fer la fusió definitiva de totes les fundacions Vedruna catalanes a la Fundació Vedruna Catalunya Educació. Vedruna Catalunya Educació és una fundació que ha estat promoguda per la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna i que aplega a les trenta-quatre escoles Vedruna de Catalunya i dues escoles més adherides al projecte educatiu.

Aquest procés es va iniciar el 2016 amb la constitució de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, va continuar el 2017 amb la fusió de les fundacions Vedruna de la província canònica de Tarragona i finalment ha acabat el 2018 amb la fusió de la Fundació Vedruna Barcelona, de la Fundació Vedruna Girona i de la Fundació Paula Delpuig de Tona.

L’escola Vedruna, iniciada per Joaquima de Vedruna el 26 de febrer de 1826 a Vic, ha arrelat amb força en l’estructura educativa del país. Avui, està integrada per trenta-sis escoles amb una llarga història que configuren la xarxa educativa concertada més gran de Catalunya.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Prop de 400 docents s’aplegaran aquest dissabte durant la desena edició de la Jornada Programa, dedicada a l’intercanvi d’experiències curriculars amb entorns de programació i de robòtica educatives.
Aquesta trobada està especialment adreçada als docents de primària i secundària interessats en l’ús de la programació i la robòtica en els seus entorns d’aula, però també està oberta a altres professionals interessats en la temàtica. Tanmateix, des de fa dos anys, també hi participen alumnes, acompanyats pels seus professors, en la mostra de treballs realitzats per l’alumnat.
10 anys de Jornada Programa
Enguany se celebra el desè aniversari de la Jornada de Programació i Robòtica educatives, aquesta trobada que va ser impulsada per primera vegada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Citilab l’any 2009. Des d’aquesta primera edició, que va reunir una trentena d’apassionats del món de la robòtica i la programació, la Jornada Programa s’ha consolidat com un dels esdeveniments ineludibles per a professors, alumnes i d’altres professionals i interessats en aquest àmbit.
Al llarg d’aquests 10 anys, la Jornada Programa ha experimentat un gran creixement pel que fa a l’assistència i a la presència de ponències i participacions. L’any 2017 va assolir el rècord de participació, unint a més de 400 docents, professionals, alumnes i empreses; tots motivats per l’intercanvi d’idees impulsores d’un futur educatiu innovador.
Enguany, el programa de la Jornada de Programació i Robòtica educatives 2018 comptarà amb un total 36 ponències: 18 enfocades els ensenyaments d’infantil i primària i 18 dedicades a l’ESO i al batxillerat. A més, s’exposaran 18 projectes a la fira d’alumnes, hi seran presents 11 empreses del sector i s’impartiran 15 tallers; de manera que s’estima que aquesta nova jornada superi el nombre d’assistents i participants de l’any passat.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Barcelona acull avui i demà el V Congrés Nacional d’FP en el qual centres educatius, empreses, estudiants i experts analitzaran els reptes de la formació professional. El Congrés, sota el lema ‘Formació professional, som el que fem’, organitzat per l’Associació de Centres de Formació Professional (FP Empresa) i patrocinat per Bankia, comptarà amb la presència de 250 professionals.
El Congrés, que se celebra anualment amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de la formació professional a Espanya, reuneix a la Ciutat Comtal a professionals de diferents comunitats autònomes, tant de centres públics com privats, per debatre i reflexionar sobre les noves competències professionals i els valors 4.0.
La inauguració de l’acte ha estat presidida pel subdirector general de Programes, Formació i Innovació del Departament d’Ensenyament, Estanislau Vidal-Folch; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Gerardo Pisarello Prados; la directora de la Fundació Bankia per la Formació Dual, Mercedes Chacón; el president de l’Associació de Centres de FPempresa, Luis García Domínguez; i el subdirector general d’Orientació, Formació Professional i FP Dual del MECD, Juan José Escobar Sanz.
El subdirector general de Programes, Formació i Innovació, Estanislau Vidal-Folch, ha exposat que “el Departament ha volgut acompanyar l’Associació d’FP empresa perquè estem convençuts que els centres d’FP,  dels quals aquesta associació està constituïda, són el cor de les respostes al repte que té l’FP avui dia”. Ha afegit que “cal anar dotant de més contingut l’autonomia dels centres, perquè promoguin una major inserció laboral dels estudiants a les empreses del seu entorn, per afrontar les noves competències del futur que ja tenim a les portes.”
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Abans de res, hauríem de començar per plantejar-nos quatre preguntes que ens fessin reflexionar sobre aquest tema per posar-nos tots i totes en situació!

  1. En quines matèries recau la responsabilitat de treballar la competència digital, a les vostres escoles?
  2. Com es treballa aquesta competència durant l’ESO?
  3. Com garantiu que els vostres alumnes, en acabar l’ESO, hagin desenvolupat la competència digital?
  4. N’esteu satisfets, d’aquest desenvolupament? I com ho feu evident o es pot visualitzar que l’han desenvolupada?

Segurament que tindríem respostes ben diferents per a la primera i segona preguntes. Alguns educadors respondríeu que des d’alguna matèria, des del projecte de recerca o el crèdit de síntesi; altres diríeu que se n’encarrega el profe friki o ens explicaríeu que feu un projecte en què al final l’alumnat han de fer un vídeo, una web, un blog… i que amb això ja es fan activitats que permeten desenvolupar-la d’alguna manera.

Pel que fa a les preguntes tercera i quarta, estem convençuts que el caràcter transversal de la competència digital fa que sigui complicat respondre-les. Quan parlem de transversalitat en educació sovint el que passa es que no se n’ocupa ningú en concret, i alhora ho podem treballar a tot arreu sense ser-ne prou conscients o sense fer-ho de manera organitzada.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’entrevista amb Miquel Àngel Alegre, després d’una llarga conversa sobre com prevenir i corregir els comportaments disruptius a l’aula, acaba derivant en la mítica sèrie The Wire. Una de les obres magnes del director i periodista David Simons que tracta del tràfic de drogues a la ciutat nord-americana de Baltimore, però no només això. Cada temporada de la sèrie aborda una problemàtica social i la tercera tracta sobre l’educació. En una ciutat en què la pobresa i les drogues estan a cada cantonada -literalment-, l’absentisme, el fracàs i el vandalisme juvenil es pateixen a les aules.

El cas de Baltimore és “molt extrem” però David Simons mostra en pantalla algunes metodologies innovadores per a aquella època (principi dels anys 2000) que intenten corregir els mals comportaments tot educant les competències emocionals, l’empatia i els rols socials. Aquests programes aplicats a la sèrie, si bé es donen en contextos extremadament complexos, no són gaire diferents dels que anomena Alegre quan parla del projecte ‘Què Funciona en Educació’, un projecte duta a terme per la Fundació Jaume Bofill i Ivàlua que analitza els resultats de diversos programes educatius internacionals.

La comparació dels resultats obtinguts a diferents aules d’arreu del món aporta dades quantitatives i amb rigor científic al debat educatiu. El darrer anàlisi publicat versa sobre els comportaments disruptius i com prevenir-los i corregir-los. El sociòleg destaca la feina dels docents com a actors clau en aquests casos, ja que són els referents adults més propers als joves, els qui tenen “els radars sempre en alerta”. Però també reconeix que la falta de recursos, la rigidesa del currículum i la manca de formació, de vegades duen els docents a aplicar càstigs i sancions que acaben sent la solució més ràpida per acabar -momentàniament- amb els mals comportaments, però que com destaca Alegre, acaben sent “contraproduents”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Ariel Beramendi té 43 anys i és de Bolívia. L’any 2006 s’incorpora a la Cúria Vaticana a través de la seva feina al Consell Pontifici per a les Comunicacions Socials, convertint-se així en el primer bolivià en accedir a la Cúria. Des de l’octubre passat treballa a la Secretaria General del Sínode dels Bisbes amb la mirada posada en el proper Sínode sobre els Joves que se celebrarà del 3 al 28 d’octubre a Roma. Beramendi ha estat uns dies a Catalunya i Catalunya Religió ha pogut conversar amb ell.

En quin punt es troba ara el Sínode sobre els Joves?

Es troba ja a la recta final prèvia a la celebració. Des que va ser convocat fa més d’un any hi ha hagut diferents etapes. La primera correspon a recollir material a través d’un qüestionari que es va enviar a les conferències episcopals i d’allà a les esglésies particulars i locals. Aquest material arribava resumit fins a la Secretaria General del Sínode dels Bisbes, que és ja una Secretaria permanent. La novetat d’aquest Sínode és que a nivell de comunicació es va obrir un qüestionari online pels joves de tot el món per tenir un perfil de la joventut d’avui. Hi va haver més de 150 mil qüestionaris complets. Aquesta va ser una altra font per recollir material.

També s’han fet algunes trobades de joves

Exacte. Les més recents són la del setembre de 2017 en que es va fer un Seminari Internacional sobre la situació dels joves. Es van convidar experts i també joves de diferents continents, per parlar de la situació de la joventut. Al mes de març d’aquest any va tenir lloc la reunió pre-sinodal en que es van reunir tres-cents joves a Roma, representants de tot el món i representants de les esglésies locals i també d’àmbits diversos. Hi havia artistes, polítics, ateus i d’altres religions. Òbviament el 90% eren cristians, tant catòlics com d’altres branques, però allà els joves van elaborar un document en anglès i online que es pot consultar a la web oficial.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Una altra de les reformes empreses per l’anterior ministre d’Educació, José Ignacio Wert, que va ser contestada per tot el sector educatiu, ha sigut enderrocada pel seu successor. Íñigo Méndez de Vigo ha confirmat aquest dimarts que la nota mitjana mínima per obtenir una beca de matrícula per entrar al primer curs de la universitat baixarà del 5,5 al 5. Es queda tal com estava abans de la modificació introduïda pel controvertit ministre, que va deixar sense ajuts anualment uns 70.000 alumnes que complien les condicions econòmiques però no les acadèmiques.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

He tingut l’oportunitat de participar, com a observador, en l’edició de Catskills 2018 a l’Escola d’Hostaleria de Girona, en la sessió que es va celebrar dimarts passat. Catskills és un campionat de formació professional, que permet mostrar les habilitats i les competències professionals dels alumnes que hi participen i que té com a finalitat impulsar, promoure i prestigiar la formació professional i alhora crear xarxes de col·laboració entre els centres i el professorat participants i les empreses del sector.

A les proves a les quals vaig tenir l’oportunitat d’assistir hi havia diferents equips integrats per cuiners que treballaven un menú amb pastisseria inclosa i cambrers que explicaven, presentaven i servien els productes, d’una manera molt professional, tot sota el control i la vigilància d’un tribunal d’experts en el món de la restauració i la gastronomia que puntuaven els equips. Els concursants són joves que provenen de totes les escoles d’hostaleria de Catalunya i que enguany han coincidit a la seu de l’escola gironina.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Des que el 7 de maig passat, els sindicats CGT, Intersindical- CSC, UGT i USTEC-STEs (IAC), al costat de les organitzacions ADIC Ensenyament, la sectorial d’educació de l’ANC i Docents per la República van donar forma a la Taula d’Emergència Docent, més de 4.300 mestres i professors han donat suport a la declaració unitària que s’ha impulsat. Des de la TED, es valora molt positivament haver rebut aquest nombre de suports i recalquen que continua creixent ’’malgrat l’autocensura i la por a l’estigmatització de molts companys’’. Per lluitar-hi, la TED ha editat un fulletó on especifica les formes diferents d’entrar en contacte amb entitats i organitzacions que poden donar suport jurídic i assessorament professional als docents que necessiten algun tipus d’acompanyament en ’’la situació actual de repressió’’.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La comunitat educativa ha dit prou a les acusacions d’adoctrinament a les escoles catalanes. Convocats pels sindicats de l’ensenyament, centenars de docents es van concentrar ahir davant la delegació del govern espanyol a Catalunya i les subdelegacions de Girona, Lleida i Tarragona, i també a Tortosa, per reclamar que se’ls permeti educar en llibertat. “És fals que s’estigui fomentant l’independentisme a les escoles”, va assegurar el secretari nacional del sindicat USTEC-STEs, David Córdoba, que va defensar que “el que es fa és generar debats a l’aula on s’escolta la pluralitat dels alumnes i es tracta amb respecte, com sempre s’ha fet”. Córdoba va lamentar l’autocensura dels professors, que “no se senten lliures d’obrir debats” que, al seu parer, “són enriquidors i fomenten l’esperit crític”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El 73,3 per cent dels avis catalans cuiden algun net i un de cada tres ho fa perquè ho ha decidit el seu fill. Tot i aquest alt percentatge i que gairebé la meitat de majors de 60 anys, siguin o no siguin avis, creuen que existeix la figura de l’avi-esclau, que cuida dels nets perquè s’hi veu obligat i no té capacitat de posar límits a les demandes dels fills, a l’hora de la veritat només hi ha un 3,37% d’avis que cuiden nets que se’n consideren esclaus. Aquest petit percentatge lamenten que suporten massa càrrega i en alguns casos senten angoixa, estrès, situació d’excés de responsabilitat, esgotament i dolors físics. La immensa majoria, però, quasi el 50% dels avis que cuiden dels nets, ho han acordat amb els seus fills i quasi un 13% ho fan per decisió pròpia. En el 61% dels casos els afectats manifesten que “se senten molt contents de fer-ho i els agrada”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Tothom ha sentit o pronunciat alguna vegada la frase “els nens són com esponges”, però fins a quin punt és correcta aquesta afirmació? Que les criatures en la primera infància assimilen millor certs estímuls és cert, però podem concórrer en el risc de sobreestimular-los? Els nens més menuts també s’estressen i els adults han de saber adaptar-se al seu ritme; perquè cada cervell és únic i únic serà també el pas de cadascú per l’aprenentatge. I del paper -protagònic- del cervell en aquest periple per l’educació en parlem amb el genetista David Bueno, abans de la seva xerrada al 28è Forum Local d’Educació: El valor de l’educació 0-3.

Què fa que els nens siguin tan absorbents als coneixements i costums?

En aquestes edats, el que fa el cervell és adaptar-se a l’ambient extern, sobretot a l’ambient social. És una etapa en la que es fan connexions que canvien físicament l’estructura del cervell per tal d’adaptar el comportament a l’ambient en el què es viu. Aquesta és una de les fites més importants del cervell perquè allà on es viu de petit, tradicionalment, era on es vivia tota la vida. Ara viatgem i ens traslladem, però com a espècie, durant centenars de milers d’anys, moríem on naixíem i, per tant, el que més ràpid s’adaptava al seu ambient, era el que més possibilitats de sobreviure, biològicament, tenia.

En aquesta etapa condiciona l’estructura del cervell i, per tant, el comportament que tindrà la persona durant tota la seva vida. Un infant que neix en un ambient d’alta conflictivitat serà més impulsiu, ja que en un ambient en el que hi ha amenaces, s’ha de respondre sense pensar, perquè si no, no sobrevius. Encara que tot és reconduïble, perquè el cervell sempre és plàstic, el que s’aprèn instintivament en les primeres etapes de la vida en una tarda, pot requerir d’anys amb el suport de psicòlegs per a ser canviat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Aquesta setmana a la La Salle Premià de Mar van tenir una cita amb la solidaritat. L’any passat l’escola va iniciar una proposta nova, la TAPASALLE, que els va permetre fer un treball curricular des de diferents àrees implementant alhora un projecte solidari. Amb la 2a edició de TAPASALLE col·laboren d’una forma directa i real amb Fundació Comtal, un centre socioeducatiu de la institució, ja que tots els beneficis seran destinats a infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat, així com a les seves famílies.

TAPASALLE és un projecte interdisciplinari de caràcter solidari que interrelaciona diverses competències i aprenentatges: producció escrita, expressió oral, expressió artística, treball en equip i presa de decisions, competència social i ciutadana, participaciótapasalle_lasallepremià 3 activa com a aprenentatge per a la vida en democràcia, solidaritat, etc.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL organitza l’Escola d’Estiu, que enguany tindrà lloc del 2 al 6 de juliol.

En aquesta edició s’ha incorporat, a la ja tradicional formació presencial, la formació en línia i semipresencial, esperant que això contribueixi a millorar les formacions i a fer-les més accessibles a tothom. El programa inclou cursos per repensar l’educació pràctics i innovadors sobre diferents temàtiques educatives i cadascun d’ells tindrà una durada de 30 hores.

La formació serà impartida per docents en actiu, professorat universitari, membres de grups d’investigació i d’altres professionals de l’educació que s’han trobat a la Facultat durant els darrers anys per posar en comú recursos, pràctiques de referència i metodologies innovadores. Es mostraran experiències al voltant dels reptes que es plantegen en totes les escoles d’infantil, primària i secundària. Els cursos previstos es dedicaran a analitzar qüestions com ara l’aprenentatge amb TIC, l’atenció a la diversitat, el treball cooperatiu, l’educació integral, el treball tutorial o la pèrdua, la mort i el dol en el context educatiu, entre d’altres.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Acabeu de fer divuit anys i us esteu graduant de batxillerat aquests dies. Un dia vau sorprendre els vostres pares demanant la clau del terrat per anar-vos a fer “fotos postu” amb les amigues. Sembleu americanes: sabeu somriure davant la càmera com cap altra generació anterior de catalans ho ha sabut fer, amb aquella barreja postissa de felicitat i seguretat. Als vostres germans els vam fer sermons sobre sexe, alcohol i porros. A vosaltres també, i una de propina sobre el valor de no anar regalant la intimitat. Us ha (mal)educat més el mòbil del que hem sabut evitar. Heu crescut sentint dues paraules, ‘crisi’ i ‘independència’, de manera que ja teniu un màster sobre incerteses. De seguida descobrireu que hi ha obstacles molt pitjors que la ‘sele’.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Los nervios que sufres cuando tu vida depende de un sorteo son una verdadera tortura. Miles de familias estamos estos días sufriendo esos nervios debido a la celebración del sorteo para la asignación de plazas en los colegios para el curso que viene. Los que no tuvimos suerte en la obtención de una plaza de guardería pública para P-1 y P-2 creo que todavía estamos más nerviosos. Aquí en Barcelona, el coste medio de una guardería privada es de unos 380 euros al mes, el de un colegio concertado ronda la misma cantidad y el de un privado sobrepasa los 600. Unas cifras del todo considerables si tenemos en cuenta que los dos progenitores llevamos toda nuestra vida laboral siendo mileuristas y sin perspectiva de que esto vaya a mejorar.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Dimecres passat, a dos quarts de cinc de la tarda. Vuit famílies, la majoria mares, participen, als serveis territorials del Departament de Justícia a Tarragona, en la penúltima xerrada del programa Límits, que Justícia Juvenil va engegar ara fa deu anys per reforçar la funció educativa de les famílies i donar-los habilitats perquè els seus fills, menors, surtin del pou de les drogues i la violència, després de ser condemnats a complir una mesura educativa, la majoria per robatoris o lesions. En aquests deu anys de funcionament, del 2007 al 2017, un total de 398 famílies han participat al programa Límits als serveis de Girona, Tarragona, Lleida, Barcelona, Mataró, Terres de l’Ebre, Sant Feliu de Llobregat , Granollers i Sabadell.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Davant els problemes de conducta dels alumnes, és habitual que els centres educatius optin per respondre-hi amb sancions i expulsions de l’aula i, fins i tot, de l’escola. Però tot i ser una pràctica estesa, aquestes mesures no funcionen, sinó al contrari: empitjoren les actituds i els resultats acadèmics dels estudiants. Encara més, aquest tipus de càstigs “incrementen la probabilitat que els alumnes acabin abandonant els estudis”, segons va destacar ahir el responsable de projectes de la fundació Jaume Bofill, Miquel Àngel Alegre. Així ho conclou l’estudi Zero en conducta. Què funciona per millorar les actituds i el clima d’aprenentatge als centres?, elaborat per la mateixa fundació i el consorci Ivàlua, que analitza vint iniciatives impulsades a tot el món per prevenir o solucionar problemes de comportament a l’escola.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »