• Cerca

El dia 15 de novembre d’enguany, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, en la compareixença que va fer a la Comissió d’Ensenyament del Parlament va destacar que aquest curs s’amplia i es precisa el protocol per a les situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu; a més, la consellera va fer balanç de l’inici del curs escolar 2016-2017.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La matinada del 16 de novembre del 1989 uns soldats van assassinar Ignacio Ellacuría, jesuïta basc, filòsof i teòleg, rector de l’UCA (Universidad Centroamericana), defensor de la pau molt respectat tant en el pla intel·lectual com en el polític. Els militars van matar Ellacuría, cinc companys jesuïtes més, la cuinera de la residència i la seva filla. La massacre va tenir un fort impacte i entitats catalanes com Cristianisme i Justícia n’han mantingut viva la memòria i també la del llegat d’Ellacuría. Vinculat a Catalunya, un mes abans que el matessin va ser a Barcelona –on té família– per fer una conferència.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Es poden fer molts discursos sobre metodologies i continguts. El debat pedagògic sempre és benvingut. El problema endèmic del nostre sistema educatiu, però, és clarament l’infrafinançament al qual ha estat sotmès durant massa anys. Si són reals les filtracions aparegudes els darrers dies, el proper pressupost del Departament d’Ensenyament no passarà del 2,17% del PIB quan segons la mateixa llei d’educació de Catalunya (LEC) hauria d’arribar al 6%.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Ensenyament s’està plantejant aixecar-se de la taula de la reunió de la comissió general d’Educació d’avui si el Ministeri d’Educació no modifica l’ordre del dia, que no inclou els canvis pactats en la conferència sectorial d’educació de dilluns que deixaven la revàlida de quart d’ESO sense efectes acadèmics i l’accés a la universitat pràcticament igual que amb l’actual selectivitat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Tot i l’acord assolit dilluns a la Conferència Sectorial d’Educació, en què el ministeri es va comprometre a fer marxa enrere i modificar les revàlides de 4t d’ESO, fonts d’Ensenyament han explicat que s’ha mantingut, per a la reunió d’aquest divendres, l’ordre ministerial que ja detallava fa un mes com serien les revàlides.

El departament d’Ensenyament lamenta que l’acord no hagi servit per introduir canvis en l’ordre i assegura que només es quedarà a la reunió si es retira, ja que considera que les competències de les comunitats ja permeten dissenyar les proves.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Ensenyament convoca les proves específiques que han de superar les persones que volen accedir a determinades especialitats dels ensenyaments esportius per obtenir un títol de tècnic esportiu i de tecnic esportiu superior.

Les proves es fan per comprovar que els aspirants tenen la condició física i les destreses específiques per cursar aquests ensenyaments amb aprofitament i seguretat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’objectiu d’aquesta publicació és ajudar els centres a desenvolupar el currículum de l’àmbit de l’educació física. El document conté les competències, graduades en tres nivells, que cal haver adquirit en acabar l’etapa, els continguts clau relacionats amb cada competència, les orientacions metodològiques i les d’avaluació.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El marketing educativo se ha convertido en una necesidad para los directivos y gestores de las instituciones de enseñanza debido a la excesiva oferta, según los participantes en la jornada organizada por la plataforma de educación académica Educaweb y la Federación de Escuelas Cristianas de Cataluña.

Leer más.

Comments Sense comentaris »

Els nous temps polítics que apunten a una reformulació de la polèmica llei d’educació del ministre Wert, la Lomqe, han portat una treva en el litigi obert per un grup de famílies que reclamen a la Generalitat escolaritzar els seus fills en castellà. Un tribunal de Madrid ha resolt deixar en suspens la decisió del Ministeri d’Educació, Esports i Cultura de retenir 6.000 euros a la transferència que fa a la Generalitat per cada cas d’un menor que ha sol·licitat l’escola en castellà a Catalunya. La decisió judicial s’ha pres amb el vistiplau de l’advocat de l’Estat, que no es va oposar a la petició de suspensió demanada per la Generalitat de Catalunya. El litigi correspon a un recurs del govern català contra un d’aquests casos de petició d’escola en castellà.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Aprovat en ciències, suspès per molt poc en matemàtiques. Els alumnes catalans de 4t de primària (9 anys) estan un punt per sota de la mitjana internacional en matemàtiques i 11 punts per sobre en ciències. La dada es desprèn d’un estudi que fa cada quatre anys l’Associació Internacional per a l’Avaluació del Rendiment Educatiu (IEA). El treball situa Catalunya amb una puntuació de 499 en matemàtiques i 511 en ciències quan la mitjana dels països estudiats és de 500 punts. El mateix estudi comparava ahir per primer cop Catalunya i Espanya: el nivell dels alumnes catalans està sis punts per sota en matemàtiques i set per darrere de la mitjana espanyola en el cas de les ciències.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

HE CONEGUT, a l’ Hoy por hoy, de la Gemma Nierga, un cas excepcional i exemplar. La Jennifer és una noia que als 15 anys va veure morir la mare, va ser abandonada pel pare i es va quedar sola amb el germà. Malvivia de robar, va deixar l’institut i ha viscut en un habitatge en condicions deplorables durant massa temps. Fins que el karate la va salvar. Lee Redondo dirigeix un projecte social a Can Peixauet, a Santa Coloma de Gramenet, que utilitza l’esquer d’aquesta art marcial per rescatar molts joves. Quan en Lee va veure com vivia la Jennifer diu que va sentir una ràbia que va convertir aquell dia en un dels pitjors de la seva vida. Ara han mogut fils i han fet papers, i la noia, que ja té 20 anys i entremig s’ha convertit en campiona de karate, aviat disposarà d’un habitatge de protecció oficial. També fa classes, té feinetes de monitora de menjador i ha tornat a somriure i tenir projectes -acabar l’ESO, ser mossa d’esquadra- després d’haver perdut tota il·lusió per viure.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Viure és caminar per la corda fluixa. Les tradicions espirituals ens diuen que els cops rebuts, inesperats, indesitjats, són també oportunitats: oportunitats de ser més humils, de no quedar-nos enganxats en les emocions i les afliccions. Oportunitats, en definitiva, de ser més conscients i agraïts de tot allò que se’ns dóna i se’ns pren. Però, quan el cop és profund, salvatge, assolir un mínim estat de serenor és quimèric. I dels pitjors cops, n’hi ha d’impensables, com ara la mort d’un fill. ¿Es pot superar? Possiblement no. I suportar? Si més no, molts dels testimonis que han passat aquest esfereïdor tràngol demostren que sí. Quan acceptem que el que ha passat no és ni bo ni dolent, sinó que senzillament és, minva -fins a desaparèixer?- tota sublevació, tota negació del que ja no té marxa enrere. Però el camí per arribar a l’estat de suportar el que és insuportable no és curt ni igual per a tothom. És un camí sovint impracticable, que ens empeny i ens succiona quan no tenim gens de ganes de seguir; camí que es fa a ell mateix i del qual és fàcil sortir per errar esmaperduts.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Que l’educació sigui un «bé comú mundial» pot semblar una obvietat però en realitat estem molt lluny d’assolir aquest fet en l’ordre pràctic. El darrer informe de la Unesco (2015), Repensar l’educació, vers un bé comú mundial?, planteja aquest propòsit en forma d’interrogant en el propi títol, dedicant-li tota la quarta part del document. El rovell de l’ou no es troba tant en l’expressió com en el seu abast i en les exigències que se’n deriven.

Si es tracta d’un «bé», l’educació s’ha de convertir en un veritable dret i deure. Quelcom irrenunciable. Vol dir verificar en tot procés educatiu que la inclusió i l’equitat siguin unes característiques fonamentals. En definitiva, per exemple, resoldre el drama dels 57 milions de nens sense escolaritzar o dels 103 milions de joves que no tenen una alfabetització mínima. I també un deure que significa que les persones, les institucions, les administracions i els governs vetllen amb una gran responsabilitat per tal que l’educació impliqui un conreu i un compromís. No fóra un desencert que cadascú ens preguntéssim què fem amb cada oportunitat educativa i quin retorn fem a la societat. També cal referir-nos a una nova gestió que ni suposi la privatització —en el sentit d’un dinamisme de lucre i de segmentació de la ciutadania— ni el retorn a les velles formes tradicionals de la gestió pública. Una gestió en clau de servei públic que integri totes aquelles experiències nascudes amb voluntat d’iniciativa social. Quelcom no pot tenir el qualificatiu de «bé» si no queda garantida la qualitat objectiva i els processos de qualitat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Una vegada més estem davant una reforma educativa i mentre la majoria de partits intenten desmuntar la LOMCE, més coneguda com a llei Wert, el Consell Escolar de Catalunya està projectant un programa que preveu l’escolarització dels 2 fins als 18 anys, en la que em sembla una de les propostes més encertades de la nostra història recent, tenint en compte com està el mercat de treball i, sobretot, la desorientació que sol imperar en els adolescents que tenen cada cop més difícil saber què volen ésser quan siguin grans. El programa Ara és demà és una revolució, ja que a l’obligatorietat hi afegeix que els alumnes han de romandre al mateix centre fins als 15 anys (aquest salt de l’EGB a l’ESO que en general implica un canvi d’escola als 12 anys, no ha convençut ni professors ni pares).

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Després de la Conferència Sectorial d’Educació d’aquest dilluns, les comunitats autònomes tenen una nova reunió al ministeri, aquest divendres, per tractar l’ordre que ha de definir les proves de 6è de Primària i de 4t d’ESO. En una entrevista a TV3, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha assegurat que es reclamarà que les proves defineixin “uns estàndards generals” i que siguin les comunitats que les dissenyin per poder “fer unes bones proves”, garantint així les competències de cada comunitat, i assegurant que les proves responen als currículums de cada territori. Ruiz ha recordat que a Catalunya ja es treballa per competències mentre que a Espanya segueixen “un currículum del S.XIX”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Quan jo estudiava i faltava a classe perquè estava malalt, m’havia d’espavilar si volia saber què m’havia perdut. Normalment trucava a casa d’un company perquè em digués els deures i com a molt la meva mare avisava l’institut que no hi aniria. Reconec que com a estudiant les coses em van anar millor quan vaig ser conscient que necessitava organitzar-me les tasques i planificar les setmanes. Des d’aleshores no he pogut prescindir de l’agenda personal. Sé perfectament quines són les meves obligacions, les que em vénen de gust i les que no. Evidentment, això demana certa maduresa i responsabilitat, però crec que hem d’aconseguir que els adolescents també la vagin assumint.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Hi havia una vegada dos nens que patinaven en un estany glaçat. De sobte, un tros de gel es va trencar i un dels dos vailets va caure a l’aigua. L’altre va començar a cridar demanant ajuda, però en veure que no els sentia ningú se les va empescar com va poder i, després d’una bona estona i força enginy, va aconseguir treure’l cap a fora. Quan va arribar la gent del poble, ningú se’n sabia avenir de com havia pogut rescatar-lo tot sol. Un ancià que hi havia per allà va dir que ell sabia com ho havia aconseguit: “No tenia ningú al voltant que li digués que no podia fer-ho”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Al centre de menors L’Alzina hi ha confinats joves que han de complir condemna per haver comès delictes greus. El centre està ubicat a un parell de quilòmetres de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), enmig de boscos i prats. El recinte, que té uns 27.000 m, està envoltat per una tanca perimetral de cinc metres d’alçada. Abans d’entrar s’ha de creuar l’àrea de control i deixar tots els aparells tecnològics, ja que a l’interior no està permès l’ús del mòbil ni d’internet. Una doble porta de seguretat dóna accés al recinte. Un cop a dins s’obre un espai ampli i verd, amb instal·lacions esportives i un hort.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’Editorial Claret acaba d’incorporar al seu catàleg de fons dues novetats infantils: Babuixka: un conte clàssic de NadalUn missatge urgent: SOS. Són dos contes que relaten històries amb valors i que tenen un rerefons amb sentiment per fer pensar als més petits.

Teresa Campos, ha estat l’encarregada de signar com a il·lustradora i autora aquests dos llibres infantils. Ha treballat en nombrosos projectes del món editorial infantil, així com també en publicacions per empreses i en produccions d’Apps pel sector digital. Ara publica amb l’Editorial Claret aquests dos àlbums.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“Vosaltres sou molt joves, no caigueu en la temptació de pensar que no podeu fer res per canviar el món… doncs penseu que podeu. Heu vingut a dir-vos que podeu prendre compromisos en la fe, recordeu les paraules del Papa Francesc a Cracòvia, sigueu joves amb compromís”. Així va saludar el vespre del dissabte l’arquebisbe Joan-Enric Vives els centenars de joves que omplien l’envelat del Prat Gran a Sant Julià, a Andorra, al final de la missa del Festival Canòlich Music.

L’envelat era una combinació de joves de molts llocs diferents i els de moltes edats que omplien les cadires del darrera. L’arquebisbat se’l va adreçar per demanar-los també que “siguem agraïts, teniu molt a agraïr, heu de sentir el que heu rebut, perquè d’aquí vénen les ganes d’ajudar als altres. Si no sou conscients de la nostra petitesa i sou conscients del que us han ajudat, no podreu sortir en missió a ajudar a d’altres persones!”

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »