• Cerca

Accedir-hi.

Comments Sense comentaris »

Cada vegada llegim més opinaires que demanen restaurants, hotels, vagons de tren, avions, espectacles públics, sales d’espera de l’administració… sense nens. Un dels populars que s’han significat en aquest sentit és Quim Monzó. Per evitar criatures bramant al seient de darrere en el transport, malcriats xisclant als restaurants i corrent entre taules entrebancant cambrers, etcètera. Amb la passivitat dels diguem-ne pares, que sovint, u, passen de tot o, dos, encara els inciten a més desori. I que s’enfronten a qui els convidi a observar que la seva descendència molesta. La interpel·lació pot tenir diverses intensitats. La més suau és justificar l’esvalot amb “Ja se sap: són nens…”. Si l’objecció és més intensa la rèplica pot ser “Nosaltres els eduquem d’una altra manera; vostè devia ser víctima de la caduca repressió infantil”. Pretendre fer raonar aquests genitors biològics sobre el respecte als altres, condició elemental i primera de l’educació, és guanyar-se l’insult: “Què pretén, que els bufetegem a ells o a vostè?”

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Comissió 0-3 de Manacor ha posat en marxa la campanya Zero pantalles de 0 a 3 anys, amb l’objectiu de donar eines als professionals de l’educació i la sanitat i de conscienciar les famílies dels perills de l’exposició dels infants de 0-3 anys a les pantalles. Aquesta Comissió està integrada per l’Ajuntament de Manacor, una Fundació per a les persones amb discapacitat intel·lectual de Manacor i comarca (APROSCOM), l’Associació d’infància 0-3 Manacor, l’Equip d’Atenció Primerenca del Llevant de Mallorca, les escoletes municipals de 0 a 3 anys, l’Hospital de Manacor i els dos centres d’atenció primària del municipi.

Segons Sònia Sánchez, coordinadora de la campanya, feia un parell d’anys que “des de la Comissió 0-3 es volia donar algun tipus de resposta a la problemàtica de les pantalles en els infants d’aquestes edats; i, a més, fer-ho d’una manera que establís un vincle entre les distintes entitats que afrontem aquesta qüestió, tant des de l’àmbit sanitari com des de l’educatiu”.

Tal com es pot llegir a la guia que serveix de fonament teòric a la campanya, moltes persones creuen que els infants, ja de ben petits, són nadius digitals. Però aquesta afirmació és errònia, ja que quan un infant juga amb un dispositiu no activa les zones del cervell relacionades amb el llenguatge sinó amb el moviment de la mà i la visió.

Llegir-ne més.

 

Comments Sense comentaris »

Un any més es presenten les VI Jornades Pedagògiques del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida. Les jornades tenen l’objectiu de fer difusió pedagògica i de cercar espais de reflexió per la millora educativa. En aquesta sisena edició el centre d’interès de la xerrada inaugural i dels tallers que es proposen giraran al voltant de la neuroeducació i de les propostes de canvi educatiu.

El divendres 15 de febrer de 2019 a les 18h s’inauguraran les #6JPMM amb Federico Malpica, expert internacional en gestió del canvi educatiu.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i Ametller Origen han unit forces amb l’objectiu de promoure hàbits saludables entre els infants i la primera iniciativa s’ha fet realitat, un àlbum de cromos que ja es pot trobar a totes les botigues de grup alimentari, a Abacus Cooperativa i a la Botigueta Solidària de l’Hospital.

En aquest àlbum, els nens i nenes trobaran, de la mà de la Martina, en Brot el Robot i cinc herois saludables, missatges de promoció de la salut definits per l’equip de l’hospital al llarg d’una història plena d’aventures i emocions.

Els personatges de l’àlbum han sorgit d’un concurs de dibuix entre els nens i nenes de Sant Joan de Déu, els clients d’Ametller Origen i Abacus, aquest darrer col·laborador del projecte. Amb una jutgessa excepcional, la il·lustradora Pilarín Bayés.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els caputxins tenen un bon planter de joves que viuen la fe amb naturalitat. Aquest dissabte van donar-los la paraula a la quinzena trobada fraterna que van celebrar als locals de l’església de Pompeia de Barcelona. Cadascú des del seu itinerari concret, van subratllar com n’és d’important la pregària regular, tenir persones de referència a la vora o fer voluntariat. Entre línies s’hi llegia un agraïment profund: a tots els que els han ajudat a descobrir Jesús.

A la taula dels grups Pompeia van parlar Moisès Martí, del grup de Taizé de Pompeia; Àlex Romero, postulant als caputxins d’Arenys de Mar; Marta Hosta, Nora Carbonell i Laia Carbonell, monitores de PACCS de Sarrià; i Sílvia Ruzo i Héctor de Arriba, animadors del grup de joves d’Arenys de Mar.

“Sempre estàvem amb els caputxins”

“Afortunadament, mai no vaig deixar de creure” va explicar el jove Moisès Martí després de repassar el seu recorregut. Fill de família nombrosa, els pares van fer opció per viure a l’estil de les comunitats de l’Arca. Una experiència que ha marcat la seva personalitat i que ha convertit “la sed de plenitud” en una constant vital. A l’Índia, amb les missioneres de la Caritat de Teresa de Calcuta, diu que va fer “experiència de l’amor de Déu”. Avui continua treballant com a voluntari i mira de cuidar la seva espiritualitat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El jutjat contenciós administratiu 16 de Barcelona ha avalat que l’Ajuntament de Sant Pol de Mar denegui la sol·licitud de tramitació de la inscripció en una guarderia municipal d’un nen que no estava vacunat. La jutgessa no ha admès el recurs de la família contra la resolució de l’ajuntament del 31 de maig.

La família argumentava que la decisió vulnera el seu dret a la llibertat ideològica, a la dignitat de la persona, a la integritat física i a la prohibició de discriminació. La recurrent entén que el seu dret a assistir a la guarderia és superior al dret a la salut de la resta dels nens.

Per la seva banda, la jutgessa sosté que no s’ha vulnerat la llibertat ideològica de la família perquè “ningú no ha obligat a vacunar el seu fill” i ha pogut escollir lliurement. També afirma que la família no intenta que la seva “opció minoritària” sigui respectada, que ja ho és, sinó que la resta de famílies i nens assumeixin les conseqüències i riscos de la seva decisió.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La nova Escola Bressol Municipal (EBM) Aurora s’incorpora al curs escolar amb un model educatiu pioner, que inclou la flexibilitat horària i la posada en marxa d’un espai familiar socioeducatiu per atendre les famílies vulnerables.

Amb aquest nou centre, la xarxa d’escoles bressol de Barcelona ja té 101 equipaments públics i es converteix en una de les més extenses d’Europa.

Al Raval

El Raval és el barri barceloní on Aurora va obrir les seves portes el 8 de gener. Aquesta nova escola compta amb dos plans pilot clau quant a l’actualització del model educatiu per a nens de 0 a 3 anys.

Les mesures innovadores que s’han implantat a l’EBM Aurora sorgeixen del replantejament de l’educació per a bebès i nens que es va abordar durant el programa ‘Impulsem educació i petita infància’, un projecte de revisió de les escoles bressol municipals, que es va iniciar el 2017 per reformular l’ensenyament en les primeres etapes d’aprenentatge.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Més de 1.200 noies menors de 18 anys van denunciar casos de violència masclista a Catalunya el 2018, segons dades dels Mossos d’Esquadra. Una xifra que sembla no reduir-se. Tot i que pot ser un indicador que les campanyes de sensibilització afavoreixen que les víctimes no s’ho callin i denunciïn, les dades continuen llançant un missatge molt preocupant sobre la dimensió de la violència masclista que pateixen les adolescents avui dia.

La violència masclista en adolescents és doblement greu perquè té dos vessants, el de gènere i el que s’exerceix contra la infància. Un 25% de les noies d’entre 16 i 19 anys que han tingut parella en alguna ocasió manifesten haver patit violència de control per part de la seva parella. Això significa que, tot i que la violència més extrema cada vegada és més rebutjada per les noies, existeixen violències més subtils que encara són altament tolerades com, per exemple, ridiculitzar la noia davant d’altres, controlar el mòbil i les xarxes socials, controlar on és i amb qui, aïllar socialment, imposar com s’ha de vestir, etc. Una cosa que ara la Laia sap molt bé però que abans ni es plantejava que pogués ser violència masclista.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Una jutge avala la decisió d’un ajuntament de la comarca barcelonina del Maresme que es va negar a matricular a la guarderia municipal un nen que no estava vacunat perquè es tracta d’”una opció minoritària que pretén sobrepassar el dret a la salut de la resta de nens i les seves famílies”.

La magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu 16 de Barcelona, Laura Mestres Estruch, va emetre el passat 8 de gener una sentència en què defensa que, al voler matricular el fill no vacunat, els pares “obliden els drets dels altres, ja que entenen que el seu dret a assistir a una guarderia és superior al dret a la salut de la resta de nens”.

La sentència sorgeix després de la denúncia interposada el passat 31 de maig per la família del menor contra l’ajuntament de la localitat del Maresme al negar la matrícula al seu fill a la guarderia municipal perquè no estava vacunat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Tant amb fills com sense, la comunicació és vital en la família. Els nadons, des del primer moment, intenten comunicar-se amb el plor, i a partir d’aquí es genera tot un vincle a través de la comunicació. Cal tenir en compte la comunicació verbal i la no verbal, el que diem amb paraules i el que diem també amb gestos, silencis i tons. La comunicació amb els fills els genera sentiments de seguretat, confiança i amor, que els permet créixer com a persona i els dona eines per gestionar les situacions que es troben al llarg de la vida.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Fundació Víctor Grífols i Lucas va atorgar fa uns dies els premis corresponents a la 5a edició d’Ètica i Ciència, una iniciativa adreçada a centres educatius que promouen projectes que fomentin la reflexió ètica de la ciència entre els seus alumnes. El primer premi, dotat amb 5.000 euros, va recaure en l’Escola Sant Gabriel de Viladecans pel treball ‘La reial expedició filantròpica de la vacuna. Bioètica ahir i avui’. El projecte situa els estudiants davant de situacions conflictives relacionades amb la pràctica mèdica, per mostrar la necessitat d’implicar-se en la presa de decisions relativa a tot el que els pugui afectar. La controvèrsia sorgida en la societat sobre les vacunes va ser el fil conductor del projecte, que, a través d’un recorregut històric, volia mostrar l’efecte positiu de la vacunació com unde les principals causes de l’increment de l’esperança de vida a la nostra societat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

A l’estiu es va conèixer la notícia que Laurent Simons, un nen belga de 8 anys, acabava d’entrar a la universitat, després de finalitzar els cursos d’educació secundària deu anys abans del que la seva edat preveia. Aquest cas se sobreposava a un altre també conegut recentment, el del nen mexicà Carlos Santamaría Díaz, que amb dotze anys va entrar a l’estiu a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) per estudiar física biomèdica.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El futur de milions de nins que viuen en països afectats per conflictes armats està en risc. Les parts bel·ligerants continuen cometent greus violacions contra els nins, i els líders mundials no estan aconseguint que els responsables retin comptes. “Els nins que viuen en zones en conflicte del món han continuat sofrint nivells de violència extrems durant els últims 12 mesos, i el món ha continuat fallant-los”, assegura Manuel Fontaine, director dels Programes d’Emergència d’Unicef. “Durant massa temps, les parts en conflicte han comès atrocitats amb gairebé total impunitat, i la situació només està empitjorant. Es pot i s’ha de fer molt més per protegir i atendre els nins”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La Juliana ja fa ESO. Abans havia estudiat a l’Escola Joan Coromines de Mataró i ara, com a exalumna, hi continua implicada. La Montse és àvia de dues nenes que també estudien en aquest centre i l’Arantxa és mare de dos alumnes, una de cinquè i un de P4. Totes elles van de manera més o menys regular a l’escola per participar en els grups interactius, que són un tipus d’activitat en què els alumnes s’organitzen en petits grups de 4 o 5 i que amb l’acompanyament d’un adult -familiars voluntaris- fan algun tipus d’activitat preparada pel mestre de referència, que pot ser des d’un treball matemàtic a partir d’un joc de cartes fins a un treball de lectoescriptura a partir d’un conte o una història.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El rei Salomó -el de les mines, en efecte-és més que un mite bíblic. Extraordinàriament ric i savi segons la tradició, hauria estat l’últim monarca del regne unit d’Israel a mitjans del segle X abans de Crist, i és, tres mil·lennis després, un profeta venerat per diverses religions i, sobretot, la personificació de la justícia. El ‘Primer llibre dels Reis’ explica que va prendre una decisió dràstica davant de dues prostitutes que havien donat a llum feia poc i que es disputaven la maternitat d’un infant. Va demanar una espasa i va ordenar: “Partiu pel mig el nen viu i doneu-ne la meitat a l’una i la meitat a l’altra”. Tothom sap que la història no acaba amb sang i fetge, sinó amb veritat revelada i justícia impartida. Un judici és salomònic si “atorga la raó de manera imparcial a cadascuna de les parts enfrontades”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Per entendre la hipoteràpia (teràpia dalt d’un cavall), Maria Teresa Llòria, veterinària, fisioterapeuta i directora de la Fundació Teràpia a Cavall, compara el cavall amb l’aigua. “Les activitats dins l’aigua no curen però sí que ajuden les criatures amb lesions al sistema nerviós”. Amb el cavall passa el mateix, “amb l’afegitó que el moviment tridimensional d’aquest animal és el que reprodueix millor la sensació de caminar per a unes criatures que sovint no han caminat mai ni ho podran fer”, diu Llòria.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Aquesta és la llista de bons propòsits que em faig per al 2019 -com a professor- i que penso llegir als meus alumnes perquè puguin comprovar si els mantinc o no. A canvi, els demanaré que facin públics els seus com a alumnes.

  • Miraré d’entrar a classe sempre amb un somriure. Us saludaré a tots amb alegria, sense evocar amb la mirada l’enuig de l’últim dia, i miraré de contagiar-vos la idea que cada classe pot ser una experiència tan interessant com divertida.
  • Escoltaré les vostres queixes sense perdre el sentit de l’humor (per difícil que sigui!). Però també faré didàctica i diré que el més útil per canviar el que no us agrada no és la queixa, sinó la proposta.
  • Esbrinaré per què hi ha un noi que s’adorm a classe i no permetré més que el desperteu de manera que se senti avergonyit.
  • Faré didàctica no només de l’ús que heu de fer de la paraula gràcies, sinó de l’estat d’ànim i de l’actitud d’agraïment.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

¿Us heu plantejat alguna vegada quantes frases dieu a casa, amb la canalla, que són ordres ja des de bon matí? O quan us retrobeu després de l’escola, abans d’anar a dormir? És cert que el temps ens pressiona, ja des del moment de despertar-nos. Sovint retardem el moment de sortir del llit al matí, perquè tenen son, i ja comencem: “Bon dia, lleva’t! Que farem tard”. I seguim amb l’esmorzar, amb el moment de sortir de casa… i no cal que en fem una llista, perquè acabarem sentint-nos malament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La teràpia basada en el LEGO® és un programa de desenvolupament social per a joves amb dificultats relacionades amb la comunicació interpersonal i les habilitats socials. Segons Uta Frith de l’Institute of Cognitive Neuroscience, “treballant amb LEGO® pots aconseguir que infants diagnosticats amb autisme sentin interès per cooperar amb altres”. Es contraresta així una de les principals dificultats associades amb l’autisme. Utilitzant les populars juguetes de construcció i seguint un mètode establert, els participants potencien les seves habilitats per relacionar-se amb els companys, a més d’aconseguir i mantenir amistats.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »