• Cerca

El Recull de Premsa se’n va de vacances. El 22 d’agost, però, tornarà a oferir-vos les notícies més destacades de l’àmbit educatiu.

Bones vacances!

Comments Sense comentaris »

La família Marista celebra del 17 al 23 de juliol a Lió la Trobada Internacional de Joves Maristes –l’EIJM–. Sota el lema ‘Dear to Dream’, les quatre branques de la Família Marista, que inclou les Germanes Maristes, les Germanes Missioneres de la Societat de Maria, els Pares Maristes i els Germans Maristes- s’apleguen a la ciutat francesa amb l’objectiu de perllongar el somni que va inspirar l’inici de l’Institut. Des de Catalunya participen cinc joves.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Irene Rigau signa la seva jubilació forçosa com a docent. L’exconsellera ha anunciat aquest dimecres a través de la seva pàgina de Facebook que deixarà el món de l’ensenyament, després de “45 anys de treball, des del setembre del 71 fins al setembre de 2016″, tal com ella mateixa ha explicat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Ensenyament ha publicat avui la relació de programes d’innovació del curs 2015-2016 impulsats pel propi Departament que tenen com a finalitat millorar els resultats del sistema educatiu. Així doncs, a través d’aquesta resolució, Ensenyament reconeix la innovació pedagògica que duen a terme els centres de totes els etapes educatives arreu de Catalunya. S’emmarca en el desplegament normatiu de l’ordre sobre el reconeixement de la innovació pedagògica de setembre de 2015 per impulsar les actuacions en aquesta matèria.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’Escola Pia de Catalunya ha apartat de qualsevol activitat un escolapi denunciat davant dels Mossos d’Esquadra per d’abusos a menors. Els fets denunciats per tres famílies de tocaments a menors són del 2009 i 2010 però fins ara no havien presentat una denuncia a la policia. Quan els Mossos van comunicar aquesta denúncia als actuals responsables de l’Escola Pia, van apartar l’escolapi afectat de totes les seves activitats pastorals, tot i que per la seva edat ja portava una activitat reduïda.

Els fets es van produir el 2009 i 2010 a la parròquia d’Alella on l’escolapi impartia catequesi, segons ha informat RAC1. Tres famílies van denunciar tocament a les seves filles i l’arquebisbat de Barcelona, del que depèn la parròquia, va investigar els fets.  El bisbat va considerar els fets provats com a falta lleu i l’escolapi va ser apartat de les seves responsabilitats a la parròquia i de qualsevol altra activitat diocesana. La decisió va ser comunicada a la direcció de l’Escola Pia.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’orde dels Escolapis ha apartat de totes les seves funcions l’actual coordinador de catequesi de l’Escola Pia de Balaguer (Lleida) al conèixer que les famílies de tres nenes l’han denunciat per presumptes abusos sexuals que hauria comès fa sis anys a Alella (Maresme).

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Per al curs 2016-2017, el Departament d’Ensenyament regula la contractació de professors de religió en règim de contracte laboral temporal per ocupar els llocs de treball vacants l’1 de setembre de 2016 i fer les substitucions dels llocs reservats als titulars.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Les escoles rurals oferiran, a partir del curs vinent, el primer cicle d’educació infantil per evitar que les famílies amb fills d’entre zero i tres anys hagin de dur els nens a escoles bressol d’altres municipis, segons va publicar ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Amb aquesta mesura, el govern estén una prova pilot que es va dur a terme el curs passat en quatre zones escolars rurals (ZER) de Lleida i de les Terres de l’Ebre, així com a l’escola Sant Bonifaci de Vinaixa (Garrigues). El curs 2016/17 s’hi sumaran les escoles d’una cinquantena de pobles més. El Departament d’Ensenyament va explicar que el mestre de segon cicle d’educació infantil d’aquestes escoles serà també tutor dels nens del primer cicle. Els nens de zero a tres anys disposaran d’un professional especialista en educació infantil tant si hi ha prou infants per fer un grup propi d’aquesta edat com si s’han d’integrar en el grup de tres a sis anys.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Un grup d’estudiants gitanos de Catalunya ha endegat la Xarxa Universitària Gitana de Catalunya Campus, dedicada a promoure una educació de qualitat i èxit per al poble gitano. La iniciativa vol fomentar el suport mutu als qui necessitin acompanyament en el procés d’accés a l’educació superior i als que ja cursen estudis universitaris o cicles formatius, segons un comunicat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El coordinador de catequesi de l’Escola Pia de Balaguer, un capellà de 76 anys, ha estat apartat de la seva feina després que es conegués la denúncia feta per tres famílies d’Alella que l’acusen de fer tocaments a infants quan era catequista del municipi maresmenc. Segons un comunicat del Bisbat d’Urgell, que actua en nom de l’Escola Pia de Catalunya, els fets haurien passat entre els anys 2008 i 2009 i les famílies els van posar en coneixement tant del rector d’Alella com de l’Arquebisbat de Barcelona, que els va considerar una falta lleu. L’autoritat eclesiàstica va decidir que el capellà, que estava vinculat a la parròquia d’Alella fent diferents tasques des del 1992, no podia continuar realitzant activitats amb nens i el van destituir com a adscrit a la parròquia l’any 2010. Un any després, l’home va començar a treballar com a coordinador de catequistes a l’Escola Pia de Balaguer fins al 20 de juny passat, quan va ser destituït perquè la congregació va saber que havia estat denunciat per abusos a menors als Mossos d’Esquadra de Premià de Mar per les tres famílies d’Alella. Les famílies no havien descobert fins llavors que el capellà continuava treballant amb infants. Des de la congregació religiosa s’assegura que tan bon punt es va conèixer la denúncia a través dels Mossos, que van demanar informació sobre el capellà, “es va apartar el religiós preventivament i immediatament de tota activitat”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Tres famílies d’Alella han denunciat ara un cas d’abusos a menors d’edat que en el seu moment havia quedat amagat per un acord entre els afectats i l’Església, que sis anys després consideren que no es va respectar.

El cas, avançat aquest matí per RAC1, es remunta a l’any 2010. Segons han confirmat a l’ARA fonts dels Mossos d’Esquadra, tres mares van denunciar aquest mes de juny que en aquell moment, quan van detectar els abusos a les seves filles –les nenes descrivien tocaments d’un mossèn catequista–, van posar-ho en coneixement dels responsables eclesiàstics. Se’ls va garantir que l’home seria apartat del tracte amb criatures i va desaparèixer del poble. A Alella el cas va quedar tancat sense la intervenció de la policia ni la justícia.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’astrofísica Licia Verde descrivia ahir en aquesta mateixa pàgina les dificultats que troben les dones per arribar fins al final de les carreres científiques i avui és una noia a punt d’iniciar aquest camí qui exposa les seves expectatives, il·lusions i dubtes. La Gal·la té 17 anys i s’ha matriculat al doble grau de Física i Matemàtiques que imparteix la Universitat Autònoma de Barcelona, la carrera amb la nota de tall més alta: un 13,23 sobre 14. Veïna de Sarrià [a la foto], és la gran de tres germans i ha estudiat al centre Sagrat Cor. Parla anglès i francès, practica esquí i ballet, treballa com a model i d’aquí uns dies se’n va amb interrail.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La davallada demogràfica dels últims anys permetrà abaixar la mitjana d’alumnes per aula a les classes de P3 fins a 21, una xifra sensiblement inferior a la ràtio màxima de 25 i una mica més baixa que la del curs passat, que estava situada en més de 22, segons va explicar ahir la consellera Meritxell Ruiz en la compareixença a la comissió d’Ensenyament del Parlament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Patronat de la Fundació Jesuïtes Educació ha nomenat nou director general de la Fundació Jesuïtes Educació a Enric Masllorens i Escubós, doctor en Pedagogia i que compta amb una llarga trajectòria en el món de l’educació, com a educador, formador de mestres i en la gestió d’institucions educatives. Masllorens substitueix Xavier Aragay, que ha estat durant el últims vuit anys al capdavant de la Fundació. Enric Masllorens, nascut a Barcelona l’any 1958 és llicenciat en Ciències Geològiques (1981) i doctor en Pedagogia (1997) per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre l’avaluació de la formació del professorat.

Va treballar com a professor a l’escola Jesuïtes Casp-Col·legi Sagrat Cor, ha estat professor de l’Escola Universitària de Magisteri Blanquerna (URL) i director de l’Escola de Mestres Blanquerna (URL). També va dirigir l’Escola Pia Balmes entre 1996 i 2003 i posteriorment, la Institució Cultural del CIC, que aplega diversos centres educatius. En els darrers anys ha estat director general de l’Editorial Cruïlla.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va lliurar ahir les distincions als 430 estudiants que han obtingut una qualificació d’excel·lent en les proves d’accés a la universitat (PAU) del passat mes de juny. La nota d’aquests estudiants en la fase general de les proves ha estat igual o superior a 9. Els 430 estudiants distingits van recollir el guardó en un acte que va tenir lloc a L’Auditori de Barcelona. La Generalitat va crear aquests guardons, el 2001, amb la finalitat de premiar els alumnes que havien obtingut millors resultats en la selectivitat. Els set estudiants amb millor nota van rebre, a més del diploma acreditatiu, un obsequi especial.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Cinc alumnes que estudien xinès en el segon institut de Canet de Mar, el Sunsi Mora, han estat becats per practicar aquest idioma a la Xina del 16 al 29 de juliol. En concret, una estudiant hi anirà per mitjà de l’institut Confuci i quatre més gràcies a la subdirecció general de Llengua i Plurilingüisme de la secretaria de Polítiques Educatives. Tots participen en el programa cultural Discover Jiangsu, organitzat pel govern de Jiangsu i coordinat a Catalunya pel Departament d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals i el Departament d’Ensenyament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“Es tracta d’un individu de 57 anys, nascut a Barcelona el 16 d’octubre de 1958, que actualment viu amb el seu germà en les comarques de Girona”. Així comença l’informe mèdic forense que tres especialistes van realitzar a Joaquim Benítez i que ha sigut remès al jutjat que s’ha encarregat d’investigar les denúncies per pederàstia contra l’exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El jutge que durant sis mesos ha instruït el procés contra l’exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts de Barcelona, Joaquim Benítez, ha donat per acabada la investigació i ha processat l’exdocent, que en aquests moments està en llibertat provisional, per quatre delictes sexuals contra alumnes menors d’edat: dos d’agressió sexual (fel·lacions i penetració) i dos d’abusos deshonestos (masturbacions i tocaments). El magistrat ha remès la causa a l’Audiència de Barcelona, perquè iniciï els tràmits per a la celebració del judici.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els centres universitaris del Tecnocampus tenen assignats per al curs que ve 893 estudiants com a resultat del procés de preinscripció del juny. Aquesta xifra representa un augment del 6,5% respecte al curs anterior, en què la xifra va ser de 838 estudiants. D’aquests, un total de 536 han triat aquest centre com a primera opció en la preinscripció. Les notes de tall deixen, però, fora provisionalment, en espera del procés de reassignació al setembre, 239 estudiants que no han pogut entrar als estudis que volien. Aquesta xifra és molt superior a la del juny del 2015 (164 estudiants) i evidencia l’alta acceptació i tria en primera preferència dels graus que s’imparteixen als tres centres universitaris del Tecnocampus, tots adscrits a la Universitat Pompeu Fabra.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Un total de 487 centres de primària i secundària catalans han demanat incorporar-se al programa Escola Nova 21 d’innovació educativa impulsat pel Centre Unesco de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i EduCaixa, previst inicialment per a 200 escoles i instituts. El nombre de sol·licituds, el termini de les quals es va tancar divendres, ha superat amb escreix les places previstes i ara els responsables del programa estan “treballant per veure si es pot donar resposta als centres que vulguin canviar més enllà dels 200 previstos”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »