• Cerca

Una de les principals queixes dels estudiants és l’elevat preu dels màsters respecte el dels graus, i, especialment, el dels que són obligatoris per exercir. Per primera vegada, els màsters habilitants (els obligatoris) comptaran amb beques de fins el 25% el curs que ve, després que ho hagi aprovat aquest dijous el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Es tracta d’un total de 18 màsters, que són bàsicament d’enginyeria, arquitectura, dret i formació del professorat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els estudiants universitaris que es graduaran el curs vinent no hauran d’acreditar el ‘ first certificate‘ (el nivell B2 de llengua estrangera), tal com es va aprovar per als estudiants que iniciaven el grau el curs 2014/15. La junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha aprovat aquest dijous una moratòria de 4 anys per aplicar aquesta exigència als graduats universitaris després de comprovar, a través d’unes proves de nivell, que hi ha un percentatge important d’estudiants amb coneixements d’idiomes insuficients per arribar al final del grau amb el B2.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Fins a 600 euros podran estalviar-se el curs vinent els estudiants de màster amb menys ingressos econòmics. Això sí, sempre que el màster sigui un dels denominats habilitants, aquells que són obligatoris per exercir determinades professions, com la d’advocat, professor de secundària o la majoria d’enginyeries. El descompte és el primer pas per introduir la tarifació social, o pagament de taxes universitàries en funció de la renda dels estudiants, en el fins ara caríssim món dels màsters.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Per al curs 2017-2018, el Departament d’Ensenyament regula la contractació de professors de religió en règim de contracte laboral temporal per ocupar els llocs de treball vacants l’1 de setembre de 2017 i fer les substitucions dels llocs reservats als titulars.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Per accedir a les aplicacions de gestió i organització del centre, el Departament d’Ensenyament posa a disposició dels centres educatius dos espais web: el portal de centre públic del Departament i el portal del centre privat i centre públic d’altres titularitats.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La setmana passada, la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, va anunciar una ajuda directa de 430 euros/mes per a joves que ni estudien ni treballen, és a dir, els “ni-ni”. L’anunciada ajuda estarà vinculada a un contracte de formació i aprenentatge. L’anunci de la ministra ha coincidit en la mateixa setmana que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicava el ‘Mòdul sobre els joves al mercat laboral’ de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del passat 2016. Val a dir que cada any l’INE, amb dades de l’EPA, aprofundeix en l’anàlisi estadística d’un aspecte de la situació laboral, i en aquesta ocasió, i realitzat en col·laboració amb Eurostat (Oficina Estadística de la Unió Europea), ha revisat a fons la incorporació de la gent jove (entre 16-34 anys) al mercat laboral.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Just l’endemà del final del curs escolar han obert portes els primers casals i colònies d’estiu que, com cada any, acolliran milers de nens i joves d’arreu de Catalunya. Això sí, la gran majoria ho han fet a mig gas amb la previsió que sigui dilluns vinent, 26 de juny, quan comencin el gruix d’activitats.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El dimarts 20 de juny de 2017, el Papa Francesc va visitar la tomba del sacerdot i educador italià, Lorenzo Milani, en el cementeri de Barbiana (Florencia). Barbiana, el poble que molts vàrem saber-ne de la seva existència per l’escola que Milani hi va fundar.
Milani va tenir sovintejats problemes amb la jerarquia. La visita de Francesc, el rés davant la seva tomba i les paraules pronunciades som una autèntica reparació històrica.
Ho diu el mateix Francesc: “el gesto de hoy, quiere ser una respuesta a la petición que don Lorenzo hizo tantas veces a su obispo, o sea, que fuera reconocido y comprendido en su fidelidad al Evangelio y en la rectitud de su acción pastoral”.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Després de nou mesos de classe, els més d’ 1.500.000 alumnes catalans de tots els nivells acaben el curs aquest dimecres. Els esperen 84 dies de vacances abans que no tornin a les classes, el 12 de setembre vinent. Per al curs que ve, el departament ha previst obrir 15 centres nous (7 escoles i 9 instituts). Però abans que no es torni a engegar la maquinària, és un bon moment per fer un repàs dels temes que han marcat el sector educatiu aquest any.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Ara que s’ha acabat el curs escolar, potser és un bon moment per mirar de tornar a posar sobre la taula un debat que de manera una mica incomprensible ha quedat aparcat: el de la sisena hora en l’educació primària pública.

Una mica de context: a Catalunya les escoles concertades fan, de manera generalitzada, sis hores diàries de classe, mentre que les públiques en fan cinc. Aquesta hora de diferència a la concertada la sufraguen les famílies mitjançant unes quotes que, de facto, funcionen com a mecanisme de segregació social. Al llarg del curs això pot representar unes 175 hores de classe addicionals, que en el conjunt de la primària sumen fins a unes 1.050 hores, l’equivalent a tot un curs acadèmic extra. Així doncs, els infants de les escoles concertades al nostre país han tingut, de facto, un curs més de classe que no pas els de la pública en acabar la primària.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Suburbis de Baltimore deixats de la mà de Déu. Asfalts poblats per joves que fan tripijocs amb qualsevol droga. Pisos atrotinats on els jonquis s’amunteguen esperant el punxó final. Només calen dos minuts de ‘The Wire’, l’obra mestra televisiva creada pel periodista David Simon, per traslladar-se amb la boca oberta a una realitat desconeguda. I només cal repetir aquesta escena doblada al castellà per veure com el viatge als baixos fons nord-americans queda descafeïnat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Que respirin tranquils (almenys per un temps) els estudiants universitaris que ja s’estaven veient el pròxim curs havent de posar-se al màxim amb l’anglès per poder treure’s el títol. El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), l’organisme que coordina el sistema universitari català i que assessora la Generalitat en matèria d’educació superior, aprovarà amb tota probabilitat aquest dijous una moratòria de quatre anys al requisit que preveu que, per graduar-se, els estudiants acreditin un nivell B-2 de llengua estrangera (l’equivalent al First Certificate en anglès). Algunes universitats ja havien anunciat que no aplicarien aquesta condició impulsada per l’exconseller’ de Coneixement Andreu Mas-Colell, que afectava els alumnes que van començar la carrera el curs 2014-2015.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Als països d’això que mal anomenem primer món tendim a dramatitzar les situacions climatològiques extremes. Parlem de les onades de fred o les onades de calor com si fossin la fi del món, i els mitjans de comunicació som tan reiteratius que aconseguim fer esgotar estocs de ventiladors o radiadors quan arriba el pic de la temporada, cosa que no he acabat mai d’entendre perquè, més o menys accentuades, aquestes pujades o baixades hi són sempre i els aparells que fan fred o calor serveixen d’un any per l’altre.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Després de nou mesos de classe, els més de 1.500.000 alumnes catalans de tots els nivells acaben el curs aquest dimecres. Els esperen 84 dies de vacances abans no tornin a les classes, el 12 de setembre vinent. El d’enguany, ha estat un curs marcat pel debat educatiu Ara és Demà que ha impulsat el Consell Escolar de Catalunya després de l’encàrrec del Departament per establir les bases d’un nou model educatiu català. El curs 2016-2017 també ha estat marcat per l’acord signat amb entre l’administració i els sindicats per incorporar 5.500 docents més al sistema, un pacte que va evitar una vaga de professors convocada el 9 de febrer i va permetre, en part, l’aprovació dels pressupostos al Parlament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Miquel Mateo, el vicepresident de l’Associació Catalana de Catedràtics, Josep Otón, i el pedagog Carles Armengol han coincidit aquest dimecres en la idea que “la distribució del calendari escolar i vacances té difícil solució”. Coincidint amb l’últim dia del curs escolar 2016-2017 i l’inici de les vacances, el programa El Mirador de l’actualitat ha analitzat la situació de l’ensenyament a Catalunya, a partir del balanç i les perspectives de futur. Mateo ha recordat que “les lleis actuals avalen la llibertat dels pares i mares per triar model educatiu, però no sempre es garanteix aquesta lliberat”.
 
Armengol ha comentat que “el problema no és tant que hi hagi 80 dies de vacances, que no és tant, sinó que s’aprofitin les eines educatives i els períodes lectius i es millori la conciliació amb la feina dels pares i mares”. Otón ha destacat que “el context social i geogràfic de Catalunya fa que no es puguin fer classes amb unes temperatures tan altes com les que registraven els termòmetre, sense anar més lluny, aquest mateix dimecres”. El dirigent de l’Escola Cristiana, a més, ha explicat que “les preinscripcions han estat en la línia dels últims anys, amb un empat tècnic entre els centres públics i els concertats pel que fa a la nova matriculació a P3 i un augment del 3 per cent a la pública en la Secundària”.
Un altre aspecte en què han coincidit els tres participants en la taula del programa és el fet que “no es pot carregar sobre l’escola tota l’educació”, una dimensió que “comença en la família”.
Es pot escoltar AQUÍ (a partir del minut 5.25) el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 21 de juny.

Comments Sense comentaris »

En el curs acadèmic actual, més d’un miler d’alumnes de Batxillerat de centres de tota Catalunya han participat en activitats ofertes a la seu d’IQS en alguna de les dues opcions que IQS ofereix a les escoles. Per una banda, a través d’una nova edició del programa Activitats IQS per a alumnes de Batxillerat que ofereix, entre els mesos de gener i abril, una extensa i completa oferta d’activitats en horari tancat i, per l’altra, a través de les peticions que directament formulen les escoles per visitar els laboratoris i tallers IQS, en data i horari pactat en funció de la seva disponibilitat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Les dues principals patronals del sector de les llars d’infants a Catalunya, l’ Associació de Llars d’Infants de Catalunya i l’ Associació Catalana de Llars d’Infants, han demanat aquest dimarts la retirada del decret que impulsa la Generalitat sobre les llars de criança. Consideren que no aborda la infància des d’una perspectiva educativa sinó des d’una visió “purament assistencial”.

En un comunicat, han assegurat que aquesta perspectiva assistencial és “pròpia de països que no han sigut capaços de crear una xarxa educativa moderna i de qualitat com la catalana”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

«Si alguna vegada arribés un nen de Síria a Corbera d’Ebre l’invitaria a casa i li explicaria on són les meves arrels, perquè també arriben molt lluny, fins al Pakistan», afirma convençuda la petita Harran Iltaf.

Als 9 anys no recorda com va arribar la seva família a aquest petit poble de la Terra Alta on resideix des que té memòria, però ja coneix part de la seva història, i a l’observar les ruïnes esgarrifoses d’un nucli de població humil esborrat del mapa durant la guerra civil, 80 anys enrere, comença a establir paral·lelismes amb les cues de refugiats travessant fronteres que veu als informatius.

La Harran i els seus companys de quart, cinquè i sisè de Primària de l’Escola Doctor Ferran van portar a terme ahir, coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, un exercici que potser ja no oblidaran mai. L’oenagé Save de Children va seleccionar el seu col·legi, que ja havia tingut la iniciativa de vendre adhesius amb cors a un euro per ajudar els infants fugits dels conflictes bèl·lics i de la fam, i els va proposar treballar a classe els arbres genealògics de les seves famílies.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El desvetllament dels valors és un deure de la pràctica educativa, però també ho és ensenyar les noves fornades a discernir bé, a separar el gra de la palla, el que és essencial del que és anecdòtic o conjuntural.

Els educadors tenim, entre altres funcions, la de despertar els valors amagats que hi ha en tot ésser humà, fer-los sortir a la llum exterior, perquè cadascú en prengui consciència i pugui viure de manera lliure, entenent que la llibertat solament és possible si un es determina a partir dels seus propis valors, viu coherentment amb allò que és.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El dimecres dia 7 de juny va tenir lloc a l’Escola Cintra una trobada amb diferents representants de l’àmbit de l’Administració. Entre molts d’altres es va comptar amb la presència de Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament. La trobada va tenir dues parts: una primera en forma de reunió conjunta entre tots els assistents per conèixer el projecte educatiu i escoltar els alumnes. Aquests van dir unes paraules com: “Estic molt content per l’oportunitat que se m’està donant a Cintra per tenir el títol de l’ESO; els professors m’ajuden en tot el que necessito, els companys són bons” que van merèixer l’aplaudiment dels qui les escoltaven. Per iniciativa de la Consellera també es feren algunes consideracions sobre la necessitat de perllongar més enllà de l’ESO els vincles dels alumnes amb Cintra o la possibilitat d’acollir alumnes repetidors del darrer any de Primària majors de 13 anys.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »