• Cerca

Les germanes vedruna sempre somriuen. I més quan estan de festa. Dins dels actes dels 190 de la fundació de les Carmelites de la Caritat Vedruna, aquest cap de setmana van celebrar-ho amb una trobada organitzada a Vic per la nova província europea. Va ser un acte sobretot festiu coincidint amb la celebració del dia de Santa Joaquima de Vedruna. Un dissabte de trobada amb una eucaristia, un dinar i un festival al voltant de les obres d’art que ha inspirat en gairebé dos cents anys la santa nascuda a Vic.

En aquest vídeo, l’equip provincial Europeu, explica com estan vivint aquest moment de reorganització de la presència Vedruna a Europa: la provincial Narcisa Fiol, la responsable de formació Lola Arrieta, i la d’apostolat María Gracia Gil.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

L’ atur de llarga durada i l’ abandonament escolar prematur són els dos grans reptes als quals ha de fer front en els propers anys la Generalitat en matèria d’immigració, segons ha reconegut aquest dimecres la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en la presentació del II Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

No hi ha pare ni mare que no hagi passat per l’experiència. De sobte algú estudiós, afectuós, divertit i atent es converteix en algú mandrós, esquerp, melancòlic i insensible. La saviesa popular ho considera un període inevitable de la vida de qualsevol persona, l’ edat de la poca-solta, una transició molesta però inofensiva de la infantesa a la maduresa. Però això no evita que els progenitors ho passin realment malament i es preguntin què poden fer per enfrontar-se amb èxit a l’ adolescència dels seus fills.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

La universitat és cada cop més equitativa i fa una important funció d’ascensor social, especialment si es compara amb les generacions anteriors, com ho demostra el fet que el 40% dels estudiants universitaris provenen de llars en les quals els pares tenen un nivell d’estudis baix. Així i tot, encara persisteixen les desigualtats, i els fills de famílies amb ocupacions de nivell alt estan sobrerepresentats: un 43% en els graus i un 45% en els màsters.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

“Enfortir la cohesió social no és només millorar la convivència i la participació social, sinó també garantir la pertinença a un projecte de país i fer-lo viable.” Així acaben les conclusions del segon Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya. 2015 , un document encarregat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en col·laboració amb l’Obra Social La Caixa. La titular del departament, Dolors Bassa, va destacar ahir en la presentació del treball la capacitat demostrada pel país per acollir i integrar, tot i que va admetre que encara hi ha deures per fer en el camí cap a la igualtat, sobretot en els àmbits escolar i laboral.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Els 365.000 alumnes d’infantil, primària, ESO, batxillerat i formació professional que estudien a les escoles concertades de Catalunya encaren la recta final del curs. La seva motxilla s’ha omplert de nous coneixements i enriquidors aprenentatges que, dia a dia, han compartit amb els companys i els professors. Mentre aquests alumnes són a classe, aliens al soroll mediàtic, a l’hemicicle del Parlament de Catalunya s’aborden propostes que, per diverses vies, pretenen modificar la llei d’educació de Catalunya, aprovada l’any 2009 amb un ampli i exemplar consens.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Els Premis Extraordinaris de Batxillerat, creats l’any 1999, constitueixen el reconeixement oficial dels mèrits dels alumnes que demostren una preparació especial en aquests ensenyaments.

Es concedeix un premi extraordinari per cada 1.000 alumnes o fracció superior a 500, de segon curs de batxillerat, en el curs acadèmic immediatament anterior a aquell en què se celebrin les proves. Els alumnes que reben aquest Premi poden optar al Premi Nacional de Batxillerat.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Les escoles han de ser espais on es pugui garantir el desenvolupament de les persones en un ambient de plena seguretat. Amb aquesta preocupació la Fundació Escola Cristiana de Catalunya organitza aquest dimecres una jornada de formació sobre la protecció a la infància i la prevenció dels abusos a menors. Aquesta trobada monogràfica s’adreça principalment als membres dels equips de gestió dels centres, titulars i directors de les escoles cristianes. Comptarà amb experts de les mateixes escoles, de la Fundació Vicki Bernadet i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La Fundació Escola Cristiana de Catalunya agrupa més de 400 escoles que depenen de les congregacions religioses o de les parròquies i dels bisbats catalans.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Aquest dissabte va tenir lloc l’acte de cloenda del 75è aniversari de l’escola Salesians d’Horta. “Avui és el dia idoni per agrair ben sincerament a totes les persones que han passat per aquesta escola, hi s’hi han deixat part de la seva vida: els salesians, molts d’ells ja han mort, però molts també avui presents, els educadors, el personal d’administració i serveis, les famílies, els alumnes, els voluntaris, i un gràcies especial a la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora”, amb aquestes paraules Miquel Armengol, titular de l’escola, inaugurava l’acte en un clima de família.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Són discretes i no fan gaire soroll. Però sí molta feina. Entre els barris de la Verneda i el Clot, a Barcelona, hi ha una petita comunitat de religioses dedicades a l’ensenyament. Viuen al cinquè i al sisè pis d’una escola amb 720 alumnes, l’Adela de Trenquelléon. Són les Filles de Maria Immaculada, conegudes com a religioses marianistes, i aquest dimecres inauguren a Catalunya el bicentenari de la seva fundació.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina aquesta setmana amb els Mossos d’Esquadra i les policies locals una campanya de control de transport escolar i de menors a les carreteres i zones urbanes, que es desenvoluparà entre aquest dilluns i diumenge.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

El membre de la junta del Col·legi d’Advocats de Barcelona i advocat penalista Jorge Navarro és conscient que s’ha obert un debat sobre la necessitat de canviar els terminis de prescripció dels delictes sexuals contra menors, que actualment abracen fins a 15 anys després que la víctima compleixi la majoria d’edat. Els juristes estan dividits. Com ell bé diu: «On hi ha dos advocats, hi ha dues opinions».

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

La humiliació d’haver de reviure una situació tan dolorosa, la incapacitat emocional de tornar a veure la cara de l’agressor (o simplement de tornar a escoltar-ne la veu), porten gairebé sempre al silenci. Gairebé sempre, els que han patit abusos sexuals en la infància s’estimen més callar. I quan denuncien, quan per fi se senten amb forces i ànims per fer el pas, moltes vegades es troben, com ha passat amb diversos dels casos de pederàstia dels col·legis dels Maristes de Barcelona denunciats per aquest diari, que han passat tants anys que el delicte ha prescrit. Ja no es pot perseguir judicialment l’agressor.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Subvencions destinades a les federacions i confederacions d’AMPA per a les activitats que han portat a terme durant l’any 2015. Se subvenciona, com a màxim, fins al 60 % del cost global de les activitats i fins a una quantia màxima de 13.000 euros per entitat.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

El Programa d’innovació i transferència de coneixement “InnovaFP” té la finalitat d’estimular la vinculació entre els centres educatius que imparteixen ensenyaments de formació professional i les empreses i entitats per al desenvolupament de projectes d’interès mutu que generin valor educatiu i empresarial.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

La preinscripció escolar ha finalitzat al Camp de Tarragona amb 4.172 nens preinscrits a P3 a les escoles públiques i 4.787 joves als instituts públics pel pròxim curs, en espera de les matriculacions, del 13 al 17 de juny. La directora dels serveis territorials de Tarragona, Sílvia Rodes, va destacar que “no s’ha tancat cap escola i les famílies s’han inscrit al centre que volien”. S’han suprimit set grups de P3 en escoles de Tarragona, els Pallaresos, la Canonja, Reus i Llorenç del Penedès, i se n’han creat set a Tarragona, el Catllar, Roda de Berà, Nulles, Mont-ral, Riudoms i Calafell. Encara s’està pendent de confirmar l’increment d’un grup a l’escola Tarragona i un decrement a la Cèsar August. A primer d’ESO, guanyen una aula els instituts de la Bisbal del Penedès i de les Borges del Camp, i la perden el Jaume Huguet de Valls, el Berenguer IV de Cambrils, l’INS L’Arboç i el I Vila-seca.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Els alumnes de 3r d’ESO de l’IES Consell de Cent al Poble-sec i els de l’Institut Europa de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat) estan esperant amb molta il·lusió poder començar a treballar amb els científics artistes de la companyia Big Van Theory ( http://bigvanscience.com) els primers monòlegs basats en l’ensenyament de les ciències sobre la indagació. L’activitat forma part del projecte europeu Perform (www.performresearch.eu), coordinat per l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i que està treballant en la utilització de mètodes educatius basats en les arts escèniques per motivar els estudiants de secundària i batxillerat en relació a la ciència.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Els alumnes de l’Institut Moisès Broggi de Barcelona, en col·laboració amb el Macba, estan preparant una exposició íntegrament amb material reciclat. I els de l’Institut Maria Rúbies de Lleida faran arribar a l’alcalde una carta amb propostes per millorar els espais verds de la ciutat. Són els treballs de cloenda del programa internacional Global cities, global scholars, que s’ha posat en marxa aquest curs com a prova pilot a Catalunya i que permet connectar joves d’entre deu i tretze anys d’arreu del món per debatre sobre qüestions d’interès global. En la iniciativa -que promou la Fundació Bloomberg Philanthropies de Nova York des de fa tres anys- hi participen vint centres educatius catalans més, que tenen la possibilitat d’intercanviar experiències a través d’una aula virtual amb 7.000 alumnes d’una cinquantena de ciutats de tots els continents per tenir una perspectiva global del món on viuen. Així s’estableix una xarxa que permet difondre les bones pràctiques pels centres educatius.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

“El model del mestre que explica i l’alumne que apunta no serveix”. És el que deia ahir el director d’Escola Nova 21, Eduard Vallory, davant d’un auditori del CosmoCaixa ple a vessar, amb més de 400 representants de centres de tot Catalunya. El projecte planteja unir “les ànsies de canvi” de desenes de mestres per transformar el model educatiu, potenciant l’aprenentatge dels alumnes amb un sistema més participatiu, pràctic i equitatiu. “Cal passar de memoritzar a comprendre”, rematava Vallory. El canvi passa per tots els àmbits de l’ensenyament: des de l’objectiu de les competències a les pràctiques d’aprenentatge, passant pels sistemes d’avaluació i l’organització dels centres. I la idea no és que quatre experts teoritzin sobre l’ensenyament, sinó que l’escola del futur es construeixi basant-se en l’“empoderament” dels mestres i dels centres. A la prova pilot s’hi han adherit 26 escoles capdavanteres i la inscripció està oberta durant els pròxims mesos perquè se n’apuntin més. De totes les que s’hi inscriguin se’n seleccionaran 200, a les quals es guiarà i s’ensenyarà a fer la transició al nou model a través d’eines, espais de reflexió i indicadors d’avaluació. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) serà l’encarregada de la part de recerca dins el projecte i avaluarà l’efectivitat i els resultats de les actuacions.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »

Els Mossos d’Esquadra han detingut un exmonitor d’una escola de futbol de Viladecavalls, que ja ha ingressat a la presó per ordre judicial, acusat d’una agressió sexual i tres abusos sexuals a menors.

Llegir més.

Comments Sense comentaris »