• Cerca

El vuitè director
Pere Regull Climent (Barcelona, 1960) és doctor enginyer químic, llicenciat en química i MBA. El 2012 es va convertir en el director general de l’Institut Químic de Sarrià (IQS)

Raül Garcia i Aranzueque - barcelona

A l’Institut Químic de Sarrià estan de celebració. Dijous passat van celebrar els 25 anys de l’IQS School of Management, un referent com a punt de trobada de la ciència i la gestió econòmica.

Com es va rebre fa 25 anys l’aposta de combinar l’enginyeria amb administració i direcció d’empreses (ADE)?
Va ser molt innovador. Jo diria que, probablement, som l’únic centre de les nostres dimensions que vam fer una aposta tan decidida creant una segona facultat, precisament per començar a impartir els estudis d’ADE. L’aposta no era arriscada perquè ja sabíem que molts dels graduats en enginyeria química de l’IQS més endavant feien estudis d’ADE. L’IQS havia començat a impartir, feia uns anys, un diploma en gestió d’empreses industrials perquè els estudiants que acabaven la llicenciatura o l’enginyeria química tinguessin un complement en gestió empresarial. Els professors que es dedicaven a impartir aquest postgrau van començar a impartir els estudis d’ADE. La visió de futur que es tenia era que es poguessin fer títols i itineraris compartits, que és el que hem desplegat, des de fa dos anys.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Campus Docent Sant Joan de Déu ofereix la 2a edició del Màster en estudis avançats sobre exclusió social per al curs 2016-2017. Es tracta d’una formació que respon a l’interès de promoure investigadors i pràctiques socials especialitzades, capaços de donar resposta a les situacions d’exclusió social pròpies del nostre temps.

“És important formar en exclusió social perquè en una societat cada vegada més desestructurada, i possiblement més injusta, necessitem tenir persones preparades per reflexionar i poder avançar donant les respostes adequades”, explica Amèlia Guilera, directora del Campus Docent Sant Joan de Déu.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

“Jo, Joan Josep, arquebisbe de Barcelona, seré sempre fidel i obedient al benaurat Pere apòstol, a la Santa Església Apostòlica de Roma, i a tu, Summe Pontífex, i als teus legítims successors”. Amb aquestes paraules l’arquebisbe Joan Josep Omella ha jurat fidelitat al papa Francesc, successor de Pere, en la missa en la solemnitat de sant Pere i sant Pau que s’ha celebrat aquest dimecres al Vaticà. En la celebració han estat beneïts pel papa Francesc els vint-i-cinc pal·lis dels nous arquebisbes de l’Església del darrer any.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

A partir de dia d’1 de juliol, els joves entre els 11 i els 30 anys podran visitar la Sagrada Família i gaudir d’una experiència única a un preu més assequible. Podran adquirir la seva entrada amb un descompte del 50% en el preu final de compra en tots els paquets, independentment de la opció que triïn, ja sigui en l’entrada bàsica o amb algun dels servei afegits.

La decisió respon a l’objectiu de continuar apropant la història, els valors i la bellesa patrimonial de l’obra més important d’Antoni Gaudí a la ciutadania i, molt especialment, a les noves generacions.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El ple del Parlament va rebutjar ahir una proposició de llei presentada per Ciutadans per racionalitzar el temps que els alumnes dediquen a activitats fora de l’horari lectiu. La votació es va saldar amb 72 vots de Junts pel Sí i el PP a favor d’una esmena a la totalitat que rebutjava la proposta, 25 en contra de Ciutadans i 30 abstencions del PSC, Catalunya sí que és Pot i la CUP.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El 95% dels alumnes del grau d’educació primària dual a la Universitat de Lleida (UdL) tornaria a cursar aquesta modalitat, caracteritzada per la formació directa en centres educatius a partir del primer curs.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El bisbe de Vic, Romà Casanova, i el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, van signar ahir un conveni per oferir allotjament de llarga durada al seminari als membres de la comunitat universitària. Aquest edifici ofereix 25 estances individuals –totalment equipades i amb diversos serveis– per a estades de nou mesos (del 15 de setembre al 15 de juny) i bonificacions per dinar-hi o sopar-hi als alumnes i als professors.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Departament d’Ensenyament investiga un possible cas d’assetjament homòfob a un nen de nou anys que estudia en una escola pública de Girona. El cas el va denunciar l’Observatori contra l’Homofòbia dissabte passat a la direcció general d’Igualtat. A partir d’aquí, es va activar el protocol d’avís per a aquests casos i l’afer es va posar en coneixement del Departament d’Ensenyament.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Vivim una onada de canvi cap a una escola avançada realment apassionant, especialment perquè sembla que, aquest cop, va de debò i, el que és més important, el canvi ve de baix. Un canvi necessari per aconseguir escoles amb una organització més flexible, oberta, creativa, que treballi en xarxa i doni resposta als reptes del segle XXI. Famílies i docents demanem fer una sacsejada a l’escola, transformar-la tenint present els avenços actuals. Catalunya té una llarga tradició a nivell pedagògic que ens pot fer mirar el futur amb esperança. Davant d’aquesta situació, però, hi ha alguns aspectes que hem de tenir molt presents si de debò volem arrossegar tot el sistema.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Aquest cap de setmana han estat diversos els actes organitzats a Valls amb motiu de la cloenda d’aquesta efemèride que coincideix amb els cinquanta anys de la coronació canònica de la Mare de Déu del Lledó.

El dissabte, dia 25, va tenir lloc la celebració del vot de poble, missa presidida per l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Al vespre, la imatge de la Mare de Déu del Lledó es va traslladar fins a l’església parroquial de Sant Joan Baptista on hi va haver el ball de l’àliga i una vetlla de pregària.  El diumenge l’arquebisbe Jaume Pujol, va presidir l’eucaristia, a l’església de Sant Joan de Valls, concelebrada pel rector de la Parròquia, Josep Bofarull; Ricard Costa, provincial dels Missioners Claretians; Joan Font, rector de la Parròquia de la Mare de Déu del Lledó i Jordi Marimon, superior de la comunitat a Valls, entre d’altres preveres. «Des de fa segles, Santa Maria acompanya la ciutat i la gent de Valls en els avatars de la seva història. Donem-li gràcies i demanem-li que ens continuï acompanyant perquè nosaltres, amb totes les generacions, li diem benaurada», va dir l’arquebisbe en l’homilia.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Diuen els que hi han anat que hi ha un abans i un després. Que els joves “surten revitalitzats”, amb “ganes de més”, i que tornen a les diòcesis “amb un impuls renovat”. Parlem de les JMJ, les Jornades Mundials de les Joventuts. Enguany és el torn de la 31a edició, que del 26 al 31 de juliol de 2016 se celebrarà a Cracòvia sota el lema ‘Feliços els Misericordiosos’.

Serà la segona vegada que Polònia acollirà una JMJ. L’any 1991 la ciutat polonesa de Częstochowa va ser també seu de la JMJ amb el papa sant Joan Pau II, un dels impulsors d’aquestes trobades mundials de joventut. La d’enguany a Cracòvia comptarà amb la participació d’uns 800 joves catalans, que sota el paraigües del Secretariat Interdiocesà de Joventut -SIJ- s’ajuntaran amb milions de joves catòlics d’arreu del món.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Vuit de cada deu alumnes de l’ Institut de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat reconeixen que en el seu centre educatiu han escoltat insults homòfobs i han vist assetjament per l’orientació sexual. A més, tres de cada deu estudiants que es declaren homosexuals asseguren que han rebut algun tipus vexació. Aquestes són les principals conclusions de l’ estudi que s’ha presentat aquest matí sobre l’impacte del bullying en les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, el que es coneix com a LGTBIfòbia.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El pianista anglès James Rhodes s’ha convertit en la cara més visible de la lluita contra els abusos sexuals després de la publicació del seu llibre Instrumental. Ningú com ell ens havia traslladat a l’interior de l’abisme. Un lloc on encara segueix una part d’ell. Ho passa malament en les entrevistes.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’auditori del congrés ‘Sense cicatrius’, organitzat per Save the Children, s’ha emocionat i indignat alhora a l’escoltar el relat de la investigació del cas dels Maristes portada a terme per EL PERIÓDICO. Luis Mauri, redactor en cap de Societat i coordinador de la investigació, ha resumit el cas en poques però reveladores xifres: 43 exalumnes han presentat denúncia contra 12 docents, vuit d’ells religiosos, acusats de cometre abusos durant 45 anys, cosa que “solo és possible si l’organització empara i encobreix els delinqüents”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Les dades sobre la violència contra els nens a Espanya són un gran misteri. Com passava fa dues dècades amb la violència masclista, a penes hi ha estadístiques sobre les víctimes tant de violència física com d’abusos sexuals. L’única dada contrastada és el nombre de denúncies recopilades pel Ministeri de l’Interior, que el 2014 van arribar a 3.700, però els experts reunits aquest dimarts a Madrid en un congrés organitzat per Save the Children estan convençuts que aquesta xifra és només la punta de l’iceberg. Alguns han apuntat que sols arriben a les comissaries com a màxim un 10% dels casos, i per tant la xifra real podria rondar els 40.000 a l’any.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha presidit l’acte de reconeixement als centres, alumnes i empreses participants en la tercera promoció de l’FP dual al Vallès Occidental. Amb aquest acte, el Departament d’Ensenyament vol fer un reconeixement oficial a la tasca duta a terme pels centres en favor de la formació dual, així com a la implicació de les empreses en el programa. A Catalunya, aquest curs 2015-2016 han participat en l’FP dual més de 5.000 alumnes de 152 centres educatius, i més d’un miler d’empreses de perfils diversos.
Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Els dos últims cursos d’EGB de la Meritxell Carpio en una escola de Banyoles, en la dècada dels noranta, van ser un infern per culpa d’un mestre i la passivitat de la resta del professorat, diu la noia: càstigs físics desmesurats, tocaments…. i pànic a entrar a la seva classe. Tan malament ho va passar que n’ha patit seqüeles psicològiques greus: ha intentat treure’s la vida dos cops. La seva història se l’havia quedat per a ella durant prop de dues dècades i només n’estaven al cas unes poques persones, fins al dia que la van convèncer que havia d’explicar-ho, buidar-ho, alliberar-se’n. De la teràpia a què ha hagut de sotmetre’s –a la psicòloga li estarà eternament agraïda, diu– i les ganes de fer alguna mena de justícia ha nascut L’inici del final, un llibre autoeditat amb l’assessorament de la periodista Marta Bosch. El volum surt publicat aquesta setmana amb la intenció, no només de tenir un efecte balsàmic per a l’estat d’ànim de l’autora, sinó també d’encoratjar la gent que s’ha vist en una situació similar a perdre la por d’explicar-ho. Cinc companys d’escola hi aporten també els seus testimonis. La presentació serà divendres, a dos quarts de vuit del vespre, a la Casa de Cultura de Girona.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’any 1998, un grup de seminaristes escolapis obrien pels nens i nenes un espai on créixer i conviure a través del compartir, el joc i el reforç escolar. Aquesta primera escola es trobava a la Casa Escolapia de Mexicali, una ciutat mexicana a la frontera amb Estats Units.

Quatre anys després, l’escolapi català Pep Segalés, a partir d’aquest germen, creava un projecte transformador i ambiciós: una xarxa d’escuelitas de tareas a les colònies més castigades d’aquesta ciutat i al capdavant de les mateixes, mestresses de casa de les pròpies comunitats, que s’empoderaven, creixien i col·laboraven en la transformació de la seva societat. L’objectiu? Combatre el retard escolar, compensar la desatenció familiar i motivar l’autoestima de nens i dones per contribuir a la transformació de comunitat i la seva família.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Arriba l’estiu, i amb aquesta estació un llarg període de vacances escolars que afecta directament un milió i mig d’infants i adolescents del nostre país i la pràctica totalitat de la vida de les famílies.

Dotze setmanes, tres mesos, una quarta part de l’any. Un 25% del temps de la vida dels nois i noies. La simple dada quantitativa ens informa de la magnitud de la qüestió i de la importància de definir què han defer i en quines condicions han de viure els infants i adolescents aquest temps no escolar.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Tribunal Suprem ha deixat en una multa de 2.500 euros la condemna de 10 anys de presó que l’Audiència de Còrdova va imposar a un professor de música pels tocaments en glutis i zona genital a dues nenes de 10 anys, a les quals ensenyava a tocar la guitarra. L’alt tribunal sosté que els fets “manquen de consistència i gravetat”, ja que els frecs es van realitzar “de forma fugaç”. Els magistrats de la sala penal consideren que aquests fets no són constitutius de dos delictes d’abusos sexuals sinó de dues faltes de vexació injusta.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »