• Cerca

El projecte Escola Nova 21, que aplega mig miler d’escoles i instituts que, a diferents velocitats, es proposen dur a terme un canvi en el model educatiu dels seus centres, ha aconseguit, en pocs mesos de vida, la implicació directa de l’administració a la ciutat de Barcelona. El Consorci d’Educació de Barcelona (format per l’Ajuntament i la Generalitat). l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Associació de Mestres Rosa Sensat i Escola Nova 21 van presentar ahir un acord per constituir les anomenades Xarxes per al Canvi que ajudaran tots els centres de la ciutat a materialitzar el canvi.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El proper dimecres docents, investigadors i educadors socials debatran al Palau Macaya sobre l’aportació de les noves tecnologies en el treball diari amb infants en situació vulnerable. La Fundació Salut Alta, del sector social dels jesuïtes, presentarà en aquest acte els resultats del projecte #saltaamblesTIC que van engegar fa dos anys i que ha inclòs les tauletes digitals al reforç escolar d’infants de primària del seu Centre Obert.

“Vam fer aquesta aposta perquè aquests nanos s’estaven quedant enrere pel que fa a noves tecnologies”. És el punt de partida d’una idea de millora pedagògica que ha donat fruits. Ho explica Inés Vicente, responsable de projectes i membre de l’equip directiu de la Fundació Salut Alta, de Badalona, que és qui ha coordinat aquest projecte d’ús de les tauletes digitals en un context d’inclusió social amb infància.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El Govern i la CUP negociaran fins dilluns a la nit. El termini per tancar un preacord s’esgota i el pressupost del 2017 segueix encallat després de la reunió que ahir les dues parts van mantenir al departament d’Economia amb tècnics del departament d’Ensenyament. Ara bé, fonts pròximes a la trobada expliquen que avui mateix es podria superar un dels principals esculls des de l’inici de la negociació: el capítol d’ensenyament.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va comunicar personalment als cupaires que l’executiu accepta incrementar en una partida pròxima als 150 milions d’euros els fons destinats a l’educació pública. Ensenyament i fiscalitat han sigut des del primer dia les qüestions més delicades de la negociació i ahir fonts consultades per l’ARA explicaven que, un cop rebutjada l’oferta fiscal dels anticapitalistes, el Govern assumia que hauria de cedir en ensenyament. L’executiu va prendre la iniciativa i va fer arribar als cupaires una proposta, ja sense referències a l’IRPF, centrada en el departament que lidera la consellera Meritxell Ruiz. Ella va ser una de les més bel·ligerants amb les peticions de la CUP dimarts passat, quan Junqueras les va traslladar als consellers. Tal com va publicar l’ARA, Ruiz no es va negar a un increment del pressupost de la conselleria, però sí que va rebutjar que la CUP i els sindicats decidissin els recursos que havien de destinar-se a reduir les hores lectives dels docents. Això és el que Junqueras va explicar ahir als anticapitalistes, que, segons les fonts, van veure amb bons ulls que s’incrementi el pressupost del departament. Avui Govern i CUP es tornen a reunir per intentar tancar ja l’acord en aquest capítol.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’exèrcit continuarà present al Saló de l’Ensenyament i ampliarà l’expositor aquest any. El manteniment de les forces armades en aquesta cita topa amb les mocions aprovades al Parlament i al plenari municipal de Barcelona fa uns mesos, que insta a expulsar-les de les activitats de l’àmbit educatiu com aquesta.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La innovació ha arribat a Barcelona per quedar-s’hi. El Consorci d’Educació de Barcelona, Escola Nova 21, l’Institut de Ciències de l’Educació ( ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona ( UAB) i l’ Associació Rosa Sensat s’han aliat perquè tots els centres de la ciutat es formin en innovació educativa. El projecte –que porta per nom Xarxes per al canvi– tindrà tres anys de durada i hi participaran un total de 152 centres de la ciutat, 87 instituts i escoles públics i 65 de concertats. Entre d’altres, es formarà les escoles perquè treballin per competències i perquè implantin “pràctiques d’aprenentatge actualitzades”.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Les institucions estan dissenyades per a la continuïtat i el seu funcionament no admet parèntesis ni buits per redefinició de la seva missió o dels seus mètodes. En les institucions tradicionals, la idea de canvi ve a ser una contradicció en els seus termes. Els centres educatius ocupen un lloc destacat entre les institucions de la societat, ja que de manera permanent i estable proporcionen un servei públic de gran demanda i de caràcter crucial, atès que tenen la missió de garantir els aprenentatges, promoure els valors humans i proporcionar un entorn segur en el qual els alumnes i els seus pares puguin confiar plenament. En aquest sentit són ens morals i nuclis d’optimisme essencials per a l’estabilitat i el progrés de la comunitat.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Una filera de sabates a l’entrada de la classe i les taules i les cadires buides. Els alumnes, de P5, estan asseguts al fons sobre uns coixins comprats per les mateixes professores als veïns Encants. En cercle, estan parlant. Són les 9.30 i estan fent el que en diuen «conversa activa». L’escena, del més habitual a molts col·legis nous, és absolutament revolucionària aquí, a la Rambleta del Clot, una escola amb 40 anys d’història i (bona) fama de ser l’escola pública «tradicional» del barri. Aquest curs, tot i comptar amb uns bons resultats acadèmics, el centre ha fet un cop de cap i s’ha reinventat en escola innovadora. Un viatge que han iniciat professors, alumnes i famílies en solitari, però que aviat esperen fer acompanyats per les Xarxes per al canvi presentades ahir al CCCB.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Potser perquè parla, també, com a mare, segons assegura ella mateixa, Ada Colau es posa poètica i explica el seu objectiu amb una metàfora, gairebé un microconte. «No volem escoles estrella amb una gran cua de famílies per entrar-hi; volem una galàxia d’escoles excel·lents», narra l’alcaldessa davant de pràcticament la totalitat dels directors de la xarxa de centres públics de la ciutat. Deu n’hi do. I va més enllà: «La innovació [que ha de caracteritzar aquestes escoles excel·lents] no pot servir per augmentar la desigualtat entre els col·legis; ha de ser l’eina per eradicar-la».

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

És sabut que l’economia té una forta capacitat expansiva en la seva anàlisi i aplicacions. De manera que avui ja és normal parlar d’economia de l’habitatge, del comportament, de la informació, de la incertesa, de la salut, de l’educació… i molts altres camps d’aplicació d’aquella disciplina dels recursos escassos susceptibles d’usos alternatius. Pot sorprendre més l’interès dels economistes en la religió: ho detecta el monogràfic del Journal of Economic Literature de juny del 2016, amb la publicació de The new Economics of Religion, de Srya Iyer (volum LIV, 2). Es considera l’economia de les religions un nou camp de recerca en economia sostret ja del domini de la història i la sociologia, traduïda la seva incidència al món modern. El seu estudi inclou aportacions teòriques de models espacials de “mercats” de religions i els trets principals dels seus models evolutius, d’ajust a noves situacions i treballs empírics, de mètodes economètrics per examinar i identificar les influències causals en el comportament dels individus. Així mateix, la història econòmica considera avui les religions com a variables independents –mutables– i no només com a elements endògens idiosincràtics a les societats. Temes com la secularització, el pluralisme, els efectes sobre les normes –la regulació– i la seva influència sobre el creixement econòmic són objecte d’estudi. També ho és la consideració de les religions com a resultat de l’elecció social, com la dels clústers de pertinença o de la teoria dels clubs, amb ofertes de productes diferenciats pels serveis que ofereixen i mida de xarxes (d’influència, de protecció). O també la identificació dels elements més propulsors de la competència enfront de la cooperació, l’altruisme i la donació caritativa –ja entre els seus membres o respecte de l’organització que els administra–. Finalment, és destacable la incidència de la religió en conflictes i guerres en societats en desenvolupament, de les quals desgraciadament esdevenen ingredients comuns.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Un total de 894 alumnes de tercer i quart de primària de divuit escoles de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell i el Solsonès participen aquest hivern en el programa de foment de l’esquí que promouen el Consell Català de l’Esport i la Diputació de Lleida. El programa es va iniciar fa quatre anys i la intenció és que progressivament s’hi incorpori, amb l’horitzó del curs 2018/19, tot l’alumnat de tercer i quart de primària de les comarques pirinenques.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Uns 300 professors, pares i alumnes es van concentrar ahir davant del Parlament, on es debatien esmenes d’Ensenyament al pressupost de la Generalitat per al 2017, per exigir que “es reverteixin les retallades a l’educació pública”. El sindicat de la CGT va ser l’únic convocant de la protesta, a la qual s’hi van afegir mares i pares integrants de la marea groga de diferents centres educatius. La majoria de sindicats d’Ensenyament ha convocat la vaga per al 9 de febrer, data en què s’aprovaran els comptes. Per la CGT, és massa tard fer la vaga llavors perquè ja s’hauran negociat els canvis . Ahir, la incidència de la vaga als centres catalans va ser minsa.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

L’escola Vedruna de Girona continuarà la campanya de mobilització per trobar un donant compatible amb en Roger, l’alumne de primària del centre a qui han diagnosticat una aplàsia medul·lar i que necessita un trasplantament urgent. La directora de l’escola, Marta Oliva, va destacar que continuaran fent accions de sensibilització i de suport, encara per determinar, fins que “el titular final sigui que en Roger s’ha curat”. En aquest sentit es mantenen actives les pàgines a les xarxes socials amb el nom MedulaxRoger .

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La tercera edició d’Infosolidària s’acaba de posar en marxa. Nascuda el 2013, és una campanya de recollida de material informàtic a càrrec del cicle formatiu d’informàtica de l’institut Pla de l’Estany, de Banyoles, amb el qual els alumnes practiquen el muntatge i la reparació d’aparells. Els nous ordinadors, però, no es queden al centre d’ensenyament, sinó que, després de buidar-ne el disc dur perquè no quedi rastre de l’usuari anterior, es donen a Càritas perquè els distribueixi entre els col·lectius que ajuda.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Més de 450 alumnes de 5è i 6è de primària de 18 escoles del Berguedà visitaran de manera totalment gratuïta alguns dels principals indrets turístics de la comarca entre els mesos de febrer i maig. Es tracta del projecte La història del Berguedà a l’escola, impulsat per les àrees d’Educació i Turisme del Consell Comarcal del Berguedà.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Segona jornada ahir de donació de sang i medul·la òssia a l’escola Vedruna de Girona per mirar de trobar un donant compatible amb un alumne de l’escola, en Roger, que pateix aplàsia medul·lar. Més d’un centenar de persones s’havien registrat ahir per fer donacions, que se sumaran a les més de 300 que es van aconseguir la setmana passada. Ahir, a més, era un dia molt especial per a en Roger, ja que era el seu aniversari. Per celebrar-ho, els seus companys de l’escola van gravar-li un vídeo i li van enviar. Després de les dues jornades de donació, l’escola no té cap intenció de desentendre’s de la situació d’en Roger, de manera que s’ha compromès a fer-ne un seguiment i anar informant de qualsevol novetat que es produeixi. Així doncs, els seus comptes de Facebook i Twitter continuaran en actiu.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Llegim a la premsa (edició digital de La Vanguardia, de dissabte 14 de gener) que, en el marc de la negociació pressupostària, “la CUP vol 150 milions més en matèria d’educació per “protegir” l’escola pública en detriment de les concertacions i el Govern; en canvi, no veu marge per incorporar més demandes a uns números que entén que ja estan molt ajustats”. S’afegeix que fonts de Presidència “consideren inviable qualsevol reforma en relació als concerts escolars, tot i que són conscients que alguna concessió, per petita que sigui, acabarà sent necessària com a vàlvula d’escapament per garantir el suport dels anticapitalistes”.

Hi donem voltes sobre quin podrà ser l’abast d’aquesta “necessària concessió” i, encara més, quins podrien ser els autèntics interessos que definissin aquesta concessió com a ‘necessària’.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

El curs que ve comptarà amb 2.011 docents nous. Així ho ha anunciat la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, durant la comissió d’Ensenyament de presentació dels pressupostos, en què ha matisat que d’aquests nous docents, 797 seran substituts que ja s’incorporaran quan s’aprovin els comptes aquest any. Els 1.214 restants s’incorporaran el curs 2017-18. D’aquests 1.214, 387 seran per nova escolarització; 187 per escola inclusiva; 300 per centres d’ alta complexitat i 340 per coordinació.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Nou de les dotze universitats catalanes han decidit programar nous graus de quatre anys per al curs vinent. Segons publica el web UNportal, la Direccio General d’Universitats ha donat llum verda a la posada en marxa d’una vintena de nous graus de quatre anys (240 crèdits ECTS).

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) oferirà 50 places d’Enginyeria d’Automoció. Els tres primers cursos es faran a Manresa i el quart, els alumnes podran triar entre la capital del Bages i Barcelona. Aquesta serà la primera vegada que aquest grau s’ofereix en una universitat pública a l’Estat. La Universitat de Vic (UVic-UCC) també començarà a impartir-lo al setembre. La nova oferta de graus de la UPC es completarà amb Ciència i Enginyeria de Dades. En aquest camp, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) també oferirà Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

Gairebé 7 de cada 10 adolescents i joves asseguren que creuen en alguna de les 13 religions presents a Catalunya. I només el 35% es consideren ateus, agnòstics o mostren apatia per la religió. Aquestes són algunes de les conclusions del llibre Adolescents, joves, religions i tecnologia. El cas català, de Josep Lluís Micó i Míriam Díez Bosch. Publicada per la Universitat Blanquerna, l’obra es presenta avui a les 19 hores a la llibreria Claret de Barcelona. L’estudi que s’hi conté ha sigut elaborat a partir d’enquestes a gairebé 2.000 adolescents de tot el país, excepte de la ciutat de Barcelona (exclosa des d’un primer moment de la investigació per la voluntat de donar veu al territori no metropolità).

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »

La cantant colombiana Shakira va rebre dilluns el premi Crystal del Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa) pel seu lideratge a l’hora de donar suport a l’educació. Un premi anual que es dona a personalitats de les arts que “basteixen ponts i serveixen de model per a tots els líders de la societat”. I és que l’artista ja fa temps que està involucrada en accions humanitàries per millorar la qualitat de vida dels més petits, sobretot construint escoles a Colòmbia a través de la seva fundació, Pies Descalzos.

Llegir-ne més.

Comments Sense comentaris »