CARTA D’INICI DE CURS DEL PRESIDENT DE LA CCAPAC

Davant nostre, un nou curs farcit d’oportunitats per seguir treballant al servei de l’educació dels nostres fills i filles. Oportunitat que tots junts anirem bastint mitjançant la generació d’espais que ens permetran trobar-nos i reflexionar, formar-nos i fer festa. Les AMPAs som ben vives i volem treballar per enfortir el vincle família-escola omplint-lo de passió i de compromís per tal que esdevingui un impuls a la qualitat de l’acció educativa que tots plegats duem a terme sobre els nostres infants i joves.

Des de la Junta directiva de la CCAPAC en som plenament conscients i hi estem absolutament implicats;  des de la màxima disponibilitat i esperit de servei seguim a la vostra disposició per estirar o empènyer, pel que calgui. Sabeu que hi som. Utilitzeu-nos!

Per part nostra, seguirem treballant per ser a prop, per escoltar-vos i posar al vostre abast un ampli catàleg de serveis. Enguany us anunciem una novetat important en forma d’assegurança (ben aviat us n’informarem.)

Continuem cercant la vostra complicitat amb les trobades AMPAs en xarxa. Aquest curs aspirem a fer-ne 3:  una primera a Lleida, en la qual ja estem treballant, una altra a Vic, dedicada a la integració de famílies nouvingudes i, finalment, una trobada a Barcelona dedicada al reciclatge de llibres.

D’altra banda, seguim potenciant el catàleg de conferències, que ben aviat rebreu físicament, com un element clau en l’aportació de valor a les famílies que formen part de la vostra comunitat educativa. Els nostres conferenciants posen a la vostra disposició la seva expertesa per tal que les famílies puguin enriquir la seva acció educativa. I ho fan amb passió, des del cor, de manera que empoderen el seu missatge i ens empenyen a créixer i a millorar.

A nivell institucional ens trobem en un moment important. Ens focalitzem en la pluralitat i l’equitat com a elements clau en el desenvolupament del Servei d’Educació de Catalunya.

A les conclusions del projecte Ara és demà, impulsat des del Consell Escolar de Catalunya, hi hem fet sentir els nostres plantejaments i estem prou satisfets de com han estat recollits. Actualment estem treballant en un Pacte contra la segregació escolar, impulsat pel Síndic de Greuges, on estem insistint que el primer element de segregació del nostre sistema (o, com a mínim, el de més gran abast) és econòmic i afecta les famílies de l’escola concertada.

Vam demanar al departament d’Ensenyament la publicació del cost de la plaça escolar i el que l’Administració aporta a una plaça pública i a una de concertada. Si bé no hem obtingut una resposta ni clara ni satisfactòria, ens consta que s’hi està treballant, amb una fase “tècnica” pràcticament acabada, i una fase “política” incerta.

Cal acabar amb aquest discurs que ens estigmatitza. Cal dir alt i clar que les famílies de l’escola concertada patim una discriminació econòmica flagrant i que el principi d’universalitat en la gratuïtat de l’educació no es compleix.

Només podem parlar d’equitat en un sistema en què el finançament estigui garantit per a totes les famílies en condicions d’igualtat. No pot ser que 1/3 del sistema tingui la necessitat de sostenir-se amb fons aportats per les famílies que, amb els seus imposts, ja contribueixen al sosteniment global del sistema.

Així doncs, tots plegats tenim feina i molta. Us animem a implicar-vos i a reforçar el vostre compromís amb les AMPAs, amb les famílies i amb l’escola. I us animem a fer-ho estimant allò que empreneu. Permeteu-me recordar-vos unes paraules de la Mare Teresa de Calcuta que vàrem utilitzar a la darrera Assemblea:  “L’amor no pot romandre en si mateix. No té sentit. L’amor s’ha de posseir en acció. Aquesta activitat ens portarà al servei”.

I no ho oblideu: SOM FORÇA! Força gent i força de les famílies i de l’escola cristiana.

Endavant i molts ànims! Bon curs a tothom!